Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "ο Κόσμος του Επενδυτή"

Τέρμα στη διαχείριση αξιωμάτων χωρίς αρχές, στόχους και αξίες
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2007

Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "ο Κόσμος του Επενδυτή"

Εκ βαθέων εξομολόγηση στον "ΚτΕ"

* Τι λέει για Βενιζέλο, Σημίτη, Καραμανλή
* Καταγγέλλει υπονομευτές και συμφέροντα
* Απαντά γιατί έχασε το ΠΑΣΟΚ και πώς μπορεί να ξανακερδίζει
* Μιλά για το διακύβευμα της 11ης Νοεμβρίου, τον κίνδυνο διάσπασης και τι θα αλλάξει σε πρόσωπα, δομές και πολιτικές
* Προτείνει στην Αριστερά άμεση συνεργασία σε επτά τομείς
* Ετοιμάζει νέα Διακήρυξη και "συμβόλαιο με τον λαό"

"Τέρμα στη διαχείριση αξιωμάτων χωρίς αρχές, στόχους και αξίες"

Νίκος Φελέκης: Ζητάτε την επανεκλογή σας, λέγοντας ότι τώρα θα τα αλλάξετε, όντως, όλα. Γιατί να σας πιστέψουν;

Γιώργος Παπανδρέου: Ζητώ να εκλεγώ με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συγκεκριμένες θέσεις, συγκεκριμένους λόγους. Και αυτή είναι η διαφορά. Μια νέα αρχή. Το επαναλαμβάνω: Δεν ζητώ λευκή επιταγή. Ζητώ μια καθαρή εντολή, με σαφές περιεχόμενο. Το περιεχόμενο δεν θα δεσμεύει μόνο εμένα, αλλά το σύνολο του κινήματος. Θα είναι η βάση της συλλογικής μας λειτουργίας. Το προσδιόρισα κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου. Θα 'χω την ευκαιρία πιο αναλυτικά και ακόμα περισσότερο πολιτικά, όσο και οργανωτικά, να το διατυπώσω στην Εθνική Συνδιάσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για τις 2-4 Νοεμβρίου.

Νίκος Φελέκης: Θα αλλάξετε και τον εαυτό σας; Μπορείτε αλήθεια να αλλάξετε;

Γιώργος Παπανδρέου: Το έχω πει. Έμαθα. Άλλαξα. Αποφάσισα. Και αποφάσισα κυρίως να πω όλη την αλήθεια. Να πούμε όλοι όλη την αλήθεια. Η αλήθεια είναι προϋπόθεση της νέας ενότητάς μας. Μιας ουσιαστικής ενότητας που είναι προϋπόθεση της νίκης. Νίκης ενός αλλαγμένου και νέου ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ΠΑΣΟΚ θα πείσει τους πολίτες. Μια δύναμη ευθύνης και ανατροπής. Που δεν είναι μακριά από τον πολίτη, που δεν ασχολείται με τα μικροσυμφέροντα και τις καρέκλες -όπως κάνει η Δεξιά-, αλλά που θα ασκεί εξουσία με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού. Που αποδεικνύει ότι νοιαζόμαστε καθημερινά για τον πολίτη στην πατρίδα μας.

Νίκος Φελέκης: Τι ακριβώς προτίθεστε να αλλάξετε; Πρόσωπα; Δομές; Πολιτικές;

Γιώργος Παπανδρέου: Αλλάζουμε τις σχέσεις εξουσίας και βάζουμε την κοινωνία στο επίκεντρο. Όποιος δεν υπηρετεί αυτό, θα βρεθεί στο περιθώριο της δικιάς μας πολιτικής. Η νέα συλλογικότητα, η νέα αρχή, θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την αξιοκρατία. Μακριά από προσωπικές στρατηγικές. Τέρμα οι συμβιβασμοί και τα στρογγυλέματα που βοηθούν εκείνους που θέλουν τις καρέκλες και τίποτα άλλο. Απελευθερώνουμε τις πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ...

Νίκος Φελέκης: Δηλαδή;

Γιώργος Παπανδρέου: Το κίνημα λαού που έχει ευρύτερα και κοινά συμφέροντα. Που διεκδικεί δημόσια αγαθά και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Που δεν αποτελεί ένα πελατειακό άθροισμα μηχανισμών. Τέρμα στη διαχείριση αξιωμάτων χωρίς αρχές, στόχους και αξίες. Χωρίς ευαισθησία στα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μας.

Νίκος Φελέκης: Μπορεί οι αλλαγές να φτάσουν μέχρι και στην επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ;

Γιώργος Παπανδρέου: Αυτός είναι ο ουσιαστικός στόχος. Είναι ανάγκη να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο σημαιοφόρος της αυτονομίας και των αλλαγών του πολιτικού συστήματος. Το κομματικό μας σύστημα δεν μπορεί να ποδηγετείται από συμφέροντα. Δεν μπορεί να αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν έχει φωνή, επειδή τον πνίγουν τα μεγάλα και ισχυρά κέντρα εξουσίας. Είμαστε ένα λαϊκό και δημοκρατικό κίνημα που εκπροσωπεί τα πλατιά στρώματα του μέσου Έλληνα πολίτη. Αυτούς αντιπροσωπεύουμε. Όταν δεν το κάνουμε μοιάζουμε με κατεστημένο. Αυτό μας απαξιώνει και μας αποξενώνει. Αυτό ζητώ να αλλάξουμε με την επανίδρυσή μας.

Νίκος Φελέκης: Μήπως χρειάζεται και μια «νέα διακήρυξη»; Δεν είναι ξεπερασμένη η 3η του Σεπτέμβρη; Μήπως χρειάζεται μια νέα μορφή αυτοοργάνωσης;

Γιώργος Παπανδρέου: Όλα αυτά χρειάζεται να γίνουν και θα γίνουν. Η 3η Σεπτέμβρη υπήρξε οδηγός μας. Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο που σφράγισε την πορεία μας. Χρειάζεται ένα νέο «συμβόλαιο με τον λαό». Στην Εθνική Συνδιάσκεψη και αργότερα στο συνέδριό μας θα επικυρώσουμε τη νέα Διακήρυξη που αντιστοιχεί στο σήμερα και κυρίως στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδας. Σε αυτήν θα υπάρχει και η νέα μορφή και δομή της οργάνωσης και το προσκλητήριο για να το πετύχουμε.

Νίκος Φελέκης: Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, φαίνεται ότι αλλάζουν υπέρ σας. Πού το αποδίδετε; Στη δική σας τακτική; Στα λάθη των (του) αντιπάλων σας; Στο ένστικτο αυτοσυντήρησης του ΠΑΣΟΚ;

Γιώργος Παπανδρέου: Ο φίλος και το μέλος αξιολογούν ποιες είναι οι πραγματικές προϋποθέσεις για να ξαναβρεθεί το ΠΑΣΟΚ στην τροχιά της νίκης και της εξουσίας. Η μεγάλη διαφορά της Κεντροαριστεράς από την Κεντροδεξιά είναι ότι δεν θέλει την εξουσία για την εξουσία. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εξουσίες και οι καρέκλες. Υπηρετούμε, και υπηρετώ, τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Ένα νέο όραμα για το μέλλον. Η αντίληψη για την εξουσία και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μονόδρομος. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Που αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας. Που δεν περιθωριοποιεί τους αδύναμους. Που δεν μπλοκάρει τους δυναμικούς και δημιουργικούς ανθρώπους. Που τους ενώνει σε μια κοινή προσπάθεια. Που μας κάνει ικανούς να αντιμετωπίσουμε τα καινούργια και δύσκολα της παγκόσμιας οικονομίας. Που αναδεικνύει τις καλύτερες πτυχές μας, τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά μας. Που διασφαλίζει μια κοινωνία συνοχής και συνάμα δημιουργίας. Δεν είναι μονόδρομος η υποταγή του κράτους στη διευθέτηση των μεγάλων συμφερόντων και στην εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Νίκος Φελέκης: Έπαιξε μήπως ρόλο και ο χρόνος για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ σας;

Γιώργος Παπανδρέου: Ο χρόνος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και δικαιοσύνη τις προσωπικές ευθύνες του καθενός. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται πως τα ζητήματα που καλούμαστε να λύσουμε ως ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσωπικά, αλλά πολιτικά και στρατηγικά. Στο κάτω κάτω, το μεγάλο λάθος αυτών που εσείς ονομάζετε αντιπάλους μου ήταν ότι θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως η πολιτική είναι μια προσωπική υπόθεση. Ο κόσμος, λοιπόν, πιστεύω ότι συνειδητοποιεί δύο κυρίως πράγματα...

Νίκος Φελέκης: Ποια;

Γιώργος Παπανδρέου: Πρώτον, ότι δεν υπάρχει πιο συντηρητική αντίληψη της πολιτικής από αυτήν που τη μετατρέπει σε τηλεοπτικό θέαμα, επικοινωνιακό ζήτημα και προσωπικό ανταγωνισμό. Και δεύτερον, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξαναγίνει νικηφόρο χωρίς να αλλάξει σε βάθος τις πολιτικές και τις πρακτικές του. Χωρίς να απαλλαγεί από τα καθεστωτικά χαρακτηριστικά του και να ξανασυνδεθεί με τις μεγάλες προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών και τις ανάγκες των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι σε τελική ανάλυση κρίση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Και η ριζική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης θα αλλάξει ουσιαστικά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Αυτό θα το πετύχουμε. Είμαστε δύναμη αλλαγής.

Νίκος Φελέκης: Αυτό νομίζετε ότι θέλει ο κόσμος από εσάς;

Γιώργος Παπανδρέου: Ο κόσμος θέλει ένα ΠΑΣΟΚ που να αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Και αυτό εγώ υπηρετώ. Θα ανοίξουμε τους δρόμους που θα λυτρώσουν τα κόμματα από τις εξαρτήσεις τους. Θα απελευθερώσουν τις κοινωνικές δυνάμεις που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, μέσα από μία δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. Θα θωρακίσουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα, ώστε να μην έχουν φοβική σχέση με το διεθνές περιβάλλον και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ώστε να μπορούν ισότιμα και θαρραλέα να συμμετέχουν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε κάθε επίπεδο.

"Είναι υπονόμευση να λες άλλα στα όργανα και άλλα στα τηλεπαράθυρα"

Νίκος Φελέκης: Γίνεται πολύς λόγος για την ενότητα. Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης;

Γιώργος Παπανδρέου: Κίνδυνος διάσπασης υπάρχει μόνο όταν ένα κόμμα μετατρέπεται από παραγωγός πολιτικών λύσεων και κοινωνικών οραμάτων σε διαχειριστή προσωπικών αντιθέσεων και εξωπολιτικών συμφερόντων.

Νίκος Φελέκης: Σε περίπτωση που χάσετε, θα μείνει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο; Μπορεί να ελεγχθούν οι κεντρόφυγες δυνάμεις;

Γιώργος Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ενωμένο όσο η ενότητά του είναι το μέσο και η προϋπόθεση για να εκφράζεται μέσα απ' αυτήν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που πιστεύουν σε ένα δημιουργικότερο μέλλον, σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, σε μια πιο δυναμική οικονομία, που επενδύει στον άνθρωπο και στηρίζεται στη γνώση.

Νίκος Φελέκης: Εσείς θα μείνετε ή θα φύγετε; Σας το ρωτώ, γιατί αυτό λέγεται ως ενδεχόμενο από την πλευρά Βενιζέλου.

Γιώργος Παπανδρέου: Εγώ θα μείνω πιστός στην εντολή που θα δώσουν οι φίλοι και τα μέλη μας, οι οποίοι στις 11 Νοεμβρίου θα αποφασίσουν για το μέλλον μας.

Νίκος Φελέκης: Προσφάτως, είπατε ότι φοβάστε μια «μεταλλαγή» του ΠΑΣΟΚ σε μια σύγχρονη εκδοχή της Ένωσης Κέντρου. Τι νομίζετε ότι μπορεί να ανακόψει μια τέτοια πορεία;

Γιώργος Παπανδρέου: Η Ένωση Κέντρου είχε μετατραπεί σε κόμμα παραγόντων, φεουδαρχών και προσωπικών στρατηγικών. Για αυτό διασπάστηκε με την αποστασία του '65. Για αυτό τον λόγο δεν θέλησε ο Ανδρέας Παπανδρέου να αναλάβει την ηγεσία εκείνου του κόμματος το 1974, αλλά ίδρυσε νέο κίνημα. Ο λαός και σήμερα καταδικάζει τη μίζερη πραγματικότητα της νομής και ανακατανομής των μηχανισμών επιρροής μεταξύ κομματικών προεστών. Εγώ εκφράζω την ανάγκη να υπερβούμε τη σημερινή κρίση με δημιουργικό τρόπο. Με τρόπο, δηλαδή, που θα υπερβαίνει τις προσωπικές αντιθέσεις και θα αποκαλύπτει τα πραγματικά αίτια που την προκαλούν.

Νίκος Φελέκης: Πάντως, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι «θεωρίες συνωμοσίας κατέρρευσαν». Είναι έτσι;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν με ενδιαφέρουν οι θεωρίες. Με ενδιαφέρουν κυρίως οι συμπεριφορές. Υπάρχουν συμπεριφορές που κάνουν τους φίλους και τα μέλη μας να αισθάνονται περήφανα για το κόμμα μας, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν όμως και συμπεριφορές που τους αποκαρδιώνουν. Συμπεριφορές ότι είμαστε όλοι ίδιοι, όλοι για «την πάρτη μας», ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στη χώρα μας, ότι είμαστε καταδικασμένοι στη μιζέρια. Αυτό δεν το πιστεύω και δεν το δέχομαι ως δημοκράτης και προοδευτικός άνθρωπος. Δεν το δέχομαι ως Έλληνας πολίτης. Αυτές οι συμπεριφορές είναι υπονομευτικές του ηθικού, των πεποιθήσεων και της συνοχής του κόμματός μας...

Νίκος Φελέκης: Με συγχωρείτε, επειδή πολλά ακούγονται αυτές τις ημέρες, τι ακριβώς θεωρείτε εσείς υπονόμευση;

Γιώργος Παπανδρέου: Υπονόμευση είναι να λες άλλα στα όργανα και άλλα να λες στα τηλεοπτικά παράθυρα. Δημιουργείται η αίσθηση ότι μεγαλύτερης σημασίας είναι η παρουσία μας στα τηλεπαράθυρα, παρά η σοβαρή και υπεύθυνη προσήλωσή μας σε έναν κοινό αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας. Και αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη του πολίτη σε έναν πολιτικό φορέα που επαγγέλλεται την πρόοδο. Είναι υπονόμευση να αφήνεις τους άλλους να δίνουν τη μάχη για τη νίκη και ο ίδιος να επενδύεις στην ήττα. Είναι υπονόμευση να μιλάς για προγραμματική ή πολιτική ασάφεια και να πρωτοστατείς σε πολιτικές διαφοροποιήσεις που δεν σέβονται την ομοφωνία των κομματικών οργάνων και την πλειοψηφία των συλλογικών αποφάσεων. Είναι υπονόμευση να μην εκφράζεις τη γνώμη σου για κάτι που θεωρείς λάθος, επειδή πιστεύεις ότι το λάθος αυτό μπορεί να σε συμφέρει.

Νίκος Φελέκης: Πάντως, σας κατηγορούν ότι μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου ήσασταν εσείς ο εκλεκτός των εκδοτικών συμφερόντων και τώρα, που άλλαξαν προτίμηση, τα καταγγέλλετε.

Γιώργος Παπανδρέου: Εκλεκτός και εκλεγμένος στην πολιτική μου ζωή ήμουν μόνο του ελληνικού λαού. Πιστεύω σε μια σχέση ισότιμη και ειλικρινή με τα ΜΜΕ. Όπως το ίδιο πιστεύω και με κάθε επιχειρηματία. Μια ισότιμη σχέση που ενισχύεται από την ανόθευτη υποστήριξη του λαού. Ποτέ δεν συναλλάχθηκα μαζί τους. Ίσως, μάλιστα, γι' αυτό να βρισκόμαστε σήμερα σ' αυτή την κατάσταση. Ίσως γι' αυτό ορισμένοι να προτιμούσαν να έχω παραιτηθεί.

Νίκος Φελέκης: Τι εννοούσατε όταν είπατε ότι «εγώ την κάπα μου την έχω κρεμασμένη»;

Γιώργος Παπανδρέου: Εννοούσα απλά ότι δεν έχω ποτέ επιτρέψει στον εαυτό μου να ζητήσει ή να συμφωνήσει με κάτι που θα ήταν μειωτικό του ρόλου μου ως αρχηγού ενός κόμματος που προέρχεται από τον λαό και ανήκει στον λαό. Πάντα ήθελα να έχω ως πρόσωπο την ίδια πολιτική αυτονομία -απέναντι σε κάθε μεγαλύτερο ή μικρότερο οικονομικό συμφέρον- που θέλω να έχει και το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό είναι υγεία για τη δημοκρατία και -ας το καταλάβουν- λύτρωση των σωστών επιχειρηματιών από τις πελατειακές σχέσεις με πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς. Αυτό εγγυάται τη διαφάνεια. Ποτέ δεν ζητώ από τα ΜΜΕ να υποκύψουν σε πολιτικές ή οικονομικές πιέσεις. Για την ίδια αυτονομία και ελευθερία παλεύω κι εγώ για την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι δικαίωμά μας να μπορούμε αβίαστα και αυτόνομα να εκφράσουμε τις δικές μας απόψεις. Απόψεις που τελικά εκπροσωπούν τον λαό που μας εξέλεξε. Που δεν υποτάσσονται σε παρασκηνιακά συμφέροντα. Τότε λειτουργεί η Δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία. Τότε λειτουργεί αποτελεσματικά και η οικονομία...

Νίκος Φελέκης: Σας διακόπτω πάλι, αλλά ποιες είναι ακριβώς αυτές οι δυνάμεις που ξορκίζετε;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν είναι μόνο συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα ή εκδοτικά συγκροτήματα. Είναι και όλες αυτές οι δυνάμεις που σε παγκόσμιο επίπεδο συγκεντρώνουν στα χέρια των λίγων τον πλούτο που παράγεται από τους πολλούς και ελέγχουν τις εξουσίες που ανήκουν στον λαό και θα 'πρεπε να ασκούνται υπέρ αυτού και του μέλλοντός του. Σ' αυτές τις εξουσίες ανήκουν και όλα αυτά τα Μέσα που χειραγωγούν την κοινή γνώμη - είτε μέσα από τον έλεγχο της πληροφορίας είτε μέσα από τη χειραγώγηση της συνείδησής της.

Νίκος Φελέκης: Να πάμε τώρα στο διακύβευμα της 11ης Νοεμβρίου. Ποιο είναι;

Γιώργος Παπανδρέου: Σας είπα προηγουμένως ότι η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι τελικά κρίση ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος. Η υπέρβασή της, με όρους που θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να γίνει ο αναμορφωτής του πολιτικού συστήματος και ο σημαιοφόρος της αυτονομίας του, είναι το ουσιαστικό διακύβευμα της 11ης Νοεμβρίου. Σ' εμάς πέφτει η ευθύνη για μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία. Και είμαι έτοιμος να συγκρουστώ για αυτό. Αυτό σημαίνει ότι στις 11 Νοεμβρίου οι φίλοι και τα μέλη μας καλούνται να δώσουν τη δική τους απάντηση στα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση μας. Να αποφασίσουν δηλαδή αν αυτά είναι επιφανειακά ή στρατηγικά, επικοινωνιακά ή κοινωνικά, προσωπικά ή πολιτικά, συγκυριακά ή διαχρονικά.

Νίκος Φελέκης: Και ποιο το διακύβευμα της 12ης Νοεμβρίου, εφόσον επανεκλεγείτε;

Γιώργος Παπανδρέου: Το διακύβευμα της 12ης Νοεμβρίου είναι να απορριφθεί η διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής και να συνδεθεί η επιστροφή μας στην εξουσία όχι με τη νομή της, αλλά με την προοπτική ενός νέου προτύπου διακυβέρνησης, μακριά από εξαρτήσεις, γραφειοκρατικές αντιλήψεις, κομματοκρατικές πρακτικές. Εμπνεόμαστε και υπηρετούμε το όραμα μιας μεγάλης κεντροαριστερής πλειοψηφίας, για νέες μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών μας, αλλά και την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του ελληνισμού.

Νίκος Φελέκης: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Σας έχει ενοχλήσει η συμπεριφορά του Κ. Σημίτη; Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περίπου σας κατηγόρησε σαν «διασπαστή». Αυτό επεσήμανε και με την επιστολή (και την αποχή) του από το Εθνικό Συμβούλιο.

Γιώργος Παπανδρέου: Έχω υποστηρίξει τον Κώστα Σημίτη σε δύσκολες στιγμές. Έχω συνεργαστεί μαζί του με θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα. Τον τίμησα και θα τον τιμώ. Η δική του στάση απέναντί μου είναι κάτι που ο ίδιος αποφασίζει.

Νίκος Φελέκης: Ο κ. Βενιζέλος κατηγορήθηκε ότι μαζεύει γύρω του τη λεγόμενη «χωματερή του σημιτισμού». Την ίδια μομφή προσάπτουν και σ' εσάς? ότι μαζεύετε τη «χωματερή του ανδρεοπαπανδρεϊσμού» (Λιβάνης, Κατσιφάρας, Χαραλαμπόπουλος, Τσοβόλας κ.ά.).

Γιώργος Παπανδρέου: Ευτυχώς που η χώρα μας είναι αρκετά μικρή ώστε να γνωριζόμαστε όλοι και να μπορούμε να ξεχωρίσουμε ευκολότερα την ήρα από το στάρι.

Νίκος Φελέκης: Επίσης, λένε ότι αυτοί που μαζεύονται γύρω σας δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τις δικές σας ιδέες και απόψεις. Μήπως τελικά ηγείστε ενός «στρατού» του οποίου τα πιστεύω είναι διαφορετικά από τα δικά σας;

Γιώργος Παπανδρέου: Αλίμονο αν όλοι συμφωνούσαν μαζί μου. Το ζητούμενο δεν είναι οι αναφορές του παρελθόντος, αλλά η νέα πορεία που χαράζουμε για το μέλλον. Να θέσουμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια το πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Να συμφωνήσουμε για τη νέα φυσιογνωμία του, τη νέα νικηφόρα στρατηγική του. Να πετύχουμε τη σύνθεση. Όχι τους μέσους όρους και τη στρογγυλοποίηση, αλλά τη σύνθεση που είναι δημιουργική πράξη στην πολιτική.

Νίκος Φελέκης: Ο Α. Παπανδρέου είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν τεμαχίζεται, δεν κληροδοτείται, δεν χειραγωγείται». Υπάρχει κάτι με το οποίο εσείς θα μπορούσατε να συμπληρώσετε αυτό τον «αφορισμό» σήμερα;

Γιώργος Παπανδρέου: Θα μπορούσα πράγματι να συμπληρώσω και δεν... προσωποποιείται. Δεν συμμετέχει δηλαδή σε ένα σύστημα υποκατάστασης των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών από τις προσωπικές φιλοδοξίες και αντιπαραθέσεις.

"Λυπάμαι για τις δηλώσεις Βενιζέλου περι...παρεμβολών"

Νίκος Φελέκης: Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μάλλον ενός πολιτικού κουτσομπολιού, παρά μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Πώς σχολιάζετε, αλήθεια, τις δηλώσεις Βενιζέλου στους δημοσιογράφους και τα όσα λέγονται για «ηλεκτρονικό πόλεμο» και άλλες «παρεμβολές»;

Γιώργος Παπανδρέου: Λυπάμαι. Ειλικρινά, λυπάμαι πολύ. Δεν χρήζουν σχολιασμού. Με αφορμή όμως αυτά, θέλω να σας πω ότι στο Πολιτικό και Εθνικό Συμβούλιο συμφωνήσαμε για την αναγκαιότητα πολιτικοποίησης των διαδικασιών. Για την ανάγκη να επαναξιολογηθούν οι πολιτικές και η φυσιογνωμία μας. Για να ορίσουμε εκ νέου τις πολιτικές μας συμμαχίες. Για μια νέα σχέση με την κοινωνία, το συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, τα νέα κινήματα κριτικής και αμφισβήτησης. Για να ξαναγίνει η κεντροαριστερή κοινωνική πλειοψηφία πολιτική πλειοψηφία. Είναι λάθος, αντί να ασχολούμαστε για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει νικηφόρο, ριζοσπαστικό, σοσιαλιστικό κίνημα, να ασχολούμαστε με την παραπολιτική. Δικός μου στόχος είναι να ασχοληθούμε με τα μεγάλα, και όχι τα μικρά και ασήμαντα. Να επικεντρώσουμε την προσπάθεια και την αντιπαράθεσή μας στην ουσία και όχι στη διαδικασία (που, ούτως ή άλλως, είναι δεδομένη, διαφανής και δημοκρατική). Οι δικές μου προτεραιότητες αυτές είναι.

"Είναι αναγκαίο ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό"

Νίκος Φελέκης: Δεν είναι προβληματικό το γεγονός -κάτι που δείχνει και τα όρια του ΠΑΣΟΚ- ότι η κομματική και στελεχική του βάση είναι «κυβερνητική»; Ότι δεν έχετε σχέση με κοινωνικά κινήματα; Ότι λείπει η νεολαία; Ότι είναι πλέον ένα κόμμα «μεσήλικων καθεστωτικών, ενώ μεγαλούργησε ως κόμμα νεολαίας και πολιτική έκφραση κοινωνικών αγώνων και κινημάτων»;

Γιώργος Παπανδρέου: Ακριβώς αυτά θέλω να συζητήσουμε και να αλλάξουμε. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να ξαναγίνει λαϊκός, ριζοσπαστικός, σοσιαλιστικός φορέας αλλαγής. Κίνημα νεολαίας και ανατροπής. Κίνημα συμμετοχής, αντίστασης και διεκδίκησης. Να αποβάλει τα καθεστωτικά χαρακτηριστικά και τον κυβερνητισμό. Να ξανασυνδεθεί οργανικά με τα κοινωνικά κινήματα και τις νέες μορφές αμφισβήτησης. Μόνον έτσι θα ξαναγίνουμε κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Μόνον έτσι θα κερδίσουμε την επόμενη εκλογική μάχη. Είναι ο μόνος δρόμος. Και αυτόν εγγυώμαι ότι θα ακολουθήσουμε.

Νίκος Φελέκης: Δεν νιώθετε ότι έχετε εγκαταλείψει την αντιπολίτευση στο όνομα της εσωκομματικής κρίσης;

Γιώργος Παπανδρέου: Στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περιέγραψα με σαφήνεια το στίγμα και τις προτεραιότητες μιας πραγματικής προγραμματικής αντιπολίτευσης. Προϋπόθεση για την άσκησή της είναι η ανάδειξη των μεγάλων μας διαφορών από τη Δεξιά. Η υπέρβαση της εσωκομματικής μας κρίσης είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με όρους που θα καταστήσουν αυτή τη διαφορά ακόμα μεγαλύτερη...

Νίκος Φελέκης: Γιατί θα γίνει αυτό;

Γιώργος Παπανδρέου: Επειδή θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από δεξιές αντιλήψεις, που πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν μάς στέρησαν τη δυνατότητα να καταστήσουμε κατανοητές στον κόσμο τις πραγματικές διαφορές μας από μια συντηρητική κυβέρνηση και μία νεοσυντηρητική πολιτική. Στην πραγματικότητα, δίνουμε έναν διμέτωπο αγώνα απέναντι σε μία δεξιά διακυβέρνηση και απέναντι σε μία δεξιά αντίληψη για τον ρόλο μας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, για τον ρόλο μας ως κυβέρνησης αύριο.

Νίκος Φελέκης: Η κυβέρνηση, πάντως, προσπαθεί να ανοίξει πολλά μέτωπα όσο πιο νωρίς γίνεται. Προφανώς εκμεταλλεύεται το κενό αντιπολίτευσης που υπάρχει.

Γιώργος Παπανδρέου: Η κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ' όλα να αντιληφθεί ότι οι δικές μας εσωκομματικές διαδικασίες δεν αποτελούν ευκαιρία για να εξαπολύσει, όπως ήδη το κάνει, μια πρωτοφανή επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και τα μεσαία και μικρά εισοδήματα. Θα σταθούμε απέναντί της. Θα αντισταθούμε μέσα από την προγραμματική μας αντιπολίτευση και τη μαζική κινητοποίησή μας. Οφείλει, επίσης, η κυβέρνηση να θυμάται πάντα ότι είναι μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας και κοινωνικής μειοψηφίας. Οφείλει, τέλος, να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Νίκος Φελέκης: Συγγνώμη; Για ποιο λόγο;

Γιώργος Παπανδρέου: Για τις καταστροφές που αφήνει πίσω της στο πέρασμά της, τις θεωρίες για ασύμμετρες απειλές, για τις ανυπόστατες δικαιολογίες της, για τη συστηματική συγκάλυψη της κρυφής ατζέντας της πολιτικής της, που σήμερα φέρνει στην επιφάνεια με όσα προσπαθεί να περάσει, καταργώντας κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλοντας νέους φόρους, ευνοώντας σκανδαλωδώς τους έχοντες και κατέχοντες σε βάρος των πολλών, των μεσαίων και των φτωχών. Να είναι σίγουρη για ένα πράγμα: Στο ΠΑΣΟΚ δεν τσακωνόμαστε για το πάπλωμα. Τσακωνόμαστε, τρόπος του λέγειν, για τις προϋποθέσεις που πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα από την αντιπολίτευσή μας, για να απαλλάξουμε τη χώρα από μια άδεια κυβέρνηση, που κάθε μέρα που περνά θα κάνει όλο και φανερότερο πόσο ανάξια είναι γι' αυτόν τον τόπο και τον λαό του. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μπορούν και αξίζουν πολλά περισσότερα απ' όσα η σημερινή κυβέρνηση θέλει να τους κάνει να πιστέψουν.

"Η Αριστερά των ανοιχτών οριζόντων και οι συνεργασίες"

Νίκος Φελέκης: Μιλάτε για «στροφή προς τα αριστερά». Ποια Αριστερά εννοείτε; Ποια είναι η σύγχρονη Αριστερά; Αυτή του κρατικισμού, των εθνικών απαντήσεων και της μίζερης διαχείρισης του φόβου;

Γιώργος Παπανδρέου: Σαφέστατα και όχι. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη Αριστερά. Μια Αριστερά που σκέφτεται το μέλλον και δρα στο όνομά του. Μια Αριστερά που δεν φετιχοποιεί το κράτος, ούτε πανικοβάλλεται από την αγορά. Μια Αριστερά που ξέρει να τα βάζει και τα δύο στην υπηρεσία των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος. Μια Αριστερά των ανοιχτών οριζόντων. Μια Αριστερά που έχει ξεφύγει από δογματισμούς και ρετσέτες. Μια Αριστερά που όμως διαφυλάττει τις βασικές αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του ελέγχου της εξουσίας, της ισότητας, της λογοδοσίας μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον...

Νίκος Φελέκης: Αυτή η Αριστερά είναι υπέρ ή κατά της παγκοσμιοποίησης;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά. Προσπαθεί συνεχώς να προσαρμόσει και να χρωματίσει την παγκοσμιοποίηση με τις δικές της ιδέες, προτάσεις, προτεραιότητες και ευαισθησίες. Είναι μια Αριστερά που αγωνίζεται σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να διαμορφώσει συνθήκες ισοπολιτείας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Μια Αριστερά των δικαιωμάτων και των κινημάτων. Μια Αριστερά του ουμανισμού. Μια Αριστερά που παλεύει για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την ειρήνη. Μια Αριστερά που θα υπερασπίζεται και θα διευρύνει τις κοινωνικές κατακτήσεις στις νέες συνθήκες. Μια Αριστερά που θα αναζητά και εθνικές και περιφερειακές απαντήσεις στα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης, των εργασιακών σχέσεων, της διπλωματίας. Μια Αριστερά που θα δημιουργεί έναν νέο δρόμο για την ανάπτυξη - που θα συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα με την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια, με την ποιότητα της εργασίας και των παραγόμενων προϊόντων. Μια Αριστερά o πολλαπλασιαστής και όχι o διαιρέτης των δυνάμεών της.

Νίκος Φελέκης: Στη χώρα μας ποια είναι αυτή η Αριστερά; Τι εκφράζει; Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Γιώργος Παπανδρέου: Είναι η Αριστερά που εκφράζει τη θέληση της κοινωνικής πλειοψηφίας για έναν νέο πατριωτισμό, που απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας, υπερασπίζεται τη γη και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη θέση της χώρας μας στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον που δημιουργείται, που θέλει να τελειώνει με το μεταπολεμικό αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο καταστρέφει το περιβάλλον και μαζί μ' αυτό τις ψυχές και τις δυνατότητες των ανθρώπων να ζήσουν με περισσότερα δικαιώματα, περισσότερη αισιοδοξία, περισσότερη πρόσβαση στη γνώση και τα αγαθά της δικαιοσύνης και της ευημερίας.

Νίκος Φελέκης: Επίσης, μιλάτε για συνεργασία. Σε ποιους τομείς μπορεί να υπάρξει;

Γιώργος Παπανδρέου: Έχω πει ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου. Να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε και από κοινού να δράσουμε με τις άλλες δυνάμεις και οργανώσεις της υπόλοιπης Αριστεράς σε θέματα που μέχρι στιγμής υπάρχει κοινός προβληματισμός και περίπου ταυτόσημες προσεγγίσεις. Μπορεί να υπάρξει σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σ' αυτούς που για μας αποτελούν προτεραιότητα. Στον τομέα της διαφύλαξης του δημόσιου χώρου και του δημόσιου συμφέροντος. Στον τομέα της οικολογίας και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι σχέσεις Εκκλησίας - κράτους. Οι μετανάστες. Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης. Τα εξωθεσμικά συμφέροντα. Τα θέματα ειρήνης και πολέμου. Η βαλκανική μας πολιτική. Ας ξεκινήσουμε από αυτά και μετά μπορούν να υπάρξουν και άλλες ευρύτερες πολιτικές συμπτώσεις. Από τη στιγμή που μπορούμε να συμφωνήσουμε στα μείζονα, που είναι τα κοινωνικά μας οράματα, μπορούμε ταυτόχρονα να συμφωνήσουμε και σ' αυτά για τα οποία διαφωνούμε, χωρίς οι διαφωνίες μας αυτές να αποτελούν εμπόδιο για μια ειλικρινή συνεργασία.

Νίκος Φελέκης: Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία;

Γιώργος Παπανδρέου: Σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι εάν την επικαλούμαστε μόνο και μόνο για να προωθήσουμε έναν ηγεμονισμό, που σε παλαιότερες εποχές στάθηκε πραγματικό εμπόδιο στις προσπάθειες να υπάρξει μια νέα μεγάλη Κεντροαριστερά με προοπτική εξουσίας. Και η δεύτερη είναι η άρνηση ενός διαλόγου, στο όνομα της διατήρησης μιας υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας, η οποία εκτός από δογματική είναι και αδιέξοδη. Δεν οδηγεί, δηλαδή, στην εξυπηρέτηση των πολιτικών αναγκών ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος ριζοσπαστικών αλλαγών και ανατροπών.

"Με σχέδιο και όραμα, απαντάμε στις προκλήσεις της εποχής μας"

Νίκος Φελέκης: Μπορεί να υπάρξει εθνική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση; Ποια μπορεί να είναι για την Ελλάδα, που εμφανίζεται «έτσι, χωρίς πρόγραμμα»;

Γιώργος Παπανδρέου: «Έτσι, χωρίς πρόγραμμα» δεν μπορεί να υπάρξει καμία απάντηση, σε οποιαδήποτε από τις προκλήσεις της εποχής μας. Με πρόγραμμα, σχέδιο και όραμα για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης μπορεί να υπάρξουν όλες εκείνες οι απαντήσεις που περιγράφουμε με τον όρο «νέος πατριωτισμός». Ελπίζω, άλλωστε, ότι θα κληθούμε να τις δώσουμε πριν η σημερινή κυβέρνηση καταφέρει να ολοκληρώσει την απορρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων, των εργασιακών σχέσεων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, που σήμερα κρύβει κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «μεταρρυθμίσεις».

Νίκος Φελέκης: Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη ψάχνεται. Εσείς στο ΠΑΣΟΚ έχετε ανοίξει έναν «εμφύλιο πόλεμο». Δεν είναι αυτό δείγμα καθυστέρησης;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο. Πρόκειται για έναν πόλεμο εναντίον του κακού μας εαυτού, εναντίον της φθοράς, εναντίον της ισοπέδωσης, της αποϊδεολογικοποίησης και της αποπολιτικοποίησης των διαφορών μας από τη συντήρηση και τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για έναν πόλεμο υπέρ της αυτονομίας της πολιτικής, της ουσίας της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των μεταναστών, των σπουδαστών και των καθηγητών τους, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ανθρώπων του πνεύματος και της δημιουργίας, σε μια δίκαιη κοινωνία, που θα κάνει την ελπίδα ισχυρότερη από την απογοήτευση και την απαισιοδοξία για το μέλλον.

"Όχι στην πολυσυλλεκτικότητα των ευκαιριακών συμμαχιών"

Νίκος Φελέκης: Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεστε ως πιο ειλικρινής, πιο ενωτικός, σας εμπιστεύονται περισσότερο, σας θέλουν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, ο κ. Βενιζέλος θεωρείται πιο αποτελεσματικός και πλέον κατάλληλος αντίπαλος του Καραμανλή. Τελικά, ποιο κριτήριο είναι πιο ορθό όταν πρόκειται για την ηγεσία ενός κόμματος εξουσίας;

Γιώργος Παπανδρέου: Ένα κόμμα εξουσίας είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα. Υπάρχει όμως η πολυσυλλεκτικότητα που βασίζεται σε ευκαιριακές συμμαχίες για την κατάκτηση και νομή της εξουσίας. Υπάρχει και η πολυσυλλεκτικότητα που βασίζεται σε κοινά οράματα, κοινά και ευρύτερα συμφέροντα, στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, στην ενίσχυση της φωνής του πολίτη. Αποτέλεσμα μιας συλλογικής δράσης με σταθερές αξιακές αναφορές. Εγώ πιστεύω στο δεύτερο. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του λαού, ακριβώς επειδή του εμπνέει το όραμα που θα τον κάνει να αισθανθεί πιο σίγουρος για το μέλλον του, τα παιδιά του, τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του. Κατά συνέπεια το δίλημμα είναι ποιο κόμμα είναι καταλληλότερο να κάνει τι. Και η ηγεσία του αυτό το πολιτικό πρόταγμα πρέπει να εκφράζει. Και ένα σοσιαλιστικό κόμμα είναι καταλληλότερο για τη διακυβέρνηση, όταν είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά της διακυβέρνησής του.

Νίκος Φελέκης: Δηλαδή το κριτήριο είναι η διαφορετικότητα;

Γιώργος Παπανδρέου: Ακριβώς. Αν δηλαδή είμαστε διαφορετικοί από τους αντιπάλους μας, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις κοινωνικές αλλαγές που αυτοί δεν θέλουν και που για αυτό είναι σήμερα κοινοβουλευτική μεν πλειοψηφία, κοινωνική και πολιτική δε μειοψηφία. Τα κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογείται η πολιτική ηγεσία ενός συντηρητικού κόμματος δεν είναι ίδια με τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείται η ηγεσία ενός προοδευτικού και μάλιστα σοσιαλιστικού κόμματος...

Νίκος Φελέκης: Με αυτά που μου λέτε καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να είστε ένας αντι-Καραμανλής.

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν ονειρεύομαι να μοιάσω στον Καραμανλή. Θέλω να πείσω για το πόσο διαφορετικός, πόσο πιο αποτελεσματικός και πιο λυτρωτικός για την κοινωνία μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος διακυβέρνησης. Είναι απαίτηση να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης. Η λογική ότι παίρνουμε την κυβέρνηση και μοιραζόμαστε τα λάφυρα έχει τελειώσει! Εμείς εγγυόμαστε μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, μέσα από τον διάλογο και τη διαβούλευση. Που θα εγγυάται να ακούγεται η φωνή του κάθε Έλληνα και όχι μόνο των ισχυρών και ημετέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: