Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ

Κύριοι Υπουργέ, αναιτίως προηγούμενα με τις διατυπώσεις σας και τα επιχειρήματά σας δημιουργείτε προϋποθέσεις υπονόμευσης και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Τονίζω τη λέξη «αναιτίως» γιατί εσείς στη δεύτερη παρέμβασή σας την υιοθετήσατε, για να εξηγήσετε την πρώτη. Όταν βρίσκεστε με έλλειμμα επιχειρημάτων, τότε ανασύρετε κατ’ επανάληψη τη σκανδαλολογία και το συμψηφισμό και βεβαίως τότε εκτοξεύετε -όχι εσείς προσωπικά, κάθε κυβερνητικός αξιωματούχος- την ίδια απειλή.

Στην απειλή αυτή σας έχει απαντήσει το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του, σας έχει απαντήσει ο Πρόεδρός του ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή. Κάθε υπόθεση που θεωρείται ύποπτη συναλλαγής, σε κάθε υπόθεση που πιστεύεται ότι υπάρχουν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχετε ευθύνη να τη φέρετε στη Βουλή.

Δεν έχετε όμως καμία αρμοδιότητα όχι μόνο εκ της θέσεώς σας αλλά ως μέλος του Κοινοβουλίου να διασύρετε έτσι το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό την άλλη φορά πρέπει να είστε πιο προσεκτικός στο πως θα διαχειρίζεστε τα θέματα αυτά.

Καλύψατε βεβαίως με την παρέμβασή σας στη συνέχεια και με το επίρρημα αναιτίως, δυστυχώς όμως οι εντυπώσεις μένουν. Αν αυτό ήταν μια στιγμιαία μονάχα παρέκβαση δική σας, θα μπορούσαμε να το συγχωρήσουμε. Είναι όμως μια κατά συρροήν συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας τα ίδια ακριβώς έκανε και ο εισηγητής σας ο κ. Μαρκογιαννάκης. Με τον ίδιο υπαινιγμό ακριβώς έχτισε τη δική του ομιλία.

Μας μίλησε για λαγούς που βγαίνουν από τις διερευνητικές λειτουργίες της Δικαιοσύνης. Που τους γνωρίζει ο κ. Μαρκογιαννάκης τους λαγούς που βγαίνουν; Που γνωρίζει και το χρώμα των λαγών;.

Σταματήστε επιτέλους αυτή τη συμπεριφορά και αυτή την πρακτική.

Γιατί κ. Υπουργέ προηγούμενα όταν προσπαθήσατε να περιγράψετε την πρακτική του ΠΑΣΟΚ στα 4 χρόνια της αντιπολιτευτικής μας δράσης, ως μια πολιτική προέκταση της ιδεολογικής σύγχυσης και του λαβύρινθοθ στον οποίο έχουμε εμπλακεί κι έχουμε εγκλωβιστεί, θα έλεγα πως χαρακτηρίζετε και περιγράφετε τη Νέα Δημοκρατία στη διαχρονική της διαδρομή.

Η Νέα Δημοκρατία δια του κ. Μητσοτάκη το ’88 και το ’89 εισήγαγε τη σκανδαλολογία ως κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ζωής της χώρας. Αυτή τη νοοτροπία τη συνεχίσατε και στη δεκαετία ’94 - 2004. Δυστυχώς τη συνεχίζετε και ως Κυβέρνηση. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε αυτό για το οποίο ψέγετε σήμερα την Αντιπολίτευση, να το κάνετε πράξη σεις τουλάχιστον σήμερα ως Κυβέρνηση.

Κύριε Υπουργέ, έχει γίνει θεμελιακό πλέον στοιχείο της πολιτικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας εδώ και 20 χρόνια η σκανδαλολογία. Σεις μιλήσατε για τις 14 αιτήσεις για σύσταση εξεταστικών Επιτροπών από τη ΝΔ. Σεις περιγράψατε ακριβώς τη νοοτροπία και την πρακτική της Νέας Δημοκρατίας.

Επιτέλους σταματήστε αυτή την πρακτική. Γιατί έτσι ροκανίζεται το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Που θα το φτάσετε επιτέλους; Σεις δίνετε την ευκαιρία σε διάφορους αυτόκλητους σωτήρες του πολιτικού συστήματος να παρεμβαίνουν σε κάθε επίπεδο για να σώσουν το πολιτικό σύστημα από τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Σταματήστε και αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αυτό ακριβώς θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό και καταθέτει την πρόταση για την εξεταστική Επιτροπή.

Είπατε ότι δεν υπάρχουν πουθενά πολιτικές ευθύνες. Πως το γνωρίζετε εσείς ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως και κυρίως για πολιτικές ευθύνες μιλά στο σκάνδαλο των ομολόγων. Ομολογημένο και τεκμηριωμένο σκάνδαλο και από τη δική σας πλευρά και από τη Δικαιοσύνη η οποία έχει αρχίσει και ασκεί διώξεις.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως όπως το Κοινοβούλιο και η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία και καλώς το διακηρύσσετε -βεβαίως δεν το τηρείτε, το ξεχνάτε σε πολλές των περιπτώσεων- έτσι και η λειτουργία του Κοινοβουλίου είναι αυτόνομη και αυτοδύναμη.

Το Κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα εκ του Συντάγματος και του κανονισμού, να αναζητά πολιτικές ευθύνες και ασφαλώς και ενδεχόμενες ποινικές. Σε καμία περίπτωση όμως την αμεσότητα και την εγκυρότητα του Κοινοβουλίου δεν μπορείτε να την καταργήσετε επικαλούμενοι διάφορες υποθετικές θεωρίες, που καμία σχέση δεν έχουν με τη νομική και θεσμική πραγματικότητα της χώρας.

Γνωρίζετε πολύ καλά γι' αυτό και δεν απαντήσατε στο επίμονο ερώτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στο σημείο εκείνο της αγόρευσής σας, που λέγατε ότι αν συγκροτηθεί η εξεταστική Επιτροπή, θα πάψει κάθε διερευνητική προσπάθεια της Δικαιοσύνης.

Μπορεί η μια πλευρά να βοηθά την άλλη, γιατί και οι δυο είναι πυλώνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αυτός είναι ο ρόλος τους, χωρίς φόβο και πάθος, η απόλυτη αλήθεια και σε αυτό σας καλούμε: στην απόλυτη αλήθεια. Γιατί αυτό πάνω από όλα σήμερα χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα, ο Έλληνας πολίτης για να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα.

Διαφορετικά παρασύρετε την πολιτική ζωή της χώρας. Παρασύρετε τον Έλληνα πολίτη σε ένα δρόμο γλιστερό, όπου μπορεί να τον εκμεταλλεύεται ο κάθε δημαγωγός, όπου μπορεί να τον διαπραγματεύεται το κάθε οικονομικό ή μιντιακό συμφέρον.

Σταματήστε αυτό το δρόμο. Το ΠΑΣΟΚ σας έδωσε πολλές ευκαιρίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι καταθέσαμε πολλές προτάσεις να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα της διαφθοράς. Γιατί εμείς το έχουμε ομολογήσει ότι δεν μπορεί κανένα Κόμμα κυβερνητικό, όσο ισχυρό κι αν είναι να το αντιμετωπίσει από μόνο του. Ή θα το αντιμετωπίσουμε ως εθνική υπόθεση που αφορά τη χώρα, την κοινωνία, τον κάθε πολίτη και πρωτίστως το πολιτικό σύστημα και την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του, ή απλώς θα φλυαρούμε και θα ψαλιδίζουμε και θα κλαδεύουμε όλοι τα κλαδιά του πολιτικού συστήματος.

Αυτή την τεράστια ευθύνη είναι καιρός να την αναλάβει η Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκεπτόμενος τον κ. Παπούλια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέθεσε ένα δεκάλογο για κοινή δράση που ξεκινά από τη συνάντηση των Αρχηγών. Αυτή τη συνάντηση για μια μεγάλη ανοιχτή δημόσια συζήτηση και ανάλογη αντιμετώπιση της διαφθοράς πρέπει επιτέλους να την αποδεχτείτε.

Διαφορετικά επαναλαμβάνετε τον εαυτό σας. Πιστεύετε ότι ακόμη πολιτικά και επικοινωνιακά σας βολεύει η σκανδαλολογία. Δυστυχώς για σας, ευτυχώς για το πολιτικό σύστημα δεν σας βολεύει πλέον η σκανδαλολογία. Γιατί δεν μπορεί να μηδενίζετε κανένα κοντέρ, τρέχουν 4,5 χρόνια κυβερνητικής σας θητείας και είναι πολλές οι ανοιχτές πληγές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το σκάνδαλο των ομολόγων, το αυταπόδεικτο σκάνδαλο των ομολόγων, γιατί κάποιοι εξέδωσαν τα ομόλογα κάποιοι τα πούλησαν, κάποιοι τα μεταπούλησαν και κάποιοι τα αγόρασαν. Ασφαλώς με τον τρόπο που έγινε, όπως λένε και οι ειδικοί, μπορεί να καλύπτονται πιθανές ποινικές ευθύνες αυτών που εξέδωσαν τα ομόλογα. Αυτοί που τα εξέδωσαν, τα πούλησαν και τα αγόρασαν έχουν ονοματεπώνυμο και είναι κυρίως κυβερνητικά και διοικητικά στελέχη που η κυβέρνηση διόρισε.

Οι πολιτικές ευθύνες όμως σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται και δεν επικαλούμαι το πόρισμα Ζορμπά, ή το πόρισμα οποιουδήποτε δικαστικού λειτουργού. Επικαλούμαι την κοινή λογική και σε αυτό η κοινή γνώμη έχει καταλήξει κ. Υπουργέ και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά όσο κι αν προσπαθείτε να αποφύγετε την απόδοση πολιτικών ευθυνών στην Κυβέρνησή σας και σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Κακό στην Κυβέρνηση κάνετε, κακό στην πολιτική ζωή.

Θα ήθελα όμως να ρωτήσω και την παρευρισκόμενη Υπουργό Απασχόλησης να μας πει επειδή πάρα πολύ μιλήσατε γύρω από τα αποθεματικά των Ταμείων σε άλλες ευκαιρίες, σήμερα το αποφύγατε επιμελώς.

Παραλάβαμε 3 δις τα αποθεματικά, τα φτάσαμε στα 26 από τη σωστή διαχείριση. ‘Έφτασαν στα 30 πριν από 2 χρόνια όπως κατατέθηκε και στη Βουλή, συνεχίζοντας τη διαχείριση και αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο να θυμίσω το είχατε κατακρεουργήσει και καταψηφίσει όταν είχε έρθει στη Βουλή.

Σας ρωτώ σήμερα και καταθέστε στα πρακτικά της Βουλής: ποια είναι σήμερα τα αποθεματικά; Πως αποτιμώνται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων μετά μάλιστα και την περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμισή σας; Καταθέσετε τα σήμερα για να δούμε πόσο πιο κάτω είναι από τα 30 δις ευρώ και να μας το εξηγήσετε σήμερα εσείς με τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιήσατε για να επαίρεστε για την πολιτική σας στις προηγούμενες ανάλογες συζητήσεις στη Βουλή.

Κλείνω κ. Πρόεδρε λέγοντας μόνο τούτο: δεν χάθηκαν μόνο χρήματα, έχασε το πολιτικό σύστημα αξιοπιστία. Δεν είναι μόνο αυτά τα χρήματα που έχασαν οι ασφαλισμένοι, χάνουν καθημερινά οι πολίτες και ιδιαίτερα τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα. Χάνουν δεκάδες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο σύνολό τους και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, από την ακρίβεια, από την εισοδηματική από τη φορολογική πολιτική.

Σήμερα συζητούμε στην Επιτροπή την εισοδηματική πολιτική και την αύξηση των συντάξεων στο στενό δημόσιο τομέα. Είναι πολύ πιο κάτω και από τον ονομαστικό πληθωρισμό, που είναι μαγειρεμένος από την Κυβέρνηση. Είναι πολύ μακριά από την ακρίβεια που καίει και ροκανίζει κάθε μέρα την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Αυτό είναι το πιο μεγάλο πολιτικό έγκλημα της Νέας Δημοκρατίας και γι' αυτό κυρίως θα λογοδοτήσει στις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: