Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Απορρίφθηκε η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για την υπαγωγή της «ΘΡΑΚΗ Α.Ε.» στο άρθρο 44

Στο δρόμο 136 εργαζόμενοι στη «Θράκη Α.Ε.» •Μαύρο Πάσχα μετά την απόφαση του Εφετείου

136 εργαζόμενοι στη «Θράκη Α.Ε.» ζουν το δικό τους Γολγοθά. Το Εφετείο Θράκης με την υπ αριθμ. 184/2008 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για την υπαγωγή της «ΘΡΑΚΗ Α.Ε.» στο άρθρο 44.


«Θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Παντελής Γιαντζίδης και αποκαλύπτει ότι λήφθηκε ήδη, προχθές το βράδυ σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, η απόφαση κλιμάκιο με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο, αποτελούμενο από τους Δημάρχους της περιοχής, το Νομάρχη Έβρου, τους Βουλευτές και Εκπροσώπους των Εργαζομένων, να κατέβει στην Αθήνα απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και ζητώντας του να παρέμβει, εξασφαλίζοντας έτσι την συνέχιση λειτουργίας της «ΘΡΑΚΗ Α.Ε.». «Δεν θα φύγουμε από εκεί, αν δεν μας δεχτεί», δηλώνει αποφασισμένος ο πρόεδρος των εργαζομένων και σημειώνει ότι κύριο αίτημα όλων είναι: «Να συνεχίσουμε να μένουμε βιομηχανικοί εργάτες στον τόπο μας. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».


Ποιοι ήταν υπέρ και ποιοι κατά της υπαγωγής…

Η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας «Θράκη Α.Ε.» στις εξυγιαντικές διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.1892/90 υποβλήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Υπέρ της υπαγωγής της Εταιρείας στο άρθρο 44 τάχθηκαν οι Τράπεζες «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK A.E.», «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «FBB- Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα». Υπέρ της υπαγωγής τάχθηκαν επίσης οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, καθώς και το ΙΚΑ, θεωρώντας ότι με την εξυγίανση της εταιρείας διασφαλιζόταν η καταβολή χρεωστούμενων ασφαλιστικών εισφορών. Κατά της υπαγωγής τάχθηκαν η «ΜΑΡΦΙΝ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» και η «CITIBANK N.A.».

Ποιοι οι λόγοι της απόρριψης

Η δικαστική απόφαση ως πρώτο λόγο της απόρριψης αναφέρει την «μη εξασφάλιση» της πληρωμής των ήδη οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ κατά την συμφωνία των πιστωτών, παρά την αντίθετη άποψη του ίδιου του Οργανισμού που παρενέβη υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας. Η συμφωνία επιχείρησης και Ελληνικού Δημοσίου που προέβλεπε την εγγραφή της πρώτης προσημείωσης υποθήκης υπέρ του ΙΚΑ στο επιχειρηματικό ακίνητο της εταιρείας μετά την επικύρωση της συμφωνίας πιστωτών, θεωρήθηκε από το Δικαστήριο μη επαρκής για την διασφάλιση των συμφερόντων του ΙΚΑ. Στον αντίποδα αυτής της θέσης του Δικαστηρίου έρχεται η άποψη της Διοίκησης του ΙΚΑ που θεωρεί ότι κατά τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι απαιτήσεις του Οργανισμού σε σχέση με την αβέβαιη υπάρχουσα κατάσταση. Στην αιτιολογία της απόφασης δεν γίνεται καμία αναφορά στο παρόν της αλλαντοβιομηχανίας και καμιά σύγκριση ανάμεσα στην τύχη των οφειλομένων προς το ΙΚΑ κατά τη διάρκεια της ειδικής εκκαθάρισης (46α του Ν. 1892/1990) στην οποία έχει υπαχθεί η επιχείρηση με την 576/2007 απόφαση του Εφετείου Θράκης και στην προτεινόμενη εξυγίανση του άρθρου 44. Στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζεται η δικαστική εξουσία να φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα ενός κοινωφελούς οργανισμού από την ίδια την Διοίκησή του!
Δεύτερος λόγος απόρριψης της αίτησης ήταν ότι απαίτηση της «CITIBANK N.A.» προερχόμενη από ερήμην δικαστικές αποφάσεις του εξωτερικού, θα έπρεπε να εγγραφούν στα βιβλία της επικύρωσης κατά την συμφωνία πιστωτών, χωρίς προηγούμενα να απαιτείται η κήρυξη των δικαστικών αποφάσεων ως εκτελεστών στην Ελλάδα. Η αναγραφή τους στα βιβλία της επιχείρησης θα σήμανε αυτόματα την μείωση του μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου ανάμεσα στους δανειστές σε ποσοστό κάτω του 20% και ταυτόχρονα την έλλειψη διαδικαστικής προϋπόθεσης για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 44 βάση των διατάξεων του άρθρου 37 του Ν.3458/2006 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Δημοσίου. Στην ουσία, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι που χειρίζονται την υπόθεση, δεχόμενο το Εφετείο αυτήν την άποψη ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του ιδίου Δικαστηρίου κατά την διαδικασία της θέσης της επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση. Με την υπ αριθμ. 576/2007 απόφασή του το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη απαιτήσεις της «CITIBANK N.A.» επειδή δεν είχαν τελεσιδίκως κηρυχθεί εκτελεστές οι αποφάσεις των Αγγλικών Δικαστηρίων στην ελληνική επικράτεια! Στην ουσία μετέβαλε άποψη του Δικαστηρίου μέσα σε ένα εξάμηνο.

Σε αδιέξοδο 136 οικογένειες…

Η αγωνία και η ανασφάλεια συντροφεύει αυτή την στιγμή 136 οικογένειες στις Φέρες του Έβρου. Οι εκκαθαριστές, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο που εκδόθηκε η απόφαση μέχρι σήμερα, δεν έχουν εισέλθει στην εταιρεία για να προχωρήσουν οι καταγραφές του ενεργητικού της εταιρείας. Η είσοδός τους στην εταιρεία συνοδεύεται από την απόλυση 45 εργαζομένων (το 1/3 του συνόλου), όπως η ίδια η δικαστική απόφαση προβλέπει. «Στην ηλικία που βρισκόμαστε σήμερα, δεν θα μας πάρει κανείς στην δουλειά του», δηλώνει ο κ. Γιαντσίδης και σημειώνει ότι η απόφαση του Εφετείου Θράκης έχει δημιουργήσει 136 «τραγωδίες.». «Παράλληλα δημιουργεί δεκάδες επώδυνα τραύματα στις Φέρες». Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, 3,5 χρόνια δόθηκε μια μάχη αξιοπρέπειας, χωρίς, όμως, να κατορθώσουν κάτι καλύτερο. «Τι θα πούμε τώρα στα παιδιά μας;» αναρωτιούνται προσδοκώντας ένα θαύμα που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: