Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Λ.ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Α. ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε την Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Λούκα Κατσέλη.

Κυρία Κατσέλη, καλό μεσημέρι. Την περιμένατε την αγωγή του κ. Βγενόπουλου, του επιχειρηματία για τον Πρόεδρό σας; Και πώς την σχολιάζετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το αν το περίμενα δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Βγενόπουλος ακολουθεί έναν πολύ ολισθηρό δρόμο προκαλώντας, ουσιαστικά, τα πολιτικά κόμματα και στην υπόθεση του κ. Τσίπρα και στην υπόθεση τώρα του Γιώργου Παπανδρέου, εγείροντας μάλιστα αξιώσεις, τη στιγμή που όλοι και όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι εκείνος ήταν ο ενδιάμεσος, ο οποίος έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο γι’ αυτή την παραχώρηση του ΟΤΕ σε μια ξένη, υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία.

Νομίζω ότι αυτή η πρακτική βλάπτει πάρα πολύ και την οικονομία και τον ίδιο και το ελληνικό Δημόσιο αλλά και γενικά την πολιτική ζωή της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Βέβαια υπάρχει και μια άποψη αλλά είναι μειοψηφία κ. Κατσέλη, αλλά λένε κάποιοι: Έχουν ασυλία οι πολιτικοί; Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν χωρίς να το στοιχειοθετούν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως δεν έχουν ασυλία και δεν έχουν ούτε και πολιτική ασυλία. Αλλά, νομίζω ότι τόσο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναι γενικότερο το ερώτημα..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, κοιτάξτε, δε νομίζω ότι τουλάχιστον ο Γιώργος Παπανδρέου είπε τίποτα παραπάνω από τα γεγονότα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εκχώρηση του ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELEKOM μέσα από μια διαδικασία η οποία είναι -να πω- το λιγότερο αδιαφανής. Χρησιμοποίησε το ελληνικό Δημόσιο έναν ιδιώτη επενδυτή για να προβεί σ’ αυτή την συμφωνία, με αποτέλεσμα το υπερτίμημα το οποίο το ίδιο λαμβάνει -ουσιαστικά οι Έλληνες φορολογούμενοι- να είναι μόνο 140 εκ.€, δηλαδή να αντιστοιχεί στο 1/5 των ετήσιων κερδών του ΟΤΕ τον προηγούμενο χρόνο.

Αντίθετα, ο ίδιος ο ιδιώτης επενδυτής εισέπραξε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του υπερτιμήματος και γι αυτό το λόγο αυτή η διαδικασία είναι και αδιαφανής. Νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι αυτός ο ιδιώτης έπαιξε αυτό τον ρόλο του ενδιάμεσου και αυτό ακριβώς είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Το κόμμα σας μίλησε για απιστία στο θέμα του ΟΤΕ και στο πώς το χειρίστηκε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης με δηλώσεις του είπε πως η δική σας κυβέρνηση δεν πούλησε τον ΟΤΕ, ήδη από το 2002 είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είχε πωληθεί το 66% στο Χρηματιστήριο. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα απιστίας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, τον κ. Αλογοσκούφη τον θεωρώ πιο έξυπνο απ’ αυτό και καλύτερο γνώστη του θέματος. Αρκεί να ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες, ότι άλλο είναι ν’ αντλείς πόρους από το Χρηματιστήριο μέσω μετοχοποιήσεων και άλλο να δίνεις την καταστατική μειοψηφία της εταιρείας, κάτι το οποίο έκανε η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά το Δεκέμβρη του 2006, αίροντας ουσιαστικά και αλλάζοντας τους δυο νόμους του ΠΑΣΟΚ που διασφάλιζαν τον δημόσιο έλεγχο στην εταιρεία.

Και αρκεί να του υπενθυμίσω αυτά που έλεγε στη Βουλή ο κ. Πιλάβιος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, _και αυτά υπάρχουν στα πρακτικά_ όταν ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η κοινοτική οδηγία περί δημοσίων προτάσεων: «Το 2ο σημείο που αναφέρουμε είναι το τι σημαίνει έλεγχος της εταιρείας. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο έλεγχος μιας εταιρείας δεν αποκτάται με το 50 συν 1, σε όλο τον κόσμο οι εταιρείες ελέγχονται με πολύ μικρότερα ποσοστά. Και ακριβώς έλεγε γιατί το 33% , το 1/3 δηλαδή των μετοχών, εξασφάλιζε τον δημόσιο έλεγχο» Και αυτό το ξέρει και ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Αλογοσκούφης. Και το μόνο που κάνουν είναι να λαϊκίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Λέτε πως γίνεται μια προσπάθεια συμψηφισμού;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γίνεται μια προσπάθεια απόκρυψης των βασικών στοιχείων της διαδικασίας. Η μετοχοποίηση που είχε γίνει επί εποχής ΠΑΣΟΚ δεν είχε απεμπολήσει τον δημόσιο έλεγχο. Διατηρούσε τον έλεγχο της εταιρείας έχοντας το 1/3 των μετοχών που ήταν η καταστατική μειοψηφία και είχε μάλιστα μια πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα που έλεγε ότι όποιος ιδιώτης έχει πάνω από 5% ασκεί δικαιώματα μόνο έως 5%.

Και γι αυτό δεν είχαμε καμία επιθετική εξαγορά μέχρι το 2006, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006, που ο κ. Αλογοσκούφης σε ένα βράδυ ήρε αυτές τις δυο ασφαλιστικές δικλείδες. Και την επομένη, να σας υπενθυμίσω, έγινε η πρώτη συνέντευξη Τύπου του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος σε ερώτηση από δημοσιογράφο, για το τι ήταν στις προθέσεις του να κάνει κι εκείνος για πρώτη φορά μίλησε για τον ΟΤΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κυρία Κατσέλη, εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα θέματα της οικονομίας και το πώς γίνεται αυτό το παιχνίδι σ’ αυτή την ελεύθερη αγορά. Λένε ορισμένοι ότι σ’ αυτή την αγορά λοιπόν και εξαγορές και συγχωνεύσεις γίνονται, και με μια επιθετική εξαγορά. Θα μπορούσε λοιπόν ν’ αποκτήσει κάποιος τον έλεγχο, το 51% του ΟΤΕ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα αυτό δε λέμε τώρα; Αυτό δεν είπαμε μόλις προ ολίγου; Ότι έτσι όπως ήταν, με τις δυο ασφαλιστικές δικλείδες, υπήρχε ελάχιστη πιθανότητα, ή μάλλον ήταν πάρα πολύ ακριβό και σχεδόν αδύνατο να γίνει επιθετική εξαγορά. Εξ ου και αν δείτε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις περισσότερες από τις υπάρχουν εταιρείες οι οποίες είναι υπό δημόσιο έλεγχο, το ποσοστό του Δημοσίου κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35%. Η Αυστρία έχει 27,37% και είναι υπό κρατικό έλεγχο. Το Βέλγιο έχει μεγαλύτερο ποσοστό. Η FRANCE TELECOM στη Γαλλία, 27,3% υπό κρατικό έλεγχο και ούτω καθ' εξής. Η Ιταλία 24,5%. Η Νορβηγία έχει πάνω από 50. Άλλες χώρες έχουν πάνω από 50%. Είναι λίγες αυτές. Υπάρχουν πολλές χώρες πια που έχουν την καταστατική μειοψηφία με ποσοστό πολύ μικρότερο από το 50%. Στην ίδια την DEUTSCHE TELEKOM το γερμανικό κράτος έχει 34%.

Το ζήτημα είναι όταν μιλάμε για δημόσιο έλεγχο, ποιος έχει τα δικαιώματα, την καταστατική μειοψηφία. Η καταστατική μειοψηφία στην Ελλάδα μέχρι το 2006 ήταν 33%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Με αφορμή την πρόταση την οποία κάνατε εσείς και βέβαια είναι θέση του ΠΑΣΟΚ, ότι όταν έρθετε στην εξουσία ότι θα εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες ώστε να ξανάρθει ο έλεγχος του ΟΤΕ στο Δημόσιο, κάποιοι μίλησαν για κρατικοποίηση, ότι αυτό δηλαδή ουσιαστικά λέτε, ότι θέλετε όταν θα γίνεται κυβέρνηση να κρατικοποιήσετε τον ΟΤΕ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι πάλι οι ίδιοι λαϊκίστικες, αν δεν είναι επίτηδες οι δηλώσεις..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Λέτε για εσωτερικά μαχαιρώματα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δε μιλάω για εσωτερικά, μιλάω καθαρά για εξωτερικά και για ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Μιλάμε για τον δημόσιο έλεγχο της εταιρείας. Για το ποιος έχει το πάνω χέρι. Αυτό, όπως συζητήσαμε μόλις τώρα, εξασφαλίζεται πλήρως εάν έχεις ένα σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία το οποίο δεν είναι αναγκαστικό να κυμαίνεται από 50% και πάνω, μπορεί να κυμαίνεται από 33% και πάνω, και αν έχεις ορισμένα βασικά δικαιώματα στην διοίκηση και στο management.

Αυτά κάθε κυβέρνηση έχει δικαιώματα να το κάνει και το έχουν κάνει μάλιστα πρόσφατα. Το έκανε και η Νέα Ζηλανδία και για τους σιδηροδρόμους της και σε άλλους τομείς. Είναι πολιτική απόφαση και για το πώς θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική απόφαση θα εξαρτηθεί πάρα πολύ απ’ την ίδια τη συμφωνία. Γι αυτό ζητήσαμε τη συμφωνία. Εξαρτάται και από το σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται ο Οργανισμός στην περίοδο που θα πρέπει να γίνουν αυτές οι διαδικασίες και γι αυτό ζητήσαμε απ’ τον κ. Αλογοσκούφη σήμερα να μας δώσει τη συμφωνία. Αρνείται ο κ. Αλογοσκούφης. Το θεωρούμε αδιανόητο ότι τα κόμματα της Βουλής δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους το κείμενο της συμφωνίας, συμφωνία με την οποία εκποιείται?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τι εξήγηση δίνετε γι αυτό; Γιατί λένε βέβαια απ’ την κυβέρνηση ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή όποτε θα συζητηθεί.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιστεύω ότι είναι μια συνεχιζόμενη πρακτική αδιαφάνειας της κυβέρνησης. Χειρίζεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με πλήρη αδιαφάνεια. Η εξήγηση που μου έδωσε προσωπικά είναι ότι βρίσκονται στη διαδικασία μετάφρασής τους, του ζήτησα να μας το δώσει στ’ αγγλικά, δεν μας το έδωσε και γι αυτό εκφράζουμε την αγανάκτησή μας γι αυτό το ζήτημα. Πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτό πλήττει το δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορεί να συζητάμε πάνω σ’ ένα κείμενο τέτοιας μεγάλης σημασίας, κάνοντας υποθέσεις για το τι βρίσκεται μέσα σ’ αυτή τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κάνατε λόγο για πολιτική απόφαση. Αυτή είναι ή πρότασή σας ώστε να επανέλθει ο έλεγχος του ΟΤΕ στο Δημόσιο. Χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση αυτό τον όρο, μιλάει για πολιτική απόφαση, να δώσει το management, τη Συνδιοίκηση, όπως την έχει ονομάσει, με τους Γερμανούς. Άρα λοιπόν γιατί «δεν επιτρέπεται» στην κυβέρνηση ν’ ασκήσει αυτή της την απόφαση; «Ναι, το είχαμε στο πρόγραμμά μας, είναι μια πολιτική απόφαση και έτσι πρέπει να κριθεί, και θα κριθεί και από τους πολίτες», λέει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κάθε απόφαση την κρίνει ο ελληνικός λαός. Γι αυτό κι εμείς τις λέμε έγκαιρα, από τώρα, για την κρίση του ελληνικού λαού. Η Νέα Δημοκρατία δεν το είχε αυτό στο πρόγραμμά της. Εάν δείτε τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, έλεγε ότι άλλο στρατηγική συμμαχία και άλλο στρατηγικός επενδυτής.

Έλεγε ότι «εμείς είμαστε υπέρ του να κάνουμε μια στρατηγική συμμαχία με κάποιον τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό διεθνούς εμβέλειας, αλλά είμαστε αντίθετοι στο να δώσουμε την Διοίκηση και τον έλεγχο της εταιρείας σ’ έναν στρατηγικό επενδυτή». Κι όμως αυτό ακριβώς κάνει η Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε, αυτό γράφει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Λέει και κάτι άλλο η Νέα Δημοκρατία, σας κατηγορεί, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι με τις κινήσεις και με τις δηλώσεις αυτές, ουσιαστικά καλλιεργείται ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά και ότι οι επενδυτές ή όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, θα το ξανασκεφτούν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θ’ αντέστρεφα ακριβώς αυτή τη συλλογιστική. Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι ανάστατη, διότι τα συμφέροντα πολλών επενδυτών στον ΟΤΕ έχουν μπει στην άκρη, δεν ακολουθήθηκε καμία, ούτε προαιρετική, ούτε υποχρεωτική, δημόσια πρόταση που ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση που ασπάζεται αυτά που ασπάζεται η Νέα Δημοκρατία, ώστε να προστατεύει τα συμφέροντα των επενδυτών. Ουσιαστικά προχώρησε, με ένα ελάχιστο τίμημα για το δημόσιο συμφέρον, δίνοντας μεγάλα οφέλη στη DEUTSCHE TELEKOM και σ’ έναν ιδιώτη επενδυτή. Το δημόσιο συμφέρον και οι Έλληνες επενδυτές μπήκαν στην άκρη.

Ακριβώς το αντίθετο είναι αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και θέλουμε στο μέλλον να προστατεύσουμε και τους Έλληνες επενδυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο που δεν έχει να κάνει με τον ΟΤΕ αλλά με την έρευνα, την ερευνητική εργασία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία δείχνει ότι η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών συνεχίζει ν’ αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο όπως ξέρετε το έχουμε αναδείξει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τεράστιο θέμα δεν είναι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ένα τεράστιο θέμα, έχουμε μεγάλη κρίση ήδη μέσα στην ελληνική κοινωνία η οποία βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Γι αυτό καταθέσαμε πρόταση νόμου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και για την ανακούφισή τους. Ζητάμε κι αυτή τη στιγμή απ’ την κυβέρνηση να πάρει μέτρα σαν αυτά τα πέντε που προτείναμε, τα συγκεκριμένα μέτρα και αντί θεωρητικολογίες και σκέψεις του κ. Καραμανλή τις οποίες ανέφερε στη Βουλή, να έρθει να πάρει αυτά τα μέτρα, τα οποία είναι πολύ εξειδικευμένα, είναι μελετημένα, και να προχωρήσουμε μπροστά. Διότι θα υπάρχει κρίση καθώς μειώνεται ολοένα και περισσότερο η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πώς όμως την ίδια ώρα έρχεται η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια των καταναλωτών; Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή η έρευνα που έκανε η Ένωση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, η Ένωση αυτό θα έλεγε. Η Ένωση ουσιαστικά προσπαθεί να προασπίσει το δικαίωμά της να δίνει δάνεια, αυτή τη στιγμή. Από κει βγάζουν τα χρήματά τους οι Τράπεζες. Αυτό το οποίο δεν λέει είναι ότι αυξήθηκε το ποσοστό στο ΑΕΠ, έχουμε φτάσει -ενώ ήταν πολύ χαμηλό πριν δυο τρία χρόνια- στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Υπάρχει τεράστια πίεση εξυπηρέτησης των δανείων, διότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να μην πληρώνουν τα δάνειά τους και επομένως τζιράρουν τα χρέη τους για να μπορέσουν ν’ αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Αργά ή γρήγορα όμως αυτό θα γίνει τεράστιο πρόβλημα. Και αν δεν έχει γίνει ακόμα όπως στην Αμερική π.χ., έρχεται, είναι προ των πυλών. Άρα, καλούμε την κυβέρνηση να πιάσει τα μηνύματα των καιρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Βλέπετε να έχουμε και κοινωνική έκρηξη εξ αιτίας αυτού του φαινομένου με τις διαστάσεις που έχει πάρει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα κοιτάξτε, η κοινωνική έκρηξη θα έρθει. Διότι, και στα μεσαία στρώματα και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, η οικονομική συμπίεση την οποία νιώθουν είναι τεράστια πια. Και το χρέος είναι το αποτέλεσμα αυτής της συμπίεσης. Οι μισθοί, με απλά λόγια, δεν επαρκούν για να πληρώσουν βασικά είδη διαβίωσης και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: