Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ "ΚΑΝΑΛΙ 1"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε την κα Λούκα Κατσέλη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Είπαμε, είναι Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και σκιώδης Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Κυρία Κατσέλη καλημέρα καλή εβδομάδα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κ. Μπαρδούνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ακρίβεια. Το παραδέχονται οι οχτώ στους δέκα Έλληνες και σύμφωνα με τα στοιχεία μιας τελευταίας δημοσκόπησης.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω το βιώνουν κάθε μέρα, γιατί δεν τα βγάζουν πια πέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τα βγάζουν πια πέρα! Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια; Διότι λέμε, λέμε, λέμε, βγήκε και ο Πρωθυπουργός στον ΣΕΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα και είπε ξέρετε, κάλεσε τους τουριστικούς επιχειρηματίες να κάνουν συγκράτηση των τιμών, μετά την κυβερνητική είχε βγει και ο κ. Βουλγαράκης και είπε στους ακτοπλόους να συγκρατήσετε τις τιμές, αλλά με ευχολόγια δε γίνεται τίποτα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Μπαρδούνια, έχετε δίκιο και αυτό είναι το ερώτημα το οποίο θέτει κάθε πολίτης. Κατ΄ αρχήν τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση, τα 41 μέτρα του κ. Φώλια, έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ στο να μπει ένα σύστημα ελέγχου της αγοράς, το οποίο να λειτουργεί και το βλέπουμε και με την κατάρρευση του ΕΦΕΤ τώρα και σε θέματα όχι μόνο ακρίβειας και τιμών, αλλά και στη λειτουργία των βασικών εποπτικών φορέων που επιβλέπουν την αγορά, τη λειτουργία της και εξετάζουν και την ποιότητα των προϊόντων και τα λοιπά.

Αυτό είναι κάτι το οποίο το επισημαίνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι η αγορά ολοένα και περισσότερο γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική. Δηλαδή, αντί να έχουμε πολλές επιχειρήσεις στο εμπόριο και στη διανομή αυτή η δύναμη συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα χέρια δύο τριών μεγάλων επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μιλάμε για ολιγοπώλια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν καρτέλ και ολιγοπώλια, τα οποία έχουν αναδειχθεί. Αλλά, αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε τώρα. Είναι ένα φαινόμενο το οποίον είχε παρατηρηθεί από τα μέσα θα έλεγα της δεκαετίας, από την πρώτη πενταετία 2002-2003. Ήταν εμφανές και, επομένως, αμέσως, μα αμέσως, από το 2004 έπρεπε να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κυρία Κατσέλη μιλήσαμε λοιπόν για δημιουργία ολιγοπωλίων μία τάση και καρτέλ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και τι κάνουν άλλες χώρες, γιατί μου λέτε τι μπορούμε να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εμείς κατ΄ αρχήν δεν κάναμε τίποτα και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από ότι κατάλαβα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Επειδή πάντοτε ακούγεται «μα και τι κάνατε εσείς». Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο οξύ και θα σας πω γιατί. Διότι το άνοιγμα των αγορών, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος της δεκαετίας του ΄90, όταν μπήκαν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ μέσα, όταν ουσιαστικά πολλές από τις υπηρεσίες απελευθερώθηκαν. Αυτό ξεκίνησε το ΄95 και οξύνθηκε πολύ στις αρχές αυτού του αιώνα 2000-2002. Επομένως, είναι και εξακολουθεί να είναι πρώτη προτεραιότητα για οποιονδήποτε ασκεί οικονομική πολιτική, να εξασφαλίσει συνθήκες ανταγωνισμού. Αυτό είναι ένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υγιούς ανταγωνισμού.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υγιούς ανταγωνισμού. Κι επειδή με ρωτάνε τι κάνουν άλλες χώρες, κοιτάξτε, άλλες χώρες και το έχουμε αναδείξει ιδιαίτερα εδώ και αρκετό καιρό, έχουν προληπτικούς μηχανισμούς στην αγορά. Εμάς η Επιτροπή Ανταγωνισμού δρα εκ των υστέρων. Δηλαδή, είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, ο οποίος όμως λειτουργεί βάσει ενστάσεων.

Κάποιος κάνει ένσταση για το γάλα, παραδείγματος χάρη και επιλαμβάνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό όμως που έχουν πολλές άλλες χώρες είναι μηχανισμούς ή και Ανεξάρτητες Αρχές Πρόληψης που παρακολουθούν τις επιμέρους κλαδικές αγορές. Τι γίνεται στις τράπεζες, τι γίνεται στο λιανεμπόριο, τι γίνεται σε συγκεκριμένους κλάδους, στα τρόφιμα και τα λοιπά. Και παρεμβαίνουν αυτοί οι μηχανισμοί πριν να δημιουργηθεί το φαινόμενο που έχουμε δει ότι υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε όμως, θα σας πουν κάτι και συγνώμη που σας διακόπτω, ότι βάζοντας προληπτικά να παρέμβουν οι διάφοροι εποπτικοί οργανισμοί ή κρατικοί μηχανισμοί στον έλεγχο της αγοράς σημαίνει ότι προσπαθούμε να ελέγξουμε μία ελεύθερη αγορά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, η αγορά πάντοτε ρυθμίζεται. Το ζήτημα είναι ποια είναι η ποιότητα της ρύθμισης. Δηλαδή πόσο καλά μπορείς να ρυθμίσεις την αγορά. Δεν βάζεις διατίμηση απλώς? Καλείς τους ενδιαφερόμενους, κοιτάς τα κόστη και τα λοιπά. Κι επίσης, κάτι άλλο που δεν έχει αναδειχθεί, είναι ότι ειδικά σε αγροτικές περιοχές όσον αφορά τα τρόφιμα το φορολογικό σύστημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Εμάς εδώ, όπως ξέρετε οι αγρότες δε δίνουν τιμολόγια πώλησης, δίνουν μόνο τιμολόγια αγοράς. Επομένως δημιουργούνται κι εκεί κίνητρα και αντικίνητρα ώστε τα περιθώρια κέρδους στους διανομείς και στους εμπόρους να είναι πολλαπλάσια από αυτά τα οποία ισχύουν σε άλλες χώρες. Άρα, υπάρχουν τρόποι να παρέμβουμε, εάν έχουμε την πολιτική βούληση. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να παρέμβει ουσιαστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πει όμως κάποιος ωραία κα Κατσέλη, είναι ωραία όταν είστε στην αντιπολίτευση να κάνετε κριτική, αλλά αν αύριο κληθείτε να αναλάβετε καθήκοντα κυβερνητικά τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμο να δώσει μια συγκεκριμένη πρόταση κατά της ακρίβειας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα νομίζω ότι αυτά που σας λέω εκφράζουν ακριβώς συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να πάρουμε ως κυβέρνηση κι από αυτά θα κριθούμε. Κοιτάξτε, κάθε κυβέρνηση δεν κρίνεται έτσι θεωρητικά αν μας αρέσει ο ένας ή ο άλλος Υπουργός? Κρίνεται στην πράξη, τι μέτρα παίρνει, έτσι ώστε να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη του πολίτη. Όταν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται στο έλεος κερδοσκόπων, όταν σήμερα τα επιτόκια στη χώρα μας είναι μία-δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να ελέγξει το καρτέλ των τραπεζών;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα κοιτάξτε, τι θα πει να ελέγξει; Εκεί πρέπει να προσέχουμε τα λόγια μας. Δεν μπαίνεις και λες εγώ είμαι ο δυνατός, ελέγχω, κάνω διατίμηση ή σας λέω τι να κάνετε. Ο έλεγχος είναι μία σειρά κίνητρα και αντικίνητρα, ώστε να μην έχουν κίνητρα οι τράπεζες να λειτουργούν έτσι. Διότι όταν το κάνεις πολύ ακριβό για μία τράπεζα να λειτουργήσει έτσι όπως λειτουργεί, θα αλλάξει τη συμπεριφορά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, είναι σημαντικό. Ωστόσο ξέρετε ο Έλληνας των 800 των 900 ευρώ, ο οποίος βιώνει καθημερινά αυτή την ακρίβεια, θα περιμένει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Κι εγώ θα ήθελα να ρωτήσω έχετε ως ΠΑΣΟΚ σκεφτεί οι τρεις τέσσερις πρώτες κινήσεις που θα κάνατε να περιοριστεί λίγο το θέμα της ακρίβειας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν ξέρω πότε σκέφτεστε ότι θα γίνουν εκλογές..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, αλλά ξέρετε πολλοί το ρωτάνε, πολύς κόσμος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά να σας πω αυτό που επεξεργαζόμαστε και να σας το πω με ένα παράδειγμα. Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφορά άμεσα μέτρα. Πέντε άμεσα μέτρα, τα οποία ζητήσαμε και καταθέσαμε στην κυβέρνηση να τα πάρει αμέσως, έτσι ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά που αυτή τη στιγμή πνίγονται από τα δάνεια.

Είναι συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μη βγαίνει σε κατάσχεση ένα σπίτι ή ένα ακίνητο, ιδιαίτερα πρώτης κατοικίας για ένα δάνειο κάτω των 20 χιλιάδων ευρώ. Είναι μέτρα τα οποία για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών, που δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά μια δεύτερη ευκαιρία.

Τρίτον, βάζουμε ένα τέρμα στα πανωτόκια και μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση και καθυστερεί που δεν παίρνει μέτρα διότι ολοένα το πρόβλημα της υποχρέωσης συνεχίζεται. Και είναι μέτρα τα οποία λένε συγκεκριμένες προτάσεις, νομοθετημένες, δηλαδή, με σχέδιο νόμου που καταθέσαμε, που ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε όταν πέφτει έστω και για λίγο το επιτόκιο αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσαρμόζονται οι ελληνικές τράπεζες κι όχι να κρατάνε τα επιτόκια.

Αυτά είναι παραδείγματος χάριν πέντε συγκεκριμένα μέτρα, άμεσα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να ληφθούν σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, τώρα ήμασταν πολύ πιο συγκεκριμένοι. Εγώ ένα τελευταίο θα ήθελα από σας, έναν σχολιασμό για το διατροφικό σκάνδαλο που ξεκίνησε με τα ηλιέλαια κι από ότι φαίνεται όσο προχωράμε θα βγάζουμε κι άλλα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ένα ακόμα παράδειγμα διάλυσης του κράτους και για μένα αυτό είναι που με φοβίζει. Διότι αυτό που γίνεται στον ΕΦΕΤ κι αυτό που έγινε στον ΕΦΕΤ είναι μια κατάσταση που υπάρχει και στα νοσοκομεία και στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες κι οπουδήποτε ασκούνται έλεγχοι. Το ίδιο είναι και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όσον αφορά τους ελέγχους στην αγορά. Αυτή η κυβέρνηση -κι επειδή αρέσει πολλές φορές να λέμε τι θα κάνατε εσείς κι όλοι είσαστε κλπ, δεν είναι έτσι- θα κριθεί. Ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του και για τα πράγματα τα οποία δεν κάνει. Αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν λειτουργεί και δεν λειτουργεί εποπτικά, δεν λειτουργεί ρυθμιστικά, δεν λειτουργεί για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, ενώ λειτουργεί πάρα πολύ καλά για να προχωρήσει στην εκποίηση του ΟΤΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ήσασταν πάρα πολύ σαφέστατη, ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κι εγώ ευχαριστώ, γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: