Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Κυβερνητικό κραχ στη «μεσαία τάξη»

«Κόκκινο συναγερμό» για τις πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με την ακρίβεια και την κερδοσκοπία έχουν σημάνει στο Μαξίμου κρυφές μετρήσεις των τελευταίων ημερών. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, όμως, καρπώνεται τη νέα μεγάλη φθορά της Νέας Δημοκρατίας.

"Ημερησία" 24/5
Του Ευτύχη Παλλήκαρη

«Κόκκινο συναγερμό» για τις πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με την ακρίβεια, την κερδοσκοπία, το διατροφικό σκάνδαλο -με δυο λόγια, για την «καθημερινότητα» των πολιτών- έχουν σημάνει οι ποιοτικές μετρήσεις των τελευταίων ημερών, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου.

Και αυτό που ψιθυρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το είπε δημοσίως ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Γιακουμάτος την περασμένη Δευτέρα: «Αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα, θα κλάψουμε».

Τι μέτρα όμως να παρθούν;


Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωνε την εφαρμογή δύο ακόμη μέτρων (του Νο 8 και Νο 37) από τα 41 που είχε εξαγγείλει πριν οι τιμές φτάσουν στα ύψη.

Η επιρροή των μέτρων όμως κρίνεται πλέον μηδαμινή. Κάποιοι θεωρούν ότι η μάχη της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας είναι χαμένη υπόθεση. Την ίδια ώρα όμως φαίνεται να καταγράφονται στο Μαξίμου τα πρώτα απτά δείγματα πολιτικού κόστους και απωλειών. Αυτά δείχνουν οι τελευταίες ποιοτικές μετρήσεις.

«Απουσία οράματος»

Σύμφωνα με αυτές, στις μικρές ηλικίες από 18 έως 25 ετών, η επιρροή της Ν.Δ. παραμένει καθηλωμένη, με ποσοστά απογοητευτικά.

Αντίθετα, στη λεγόμενη «τρίτη ηλικία», η Ν.Δ. εξακολουθεί να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος σε επιρροή.

Σοβαρές υποχωρήσεις όμως καταγράφονται στις αποκαλούμενες «παραγωγικές ηλικίες» από 35 μέχρι 55 ετών.

Κοινός παρονομαστής των όποιων μεταβολών εμφανίζονται είναι τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα για τις ηλικιακές ομάδες και τα νοικοκυριά.

Για την κυβέρνηση, η εικόνα στις νέες ηλικίες είναι εύκολα εξηγήσιμη καθώς τα προβλήματα της απασχόλησης, των χαμηλών αποδοχών αφήνουν χώρο κυρίως στο ΣΥΝ να καρπώνεται πολιτικά οφέλη.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι πως η εικόνα αυτή επιδεινώνεται όχι μόνο από τα πραγματικά δεδομένα αλλά κυρίως από το ότι ο πήχυς των προσδοκιών των νέων είναι ψηλά.

Τις πιέσεις από τη μη απασχόληση, τις σπουδές και τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα εξακολουθεί να τις αμβλύνει- σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις στις έρευνες- η ενίσχυση των νέων από την ελληνική οικογένεια.

Συνεπώς, η δυσμενής θέση της Ν.Δ. στις ηλικίες αυτές συσχετίζεται κυρίως με την «απουσία οράματος, προοπτικής και την παντελή έλλειψη ενός κώδικα σύγχρονης επικοινωνίας και συμπεριφοράς».

Ανω των 55 ετών

Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα πολιτικά δεδομένα και στις ηλικίες άνω των 55. Εκεί ο συνδυασμός συντηρητικών αντανακλαστικών με χαμηλές προσδοκίες, καθώς και η εντεινόμενη αίσθηση ανασφάλειας από την οικονομία ωθεί ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχους να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Ν.Δ.

Η δυσφορία εις βάρος της κυβέρνησης που αδρανεί αρχίζει να καταγράφεται ήδη στα αστικά κέντρα, όχι πάντως σε βαθμό ανάλογο της οξύτητας των προβλημάτων- κάτι που στη Ν.Δ. το αποδίδουν στην έλλειψη αντιπολιτευτικής πίεσης από το ΠΑΣΟΚ.

Την... καθησυχαστική αυτή άποψη κάθε άλλο παρά συμμερίζονται οι βουλευτές της Ν.Δ. στη Β Αθήνας- αλλά όχι μόνο- που εισπράττουν με έντονο τρόπο τη δυσφορία ακόμα και των οπαδών της Ν.Δ. για την ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη προώθηση τροφίμων στα ράφια των καταστημάτων.

Αιχμές

Αρκετοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχασε μια μεγάλη ευκαιρία με το να αφήσει να χρονίσουν υποθέσεις όπως αυτή του καρτέλ του γάλακτος και των «κουμπάρων».

Αλλοι, όπως ο Β. Πολύδωρας, θεωρούν ότι η νομοθεσία κατά των παραβατών στην αγορά μένουν κενό γράμμα, στο όνομα της... ελεύθερης αγοράς.

«Το άρθρο 405 του ποινικού κώδικα περί αισχροκέρδειας είναι το επόμενο του 404 περί τοκογλυφίας» δηλώνει.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Π. Παναγιωτόπουλος που επιμένει ότι κάποιοι από αυτούς που προωθούν νοθευμένα προϊόντα πρέπει επιτέλους να βρεθούν φυλακή.

Οι Π. Τατούλης και Β. Μαγγίνας επισημαίνουν ότι μπορούσε εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον να είχε διορθωθεί το αλαλούμ με τις υπηρεσίες ελέγχου ποιότητας τροφίμων, όπου εμπλέκονται μέχρι και 5 υπουργεία.

Ο Γ. Μανώλης πιστεύει ότι ένα ρηξικέλευθο μέτρο θα ήταν τα πρόστιμα προς τις εταιρείες που κάνουν παραβάσεις να είναι πολλαπλάσια των σημερινών και να πληρώνονται προκαταβολικά και εφάπαξ.

Ρωγμή στους οικογενειάρχες
Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια καταγράφεται κάμψη της κατανάλωσης

Οι σοβαρές και ανησυχητικές ρωγμές εμφανίζονται στη μέση ηλικία.

Εκεί τα σημάδια κόπωσης από την οικονομική κατάσταση είναι πλέον εμφανή. Πρόκειται για ηλικίες- δηλαδή για οικογένειες- που επιβαρύνονται σοβαρά τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης, με τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται αισθητά.

Παράλληλα, οι υποχρεώσεις τους για τη συντήρηση είτε των παιδιών είτε των ηλικιωμένων συγγενικών προσώπων έχουν αυξηθεί. Δυσβάστακτος είναι και ο δανεισμός από τις τράπεζες, με τα επιτόκια να επιβαρύνουν τα δεδομένα καθώς αυτή η γενιά του «ελληνικού ευδαιμονισμού» συμβαίνει να είναι και η γενιά του «υπερδανεισμού».

Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί ακόμα και σε περικοπή πρόσθετων αναγκών αλλά και σύγχρονων συνηθειών- κάτι που αρχίζει να καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην αναζήτηση του προφίλ του σύγχρονου «μέσου Έλληνα», εμφανίζονται για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία εκπτώσεις σε ορισμένες καταναλωτικές συνήθειες των τελευταίων ετών καθώς και σε δραστηριότητες life style.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται η συνήθεια μεγάλου ποσοστού Ελλήνων που έτρωγε έξω από το σπίτι ή η πολυτέλεια ξεχωριστών διακοπών ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. «Συνήθειες», που κάποιοι ήδη αρχίζουν να τις περιορίζουν.

Συνεπώς, η συρρίκνωση του καταναλωτισμού φέρνει και φαινόμενα κρίσης στην αγορά.

Προβληματισμός
Ζητείται αλλαγή ατζέντας

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι με την ακρίβεια η μάχη είναι χαμένη εξ ορισμού και το πρόβλημα θα υποχωρήσει μαζί με την κάμψη των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουν «υπέρβαση» των προβλημάτων αυτών με την ενασχόληση με άλλα ζητήματα μεγάλης εμβέλειας. Προτείνουν δηλαδή ατζέντα με την ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΤΕ- για την οποία τώρα εκτιμούν ότι προχώρησε ικανοποιητικά και στην κοινή γνώμη- την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, με αιχμή τα θέματα της Παιδείας, με το Χωροταξικό που «τρέχει» ο Γ. Σουφλιάς και την προετοιμασία ενόψει πιθανών πυρκαγιών το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια ιδιότυπη μέθοδο πολιτικού αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση, με επιδερμική επικάλυψη κρίσιμων θεμάτων με άλλα θέματα της επικαιρότητας. Κι αυτό, στα χνάρια των ελιγμών που επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης, ανοίγοντας μια συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ολα αυτά θεωρούνται από άλλους υπουργούς κινήσεις βραχείας απόδοσης, την ώρα που μια μεγάλη απειλή βρίσκεται προ των πυλών: ο παραγωγικός κορμός του πληθυσμού -κατά ορισμένους η δεξαμενή του «μεσαίου χώρου» που προνομιακά διαχειρίζεται η κυβέρνηση και εσχάτως ανακάλυψε το ΠΑΣΟΚ- πιέζεται από τα αμείλικτα δεδομένα της οικονομικής δυσπραγίας και αρχίζει να αναθεωρεί απόψεις για τα πολιτικά δεδομένα, όσο αναγκάζεται να αλλάζει συνήθειες ή να... δανείζεται υπερβολικά από τις τράπεζες. Αυτόν τον γρίφο κανείς στο Μαξίμου δεν τολμά να αγγίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: