Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Συνέντευξη Σκανδαλίδη : «Τελευταία ευκαιρία για ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ»

Γάντι, τόσο στο κόμμα του όσο και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να αρπάξουν την ευκαιρία του εκλογικού νόμου και να τολμήσουν την κοινή κάθοδο, πετά ο Κ. Σκανδαλίδης μιλώντας στο «Εθνος».

Ως πρώτο βήμα προτείνει ενότητα στη δράση απέναντι στις ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ και απορρίπτει τις επιφυλάξεις συντρόφων του που θεωρούν τη σχετική συζήτηση ένδειξη ηττοπάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει την ανάγκη ενιαίας πολιτικής γραμμής και ζητεί από τον Γ. Παπανδρέου να αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία για τη σύνθεση όλων των απόψεων μέσα στα όργανα του Κινήματος...

Ο Θ. Πάγκαλος προσχώρησε στην άποψή σας για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ...

Χαίρομαι ειλικρινά γιατί τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον χώρο του ΣΥΝ εμφανίζονται δυνάμεις που αποδέχονται τη λογική της πρότασης που έκανα στο Συνέδριο. Αναγνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που ο ίδιος ο εκλογικός νόμος για τελευταία φορά δίνει να απαλλαγούμε από τη νεο-δεξιά που κυβερνά τον τόπο. Χαίρομαι, ακόμη, γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει σθεναρά στην ευρύτερη σύγκλιση και στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς. Ο σπόρος δείχνει αντοχή.

Εχει πραγματική βάση αυτή η πρόταση;

Οι προοδευτικοί πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί τα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν αγωνιούν για το πώς θα απαλλαγεί ο τόπος από μια παράταξη που εξαιτίας της βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μία παράταξη που, ενώ η χώρα χάνει ένα προς ένα τα πλεονεκτήματα που κέρδισε, εξακολουθεί να επιμένει στις τριτοκοσμικές της πολιτικές. Και ζητούν μια άλλη προοπτική, μία διέξοδο εδώ και τώρα και όχι στο αόριστο μέλλον.

Σας κατηγορούν ότι έτσι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ηττοπαθές...

Δεν λένε μόνο γι αυτά. Λένε και πολλά άλλα. Ας ξεκαθαρίσουμε επιτέλους ότι με την πρότασή μου το ΠΑΣΟΚ δεν εκχωρεί τον στόχο της αυτοδύναμης και πλειοψηφικής του παρέμβασης. Δεν ψάχνει για δεκανίκια, επειδή νιώθει τραυματισμένο μετά την ήττα του. Δεν στρέφεται αριστερά εγκαταλείποντας τα μεσαία στρώματα και το κοινωνικό κέντρο.
Δεν επιστρέφει στον κρατισμό για να απενοχοποιηθεί από τα νεοφιλελεύθερα σύνδρομα που το καταδιώκουν. Κάθε άλλο. Θέλουμε να εκφράσουμε μέσα από πορεία δημοκρατικής ανατροπής κι όχι συνδιαχείρισης μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ στρέφεται αριστερά η Ευρώπη πάει δεξιά...

Είναι επιδερμική η ανάγνωση των εξελίξεων που θέλουν την Ευρώπη να στρέφεται δεξιά και γι αυτό η Αριστερά, αν θέλει να ξανακυβερνήσει, οφείλει να αποδεχτεί την «κεντροποίηση» και την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών. Με την ίδια ταχύτητα που επανακάμπτει ο Μπερλουσκόνι αποδομείται ο Σαρκοζί. Η συντηρητική στροφή είναι απόρροια της αδυναμίας της ευρωπαϊκής Αριστεράς να αποτινάξει τον επαναστατικό και ξεπερασμένο βερμπαλισμό της χωρίς να καταφεύγει στην ενσωμάτωση στο κυρίαρχο σήμερα κράτος συμφερόντων.

Πώς θα φτάσετε στη συνεργασία, αφού σήμερα ούτε καν συζητάτε μεταξύ σας;

Τα βήματα αυτής της προσπάθειας ξεκινούν από τη δεδομένη συγκυρία. Το Ασφαλιστικό, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για μια ενότητα στη δράση απέναντι στις ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ. Ηδη παίρνουν σειρά το απαράδεκτο χωροταξικό σχέδιο, η κρίση στην Παιδεία και η μετέωρη και ανερμάτιστη διοικητική μεταρρύθμιση. Παράλληλα το μέτωπο στα ζητήματα περιβάλλοντος, ακρίβειας, νέας φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού είναι όχι μόνο εφικτό αλλά απόλυτα αναγκαίο και απαιτητό από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Είναι αρκετή η ενότητα στη δράση για μια κυβερνητική σύμπραξη;

Οχι βέβαια. Είναι μόνο η αρχή. Πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε από κοινού, προτείνοντας λύσεις σε θέματα όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά, η περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, η νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού, η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, όπως και σε θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας. Θέματα στα οποία δεν βλέπω και σοβαρές διαφορές. Ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσει ένας ανοικτός διάλογος όχι μόνο ανάμεσα στα κόμματα και τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς αλλά και με όλη την κοινωνία και τους φορείς της, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, οργανώσεις κοινωνίας των πολιτών. Ετσι θα διαμορφωθεί το περιβάλλον στρατηγικών συγκλίσεων και θα προβληθεί το πρότυπο μιας ριζοσπαστικής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σάς απορρίπτει...

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δέχεται ή να απορρίπτει τις προτάσεις, να υπεκφεύγει πετώντας το μπαλάκι στο παρελθόν, να αποκλείει το ενδεχόμενο συμπόρευσης. Δικαίωμά της. Οι κοινωνικές δυνάμεις, όμως, μπορούν να την επιβάλλουν με τον τρόπο τους και τις επιλογές τους γιατί θέλουν να απαλλαγούν από την «άθλια κυβέρνηση», κατά τη ρήση του Α. Αλαβάνου. Εξάλλου τι είναι αριστερό ή δεξιό, προοδευτικό ή συντηρητικό κρίνεται στην πράξη.

Ποιο ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την πορεία; Το ΠΑΣΟΚ της «Βαβέλ» των αντικρουόμενων απόψεων και των προσωπικών θέσεων;

Οφείλουμε μέσα από τα θεσμοθετημένα μας όργανα να αποκτήσουμε σταθερό προσανατολισμό, συνθέτοντας και ενοποιώντας τις απόψεις σε ενιαία πολιτική γραμμή. Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πάρει αυτή την πρωτοβουλία άμεσα.

Και με ποιες προϋποθέσεις; Με ίντριγκες, καταγγελίες και διαδικασίες όπως οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές;

Κατ αρχάς, επιτέλους τέλος αυτές οι εκλογές. Ψηφίζουμε συνεχώς, χωρίς ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Καιρός είναι να βγούμε στον λαό. Οσον αφορά τις καταγγελίες, νομίζω ότι κάποιοι δεν πήραν ακόμη το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίζουν να αμαυρώνουν την εικόνα και να ακυρώνουν τη δημοκρατία στο κίνημα, επιμένοντας σε πρακτικές που το οδήγησαν στην κρίση και στην ήττα. Είναι χρέος όλων μας να περιφρουρήσουμε το συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας και απομονώνοντας αυτές τις πρακτικές και τους φορείς τους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που ο εκλογικός νόμος δίνει για τελευταία φορά
Το ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνει δεκανίκια
Η Αριστερά, αν θέλει να ξανακυβερνήσει, οφείλει να αποδεχτεί την «κεντροποίηση» και την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών

ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ
Ψηφίζουμε συνεχώς χωρίς ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Επιτέλους, τέλος...
Κάποιοι συνεχίζουν να αμαυρώνουν την εικόνα και να ακυρώνουν τη δημοκρατία στο κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: