Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

«Οχι» Βενιζέλου σε ΣΥΝεργασία

Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Του Βασίλη Σκουρή

Σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και κορυφαίων στελεχών για τις επιπτώσεις της συνεργασιολογίας με τον ΣΥΝ, άφησε χθες ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, την ίδια στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη δεν διστάζει να ανοίγει μέτωπα με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι τυχόν συνεργασία του Συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν κάθοδος στον Αδη.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη θεολογία, η κάθοδος στον Αδη είναι προϋπόθεση της ανάστασης.

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό», επισήμανε χθες προσερχόμενος στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματός του.

«Γι αυτό, τόνισε, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την αυτοδύναμη πλειοψηφία, μια πλειοψηφία ικανή να συνεργαστεί και με άλλες δυνάμεις όπως είναι ο Συνασπισμός.

Αλλά ένα ΠΑΣΟΚ παρακλητικό που εμφανίζεται να ζητά συνεργασία για να δίνει την ευκαιρία στον κ. Αλαβάνο να την απορρίπτει, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που θέλει η προοδευτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Αποδέκτες
Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Βενιζέλος δεν απευθύνει απλώς προειδοποίηση προς την ηγεσία της Κουμουνδούρου ικανοποιώντας το αίσθημα «πατριωτισμού» των κομματικών δυνάμεων, αλλά και οριοθετεί με σαφήνεια τη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της Αριστεράς, εμμένοντας στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, που αργά αργά έγινε πλέον και επίσημη θέση της Χαριλάου Τρικούπη.

Κατ ουσίαν ο πρώην υπουργός προτρέπει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για αποφασιστικότερη στάση στις επιθέσεις που δέχεται και τον διεμβολισμό που επιχειρείται από τα αριστερά του, πρωτίστως από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά και από τον Περισσό, ταυτόχρονα όμως εμφανίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αμήχανη και συρόμενη από τη συνεργασιολογία.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος είναι σαφές πως αφήνει αιχμές κατά κορυφαίων στελεχών που πρωτοστάτησαν στη συνεργασιολογία, όπως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης και ο κ. Θ. Πάγκαλος.

Ο κ. Σκανδαλίδης, πάντως, επανήλθε χθες, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Ο κ. Αλαβάνος θα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια πώς θα φύγει αυτή η κυβέρνηση. Εχει πρόταση; Αν ναι, να την καταθέσει και όχι να απαντά με λεκτικούς χαρακτηρισμούς», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη δεν διστάζει να ανοίξει μέτωπο με το ΚΚΕ, ενώ σαφής είναι και η καταδίκη των δηλώσεων του κ. Αλαβάνου.

Απάντηση
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΚΚΕ απάντησε χθες με σκληρή ανακοίνωσή του στις κατηγορίες που του απηύθυνε στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου για συγχωροχάρτι που δίνει ο Περισσός στη Ν.Δ.

«Κατανοούμε ποια ανάγκη οδήγησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταφύγει σε γελοίες κατηγορίες κατά του ΚΚΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Περισσού.

«Η δυσκολία του είναι μεγάλη. Ενώ έχει ίδια στρατηγική και πολιτική με τη Ν.Δ. πρέπει να δείξει ότι έχει διαφορές».

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε αμέσως χαρακτηρίζοντας το ΚΚΕ «δεκανίκι της Ν.Δ.»: «Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από ένα κόμμα που χθες (σ.σ. προχθές) λειτούργησε σαν δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση και σήμερα (σ.σ. χθες) επιλέγει να μην υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική στο μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων. Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει δυνάμεις...»
Η νίκη είναι εφικτή, το ΠΑΣΟΚ έχει εσωτερικές δυνάμεις και δυνατότητες να κερδίσει τις εκλογές, διαβεβαίωσε χθες ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, θέτοντας εκ νέου ως στόχο την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο να μιλήσει για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ήττας τόσο στις ευρωεκλογές όσο και τις εθνικές εκλογές.

«Δεν σκοπεύω να πάρω πρωτοβουλίες που θα διχάσουν την παράταξη», απάντησε, όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος θα θέσει θέμα ηγεσίας σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι ο ίδιος δεν έθεσε θέμα ηγεσίας ούτε στις 16 Σεπτεμβρίου, απλώς κατέθεσε την υποψηφιότητά του σε μια διαδικασία που άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε την επιτάχυνση των εκλογικών διαδικασιών, καθώς, όπως είπε, ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και διαφώνησε με τον κ. Πάγκαλο ότι για το ΠΑΣΟΚ νίκη στις ευρωεκλογές είναι η κατάκτηση του ποσοστού των προηγούμενων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: