Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Ας μιλήσουμε για την Συμμετοχή

τι λένε μέλη και φίλοι του κινήματος
Από 221

Ξεκινώντας να γράψουμε το “οδοιπορικό” μας για την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς μεγαλύτερη συμμετοχή και εσωτερική δημοκρατία, σκεφτήκαμε να ζητήσουμε τη γνώμη μελών και φίλων του.

Για να αποκτήσουμε πιο πλήρη και -σαφώς- πιο ζωντανή εικόνα
στείλαμε τα εξής δύο ερωτήματα σε μία σχετική λίστα αποδεκτών, και δημοσιεύουμε κάποιες από τις απαντήσεις σε αυτό το ποστ.

τα ερωτήματα :

Αν επιθυμείτε, στείλτε μας τις δικές σας εμπειρίες στα κάτωθι ερωτήματα:

- Η πιο ευχάριστη/κορυφαία στιγμή συμμετοχής μου στο ΠΑΣΟΚ απ’όταν έγινε πρόεδρος ο ΓΑΠ ήταν …

- Η πιο δυσάρεστη στιγμή συμμετοχής μου στο ΠΑΣΟΚ απ’όταν έγινε πρόεδρος ο ΓΑΠ ήταν …

Σημασία έχουν οι δικές σας εμπειρίες συμμετοχής σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, σε οποιαδήποτε δράση του κινήματος (προσυνεδριακός διάλογος, dialogos.pasok.gr, συνέδρια, κύκλος διαλόγου του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, και λοιπά)

οι απαντήσεις

ο Ματθαίος ξεκινά λέγοντας τα εξής:

…. στην αρχή δεν πίστεψα ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί όλο αυτό το σχέδιο για προσέγγιση του κινήματος στο λαό αφού όλοι είχαμε κουραστεί και απογοητευτεί από την απομάκρυνση του λόγω της πολύχρονης εξουσίας Η ηλεκτρονική συμμετοχική δημοκρατία δούλεψε και δούλεψε σχετικά καλά. Υπήρχαν και υπάρχουν κάποιες ατέλειες οργανωτικού κυρίως χαρακτήρα.

κορυφαίες στιγμές

Η πιο καλή μου στιγμή είναι η ηλεκτρονική μου συμμετοχή σε πολλές δραστηριότητες του κινήματος (forum, συγκεντρωσεις, ανοιχτό διάλογο κ.α.) και η εντύπωση ότι μπορώ να βοηθήσω (χωρίς υστεροβουλία) όποτε θέλω και όπως μπορώ (εθελοντής διαδικτύου, συμμετοχή σε ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα κ.α.)

ο Διονύσης λέει:

κορυφαία στιγμή

Θεωρώ ότι, η ύπαρξη του Προέδρου Γ.Α. Παπανδρέου στο κίνημα έφερε αρκετά στοιχεία τα οποία εμένα προσωπικά με ενθουσίασαν και με ενθουσιάζουν.

Η φυσιογνωμία του Προέδρου δείχνει έναν πολιτικό με σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές ιδέες, ο οποίος αναζητά τα προβλήματα από την λαϊκή βάση.

Την επίλυση των προβλημάτων αυτών, τη ζητά, μέσω της «συμμετοχής» των πολιτών με άμεση επικοινωνία με τα πολιτικά μας μέλη και τα στελέχη του Κινήματος.

Η νοοτροπία αυτή, απέδωσε καρπούς, εφόσον κατά τον προσυνεδριακό διάλογο, οι πολίτες και το μέλη του ΠΑΣΟΚ είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την γνώμη τους και ιδιαίτερα την άποψή τους σε πραγματικά προβλήματα, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε Εθνικό.

Αποτέλεσμα αυτού του εποικοδομητικού διαλόγου αποτέλεσε το κοινωνικά ευαίσθητο πρόγραμμά μας.

Για μένα, που είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, με ικανοποιεί ο ρόλος του Προέδρου ως «Συνθέτη» πραγματικής σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής που λαμβάνει τα προβλήματα που του μήνυσε ο λαός και στη συνέχεια, συνθέτει μαζί του το πρόγραμμά του.
χειρότερη στιγμη

Η νοοτροπία μερικών συντρόφων βουλευτών που αντί να συζητούν τις πολιτικές θέσεις ή αντιθέσεις τους, εντός του κινήματος, επιλέγουν το δρόμο της προβολής τους μέσω της «απαράδεκτης» και «αντιδημοκρατικής» ιδιωτικής τηλεόρασης.

η ελένη λέει:

κορυφαία στιγμή

Η πιο ευχάριστη στιγμή συμμετοχής μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν στην ομιλία του Προέδρου μας τον Μάρτιο, όταν μοιράζαμε τα έντυπα με το πρόγραμμα για πρώτη φορά.

Με εντυπωσίασε πρώτα το ενδιαφέρον του κόσμου να πάρει το πρόγραμμα και να το διαβάσει και δεύτερον το πόσο το χαιρόταν που του το δίναμε προσωπικά και δεν το έπαιρνε μόνος του από τη στίβα των εντύπων.

Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως ο κόσμος πραγματικά χρειάζεται περισσότερη προσωπική προσοχή και ενδιαφέρον μέσα στα τόσα προβλήματα του.

ο Αργύρης από την Αταλάντη γράφει:

Κορυφαίες στιγμές όταν, ως εθελοντής διαδικτυου, παρακολούθησα από τις εργασίες του συνεδρίου (2005) και με εντυπωσίασε η απλότητα των εισηγητών (σε διάφορα θέματα σε πολλές αίθουσες ταυτόχρονα) (στο ίδιο συνέδριο) η συνάντηση και η συζήτηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πολλά θέματα, η συντροφικότητα που διέκρινε τους υπόλοιπους εθελοντές, και επίσης η συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου και στην συνέχεια με τον Τηλέμαχο Χυτηρη γενικά με εντυπωσίασε πολύ το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και από τότε από φίλος του κόμματος έγινα και μέλος.

Σήμερα είμαι πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο Τραγάνας μιας και κερδίσαμε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές

δυσάρεστες στιγμές

Όταν ψηφίζαμε (στην Αταλάντη) για γραμματέα της οργάνωσης, και ενώ είχαν στηθεί 2 κάλπες (μια στην Αταλάντη και μια στην Τραγάνα) ακυρώθηκε η κάλπη της Τραγάνας.
Και ακυρώθηκαν από αυτούς που τις είχαν στήσει και μεθοδεύσει 153 ψήφοι Τραγαναίων.

Λες κι αυτοί δεν ήταν ΠΑΣΟΚ.

Το δίκαιο αίτημα για 2η ψηφοφορία με μία κάλπη και για τους δύο υποψήφιους απορρίφθηκε!

Πίκρα και διχασμός.

Εγώ συνέχισα, μα πολλοί αποστασιοποιήθηκαν λόγω αυτού του γεγονότος.

Ο Μιχάλης λέει:

Δυστυχως η συμμετοχή παραμένει το ζητούμενο.

Δεν ειναι ευκολο να ανατραπούν κατεστημένες δομές.

Η Τοπική οργάνωση που στην αρχική της λειτουργία έδωσε την δυνατότητα συμμετοχής σε πολιτικά αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες ηταν ο χωρος έκφρασης σε οτι εννούμε λέγοντας “μη προνομιουχοι Έλληνες”.

Αυτο σήμερα λείπει.

Στον εργασιακό μου χώρο σύνεδροι είναι οι κατ’ επάγγελμα σύνεδροι σε όσα συνέδρια έχουν γίνει.

Παραμένουν οι ίδιοι σε κάθε οργανωτική μορφή του ΠΑΣΟΚ φροντίζοντας με ελεγχόμενες διαδικασίες να μην αλλάξει τίποτα.

Ώστε να είναι στα πράγματα την επομένη της νίκης του ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσουν ξανά μερίδιο εξουσίας.

Το να παρακολουθήσεις απλά μια διαδικασια απέχει πολύ του να το χαρακτηρίσεις συμμετοχή.

Ειναι πολυ δυσκολα τα πράγματα για να μιλάμε για ευχάριστες ή δυσάρεστες στιγμές. Θέλει πολύ δουλειά ακόμα.

o Δανιήλ Σαπίρωφ λέει τα εξής:

κορυφαία στιγμή

Η συμμετοχή μου στις συνεδριάσεις της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δουλεύαμε, σκεφτόμασταν χωρίς προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες.

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η παρουσίαση αυτών των θέσεων στην αίθουσα ξένων ανταποκριτών.

χειρότερη στιγμή

Η σύντομη προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης μου στην οργάνωση σε επίπεδο δημοτικό (Γαλάτσι).

Αδυνατούσα τα χρόνια της εξουσίας και συνεχίζω ν’ αδυνατώ να επικοινωνήσω με τα λεγόμενα μέλη και με τις πρακτικές τους.

Παραμένω σε απόσταση και ουσιαστικά δεν περιμένω τίποτε.

Ο γιάννης, από τη Σάμο γράφει:

κορυφαία στιγμή

η συμμετοχή μου στο συνέδριο της Συμης που έγινε πέρυσι στην Σάμο

Τέτοιες πρωτοπόρες κινήσεις, τέτοιες δεξαμενές σκέψης και ιδεών, στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, δίνουν μαθήματα πολιτικού πολιτισμού κι ενός αρχηγού που βλέπει πολύ μακριά

Θυμάμαι ενα βράδυ, σε ενα χωριό της Σάμου -στον Παγώνδα-, ο Πρόεδρος μαθαίνοντας οτι (κάποια) παιδιά εκδίδουν εφημερίδα τα ζήτησε και μίλησε μαζί τους για ώρα

δυσάρεστη στιγμή

βλέπω στον νομό μου (που είναι και μονοεδρική) τους ιδιους αλλαζόνες πρώην βουλευτές να ξαναγίνονται δεκτοι ως υποψηφιοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: