Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Χαιρετισμός εκπροσώπων των κομμάτων

Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή, 13/3/2008


Λ.Ζαγορίτης (ΝΔ)

Τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή μετέφερε στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης.

Όπως είπε ο κ. Ζαγορίτης, το Συνέδριο ενός κόμματος αποτελεί κορυφαία εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία και είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για όλους, καθώς λειτουργεί ωφέλιμα για το πολιτικό μας σύστημα.

"Είμαστε εδώ με σεβασμό στη διαδρομή και τον κόσμο του Κινήματος. Παρά τις διαφορές που έχουμε σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, παρά τις συγκρούσεις μας", τόνισε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι τα συνέδρια και οι δημοκρατικές διαδικασίες στηρίζουν και διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και εξέλιξη των κομμάτων, αλλιώς, είπε, τα κόμματα κλείνονται στον εαυτό τους, περιχαρακώνονται και απομακρύνονται από την κοινωνία χωρίς να εξελίσσονται.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι ο ρόλος των κομμάτων ως ζωντανών πολιτικών οργανισμών επιβάλλει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Στις νέες τάσεις και τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα.

Πρέπει να εκφράζουν τις ανησυχίες και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, είπε και πρόσθεσε ότι "το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διεξάγεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς πολλά από τα ζητήματα του παρελθόντος που προκαλούσαν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις και διχασμούς, έχουν πάψει να υφίστανται και καινούργια ζητήματα, καινούργια δεδομένα, αλλά και ευκαιρίες εμφανίζονται καθημερινά".

Σ' αυτό το νέο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε, τα κόμματα, ως βασικοί πυλώνες Δημοκρατίας, έχουν βαρύνουσα σημασία για τη σταθερότητα, την εξέλιξη και την πρόοδο του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας.


Κ.Παρασκευάς (ΚΚΕ)

"Η 90χρονη πολιτική πείρα του ΚΚΕ έχει διδάξει ότι η πρόοδος και η ευημερία βρίσκονται στον ασυμβίβαστο οργανωμένο αγώνα με τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με τον πολιτικό στόχο ο πλούτος που παράγεται και τα μέσα παραγωγής να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας.

Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο με το οποίο καθορίζουμε την θέση μας απέναντι σε κάθε πολιτική δύναμη" ανέφερε στον χαιρετισμό του προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παρασκευάς.

Μιλώντας για την εσωτερική κατάσταση, ο κ. Παρασκευάς διαπίστωσε κρίση του δικομματικού συστήματος, μετά τις εκλογές, η οποία εντείνεται και από την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και από την αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας από την πολιτική της ΝΔ.

Ο κ. Παρασκευάς είπε ότι ενδεχόμενη σύμπτωση του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις ορισμένες φορές, δεν συνιστά συμφωνία στην γενική πολιτική κατεύθυνση, τονίζοντας, ταυτόχρονα πως "απλώνουμε το χέρι στον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως και στον λαϊκό κόσμο άλλων δυνάμεων και τους καλούμε σε κοινή δράση στους καθημερινούς αγώνες".


Αλ.Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ)

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο ΠΑΣΟΚ για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν της ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΝ, επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Κινήματος και τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε στην κοινή δράση όλης της αντιπολίτευσης, την οποία επιδιώκουμε σταθερά για όλα τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα".

"Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τον προβληματισμό που αναπτύσσεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

"Έναν προβληματισμό μέσα από τον οποίο το κόμμα σας, σωστά κατά τη γνώμη μας, αναζητά τρόπους να ξεκόψει από τον κυβερνητισμό, να ανακτήσει επαφή με την βάση του, να επαναπροσδιορίσει τις κοινωνικές του αναφορές".

Είπε ακόμη ότι αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι να αλλάξει ο δεδομένος συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην κοινωνία και αυτό να αποτυπωθεί πολιτικά.

"Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την κρίση του πολιτικού συστήματος. Εμάς μας ενδιαφέρει να δοθεί λύση αριστερής διακυβέρνησης που θα ανατρέπει το σημερινό πλαίσιο εξουσίας", τόνισε και πρόσθεσε ότι από μόνη της η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία δεν μπορεί να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα και γι' αυτό ο ΣΥΝ δεν συμμετέχει, σε μια συζήτηση με διλημματικούς όρους.

Επισήμανε δε ότι ο ΣΥΝ διαμορφώνει τις προτάσεις του και εξετάζει τις προτάσεις που κατατίθενται από άλλες δυνάμεις σε δημόσια πολιτική συζήτηση με κριτήριο την ανατροπή των συσχετισμών.

Και αυτό το κριτήριο, τόνισε "είναι η βασική προϋπόθεση για ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα απελευθερώσει την κοινωνία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της αγοράς, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού" και που, όπως συμπλήρωσε, θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και θα φέρει στο προσκήνιο μια κοινωνικά δίκαιη αντίληψη για την ανάπτυξη, την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως "παρά το γεγονός ότι βλέπει να χάνει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι έχει πια απαξιωθεί ηθικά και πολιτικά, προωθεί μια σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: