Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΕΦΕΤ, Ηλιέλαιο - Διατροφικός εφιάλτης

Με δύο επιστολές ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Ιωάννης Βλέμμας, προειδοποιούσε τον πρωθυπουργό για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η επικάλυψη αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αγνοήθηκε.

Δύο επιστολές-βόμβες του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Ιωάννη Βλέμμα, η μία προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στις 31 Νοεμβρίου του 2006 και η δεύτερη σχεδόν έναν χρόνο μετά στις 30 Οκτωβρίου του 2007 προς τον υπουργό Ανάπτυξης Χ. Φώλια, αποκαλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή αδυναμία του Φορέα και των λοιπών αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών, όχι μόνο να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα, αλλά και να διεξαγάγουν τους στοιχειώδεις καθημερινούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ζήτησε παρέμβαση

Με τις επιστολές αυτές που φέρνει
σήμερα στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος του
ΕΦΕΤ κατά την περίοδο Απριλίου 2005 - Φεβρουαρίου 2008, ζητούσε από τον
ίδιο τον πρωθυπουργό να δώσει πολιτική λύση στην επικάλυψη των
αρμοδιοτήτων του Φορέα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, που προκάλεσε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος από την
πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Τον προειδοποιούσε για την «υποβάθμιση του ΕΦΕΤ», μιλούσε για «συντεχνιακά συμφέροντα που δεν ήθελαν τον Φορέα γιατί επέβαλε πρόστιμα σε επιχειρήσεις». Αυτά, όπως υποστηρίζει, εκπροσωπούνται από «υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δεν έχουν την έξωθεν καλή κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά».

Αυτά συνέβαιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοστατούντος του τότε υφυπουργού Γεωργίας, Αλ. Κοντού, ο οποίος έχαιρε της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Αποκάλυπτε την ανυπαρξία ελέγχων από Νομαρχίες για «ψηφοθηρικούς λόγους», ενώ «προφήτευε» επερχόμενες διατροφικές κρίσεις, σαν αυτήν του ηλιέλαιου.

Ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για τις διαπιστώσεις των Ευρωπαίων ελεγκτών με τις επιθεωρήσεις τους στις εγκαταστάσεις τροφίμων και στα σφαγεία, και μάλιστα απέδιδε τη μη επιβολής κυρώσεων στη χώρα μας στην πατριωτική συμπεριφορά του τότε Κύπριου αρμόδιου Επιτρόπου Μ. Κυπριανού...

Ο κ. Βλέμμας, με την επιστολή προς τον κ. Καραμανλή, τον προειδοποιούσε επίσης και για το «πολιτικό κόστος» που θα είχε η κυβέρνηση αφού με την εφαρμογή του ΠΔεπανέρχονταν «συντεχνιακές αντιλήψεις και συγκρούσεις» και καταστρατηγείτο «η διαμορφωμένη ενιαία κυβερνητική πολιτική της ΝΔ για τον έλεγχο των τροφίμων».

Τον Αύγουστο του 2006 με τις υπογραφές πέντε συναρμόδιων υπουργών, γράφει ο κ. Βλέμμας στον πρωθυπουργό, καθορίστηκαν πλήρως οι αρμοδιότητες ανάμεσα στον ΕΦΕΤ και στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά «ακυρώθηκε ο ουσιαστικός και πλήρης διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων».

Το συμπέρασμα
«Υποβαθμίζεται ο ρόλος μας»

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Βλέμμας μιλούσε για δύο Αρχές με διαφορετικές ταχύτητες:

«Η χώρα μας διαθέτει δύο Κεντρικές Αρμόδιες Αρχές με διαφορετικές ταχύτητες. Συνεπώς, πιθανή μετακίνηση του ΕΦΕΤ από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δύο εκδοχές μπορεί να οδηγήσει ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον τομέα ελέγχου και των τροφίμων να αναβαθμιστεί και να προσεγγίσει τον ΕΦΕΤ ή ο ΕΦΕΤ να υποβαθμιστεί και να συναντήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η προσωπική μου εμπειρία τους 20 μήνες που υπηρετώ στον ΕΦΕΤ ως πρόεδρος του Δ.Σ. με οδηγεί στην άποψη υπεύθυνα και αντικειμενικά ότι περισσότερο πιθανό να συμβεί είναι το δεύτερο».

«Προφήτεψε» την κρίση με το ηλιέλαιο

Ο κ. Βλέμμας έστειλε την πρώτη επιστολή του στις 31 Νοεμβρίου του 2006 προς τον πρωθυπουργό, υπόψη του Ι. Αγγέλου και με κοινοποίηση στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και Ι. Παπαθανασίου. Τότε το Προεδρικό Διάταγμα κυοφορείτο, δεν είχε εκδοθεί, και προειδοποιούσε τον κ. Καραμανλή για τα αποτελέσματα. Οταν εκδόθηκε, ο κ. Βλέμμας και ο τότε αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ Ευ. Λάζος υπέβαλαν την 1η Ιουνίου τις παραιτήσεις τους στον τότε προϊστάμενο υπουργό τους Δ. Σιούφα, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές.

Τα επερχόμενα διατροφικά σκάνδαλα, απαρίθμησε ο Ι. Βλέμμας με την επιστολή του στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι μόνο ο ΕΦΕΤ μπορεί να τα αντιμετωπίσει έχοντας την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και όχι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ρόλος των βιομηχανιών

Μάλιστα ο κ. Βλέμμας τα συνέδεε με τη βιομηχανία τροφίμων, και ήταν ένας από τους λόγους που επέμενε στην εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το υπουργείο έχει την αρμοδιότητα, κατάλληλη υποδομή και άλλους εποπτευόμενους φορείς -όπως ο ΕΛΟΤ- για τις επιχειρήσεις τροφίμων:

«Η άποψη που διατυπώνεται από συγκεκριμένες κατευθύνσεις ότι η νέα αντίληψη και θεώρηση της ασφάλειας των τροφίμων συνδέονται άμεσα και κύρια με τη γεωργική παραγωγή και το ΥΠΑΑΤ είναι μόνο μερικώς αληθής (...). Ο κύριος όγκος των διατεθειμένων στην αγορά τροφίμων είναι επεξεργασμένα τρόφιμα που παράγονται από την βιομηχανία τροφίμων, ο γενικότερος έλεγχος της οποίας δεν ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, αλλά στο υπουργείο Ανάπτυξης. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι διατροφικοί κίνδυνοι έχουν ποικίλη προέλευση. Μόνον ένα μέρος τους συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή. Οι υπόλοιποι έχουν σχέση με την παρασκευή, τη διακίνηση, την αποθήκευση και τη διανομή των τροφίμων», καταλήγει ο κ. Βλέμμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: