Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Μιλανε για το ΠΑΣΟΚ

Χυτηρης
Φίλες και φίλοι, χαίρομαι που επανέρχεται η πολιτική στο Εθνικό Συμβούλιο και στα όργανα του κινήματος. Όμως, θέλω να μην μένουμε στα επιφαινόμενα της πολιτικής και στα παράπλευρα και στις διάφορες λεπτομέρειες, αλλά η πολιτική πιστεύω ότι πρέπει να είναι ανάλυση σε βάθος. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να την κάνει κανείς εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά, επομένως συμπληρωματικά θα πω ορισμένα πράγματα.
Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη περνάει μια κρίση και το ξέρετε όλοι σας. Από το ´99 που άλλαξε ο κόσμος και άλλαξε και ο χάρτης του κόσμου. Στον πανικό της και στην κρίση επάνω έχει χάσει τον χαρακτήρα της. Κάποιος ανέφερε κι έχει δίκιο, "βιάστηκε", έπεσε στον μονεταρισμό, έκανε εκπτώσεις προκειμένου να μείνει στο καινούριο σύστημα. Και η Ευρώπη περνάει αυτή την κρίση κατά συνέπειαν.
Αυτό που πιστεύω είναι ότι υπάρχει κοινωνική ανάγκη της ύπαρξης του σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, όπως θέλετε πέστε το. Και επομένως και η κρίση που περνάει θα ξεπεραστεί, αρκεί να την ξέρουμε και αρκεί να επισημαίνουμε τι ακριβώς είναι αυτή η κρίση.
Η κυβέρνηση Σημίτη ήταν μια καλή κυβέρνηση για τη χώρα, τελεία και παύλα. Η επαναφορά σε αυτό είναι λάθος. Όμως, είναι σωστό ότι στα πλαίσια αυτής της γενικότερης κρίσεως επηρεάστηκε και το δικό μας σύστημα και το δικό μας κόμμα. Επηρεάστηκε πολιτικά, οικονομικά κι είχαμε ορισμένα φαινόμενα παράπλευρα ή του κόμματος αν θέλετε και τα λοιπά, που ήταν εκφυλιστικά φαινόμενα.
Άφησαν βαθιά σημάδια αυτά τα φαινόμενα και τα πληρώνουμε ακόμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο Χρηματιστήριο και στον τρόπο με τον οποίον το εκμεταλλεύτηκε και το εκμεταλλεύεται ακόμα η Δεξιά, αναφέρομαι επίσης σε φαινόμενα διάλυσης των οργανώσεών μας, όχι μόνο, αλαζονείας, κι όχι μόνο των στελεχών των υψηλών αλλά και πιο κάτω, και διαφθοράς.
Άκουσα τον Πρόεδρο να κάνει αυτοκριτική, μεγάλη αυτοκριτική. Εγώ πιστεύω στην ειλικρίνειά του, που σημαίνει όμως αλλαγή από την επόμενη μέρα. Κι αυτό μένει να αποδειχτεί. Δεν άκουσα κανέναν άλλον να κάνει αυτοκριτική, την παραμικρή, που σημαίνει ότι υπάρχει μια αυτοϊκανοποίηση από όλους. Αυτό το επισημαίνω, διότι έχουμε ευθύνες και οι άλλοι.
Επίσης θέλω να σας πω για ένα θέμα, το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο και τα λοιπά και τα λοιπά, το ξέρουμε όλοι μας, αν και μερικοί λένε στα κανάλια ότι "το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ΚΚΕ" και τα λοιπά. Αυτό να μην το υποστηρίζουν, είναι λάθος, δείχνει ότι δεν ξέρουν τη δημοκρατική παράταξη. Είναι λάθος επιχείρημα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, να γίνει μικρό και συρρικνωμένο και Συνασπισμός το ΠΑΣΟΚ. Το ακούω και το ξανακούω.
Θέλω να σας πω για τις έξωθεν σχέσεις, οι οποίες παίζουν καταλυτικό ρόλο, οι παρεμβάσεις απέξω. Όταν γίνονται παρεμβάσεις σε ένα κόμμα και χάνεται η αυτονομία του, χαιρέτα μου τον πλάτανο. Τότε το κόμμα αυτό δεν έχει προσωπικότητα, δεν έχει εαυτό, είναι κάτι άλλο, είναι διεκπεραιωτής. Αυτό το κόμμα δεν το θέλει κανένας.
Από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ τα έχει πει αυτά, όμως στην πάροδο του χρόνου έχουν γίνει παρεμβάσεις και τις γνωρίζουμε όλοι μας, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είτε καλές που συμφέρουν τον έναν και τον άλλον, είτε κακές. Και θέλω να πω ότι οι παρεμβάσεις αυτές πάνε πιο βαθιά και στα στελέχη. Βεβαίως και στα στελέχη, τα οποία εξαρτώνται το ένα από δω και το άλλο από κει, ή μήπως δεν το ξέρετε;
Και τελειώνω με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στο συγκεκριμένο θέμα ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε τα εξής: «Δεν υπάρχει παρθενογένεση σε έναν πολιτικό οργανισμό, δεν είναι ένας πολιτικός οργανισμός μετέωρος, κάπου στηρίζεται». Η Δεξιά στηριζόταν επί χρόνια στους συμμάχους απέξω. Αυτοί τη στήριζαν, η εξάρτηση η περίφημη. Και στηριζόταν επίσης στο κατεστημένο το ντόπιο, το οποίο το έφτιαχνε και στηριζόταν και σε αυτό. Το ξέρετε το κατεστημένο, δεν είναι ανάγκη να σας αναλύσω ποιος είναι, αρχίζει από την εκκλησία και φτάνει μέχρι τον ιδιώτη-επιχειρηματία.
«Εμείς -έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου- θα στηριχτούμε και θα στηριζόμαστε πάντα στον ελληνικό λαό, αυτός θα είναι η δύναμή μας, αυτοί θα είναι η εξάρτησή μας, για να μπορούμε να έχουμε τα χέρια μας λυμένα και να κάνουμε πολιτική». Διαφορετικά πολιτική δεν κάνεις, κάνεις άλλα πράγματα, κάνεις διαχείριση. Αυτό έγινε επί ΠΑΣΟΚ και γι αυτό πέτυχε το ΠΑΣΟΚ.
Και σας λέω κιόλας κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό, σε μια από τις κρίσεις οι οποίες δεν έγιναν φανερές με ξένο παράγοντα, Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου επιέζετο και η απάντησή του ήταν «αν πιέζεται τόσο πολύ, τότε παραιτούμαι από Πρωθυπουργός, καταγγέλλω στον ελληνικό λαό και πάω σε εκλογές». Κι αυτοί υποχώρησαν. Αν σας λέει κάτι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: