Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ: Η υπουργός πιάστηκε στα πράσα

Εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί η χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» για τη μυστική συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη με τον Κοσοβάρο «ΥΠΕΞ» Σκεντέρ Χουσενί, σε μια κίνηση που συνιστά προάγγελο ντε φάκτο αναγνώρισης της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Η συνάντηση δεν πρέπει να θεωρείται ούτε «τυχαία» ούτε «συνήθης», καθώς έγινε τη στιγμή που έχουν κορυφωθεί οι αμερικανικές «παραινέσεις», ώστε και η Ελλάδα να βρεθεί στο β κύμα αναγνωρίσεων της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου, καθώς θεωρείται ημερομηνία κλειδί η 15η Ιουνίου, όταν θα επιχειρηθεί να αναλάβει επισήμως την εξουσία η «κοσοβαρική» κυβέρνηση.

Καθόλου τυχαίο μάλιστα δεν ήταν το γεγονός ότι ο κ. Χουσενί εμφανίστηκε στο βουλγαρικό θέρετρο ως «υπουργός Εξωτερικών» και η ελληνική πλευρά παγιδεύτηκε (;) στη συνάντηση μαζί του, καθώς από το ψήφισμα 1244 του ΣΑ που καθορίζει το διεθνές νόμιμο καθεστώς του Κοσόβου, προβλέπεται πρόεδρος, πρωθυπουργός και 15 υπουργεία εκτός μόνον από υπουργείο Εξωτερικών.

«Η υπουργός Εξωτερικών πιάστηκε στα πράσα», δήλωσε ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο μυστικής διπλωματίας και χαρακτήρισε «αναληθείς» τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η κ. Μπακογιάννη στη Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξ. Πολιτικής για το θέμα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Προειδοποίηση
«Το ΠΑΣΟΚ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει τη μονομερή και πραξικοπηματική ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η οποία έχει ήδη διχάσει τα κράτη των Βαλκανίων και μόνο προβλήματα και ανισορροπίες μπορεί να δημιουργήσει στη Ν.Α. Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» για τη χώρα και τα Βαλκάνια την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ. Το Γραφείο Τύπου τονίζει ότι «ενέργειες όπως αυτή της υπ. Εξωτερικών, που οδηγούν σε αναγνώριση της απόσχισης του αμερικανονατοϊκού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, είναι κατακριτέες και επικίνδυνες για το μέλλον των Βαλκανίων».

Ενδεικτικές της αμηχανίας που προκάλεσε η αποκάλυψη της συνάντησης ήταν οι απαντήσεις που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος. Το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μία από τις ολιγόλεπτες άτυπες συναντήσεις, που αποτελούν συνήθη πρακτική..» και ο κ. Κουμουτσάκος επέμεινε ότι «δεν έχει επέλθει ουδεμία μεταβολή στη γνωστή ελληνική θέση για το θέμα του Κοσόβου», αν και απέφυγε να απαντήσει εάν η χώρα μας προτίθεται ή όχι να αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο εκπρόσωπος κατέφυγε μάλιστα στη θεωρία ότι η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον κ. Χουσενί με την ιδιότητά του «ως ένα από τα στελέχη της πολιτικής ελίτ του Κοσόβου»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: