Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Γ. Παπανδρέου - "Το Χωροταξικό ευκαιρία για την ανάπτυξη"

"Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα μέσα από ένα μοντέλο το οποίο αναπαράγει το πελατειακό κράτος, ευνοεί την εύκολη κερδοσκοπία και την ανομία. Η κυβέρνηση αναπαράγει ό,τι χειρότερο μας χαρακτηρίζει και αντιμετωπίζει τη χώρα ως αποικία και τους πολίτες ως υπηκόους - ιθαγενείς στους οποίους προσφέρει άρτον και θεάματα, παντεσπάνι και Eurovision", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε σημερινή του ομιλία σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για το χωροταξικό.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο 1, διότι δεν έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση με την κοινωνία αλλά και διότι το σχέδιο περιφρονεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, ευνοεί τη συγκέντρωση της ανάπτυξης στα ήδη κορεσμένα κέντρα, δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, αγνοεί τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και ιδιαίτερα των νησιών και αποτελεί ομπρέλα για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό το οποίο παραδίδει τις καλύτερες περιοχές της χώρας σε μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι το σχέδιο εντάσσεται στον ίδιο άξονα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τον οποίο εξυπηρετούνται ειδικά και βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, πραγματοποιείται υποταγή σε μεσάζοντες, καθώς και διευθετήσεις για λίγους και ισχυρούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε τα προηγούμενα σαράντα χρόνια η χώρα ήταν μοντέλο -με φωτεινές εξαιρέσεις- αποξένωσης του Ελληνα και επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση ότι τσιμεντοποιεί τα λάθη του παρελθόντος, ενώ τόνισε ότι χωροταξικό σχέδιο δεν γίνεται με απλή απαρίθμιση έργων και υποχρεώσεων και μάλιστα με γνώμονα τα κριτήρια της ΝΔ, αλλά με στόχο, όραμα και πρόγραμμα.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι χωροταξικό σχέδιο δεν νοείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές αλλαγές, να λαμβάνονται μέτρα για την εκτός σχεδίου δόμηση και να διασφαλίζεται η ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ η χωροταξία αποτελεί συνειδητή παρέμβαση της πολιτικής επί της οικονομίας και τόνισε ότι το χωροταξικό σχέδιο αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταρρύθμισή της. Τόνισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωπολιτική θέση που της επιτρέπει να αναδειχθεί σε δυναμικό πόλο με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο προσκήνιο και ταυτόχρονα να ωφεληθεί από τον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνόψισε τη φιλοσοφία του Κινήματος για την ανάπτυξη, στις λέξεις "πράσινη ανάπτυξη" η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ταυτιστεί με τη λέξη ποιότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τους εξής δέκα άξονες για το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας:

α. να ληφθούν υπόψη οι κλιματικές αλλαγές και η παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και να αξιολογηθούν οι ενεργειακές υποδομές σε σχέση με το κλίμα.

Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της σταδιακής αποδέσμευσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά.

β. Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παντού, με εξαίρεση τις περιοχές όπου απειλείται το φυσικό περιβάλλον. Επίσης τάχθηκε υπέρ των ισχυρών φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις έντασης γνώσης που θα έχουν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

γ. Ιδιαίτερη βαρύτητα σε υγεία και παιδεία με τις επενδύσεις σε υγεία να προτείνουν ένα άλλο πρότυπο ζωής "χωρίς ορυκτέλαια στο λάδι" και τις επενδύσεις στην παιδεία να βασίζονται στην ανάπτυξη της γνώσης.

δ. Εθνικό χωροταξικό σχέδιο που προτάσσει τη χωρική συνοχή και την επάρκεια των φυσικών πόρων.

ε. Χωροταξικό σχεδιασμό που λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη του τις παράκτιες ζώνες και τη νησιωτική Ελλάδα.

στ. Προστασία του αστικού περιβάλλοντος και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών αποθεμάτων.

ζ. Ισοβαρή τρόπο διανομής της αναπτυξιακής διαδικασίας σε όλη τη χώρα.

η. Συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια.

θ. Σαφείς διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων.

κ. Ειδικό σχεδιασμό ανά μεγάλες περιφέρειες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρώσει το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό Δασολόγιο "χωρίς θέμα προσφυγής σε χάρτες και αεροφωτογραφίες που νομιμοποιούν τη διαχρονική παρανομία σε βάρος των δασών, επαναφέροντας από την πίσω πόρτα την αλλαγή του άρθρου 24, που προσπάθησε στην πρώτη της θητεία η κυβέρνηση".

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί αποτελεσματική διαβούλευση για το χωροταξικό - εν προκειμένω - σχεδιασμό της χώρας, καθώς εκείνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι από τις κατά καιρούς διαβουλεύσεις να προκύπτουν αποτελέσματα, τα οποία ως κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόσει.

*** Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον δήμαρχο της ισραηλινής πόλης Γκιλμπόα, τον Ντάνι Ατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: