Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Βολές από το ΠΑΣΟΚ κατά του Γ. Σουφλιά για το Κιότο

Την παραίτηση του Γιώργου Σουφλιά ζητεί το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την εκκίνηση της προδικαστικής διαδικασίας σε βάρος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραβίαση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ταυτόχρονα ζητεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και ισχυρού υπουργείου Περιβάλλοντος που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Σε ανακοίνωσή τους, ο εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα περιβάλλοντος, βουλευτής Σπύρος Κουβέλης, και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά καταγγέλλουν την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τον «διασυρμό της χώρας σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο» και καλούν το ΥΠΕΧΩΔΕ «να πάψει να αντιμετωπίζει με προφάσεις και αναλήθειες τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, την κοινή γνώμη και τους πολίτες».

«Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να αποδώσει τις ευθύνες στους εμπλεκομένους, ζητώντας την παραίτησή τους, και να δημιουργήσει επιτέλους, έστω και κατόπιν εορτής, ένα ανεξάρτητο και ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τα τεράστια και διογκούμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Επιστολή

Οπως είναι γνωστό, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει την ερχόμενη εβδομάδα στην ελληνική κυβέρνηση προειδοποιητική επιστολή στην οποία θα ζητούνται εξηγήσεις για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας στο Πρωτόκολλο του Κιότο, ειδικά σε ό,τι αφορά
την αξιόπιστη και συστηματική καταγραφή των αερίων θερμοκηπίου.

Η χώρα μας οφείλει να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε δύο μήνες, ειδάλλως θα κινηθεί διαδικασία που μπορεί να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο έχει ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οδηγία 280/2004 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ορίζει, μεταξύ άλλων, πως τα κράτη - μέλη υποχρεούνται να συστήσουναξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής όλων των ανθρωπογενών εκπομπών, να τον στελεχώσουν με εξειδικευμένο προσωπικό και να υποβάλουν τακτικά εκθέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έθεταν επιτακτικά το θέμα της παραβίασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της
Ευρωπαϊκής Ενωσης (όπως ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας) προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Μετά τη γνωστοποίηση της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Ελλάδας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς φέρεται να δήλωσε πως «ήταν αναμενόμενα αυτά από τον Δήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: