Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

«Χρυσή» ανάπτυξη, Θράκη και Ευάγγελος Βενιζέλος

«Χρυσή» ανάπτυξη, Θράκη και Ευάγγελος Βενιζέλος
Άρθρο του Γιάννη Σωτηριάδη

Από την Παρασκευή 12/10/2007 ο κ. Ε. Βενιζέλος ξεκίνησε τις περιοδείες του ανά την χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους κύκλους των υποστηρικτών του, θα επισκεφθεί και τους νομούς Ροδόπης και Έβρου για να «αναδείξει» την υποψηφιότητά του και να υποστηρίξει την πολιτική του.

Για να αναλύσει και να υποσχεθεί μια «χρυσή» ανάπτυξη, μιας και ως υπουργός Ανάπτυξης, υπέγραψε και προώθησε, με τη σύμφωνη γνώμη της παροικούσης την Θράκη πολιτικής εξουσίας, το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 2182 Β΄ 20/12/1999), με το οποίο παραχωρείται μεγάλη έκταση της περιοχής για 100 χρόνια με δικαίωμα εκμετάλλευσης χρυσωρυχείων, στην Ανώνυμη Μεταλλευτική και Βιομηχανική Εταιρεία «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ».

Με την έκδοση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος, (γνωστού από την υπογραφή του στην τοπική πολιτική εξουσία, η οποία «διαμαρτύρεται» και «θρηνεί» εκ των υστέρων και… κατόπιν εορτής και… υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ε. Βενιζέλου με φανατισμό και χωρίς επιχειρήματα) η περιοχή μας κρατείται σε ομηρία.

Εδώ και επτά χρόνια μια πανέμορφη περιοχή καταδικάστηκε στην ερήμωση, με ευθύνη του κ. Βενιζέλου και των υποστηρικτών του, χωρίς να προωθείται και να ενισχύεται ανάπτυξη ήπιων μορφών, τουριστικών, φυσιολατρικών, οικολογικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων, από τη Μεσημβρία μέχρι τη Μαρώνεια.

Η ανασφάλεια, η ανησυχία και ο φόβος, που έχουν να κάνουν με το μέλλον και τα στοιχειώδη δικαιώματα, έχουν κυριεύσει τους κατοίκους της περιοχής. Απειλούνται δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία, στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον, στις ατομικές ελευθερίες, αφού οι χρυσοθήρες επελαύνουν ως κατακτητές.

Τέτοιες αλόγιστες ενέργειες υπουργών διαμόρφωσαν την απογοήτευση στην λαϊκή βάση και την κοινωνία, και οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην σημερινή του συρρίκνωση. Όπως η παραχώρηση μεγάλης έκτασης της περιοχής της λίμνης Βιστωνίδας στην Μονή Βατοπεδίου από τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ της περιοχής μας κ. Φωτιάδη.

Η εκδίωξη, με ενέργειες του ίδιου, εγκαταστάσεων παραθεριστών από παραλίες του ν. Ροδόπης που είχε σαν αποτέλεσμα την ερήμωσή τους.

Το γεγονός ότι δεν ενήργησε ο ίδιος πολιτικός, ώστε να ολοκληρωθεί η χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ορεσίβιους κατοίκους των βόρειων ορεινών περιοχών με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία τους.

Βέβαια, ο κ. Ε. Βενιζέλος θήτευσε σε υπουργείο «λάντζας» κατά δήλωσή του και όχι σε άλλο υπουργείο π.χ. στο («πολυτελές») υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ορίζει σώφρονες πολιτικούς, όπως ο Κ. Παπούλιας, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Παπανδρέου και τόσους άλλους υπουργούς Εξωτερικών που διακρίνονται για την παιδεία τους, την πολυμάθειά τους, την επικοινωνιακή τους ικανότητας με τους ομολόγους τους.

Ενδεχόμενος αλόγιστος βερμπαλισμός του Υπουργού Εξωτερικών έχει σοβαρότατες συνέπειες και επακόλουθα.

Τα ίδια αποτελέσματα έχει και ανάλογη συμπεριφορά του Υπουργού της «λάντζας», μόνο που στην περίπτωση αυτή, αν η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, μπορεί να επανορθώσει ακυρώνοντας το «χρυσοφόρο» Προεδρικό Διάταγμα.

Όλα αυτά είναι γνωστά στους πολιτικούς της περιοχής μας, που με φανατισμό υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του κ. Ε. Βενιζέλου, ταυτίζονται με τις απόψεις του και προωθούν τις ίδιες πολιτικές, διαφορετικά δεν θα είχε υπογραφεί το 1999 το Προεδρικό Διάταγμα.

Εάν, παρ’ ελπίδα ο κ. Ε. Βενιζέλος εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (όνειρο… θερινής νυκτός για τον ίδιο και τους υποστηρικτές του) και τον καλέσει ο νυν υπουργός ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας για να του πει… «κ. Υπουργέ, η αναπτυξιακή σας πολιτική στη Θράκη συνεχίζεται με συνέπεια και από τη δική μας κυβέρνηση, γιατί πρόκειται να λειτουργήσουν τα ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ»… πώς θα αντιδράσουν άραγε ο κ. Βενιζέλος και όλοι όσοι υποστηρίζουν τον ίδιο και την πολιτική του; «Ο χρυσός είναι… σιωπή»;

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ κ. Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

Εμείς δεν υποστηρίζουμε Σοσιαλιστικό Κίνημα χωρίς προτεραιότητα στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Δεν υποστηρίζουμε όσους στηρίζουν και στηρίζονται από τους «λίγους».

«Σήμερα σε μια διεθνοποιημένη κοινωνία και οικονομία, μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα αυτή η πολυπολιτισμικότητα της Θράκης. Ήταν μια περιοχή που δεν είχε επί πολλά χρόνια την απαραίτητη βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά κατάφερε να συντηρήσει ένα πανέμορφο περιβάλλον και, σήμερα, αυτό που ήταν παλιά μειονέκτημα, πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε πλεονέκτημα, να επενδύσουμε σ’ αυτή την ιδιαιτερότητα της ομορφιάς του περιβάλλοντος και την προστασία του».

Τα παραπάνω διακήρυξε ο κ. Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Θράκης, στην 1η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 16 Νοεμβρίου του 2004.

Γι’ αυτές τις πολιτικές θέσεις υποστηρίζω τον σύντροφο Γιώργο Παπανδρέου, και τον ψηφίζω ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω ότι, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, θα διαμορφωθεί και πάλι ένα σύγχρονο κλίμα στην πολιτική ζωή, ώστε ο πολίτης να εμπιστεύεται τους πολιτικούς φορείς και, ιδιαίτερα, τις πρωτοποριακές και καινοτόμες προτάσεις του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Οκτώβριος 2007
Γ. Δ. Σ (Στο ΠΑΣΟΚ από το 1974)

Δεν υπάρχουν σχόλια: