Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη λήξη των εργασιών του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Σάββατο, 15/3/2008

ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 8ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Εδώ, ο ήλιος έχει ανατείλει. Φεύγοντας, θα κάνουμε να ανατείλει σε όλη την Ελλάδα.

Συντρόφισσες, σύντροφοι.
Σύντροφοι και συντρόφισσες και της νέας γενιάς του Κινήματος.

Νομίζω, ήμασταν όλοι συγκινημένοι, που είδαμε αυτούς τους συντρόφους και την συντρόφισσα, που πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για μια δίκαιη κοινωνία, δημοκρατική, κοινωνική και για μια Ελλάδα περήφανη και ανεξάρτητη.

Και εγώ, μεγάλωσα μαζί τους, και ξέρω ότι, τον αγώνα που δώσανε, δεν τον δώσανε για μια τιμητική διάκριση, όπως αυτή σήμερα, αλλά τον δώσανε με την ψυχή τους για την Ελλάδα. Η παρουσία τους, είναι τιμή για εμάς, εδώ. Ο αγώνας τους, είναι τιμή για εμάς. Είναι τιμή, που μπορέσαμε εμείς, να τιμήσουμε αυτή την παράδοσή τους.

Και φθάνουμε στο τέλος του Συνεδρίου μας, που είναι ταυτόχρονα ένα νέο βήμα για το μέλλον μας. Όχι απλά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά για το μέλλον της Ελλάδας. Η συζήτηση που αναπτύχθηκε εδώ, δεν ήταν συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ. Ήταν συζήτηση για την Ελλάδα.

Συγκεντρώθηκαν - δικαιολογημένα - επάνω μας οι προβολείς της δημοσιότητας. Γιατί; Γιατί οι πολίτες έχουν, όλοι μας έχουμε, επενδύσει πολλές και μεγάλες προσδοκίες στα νέα βήματα του Κινήματός μας. Βήματα, σχεδιασμένα, αποφασιστικά, δυναμικά.

Βήματα μαζί με τον λαό μας. Βήματα μαζί με τα νέα κινήματα. Βήματα μαζί με τα διεθνή κινήματα της ειρήνης, της οικολογίας, κατά της φτώχειας, για την δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κινήματα που πάντα ήταν στο μυαλό μας, στην ψυχή μας, στη δράση μας, από την εποχή του Γρηγόρη Λαμπράκη, μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου, με την πρωτοβουλία των 6, αλλά βεβαίως, και με όλες τις δικές μας προσπάθειες για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Για την Ελλάδα των αξιών, για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει. Για την Ελλάδα, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, την ανθρωπιά, την ποιότητα στη ζωή όλων.

Το Συνέδριό μας είναι κορυφαίο πολιτικό γεγονός στον τόπο. Μια μεγάλη, συμμετοχική, δημοκρατική και ουσιαστική πολιτική διαδικασία, που κορυφώνεται σήμερα και που αγκάλιασε ολόκληρη την οργάνωση και τη λαϊκή βάση του Κινήματός μας.

Μια διαδικασία εξωστρεφής, ανοιχτή, βήμα διαλόγου, βήμα της κοινωνίας μας, βήμα ενότητας όλων μας, σε μια κοινή πορεία. Διαδικασία και πορεία, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, μια πορεία προς τον λαό και με τον λαό, με μόνο στόχο τη Νίκη και την Αλλαγή!

Πρώτη αρχή και ζωτική μας ανάγκη, η ενότητα. Το όποιο ψυχικό χάσμα, οι πληγές που άνοιξαν με την αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου, πρέπει να κλείσουν και κλείνουν, από σήμερα, οριστικά!

Πρώτος εγώ, άφησα πίσω μου τις όποιες ανθρώπινες πικρίες, που μπορεί να γέννησε μια σύγκρουση. Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ. Τα στρατόπεδα, οι προσωπικές στρατηγικές, οι δύσκολες κουβέντες του παρελθόντος, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Το είπα και το ξαναλέω, στο μεγάλο μας δημοκρατικό Κίνημα - Κίνημα που φέρνει συνεχώς καινοτομίες και οξυγόνο στην δημοκρατική ζωή της χώρας μας - η ελεύθερη άποψη όλων, του καθενός, είναι και δικαίωμα, και υποχρέωση.

Δεν κρατώ καμιά κακία, για το ποιος στήριξε ή δεν στήριξε ποιον. Διότι αυτή είναι, πολύ απλά, η δημοκρατική μας διαδικασία. Αυτή είναι η δημοκρατική μας κουλτούρα. Αυτό είναι το δημοκρατικό μας ήθος. Ναι, μπορούμε να συγκρουόμαστε με πάθος για τις ιδέες μας. Και την επομένη, να σεβόμαστε, και το αποτέλεσμα, και την προσωπικότητα του καθενός.

Αξιοπρέπεια, σεβασμός, πολιτισμός δημοκρατίας και κοινή πορεία εγγυώνται την αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ. Και ο σύντροφος Βαγγέλης Βενιζέλος, και ο σύντροφος Κώστας Σκανδαλίδης, με τις δικές τους εισηγήσεις, χαιρέτισαν αυτή τη νέα πορεία.

Είμαι βέβαιος ότι, έτσι, σκεφτόμαστε όλοι μας σε αυτή την αίθουσα. Και πάνω από όλα, είμαι βέβαιος ότι, έτσι, σκέφτονται τα εκατομμύρια των πολιτών της λαϊκής μας βάσης.

Αυτή είναι η θέλησή τους, αυτή η αγωνία τους, αυτή η απαίτησή τους. Θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους! Θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, ενωμένοι πολιτικά και ψυχικά, αφοσιωμένοι στον κοινό μας σκοπό, σαν ένας άνθρωπος, σαν μια αδιάσπαστη και αποτελεσματική ενότητα δράσης.

Εμείς, δεν βάζουμε ταμπέλες, οι ταμπέλες ανήκουν στην συντήρηση. Εμείς, σεβόμαστε ανθρώπους. Σεβόμαστε απόψεις. Σεβόμαστε τον δικό μας πολιτισμό. Την δική μας παράδοση. Και σε αυτήν, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχουν σύντροφοι, συμμαχητές στον αγώνα για την Αλλαγή, μέλη και στελέχη που μοιράζονται ιδέες και οράματα.

Τελεία και παύλα!

Όλοι μαζί για την ανατροπή. Φεύγουμε από αυτό το Συνέδριο, με μια ενότητα που κοιτάει μπροστά, ούτε πίσω, ούτε πλάγια. Διότι οι σύντροφοι είναι όλοι συμπορευόμενοι στον ίδιο δρόμο, στον ίδιο στόχο. Και αυτό μας ενώνει.

Αυτό το πείσμα, την επιμονή να γυρίσουμε σελίδα, την είδαμε κι εδώ. Εδώ, σε τούτη την αίθουσα το τελευταίο τριήμερο, όπου επεξεργαστήκαμε συλλογικά και διαμορφώσαμε όλοι μαζί το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, έναν άλλο δρόμο για την κοινωνία.
Περιγράψαμε μαζί και συγκεκριμένα τον δικό μας δρόμο για την άλλη Ελλάδα.
Την Ελλάδα της αναδιανομής, της «πράσινης ανάπτυξης», του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της διαφάνειας.

Και μήνυμά μας, το μήνυμα ελπίδας. Κι εμείς, οι Έλληνες σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν θετικές και ρεαλιστικές εναλλακτικές πολιτικές. Ξέρουμε ότι έχουμε πλούτο στελεχών, ιδεών και δυναμικών πολιτικών. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι σε αυτή την κοινωνία, ξέρουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι υπάρχουν επιλογές. Και όταν υπάρχουν επιλογές, ξέρουμε ότι υπάρχει ελπίδα, ελπίδα για την πατρίδα, ότι υπάρχει καλύτερο αύριο.

Και ξέρουμε, ότι όλοι μαζί μπορούμε. Μπορούμε, αρκεί να το πιστέψουμε. Αυτή είναι μια μικρή, αλλά καθοριστική προϋπόθεση, να το πιστέψουμε όλοι μας. Και η δουλειά που γίνεται στο Κίνημά μας, είναι ουσιαστική, δημιουργική, εντυπωσιακή.

Το Συνέδριό μας δεν περιορίστηκε στα στενά όρια μιας τυπικής κομματικής διαδικασίας, έγινε βήμα διαλόγου και διαβούλευσης, με όλα τα στελέχη μας, αλλά και τα στελέχη από τα μαζικά κινήματα, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες, τους bloggers.

Οργανώθηκαν 25 Εργαστήρια Πολιτικής, δώσαμε βήμα στους εκπροσώπους όλων των οργανώσεών μας, να αναπτύξουν τα προβλήματα του τόπου τους, να προβάλουν την εναλλακτική τους πρόταση και, βεβαίως, να δείξουν το διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης, την «πράσινη ανάπτυξη».

Έδειξε αυτή η διαδικασία ότι και πάλι το ΠΑΣΟΚ, εμείς, μπορούμε και καινοτομούμε στον χώρο της πολιτικής. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τέτοιες διαδικασίες, αλλά και την δίψα των στελεχών μας για ουσιαστικό πολιτικό και σοβαρό διάλογο.

Έδειξε η διαδικασία μας τον πλούτο εμπειρίας και γνώσης, αλλά και ευαισθησίας που κρύβεται μέσα στους κόλπους του Κινήματός μας. Έδειξε ότι μπορούμε, την γνώση και την εμπειρία του καθενός μας, να την κάνουμε κοινοκτημοσύνη όλων μας, μια μεγάλη δύναμη, μια τεράστια δύναμη στον αιώνα μας, που λέγεται Γνώση.

Έδειξε αυτή η διαδικασία ότι, και το Κίνημά μας, πρέπει να μετατρέπεται συνεχώς, σε ένα Κίνημα μάθησης, συνεχούς συλλογικής μάθησης, για το λαϊκό Κίνημα, για την προετοιμασία μας για τη νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα βασικά συμπεράσματα, τα είπε η Λούκα Κατσέλη προηγούμενα. Θέλω να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή των εργαστηρίων, το ΙΣΤΑΜΕ και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η μαζική συμμετοχή στα εργαστήρια, οι σημαντικές πράγματι παρεμβάσεις, που κι εγώ άκουσα, τα χρήσιμα συμπεράσματα, οδηγούν όλους σε μία βασική δέσμευση:
αυτός ο διάλογος, αυτές οι απόψεις, αυτή η γνώση μας να αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω πορεία μας, σε μία συνεχή προγραμματική διαδικασία, με βάση αυτά τα πέντε πεδία των αξόνων που συζητήσαμε, σε όλη τη χώρα, στην Περιφέρεια και στους νομούς.

Αυτό το παράδειγμα, πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα αντίληψης, πρακτικής και πολιτικής δουλειάς που, εσείς, στη βάση, θα οργανώσετε παντού. Ας μετατρέψουμε τις οργανώσεις μας, σε κέντρα συνεχούς μόρφωσης των συμπολιτών μας.

Και προχωράμε στη δημιουργία δικτύων: Εθνικό Δίκτυο Καταναλωτών, Δίκτυο Πράσινης Ανάπτυξης σε κάθε Περιφέρεια, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ, Κίνημα ανάπτυξης και πρωτοπορίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η αλλαγή χτίζεται βήμα - βήμα. Από τώρα, όχι αύριο ως Κυβέρνηση, αλλά από σήμερα, με σχέδιο, με προσήλωση, με επιμονή, αλλά και με άλματα ψυχής. Η δουλειά που εμείς κάνουμε, η δουλειά που εσείς κάνετε εδώ, αλλά και στην Περιφέρεια, στη γειτονιά, στο χωριό, στο Συνδικάτο, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμιά μας, στον Ελληνισμό της διασποράς, είναι δουλειά ψυχής. Είναι εργασία έμπνευσης, διότι πρώτα απ' όλα είναι προσφορά ψυχής.

Εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι, τα οφίτσια και τις καρέκλες, ποτέ δεν τα θεοποιήσαμε, και αν κάποιοι το έκαναν, είχαν ως αποτέλεσμα την αποξένωσή τους από τον λαό. Κάποιος έγραψε και πολύ σωστά «Όταν παίρνεις, ίσως να γίνεσαι φαινομενικά πιο δυνατός, όταν δίνεις, γίνεσαι πραγματικά άνθρωπος». Άνθρωπος. Ουσιαστικά, πιο δυνατός. Αυτή είναι η δύναμη, αυτή είναι, για μας τους Σοσιαλιστές, η μεγαλύτερη δύναμή μας.

Εδώ, είμαστε 7.000 στελέχη - εθελοντές της προσφοράς. Προσφορά για την αλλαγή στη χώρα, προσφορά για την ελπίδα και την Ελλάδα των αξιών, για την Ελλάδα που δικαιούμαστε. Γι' αυτήν, που μπορούμε να οραματιζόμαστε, αλλά και που μπορούμε να πραγματώσουμε.

Πολλοί είναι εκείνοι που, αυτή μας τη δουλειά, αυτή την προσπάθεια, αυτόν τον αγώνα όλων μας, θέλουν να τον αγνοούν. Πολλοί προσπαθούν να τον λοιδορήσουν, πολλοί προσπαθούν να τον υποβαθμίσουν, πολλοί προσπαθούν να τον περιθωριοποιήσουν μέσα στην γκρίζα πραγματικότητα της Ελλάδας.

Μην αφήσετε να υποβαθμίσουν τη δουλειά σας, μην αφήσετε να λοιδορούν την προσφορά σας, μην αφήσετε, με τον κυνισμό τους, να αφαιρούν την ελπίδα σας, την ελπίδα όλων μας. Αυτό θέλει, αυτό οργανώνει, αυτό προωθεί η συντήρηση: τον μονόδρομο της απογοήτευσης. Στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μην αφήσετε να μας αφαιρούν την ελπίδα.
Μην αφήσετε να μας κάνουν παθητικούς. Μην επιτρέψετε να μας οδηγήσουν στην ευκολία της απόσυρσης. Μην αφήσετε να περάσουν την λέξη «μάταιο»!

Μην επιτρέψετε τον κυνισμό της ισοπέδωσης, τον κυνισμό του «όλοι ίδιοι είναι», τον κυνισμό της ηττοπάθειας για την Ελλάδα, τον κυνισμό που λέει «έτσι είμαστε οι Έλληνες και δεν αλλάζουμε»! Μην το αφήσετε, δεν το δεχόμαστε.

Για μας, όλους μας, δεν χωράνε στρατηγικές ήττας, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για το λαϊκό Κίνημα. Εμείς είμαστε, ναι, εμείς είμαστε αυτοί που εκφράζουμε την αισιοδοξία, την προοπτική της νίκης, την προοδευτική Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων.

Οι ώρες της εθελοντικής σας δουλειάς, οι ώρες της προσφοράς, ο προβληματισμός, οι αγωνίες σας, οι αγώνες σας, είναι η απόδειξη της βούλησης, της προσήλωσης, της σιγουριάς ότι μπορούμε μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και δεν χαρίζουμε σε κανέναν, δεν χαρίζουμε σε κανέναν τη δύναμη ή το προνόμιο να στερήσει το δικαίωμά μας, το δικαίωμα του καθενός μας, το δικαίωμα του Ελληνικού λαού να ελπίζει.

Γι' αυτό, το Συνέδριό μας έπρεπε να πετύχει. Και πέτυχε. Βγαίνουμε από αυτό, ανανεωμένοι και ενημερωμένοι, ανοίγουμε νέους ορίζοντες για μια νέα πορεία, όλοι μαζί. Με μια ισχυρή πολιτική συμφωνία για τις αρχές λειτουργίας που θα χαρακτηρίσουν τη νέα μας πορεία. Με σαφή τη στρατηγική και τους στόχους μας.

Με κάλεσμα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, μακριά από τις παρωπίδες του κομματισμού. Με σαφή την οριοθέτηση της κοινωνικής συμμαχίας που εκφράζουμε. Με μια σαφή πρόταση προς τις δυνάμεις της άλλης Αριστεράς. Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να κάνουμε όλοι μαζί το μεγάλο και δημιουργικό άλμα στο μέλλον.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Καραμανλή, απογοήτευσαν. Απογοήτευσαν ακόμα και τους δικούς τους ψηφοφόρους. Δεν ήθελαν. Δεν μπόρεσαν. Ακόμα και όταν εμείς προσφέραμε εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, έμειναν στα στενά τους κομματικά συμφέροντα, στην υπηρεσία ενός οικονομικού, πολιτικού, κρατικοδίαιτου κατεστημένου.

Ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αγρότης, ο επιστήμονας, ο άνεργος, η γυναίκα, τα άτομα με αναπηρία, οι μετανάστες, η νέα γενιά, δεν έχουν τίποτα, μα τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο τον αυταρχισμό, μόνο την προσπάθεια να κάμψουν τη βούλησή τους και μόνο τα εξής έχουν να περιμένουν από τη Νέα Δημοκρατία: Αδικία, ανισότητα, ανασφάλεια, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, ακρίβεια, αδιαφορία, αναποτελεσματικότητα, ασυδοσία, αναξιοπιστία.

(Ακούγεται το σύνθημα:«Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»)

Δεν ξεχνά, αλλά σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπου δεν κρινόμαστε μόνο μέσα στα σύνορά μας, αλλά κρινόμαστε ως χώρα σε μια παγκόσμια οικονομία, σε μια παγκόσμια, διεθνή πολιτική σκακιέρα, είναι ακόμα πιο μεγάλη η ανάγκη για μια πολιτική εθνικά περήφανη, μια Νέα Εθνική Στρατηγική, η οποία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων, θα προετοιμάσει τη νέα γενιά και η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις νέες εξελίξεις.

Διότι, σύντροφοι και συντρόφισσες, το αίτημα για αξία, για αξιοπιστία, για αξιοκρατία, για την Ελλάδα που δίνει αξία στον άνθρωπο, αξιοπρέπεια στον πολίτη, στον λαό, στον καθένα μας, είναι το γνήσιο αίτημα για μια άλλη, προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, για μια κυβέρνηση της Αλλαγής, είναι σήμερα το κεντρικό πολιτικό ζητούμενο.

Για να προχωρήσει η χώρα στον 21ο αιώνα, με μια Νέα Εθνική Στρατηγική. Αυτήν που προτείνει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, για μια Ελλάδα των αξιών. Αυτήν που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής. Αυτήν που στηρίζεται σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με επένδυση στη γνώση, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό μας.

Αυτήν που εξασφαλίζει ένα σύγχρονο, ισχυρό κοινωνικό κράτος, ικανό να παρέχει υπηρεσίες ποιότητας σε όλους, που εγγυάται την ανάπτυξη με αναδιανομή, την αναδιανομή με ανάπτυξη.

Γνωρίζουμε, γνωρίζουμε όλοι μας ότι, για τις αλλαγές που σχεδιάζουμε, θα υπάρξουν αντιστάσεις. Θα τις υπερβούμε. Θα τις κατανικήσουμε. Με βασικό μέλημα την πολιτική ανατροπή μιας συντηρητικής κυβέρνησης, των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Πολιτικών που, σήμερα, απειλούν να κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του δημόσιου πλούτου, στο φυσικό μας, στο αστικό μας περιβάλλον, στην διεθνή μας θέση και ισχύ.

Και αυτός είναι, για μας, ο κύριος πολιτικός μας στόχος. Στόχος, που υλοποιείται εκλογικά, με την νίκη του ΠΑΣΟΚ και με την αυτοδυναμία μας. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτόν τον στόχο θα πετύχουμε.

Όμως, δεν σταματάμε εκεί. Η νίκη μας, η τόσο αναγκαία για τη χώρα, νίκη του ΠΑΣΟΚ, θα ανοίξει τον δρόμο για ριζικές μεταρρυθμίσεις, για μεγάλες αλλαγές, για τις αναγκαίες ανατροπές. Και για αυτές πρέπει να συγκεντρωθεί η μέγιστη δύναμη ισχύος.
Πρώτον, με μια συμμαχία όλων των πολιτών, που ζητούν την αλλαγή, μακριά από κομματικές παρωπίδες.

Και θέλω ειδικά, εδώ, από το Συνέδριό μας, να καλέσω όλους τους πολίτες, απλώνω το χέρι σε όλους, όλων των παρατάξεων, για μια Ελλάδα των αξιών. Απλώνουμε το χέρι μας και σε εκείνους τους πολίτες που πίστεψαν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν είστε για μας εχθροί. Δεν είναι τα παιδιά σας μπλε. Είναι παιδιά του ελληνικού λαού. Δεν διαχωρίζουμε εμείς τους πολίτες, γιατί αυτή ήταν και η μεγάλη προσφορά του Σάκη Πεπονή.

Ξέρουμε ότι, και εσείς, εσείς που ψηφίσατε Νέα Δημοκρατία, δεν αντέχετε αυτή την αντίληψη ενός κράτους - λάφυρο των κομμάτων, ενός πελατειακού κράτους που δεν σας σέβεται, αλλά ζητά να υποταχθείτε στους διάφορους κομματικούς παράγοντες.

Ξέρουμε ότι, και εσείς, θέλετε ένα σωστό δημόσιο σύστημα παιδείας, υγείας, ασφάλισης.
Ξέρουμε ότι, και εσείς, θέλετε τα δικά σας χρήματα, να τα διαχειρίζονται με διαφάνεια και με σεβασμό.

Σας θεωρούμε συμμάχους, συμπολίτες, που θέλετε μια δίκαιη και ευνομούμενη κοινωνία. Εμείς, ενώνουμε την Ελλάδα και σας θέλουμε κοντά μας.

Θέλουμε κάθε πολίτη σε αυτή την μεγάλη μας πορεία αλλαγών και ανατροπών για το καλύτερο αύριο της χώρας. Χρειαζόμαστε την δύναμη όλων και δεν μας περισσεύει κανένας.
Δεύτερον, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την ισχύ των ανατρεπτικών αλλαγών, να σφυρηλατηθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία. Να συγκροτηθεί η συμμαχία, που θα εκφράζει αυτή την ιστορική κοινωνική συμμαχία των δημιουργών, των δυναμικών στρωμάτων, από τη μια πλευρά, και των μη προνομιούχων, από την άλλη. Μη προνομιούχων, που χρειάζονται την σιγουριά, την περίθαλψη, την θαλπωρή, για να μπορέσουμε να τους φέρουμε ξανά ως ενεργούς πολίτες μέσα στην κοινωνία και την οικονομία.

Και τρίτον, να συγκροτηθεί μία ευρύτερη συμμαχία της εκλογικής μας νίκης. Να κατανοήσουν, όλες οι δυνάμεις της προόδου, την ανάγκη μιας κοινής πορείας για το μέλλον του τόπου.

Σε αυτή την πορεία, η άλλη αριστερά οφείλει να αποφασίσει: Σε ανύποπτο χρόνο, έχω μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας, ακόμα και με την αυτοδυναμία στην Βουλή, που επιδιώκουμε. Ας αποφασίσει.
Θέλει να πορευτεί μαζί μας σε αυτήν την μάχη της αλλαγής; Ή επιλέγει να κρύβεται πίσω από προφάσεις;
Θα περιοριστεί στις καταγγελίες, ή θα στηρίξει τον δημιουργικό διάλογο για προγραμματικές συγκλίσεις;

Ναι, σύντροφοι και συντρόφισσες, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί, με δεδομένο άλλωστε τον εκλογικό νόμο, και τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική νίκη, και την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, και την ευρύτερη πολιτική συναίνεση στον λαό.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ευρύτερη πολιτική συνεργασία, για να δώσει και κυβέρνηση αλλαγής, και δυναμική ανατροπής, που έχει ανάγκη η χώρα.

Διότι, σύντροφοι και συντρόφισσες, διότι φίλοι και του Συνασπισμού, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μπορούν να πάνε χέρι - χέρι, σε μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγών στη χώρα μας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η πιο μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου μας είναι ότι απέδειξε, πως είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι να αλλάξουμε πρώτα απ' όλα τον εαυτό μας, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να απορρίψουμε τον κυβερνητισμό και να δώσουμε ξανά στο ΠΑΣΟΚ τον κινηματικό χαρακτήρα του.

Να φέρουμε στο προσκήνιο νέες νοοτροπίες, νέες πρακτικές. Να κάνουμε μία επανάσταση αξιών, να βάλουμε στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής του τόπου μας μιαν άλλη αντίληψη εξουσίας, μιαν άλλη πολιτική κουλτούρα προσφοράς στον λαό και στην πατρίδα. Να προχωρήσουμε με τόλμη σε μεγάλες και ριζοσπαστικές αποφάσεις για το Κίνημά μας.

Το είπα και προχθές, ότι η νέα πορεία μας θα βασιστεί σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: Ανανέωση, Ενότητα, Αξιοκρατία. Θεμελιώδης αρχή για την πορεία μας η ανανέωση. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη νέα γενιά του Κινήματός μας, παντού, σε όλα τα όργανα, από τη βάση, μέχρι την κορυφή, μέχρι το νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Να δώσουμε σε νέα πρόσωπα ρόλους και ευκαιρίες, για να αναδείξουν το ταλέντο τους, να δοκιμαστούν. Να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα της οργάνωσής μας σε όλη της την κλίμακα. Να φυσήξει φρέσκος αέρας της κοινωνίας, κέφι για δουλειά και σε αυτούς, που λιγότερο κουβαλούν, και περισσότερο μπορούν να τρέξουν. Το χρειαζόμαστε, το χρειάζομαι κι εγώ, στη νέα πορεία επανίδρυσης που ξεκινάμε. Μαζί με τη δυναμική τους, με τις ιδέες τους, με τα θέλω και τα όνειρά τους.

Χρειαζόμαστε και τους καλύτερους. Αξιοκρατία σε κάθε θέση και όργανο. Χρειαζόμαστε τους πιο ικανούς, και όχι τους αρεστούς σε αυτήν ή την άλλη πλευρά. Ικανούς, όχι λόγω τυπικών προσόντων ή επετηρίδας, αλλά λόγω ουσιαστικών δυνατοτήτων προσφοράς, πολιτικής δουλειάς και δράσης.

Χρειαζόμαστε να προωθήσουμε μπροστά από το κάρο, όπως είπε και ο Αντώνης Καρράς, αυτούς που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν τα περισσότερα στον κοινό μας αγώνα. Η δύναμή τους, θα είναι δύναμη όλων μας. Χρειαζόμαστε το κέφι, τη φαντασία, την ευαισθησία των στελεχών της νέας εποχής.

Με αυτές τις τρεις αρχές, ξεκινάμε τη νέα πορεία μας και δεν έχουμε χρόνο. Ήδη, η επόμενη εβδομάδα είναι εβδομάδα μαχών και, εμείς, θα είμαστε στη μάχη, δίπλα, κοντά στον λαό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αρχίζουμε την ανατροπή από το ίδιο μας το Κίνημα. Για το Πολιτικό Συμβούλιο, θα προτείνω νέα πρόσωπα. Η ανανέωσή μας σε όλη την κλίμακα είναι απαραίτητη. Θα προτείνω πρόσωπα όλων των απόψεων, που έχουν και κοινωνικές, και πολιτικές εμπειρίες, αλλά ταυτόχρονα, θα προτείνω πρόσωπα που δεν υπηρέτησαν σε υπουργικές ή υφυπουργικές θέσεις. Ζητώ από σας, απ' το Συνέδριο, να στηρίξει την απόφασή μου αυτή.

Θα προτείνω, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να αποτελούνται, σε αυτή τη μεταβατική φάση ανανέωσης και επανίδρυσης, από στελέχη, όπως είπα, που δεν έχουν θητεύσει υπουργοί και υφυπουργοί.

Η πρότασή μου υπηρετεί και την ανανέωση, και την ενότητα.
Στις άλλες, υπεύθυνες θέσεις στη Βουλή, στα όργανα του Κινήματος, στη μάχη της αντιπολίτευσης, θα τεθούν στην πρώτη γραμμή μάχης όλα τα έμπειρα στελέχη. Στην πρώτη γραμμή μάχης της αντιπολίτευσης.

Τονίζω και πάλι: Δεν μοιράζουμε αξιώματα. Μοιραζόμαστε δουλειά και ευθύνες. Και θα αναθέσω σε όλους συγκεκριμένες πολιτικές δουλειές και ευθύνες.

Η πρότασή μου αυτή, διασφαλίζει την συνέχεια και την ενότητα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αξιοποίηση θα γίνει με βάση την αξιοκρατία, ανεξάρτητα από τις απόψεις, αντιλήψεις και τοποθετήσεις των στελεχών μας τους τελευταίους μήνες. Εγγυάται την ανανέωση, την αξιοκρατία και την ενότητα.

Είμαι αποφασισμένος για την ανανέωση, αποφασισμένος για την αξιοκρατία, αποφασισμένος για την ενότητα. Στη νέα μάχη που ξεκινάμε, είμαι αποφασισμένος να πετύχουμε. Με μια προϋπόθεση: Την ίδια αποφασιστικότητα να έχετε και εσείς.

Σας άκουσα και είμαι σίγουρος γι' αυτό, 7.000 στελέχη, όλοι εθελοντές της αλλαγής, της μάχης, της μάχης για την αλλαγή.

Θα σκορπιστείτε όλοι αύριο σε όλη την Ελλάδα και, από αύριο, ξεκινά η νέα πορεία στον λαό, για τον λαό!

Σας καλώ όλους,
Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για να γίνει πραγματικότητα η γενναία αύξηση του βασικού μισθού της κατώτατης σύνταξης.

Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για να γίνει πραγματικότητα η εργασιακή και ασφαλιστική δικαιοσύνη.

Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για να γίνει πραγματικότητα ένα ισχυρό, σύγχρονο, δίκαιο κοινωνικό κράτος.

Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για να γίνει πραγματικότητα η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, που δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε τον δημόσιο στρατηγικό έλεγχο της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των λιμανιών μας! Για μια βιώσιμη Ολυμπιακή.

Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για να γίνει πραγματικότητα ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα μπορέσει να περιθάλψει, να βοηθήσει 24 ώρες το 24ωρο τους ασθενείς.

Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για μια ποιοτική δημόσια παιδεία, δωρεάν παιδεία και γνώση για όλους! Ολοήμερα, έξυπνα, δικτυωμένα σχολεία παντού. Για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής, που θα απαλλάξει την οικογένεια από το βάρος των φροντιστηρίων, που θα μπορέσει να δώσει στη νέα γενιά μία άλλη διάσταση και προοπτική, κριτικής σκέψης και σύνθεσης.

Σας καλώ όλους,
Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για να γίνει πραγματικότητα ένα άλλο σύστημα υποτροφιών, για να μπορούν να σπουδάζουν όλα τα παιδιά του λαού.

Ο δικός σας αγώνας, ο αγώνας όλων μας, θα φέρει την αλλαγή. Και γυρίζοντας όλοι σας, με νωπές αυτές τις ωραίες αγωνιστικές εικόνες από εδώ, από το Συνέδριό μας, μεταφέρετε την αισιοδοξία, μεταφέρετε τη βούληση, μεταφέρετε την αποφασιστικότητα, μεταφέρετε την σιγουριά!

Την σιγουριά που κουβαλάμε όλοι μαζί μας, την ελπίδα που κουβαλάμε όλοι μαζί μας.
Την ελπίδα, που θέλουν τα εκατομμύρια των Ελλήνων.
Για την πίστη σε μια νίκη.
Για μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα.
Ότι όλοι μαζί μπορούμε, όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή!

Μια αλλαγή, που έχει τον άνθρωπο ως υπέρτατη αξία.

Όλοι μαζί μπορούμε και από σήμερα ξεκινάμε.

Καλό μας αγώνα, σύντροφοι και συντρόφισσες.

Και θα ήθελα εδώ, μαζί μου, να καλέσω τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ελάτε!

Καλή επιστροφή σε όλους, καλό μας αγώνα, με τη νίκη.
Καλή δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: