Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας

Αποφάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας έλαβε το
Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή του συνεδρίαση υπό την
προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι οι θέσεις που αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο συγκροτούν μια εναλλακτική στρατηγική διακυβέρνησης της χώρας,ανεξάρτητα από τις όποιες επιλογές της παρούσας κυβέρνησης και κυρίως, όπως σημείωσε,ανεξάρτητα από την απραξία της.

Ο Χ. Καστανίδης υπενθύμισε ότι όλες οι προσπάθειες μεταρρύθμισης στο κράτος και στη διοίκηση συνδέονται ιστορικά με το ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική του παρουσία και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ήταν αντίθετη σε κάθε μία από αυτές τις προσπάθειες.

Τόνισε δε ότι η ΝΔ δεν προσφέρει καμία εγγύηση για μια σοβαρή αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία του κράτους.

Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε δώδεκα θέσεις του ΠΑΣΟΚ για μια νέα και ριζική μεταρρύθμιση του κράτους, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Κάθε μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση θα είναι ατελέσφορη αν δεν αφορά μια συνολική μεταρρύθμιση του κράτους. Χρειάζεται αλλαγή στο κεντρικό κράτος και τις δομές του και μια τέτοια αποστολή δεν μπορεί να φέρει σε πέρας η σημερινή κυβέρνηση.

2. Ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του κράτους πρέπει να οδηγήσει σε ένα κράτος στρατηγείο, το οποίο θα ασχολείται κυρίως με θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, δημόσιας τάξης, δικαιοσύνης και γενικής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

3. Το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει να αποτελείται από δύο βαθμούς: τους δήμους και τις περιφέρειες.

4. Ο πρώτος βαθμός θα αποτελείται από ισχυρούς δήμους οι οποίοι θα έχουν πραγματική οικονομική αυτοτέλεια και θα ενισχυθούν στις διοικητικές τους λειτουργίες. Οι νέοι δήμοι θα προκύπτουν από έναν ευρύ εθνικό διάλογο και συναίνεση.

5. Οι αλλαγές και η διαμόρφωση ισχυρών δήμων θα αφορούν στο σύνολο του πρώτου βαθμού και όχι μόνο στους Καποδιστριακούς δήμους, όπως υπαινίσσεται η κυβέρνηση.

6. Οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και σχεδιασμού.

7. Πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης.

8. Ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης θα αποτελείται απο αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο,στο οποίο θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των νομών.

9. Πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η κίνηση ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης και προτείνεται η ανάθεση στις περιφέρειες των περιφερειακών προγραμμάτων.

10. Η πρόταση για την διοικητική οριοθέτηση των περιφερειών και των δήμων πρέπει να έχει σαφέστατα κριτήρια και να μην επηρεάζεται από μικροκομματικές και ρουσφετολογικές λογικές.

11. Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η συνταγματική αρχή για διάθεση στην αυτοδιοίκηση των αναγκαίων οικονομικών πόρων ώστε να έχει πλήρη οικονομική αυτοτέλεια.

12. Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση πρέπει να αποδεσμευτούν από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Προτείνεται η κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, το οποίο προβλέπει ανάδειξη των εκλεγμένων τοπικών και περιφερειακών αρχόντων με 42% και η επάνοδος στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: