Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Χαιρετισμός Γιώργου Παπανδρέου σε εκδήλωση του Τομέα Γυναικών στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Στόχος Ισότητα. Τον πετύχαμε;»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 8ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΤΟΧΟΣ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΑΜΕ;»

Πρώτα απ' όλα, να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Αυτά που κάνω, τα κάνω διότι τα πιστεύω. Πιστεύω στη γυναίκα. Πιστεύω στις δυνατότητες της γυναίκας και ξέρω ότι, η συντήρηση όπου κι αν βρίσκεται, θέλει να δημιουργεί, όπως πολύ σωστά είπατε και εσείς, φοβικά σύνδρομα. Χρησιμοποιεί πολλές φορές τη γυναίκα που αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια, έχει λιγότερη μόρφωση, όχι μόνο στη χώρα μας, παγκοσμίως. Ευτυχώς, όμως, αλλάζει αυτό.

Αλλά, επίσης, η συντήρηση θέλει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, να μην ασχολείται, να ιδιωτεύει, να φοβάται, να είναι κάτω από την επιρροή διαφόρων συντηρητικών αντιλήψεων ή θεσμών και φορέων. Αυτό είναι που θέλει ουσιαστικά και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω απλώς να σας πω, πέρα από την εμπειρία μας εδώ στην Ελλάδα, τι αντιμετώπιζα και ως υπουργός Εξωτερικών παλεύοντας παντού για τα δικαιώματα των γυναικών. Διότι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας πανανθρώπινος και διαρκής.

Θυμάμαι στο Ιράν, που προσπαθούσα να πείσω τον τότε υπουργό, υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ότι θα πρέπει να σταματήσουν να τιμωρούν τις γυναίκες. Ξέρετε πως τις τιμωρούσαν, και δεν ξέρω, αν ακόμα ισχύει αυτό, τις θάβανε μέχρι το λαιμό και τις πετροβολούσαν. Αυτός ήταν ο τρόπος για να τιμωρηθεί μια γυναίκα, όταν "παραστρατούσε".
Και, βεβαίως, τους έλεγα ότι και σε μας, πριν από πολλά χρόνια, υπήρχε αυτή η αντίληψη, αλλά είναι μία λογική απαράδεκτη. Το είδαμε ακόμα και σε μία ταινία για τον «Ζορμπά», δεν ξέρω αν το θυμόσαστε, το ξέρει όλη η υφήλιος.

Θυμάμαι ότι, στην Αφρική τις γυναίκες τις εγχειρίζουν για να μην έχουν σεξουαλική χαρά.
Αλλά και όπου υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις, το πρώτο θύμα ή τα πρώτα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως τον ΟΗΕ.

Προχθές, στη Βουλή, που τιμήσαμε την Ελληνίδα αγρότισσα, είπα ότι, ο χορός του Ζαλόγγου ήταν ένας ηρωικός χορός, αλλά πίσω από αυτόν τον ηρωικό και πατριωτικό χορό ήταν η γνώση που είχαν οι γυναίκες, ότι όταν έρθει ο κατακτητής θα υπάρξει βία, βιασμός και ο θάνατος, με τον πιο σκληρό τρόπο.

Αναγκάστηκε ο ΟΗΕ αυτές τις μέρες να πάρει μία απόφαση και να απευθύνει έκκληση προς όλες τις συγκρουόμενες πλευρές, ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε περιοχές ενόπλων συγκρούσεων, για να σταματήσει η βία εναντίον τους. Τα αναφέρω αυτά, ως παραδείγματα.

Πολλές φορές, θυμάμαι, που μιλούσα σε κάποια μουσουλμανικά κράτη, αλλά και στις αραβικές χώρες - όχι παντού, γιατί υπάρχουν και αραβικά κράτη που έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος και των γυναικών - αλλά εκεί που είναι θεοκρατικά αραβικά κράτη, όπου δεν θέλουν τη γυναίκα ούτε να οδηγεί αμάξι, ούτε να μορφώνεται, ούτε να βγαίνει έξω, τους έλεγα, εσείς χάνετε.
Εσείς χάνετε, διότι έχετε ουσιαστικά καταπιέσει και όλο αυτό το δυναμικό, το δημιουργικό, τουλάχιστον το 50%, του λαού σας και δεν θα προοδεύσετε ποτέ.
Πιστεύω στη γυναίκα, διότι η απελευθέρωση της γυναίκας, είναι απελευθέρωση για την ίδια την κοινωνία.

Τώρα, η Νέα Δημοκρατία μας μιλάει για ισότητα στο συνταξιοδοτικό. Αλλά η Νέα Δημοκρατία εννοεί ουσιαστικά ισότητα στα δύσκολα και ανισότητα εκεί που βολεύει τους ισχυρούς.

Αυτή είναι η αντίληψή τους για τη γυναίκα. Ουσιαστικά της λένε, ξαναπήγαινε στο σπίτι, εκεί θα πρέπει να έχεις όλες τις δουλειές, να έχεις όλα τα προβλήματα - όπως πολύ σωστά είπε η συντρόφισσά μας από το Βόλο - εκεί θα πρέπει να έχεις όλα τα καθήκοντα, δεν θα υπάρχει από κει και πέρα μέριμνα και, επίσης, θα πρέπει να αναλαμβάνεις και όλα τα βάρη σε ό,τι αφορά την εργασία. Άρα, λοιπόν, δημιουργεί το δίλημμα στη γυναίκα, αν θα πρέπει να εργαστεί ή να μείνει στο σπίτι.

Αυτό το οποίο λέμε εμείς, είναι, βεβαίως, να δούμε το θέμα της «σχετικής ισότητας».
Αν θέλετε, πάντα θα υπάρχει ένα όριο διαφορετικό στην ηλικία για τη συνταξιοδότηση, που θα το δούμε στο μέλλον, αλλά να το δούμε όταν πια έχουμε φθάσει σε ένα άλλο επίπεδο, στο οποίο έχουν φθάσει άλλες κοινωνίες, στις οποίες έχω ζήσει και εγώ.

Παραδείγματος χάρη, θυμάμαι, στη Σουηδία, άδεια μετά από τη γέννα μπορούσε να πάρει και η γυναίκα και ο άντρας, για αρκετό καιρό, δυο χρόνια, δυόμισι χρόνια, δε θυμάμαι πόσο ήταν ακριβώς, μπορούσαν και να την μοιραστούν. Θυμάμαι πάρα πολλούς συζύγους, άνδρες, οι οποίοι έφευγαν από τη δουλειά τους, έμεναν στο σπίτι ενώ δούλευε η γυναίκα, χωρίς αυτό να το θεωρούν ντροπή.

Μην ξεχνάτε ότι, στη Σουηδία πριν από αρκετά χρόνια οι εργαζόμενοι πέθαιναν στα εργοστάσια από το κρύο. Δηλαδή, δούλευαν σκληρά και πέθαιναν. Με αγώνες κατάφεραν και οι Σουηδοί να φτάσουν εκεί που είναι, δεν έχει καμία σχέση με το DNA τους ή με το αν είναι ξανθοί και γαλανομάτες, έχει σχέση με τους αγώνες που έκαναν.

Θέλω πριν κλείσω, να θυμίσω ότι, εμείς, το ΠΑΣΟΚ, φέραμε μία αλλαγή, με την ποσόστωση και την συμμετοχή των γυναικών στα Όργανα του Κινήματος. Γιατί πιστεύω, πιστεύουμε στις γυναίκες. Αλλά θέλω και εσείς να με βγάλετε ασπροπρόσωπο. Να είστε δυναμικά παρούσες στις Οργανώσεις, όπως και εσείς επισημάνατε.
Πρέπει, βεβαίως, να κάνουμε πολλά ακόμα, να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες στις γυναίκες, αλλά και εσείς πρέπει να δώσετε πολλά ακόμα, γιατί και εσείς εκ των πραγμάτων δίνετε ακόμη τη μάχη για να ξεπεράσετε προκαταλήψεις.

Εγώ θα είμαι κοντά σας. Θέλω να συμμετέχετε και στις νέες Δημοτικές μας Οργανώσεις, που θα είναι ανοιχτές στην κοινωνία, ανοιχτές στη γυναίκα, ανοιχτές στην εργαζόμενη μητέρα, χώροι που θα μπορούν να πηγαίνουν για να μάθουν, να ακούσουν, να βοηθηθούν για τα προβλήματά τους.

Έχουμε στο Πρόγραμμά μας προτάσεις για τη νέα γυναίκα, όπως και για τον νέο άνεργο, για τα θέματα του νηπιαγωγείου - προτείνουμε τουλάχιστον να διπλασιάσουμε τα νηπιαγωγεία και να την προσχολική εκπαίδευση στα πρώτα τέσσερα χρόνια, ώστε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες στα οκτώ χρόνια, για να μην υπάρχει πρόβλημα.

Και βεβαίως να μπορούμε να δώσουμε και στις νέες γυναίκες, που θέλουν να εργαστούν, αυτό το οποίο είπαμε - που αφορά ολόκληρη τη νέα γενιά - την τετραετή δυνατότητα να πληρώνει το κράτος τα ασφαλιστικά τους, για να μπορούν τα πρώτα τους χρόνια να βρουν δουλειά.
Διότι μόλις δουλέψεις και πάρεις τους πρώτους μισθούς, από εκεί και πέρα παίρνεις το δρόμο σου.

Αν φθάσεις στα 30 σου και δεν έχεις ακόμα βγάλει χρήματα - εγώ θυμάμαι που ξεκίνησα 16 χρονών και η μητέρα μου ήταν αυτής της αντίληψης, να δουλεύουν τα παιδιά, και δούλεψα στην πρώτη μου δουλειά στα 16 μου χρόνια, θυμάμαι ότι έπαιρνα δύο δολάρια την ώρα, που ήταν για μένα κάτι πάρα πολύ σημαντικό, έμαθα τι σημαίνει δουλειά - είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσαρμοστείς.
Είναι αργά, δεν έχεις προοπτικές. Είναι μεγάλο πρόβλημα.

Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια και τη γυναίκα.
Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, κάθε άλλο, παρά βοηθούν στο μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο μιλάει συνέχεια, το δημογραφικό. Κάθε άλλο παρά βοηθούν.

Στο Πρόγραμμά μας, εμείς, δεν αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό πρόβλημα μόνο με ρυθμίσεις για τις τετράτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες.

Και τούτο, γιατί το θέμα είναι, να μην σκέπτεται οποιαδήποτε γυναίκα, ακόμα και όταν πρόκειται να κάνει το πρώτο παιδί, αν θα έχει την θαλπωρή της Πολιτείας, αν θα έχει τις δυνατότητες να μεγαλώσει το παιδί, αν θα έχει το σωστό σχολείο, ώστε να μην πληρώνει φροντιστήρια, αν θα έχει την προοπτική να μπει στο Πανεπιστήμιο ή αν θα έχει προβλήματα με την υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση.

Εγώ σας λέω, οργανωθείτε στις Δημοτικές Οργανώσεις φτιάξτε το Δίκτυο των Γυναικών. Αυτές οι συναντήσεις γίνονται και για να συζητήσουμε, και για να γνωριστούμε, να γνωριστείτε μεταξύ σας, ώστε να μπορέσετε αύριο είτε στη Θράκη, είτε στην Κόρινθο, είτε στο Βόλο, είτε στην Αχαΐα, είτε στην Κρήτη να οργανωθείτε, να στηριχθείτε και να πολλαπλασιάσετε τα Δίκτυα και τη φωνή σας σε όλη την Ελλάδα. Εγώ θα είμαι κοντά σας.

Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: