Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

"Ο ΟΤΕ δεν χρειαζόταν τους Γερμανούς "

Από τα ΝΕΑ
17/5

Στα κεντρικά του ομίλου της Deutsche Τelekom στη Βόννη περιμένουν την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας για τον ΟΤΕ για να ανοίξουν οι σαμπάνιες. Η συμφωνία έχει σαφές πολιτικό υπόβαθρο.

«Πιστεύω ότι ήταν, πολύ καθαρά, η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη, διότι βρήκε στην Deutsche Τelekom έναν βιομηχανικό εταίρο», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Γερμανός αναλυτής Όλιβερ Σίκενταντς, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της Dresdner Βank.

Προσθέτει όμως ότι από επιχειρηματική άποψη, για τον ΟΤΕ «δεν ήταν αναγκαίος» ένας τέτοιος εταίρος. «Δεν βλέπω καμία λογική σε επιχειρηματικό επίπεδο, που θα έλεγε ότι χωρίς τη συμφωνία με την Τelekom απειλείται η επιβίωση του ΟΤΕ», τονίζει ο Σίκενταντς. Και αυτό διότι ο ΟΤΕ έχει πολύ ισχυρή θέση στην αγορά της περιοχής.

Θα αποκομίσει βεβαίως πλεονεκτήματα μέσω της Deutsche Τelekom, αλλά αυτό είναι το «κερασάκι στην τούρτα» ενός, ούτως ή άλλως, πολύ ελκυστικού πακέτου που παρέχει ο ΟΤΕ.

Πού χάνουν.

Εκ πρώτης όψεως «τρομάζει» η τιμή των 26 ευρώ που έδωσε η Deutsche Τelekom για τις μετοχές της ΜΑRFΙΝ και σχεδόν 30 ευρώ για τις μετοχές που παίρνει από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο η Τelekom παίρνει τον επιχειρηματικό έλεγχο έχοντας μόνον το 25% των μετοχών του ΟΤΕ, τον οποίο θα έπρεπε να αγοράσει, λέει ο αναλυτής της Dresdner Βank. Με την «έξυπνη» αυτή κίνηση, η Deutsche Τelekom δεν είχε πλέον την υποχρέωση να κάνει κάποια προσφορά και στους υπόλοιπους μετόχους του ΟΤΕ.

Οι μικρομέτοχοι του ΟΤΕ μένουν με «άδεια χέρια». Διότι «το χρήμα πηγαίνει στη ΜΑRFΙΝ, πηγαίνει στο Ελληνικό Δημόσιο και ο μικρομέτοχος το κοιτάζει με τα κιάλια», λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Σίκενταντς.
Στόχος το μάνατζμεντ.

Η ανάληψη του μάνατζμεντ του ΟΤΕ ήταν ο «κύριος στόχος» της Deutsche Τelekom και τον πέτυχε.

Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει βέτο σε αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα ή αν επιχειρήσουν οι Γερμανοί να μετονομάσουν τον ΟΤΕ π.χ. σε Τelekom Ηellas, τονίζει ο Σίκενταντς. Αλλά σε θέματα καθημερινού μάνατζμεντ η Deutsche Τelekom έχει απόλυτο έλεγχο.

Μέσω του ΟΤΕ η Deutsche Τelekom μπαίνει στην ελληνική αγορά, που είναι «πολύ ελκυστικότερη» από τη «δύσκαμπτη» γερμανική. Ο Σίκενταντς επισημαίνει ως παράδειγμα ότι η CosmΟΤΕ με την αγορά της Γερμανός έχει κατακτήσει μια «μοναδική θέση» στην ελληνική αγορά, την οποία η Τelekom δεν θα αποκτήσει ποτέ στη Γερμανία.

Με την αξιοποίηση των μεριδίων του ΟΤΕ στην Ελλάδα και στις άλλες πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Deutsche Τelekom θα εξοικονομήσει γύρω στο 10% του κόστους διαχείρισης, εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής.

Για τον ΟΤΕ θα προκύψουν οφέλη, π.χ. στον τομέα της περιαγωγής (ρόουμινγκ) μέσα στο δίκτυο της Deutsche Τelekom, ενώ θα παίρνει και τις συσκευές κινητών τηλεφώνων από τους κατασκευαστές στις χαμηλότερες τιμές που εξασφαλίζει η Deutsche Τelekom.

Εξάπλωση στα Βαλκάνια.

Ο ΟΤΕ ταιριάζει γάντι στη στρατηγική εξάπλωση της Deutsche Τelekom. Ήδη το 2007 είχε για πρώτη φορά πάνω από το 50% του τζίρου της στο εξωτερικό. Διακηρυγμένος στόχος της Deutsche Τelekom είναι η εξάπλωση στην Ευρώπη.

Είναι παρούσα στην Ανατολική Ευρώπη και μέσω του ΟΤΕ διευρύνει την παρουσία της στις βαλκανικές χώρες.

Το αναπτυξιακό προφίλ του ΟΤΕ είναι αισθητά πάνω από αυτό της Deutsche Τelekom. «Υπολογίζουμε» λέει ο αναλυτής της Dresdner Βank «ότι το επιχειρηματικό αποτέλεσμα της Deutsche Τelekom τα επόμενα τρία χρόνια θα αυξηθεί κατά μέσον όρο 2%. Για τον ΟΤΕ περιμένουμε αύξηση 7%8%. Και η αγορά του ΟΤΕ ενισχύει το αναπτυξιακό προφίλ της Deutsche Τelekom».

Σε δίκη η Τelekom.

Με τη συμφωνία για τον ΟΤΕ άνοιξε ο διευθύνων σύμβουλος Ρενέ Όμπερμαν τη φετινή γενική συνέλευση μετόχων της Deutsche Τelekom.

Το τάιμινγκ της συμφωνίας για τον ΟΤΕ ήταν μελετημένο, για να δώσει ο Όμπερμαν μια αισιόδοξη νότα για την προοπτική της εταιρείας στους ταλαιπωρημένους μετόχους της Deutsche Τelekom.

Περίπου 6.500 μέτοχοι είχαν συγκεντρωθεί την Πέμπτη (15.5.08) στην Αρένα της Κολωνίας. Πολλοί από αυτούς είχαν πληρώσει 66,50 ευρώ τη μετοχή, στην τρίτη φάση μετοχοποίησης της Deutsche Τelekom το 2000.

Η τιμή της την ημέρα της γενικής συνέλευσης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν στα 11,93 ευρώ. Για το θέμα αυτό άρχισε στις 7 Απριλίου η μεγάλη «δίκη της Τelekom» με τη μαζική προσφυγή 16.000 μετόχων, διεκδικώντας αποζημιώσεις για εξαπάτηση.

Η δίκη της Deutsche Τelekom δεν έχει προηγούμενο στη Γερμανία. Για τη διεξαγωγή της διαμορφώθηκε ειδικό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει για πρώτη φορά τις μαζικές προσφυγές κατά το αμερικανικό πρότυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: