Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΟΤΕ : «Παράδεισος κερδοσκόπων»

Ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την πώληση του ΟΤΕ, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον Βασίλη Μούρτη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, θεωρώντας ότι η πώληση του ΟΤΕ, αλλά και άλλων τομέων στρατηγικής σημασίας «είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας».

Ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και η ελληνική δίνουν πολλές δυνατότητες ανάκτησης του ελέγχου από το ελληνικό δημόσιο και ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αναφερόμενος στην ακρίβεια τονίζει ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να την αντιμετωπίσει και την κατηγόρησε ότι «έκανε την αγορά παράδεισο των κερδοσκόπων».

Για τις δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι χρησιμοποιούμενες ως διαρκής εκλογική καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, συντηρούν την ανοχή της κοινωνίας προς την κυβέρνηση Καραμανλή. Και κάνει λόγο για τη χρησιμοποίηση κυβερνητικών πόρων, με στόχο την καλλιέργεια της εντύπωσης περί «αδυναμίας» Γ. Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ και «παντοδυναμίας» Κ. Καραμανλή-ΝΔ.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος τονίζει ότι «προσφέρουν σωσίβιο στην κυβέρνηση», όσοι μετέχουν στη συζήτηση, ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΝ χρησιμοποιεί όρους όπως «ανεύθυνη και ανεδαφική ρητορεία», ή «επικοινωνιακά τρικ», προκειμένου να χαρακτηρίσει την πρόσφατη πολιτική συμπεριφορά του κόμματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση προχωρεί ανενόχλητη στην εφαρμογή των επιλογών της (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λιμάνια, αεροδρόμια κλπ). Πρόκειται για συμφωνία της κοινωνίας με τις κυβερνητικές επιλογές, ή για αδυναμία της αντιπολίτευσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουμε αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις, το περιεχόμενο και τους πραγματικούς στόχους των κυβερνητικών επιλογών. Γι αυτό άλλωστε καταθέσαμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο Καραμανλής αδιαφορεί για την αντίδραση της κοινωνίας και του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα λιμάνια είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Κι όμως εκποιούνται. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση είναι έγκλημα εις βάρος της χώρας.

Ιδιαίτερα για τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση είναι πλέον υπόλογη για απιστία εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Και, έτσι, ανοίγει εκ των πραγμάτων ο δρόμος για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε με δύο γραμμές στο θέμα του ΟΤΕ. Τελικά ποια είναι η θέση; Υπάρχει τρόπος επανάκτησης του ελέγχου από το δημόσιο και ποιος είναι αυτός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι η θέση μας είναι σαφής από την πρώτη στιγμή. Ζητήσαμε να σταματήσει αμέσως το ξεπούλημα του ΟΤΕ. Να προστατευθεί το κύρος και η ισχύς του. Να προστατευθούν τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών.

Και καταστήσαμε σαφές ότι η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο και κάθε πολιτική διαδικασία για να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ. Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχουν πολλές δυνατότητες. Αρκεί να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Και αυτή εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει πρωτοφανής ακρίβεια στην αγορά. Πιστεύετε ότι το πρόβλημα, για τα νοικοκυριά, που σηκώνουν το βάρος, μπορεί να λυθεί με την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι εξοργιστική η απάθεια της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα που στενάζουν από την ακρίβεια στην αγορά. Είναι προφανής η ανάγκη για τους χαμηλότερους μισθούς, τις συντάξεις και το επίδομα της ανεργίας, να αναπροσαρμόζονται, έτσι ώστε να μη συμπιέζεται περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη. Και, παράλληλα, απαιτούνται αποτελεσματικοί εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους και ρυθμιστικές αρχές που αποτρέπουν τις εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά και τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Δυστυχώς, η Ν.Δ. αποδείχθηκε ανίκανη να εγγυηθεί τα συμφέροντα των καταναλωτών και έκανε την αγορά παράδεισο των κερδοσκόπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρά τα προβλήματα που επισημαίνετε, ως ΠΑΣΟΚ, δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβέρνηση πολύ ανθεκτική κι εσάς να μη μπορείτε να καλύψετε τη διαφορά. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αντοχή της κυβέρνησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ωστόσο, σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση της εξουσίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή και καθαρή μειοψηφία στην κοινωνία.

Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως μια διαρκής εκλογική καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή η αντίληψη στρεβλώνει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Μάλιστα, με τη διαρκή προβολή της δημιουργείται σύγχυση στην κοινωνία και περιορίζεται η δυναμική για πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η ανοχή της κοινωνίας προς την κυβέρνηση Καραμανλή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εντύπωση που υπάρχει περί «αδυναμίας του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ», απέναντι στην «παντοδυναμία του Κώστα Καραμανλή και της ΝΔ», ποιο ρόλο παίζει στη διατήρηση του «στάτους» που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η καλλιέργεια αυτής της εντύπωσης που αναφέρετε, αποτελεί βασική συνιστώσα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Και υποστηρίζεται με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις , μεγάλη χρηματοδότηση από κυβερνητικούς πόρους, όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι διαφορετική η εικόνα που έχει ο λαός. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια κυβέρνηση στριμωγμένη από σκάνδαλα, κουμπάρους, γραμματείς, με υπουργούς πωλητές της δημόσιας περιουσίας. Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, έχουμε επιλέξει με δυναμική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, με ουσιαστικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, να δημιουργούμε σταθερά μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει να εφαρμοστεί στο ΠΑΣΟΚ το «μοντέλο Καραμανλή», να δημιουργηθεί γύρω του κλοιός προστασίας, ώστε να μη δέχεται επιθέσεις ο ίδιος προσωπικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη σχέση του με την κοινωνία , στην προσωπική σχέση της ηγεσίας του με τους πολίτες. Σε ολόκληρη την ιστορική μας διαδρομή μόνο όταν αυτή η σχέση παρέμενε αδιατάρακτη, το ΠΑΣΟΚ προχωρούσε στη νικηφόρα πορεία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σήμερα, ανταποκρινόμενος σε αυτή τη σχέση με το λαό, προβάλλει την ανάγκη για ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος, για τη διαφάνεια, το δημοκρατικό έλεγχο κάθε εξουσίας, για την Ελλάδα των αξιών, την ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία του περιβάλλοντος.

Οι επιθέσεις που δέχεται είναι αναμενόμενες καθώς είναι γνωστά τα συμφέροντα που θίγονται από την πολιτική μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φθάνει το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες; Φθάνει αυθεντικό ή αλλοιωμένο; Χρειάζεται κάποια πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ π.χ. έκδοση εφημερίδας ή δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο στόχος δεν είναι μόνο να φθάσει το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες. Είναι, κυρίως, να φτάσει το μήνυμα, η αγωνία και οι επιδιώξεις των πολιτών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με καθαρό και διαφανή τρόπο και διαδικασίες. Χωρίς διαθλαστικούς και παραμορφωτικούς μηχανισμούς που λειτούργησαν με αρκετή αποτελεσματικότητα στο παρελθόν.

Προϋπόθεση, είναι η λειτουργία του Κινήματος με νέες οργανώσεις παντού, στο κέντρο και την περιφέρεια.

Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας πρέπει να είναι απολύτως σαφές με ποιους στόχους και στο όνομα ποιων κοινωνικών δυνάμεων διεκδικούμε την κυβέρνηση και την εξουσία στη χώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στα κόμματα εξουσίας τον ρόλο «συγκολλητικής ύλης» παίζουν η παρουσία στην εξουσία και το όραμα που εμπνέει το λαό. Το πρώτο ανήκει στη ΝΔ, εσείς διαθέτετε το δεύτερο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς προβάλλουμε το όραμα της δίκαιης κοινωνίας, της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον , της Ελλάδας με κύρος και ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκείνο που μας ενώνει είναι η κοινή επιδίωξη, το κοινό αξιακό πλαίσιο, η κοινή δέσμευση να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της πλειοψηφίας των πολιτών για δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, με μικρές και μεγάλες ρήξεις και ανατροπές, με διαρκή ανανέωση, έχοντας πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό εξάλλου είναι το χρέος μας προς τις νεότερες γενιές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί συνεχίζετε να καλείτε τον ΣΥΝ σε συνεργασία, όταν εκείνος αρνείται και την παραμικρή συζήτηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που θέλουν μια Ελλάδα ισχυρή στη σύγχρονη εποχή, με αποφασιστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και μια νέα κοινωνική και οικονομική οργάνωση με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Εμείς προτείνουμε το πολιτικό και αξιακό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, έχουμε ανοικτή πρόσκληση για συνεργασίες , κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Σεβόμαστε τους πάντες και δεν αποκλείουμε κανένα. Και έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι μπορούν να διακρίνουν την υπευθυνότητα από την ανευθυνότητα, την ισχυρή πολιτική βούληση από τα επικοινωνιακά τρικ, την αξία συγκεκριμένων μέτρων κυβερνητικής πολιτικής από την ανεύθυνη και ανεδαφική ρητορεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα σημάνει για το ΠΑΣΟΚ τυχόν ψήφιση, από την πλευρά του ΣΥΝ, ορισμένων διατάξεων της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μια διαδικασία την οποία εσείς έχετε χαρακτηρίσει «νεκρή»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσφέρουν σωσίβιο στην κυβέρνηση για μια συνταγματική αναθεώρηση - παρωδία, όσοι συνεχίζουν να συμμετέχουν στη συζήτηση στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε μετά από το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, στη διάρκεια της ψήφισης, ως αναθεωρητέας διάταξης, του άρθρου 24 για τα δάση.

Εμείς, ζητήσαμε να κηρυχθεί άγονη αυτή η αναθεώρηση. Να ξεκινήσουμε από την αρχή, με όλα τα μεγάλα θέματα όπως η λειτουργία του πολιτικού συστήματος, η διαφάνεια, με την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, με νέες ριζοσπαστικές και προοδευτικές προτάσεις.

Όσοι σήμερα συνεργούν με τη Νέα Δημοκρατία, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους καθώς εγκλωβίζεται η δυνατότητα Συνταγματικής Αναθεώρησης τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: