Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Γερμανία : Πανεπιστήμια και στόχοι του μέλοντος

Στις 13 Οκτωβρίου τα αποτελέσματα του ανοιχτού διαγωνισμού για τα καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας...

Το αφιέρωμά μας στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου μας οδηγεί από σήμερα στη Γερμανία, όπου η ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Και αυτό γιατί τις τελευταίες δεκαετίες τα γερμανικά πανεπιστήμια απώλεσαν τη φήμη των καλών ερευνητικών κέντρων, αντιμετωπίζοντας σωρεία προβλημάτων κυρίως οικονομικών.

Με μία νέα πρωτοβουλία ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια ευελπιστούν να βάλουν τέλος σε αυτή την αρνητική τάση των τελευταίων χρόνων.

Στα πλαίσια ενός παγγερμανικού διαγωνισμού θα αναδειχθούν σύντομα οι καλύτερες ανώτατες σχολές της χώρας, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν τα επόμενα 5 χρόνια με επιπλέον 1,9 δις ευρώ.

Με την ενίσχυση των πανεπιστημίων εκείνων που λειτουργούν ως πρότυπο - όχι μόνο στο πεδίο της διδασκαλίας, αλλά κυρίως της έρευνας - η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 κρατίδια ευελπιστούν στην ανάδειξη πανεπιστημίων – ελίτ (όπως αποκαλούνται στη Γερμανία) που θα προσελκύουν φοιτητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο, στα πρότυπα των γνωστών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

Η Σαμπίνε Μπέρενμπεκ από το γερμανικό Συμβούλιο Επιστημών: «Στόχος είναι η διαφάνεια στο χώρο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η διαφοροποίηση, γιατί γνωρίζουμε ούτως ή άλλως ότι στη Γερμανία όλα τα πανεπιστήμια δεν είναι το ίδιο καλά».

Τα αποτελέσματα του ανοιχτού διαγωνισμού θα γνωστοποιηθούν στις 13 Οκτωβρίου. Το χρηματικό έπαθλο, όπως σημειώνει η Μπεάτε Κόντσε - Τόμας από το γερμανική Ένωση Ερευνών, δεν είναι το πάν σε αυτό το διαγωνισμό: «Φυσικά μιλάμε για πολλά χρήματα.
Ωστόσο το σημαντικότερο σε αυτό το διαγωνισμό είναι ποιες σχολές θα χαρακτηρισθούν εξέχοντα πανεπιστήμια».

Ακόμη σημαντικότερο, σύμφωνα με την κ. Κόντσε - Τόμας είναι να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια. Η οικονομική ενίσχυση θα πρέπει, όπως λέει, να επιφέρει «και βελτίωση της σχέσης μεταξύ σπουδαστή και πανεπιστημίου, να αισθάνεται ο φοιτητής μέρος της σχολής, ακόμη και όταν θα έχει εγκαταλείψει τις αίθουσες διδασκαλίας.

Το Χάρβαρντ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους αποφοίτους του. Το πανεπιστήμιο του Bochum έχω σπουδάσει, δεν μου έχει ζητήσει ποτέ χρήματα. Παρόλα αυτά εγώ κάνω δωρεές, ωστόσο καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικό να σου το ζητά η ίδια η σχολή».

Το αμερικανό εκπαιδευτικό σύστημα έχει πολλά μειονεκτήματα,λέει η ίδια. Μπορεί από τη μία να έχουμε τα γνωστά και εξέχοντα πανεπιστήμια όπως αυτό του Χάρβαρντ, ωστόσο ο αριθμός αυτών των σχιολών είναι εξαιρετικά μικρός, «τα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι μέτρια. Με πολύ λιγότερα χρήματα τα γερμανικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά».

Ο χρόνος θα δείξει εάν τα γερμανικά πανεπιστήμια - ελίτ αντέξουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Από την επόμενη εβδομάδα θα σας παρουσιάσουμε τα καλύτερα κατά τεκμήριο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας.

Πηγή : Deutshe Welle

Aκούστε προβλήματα που έχουν οι Γερμανοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: