Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ -ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

O υπεύθυνος για τον διάλογο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς και την προώθηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τη Δημοκρατία και το Πολιτικό Σύστημα, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε για τη συνάντηση που είχατε με τον κ. Παπανδρέου;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως. Ήταν η απάντηση στη δική μου πρόταση ότι είμαι έτοιμος να κουβεντιάσουμε για τα θέματα που έχουν σχέση με την αρμοδιότητα που μου ανέθεσε, για το διάλογο με την αριστερά, το πολιτικό σύστημα και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Έγινε μία πολύ γόνιμη συζήτηση. Του παρουσίασα την πρότασή μου και έχουμε καταλήξει σε μια κοινή εισήγηση, την οποία θα κάνουμε τη Δευτέρα στο Πολιτικό Συμβούλιο. Είμαστε σταθερά στη γραμμή της νίκης, αλλά ταυτόχρονα και της συνεργασίας των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του τόπου, για να προσφέρουμε μία πραγματικά εναλλακτική πρόταση μιας διαφορετικής εξουσίας, απ’ αυτή που σήμερα κυβερνάει τον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως αυτή η πρόταση που έχετε διατυπώσει και εσείς και ο κ. Πάγκαλος, για προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή βρίσκει έδαφος, είναι εποικοδομητική ή δημιουργεί πρόβλημα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πιστεύω σε ό,τι είναι καλό για την παράταξη, σε ό,τι συμφέρει τον τόπο και σε ό,τι προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Και η μόνη διέξοδος για το αδιέξοδο που σήμερα έχει ο τόπος, είναι μια μεγάλη προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, που συγκεντρώνει ευρύτερες δυνάμεις, προκειμένου οι αλλαγές που θα επιχειρήσει, ως κυβέρνηση ευθύνης, να είναι βιώσιμες και ρεαλιστικές. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε συστηματικά. Από εκεί και μετά, είναι φανερό ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό το πράγμα σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα, όπως αυτά τα αντιμετωπίζει. Εγώ, για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνω αυτή την τόσο διαρρήδην και με τέτοιους λεκτικούς ακροβατισμούς αντίδραση, κάθε φορά, του κ. Τσίπρα και του κ. Αλαβάνου. Μήπως υπάρχει κανένα εσωτερικό τους πρόβλημα που δεν το ξέρω;

Εμείς είμαστε σταθεροί, θέλουμε να νικήσουμε στις εκλογές. Παλεύει πάντα ένα μεγάλο κόμμα για την αυτοδυναμία του. Αυτή είναι η γραμμή μας. Αλλά παράλληλα, θέλουμε να διευρύνουμε την πολιτική βάση άσκησης της εξουσίας. Και αυτό θα γίνει, μόνο εάν ανοίξουμε ένα μεγάλο διάλογο με τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και δώσουμε μια καινούργια διάσταση σε αυτή την πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε νομίζετε όμως ότι όλη αυτή η συζήτηση αφήνει και μια εντύπωση, αμυδρά έστω, διαρκούς παρακαλετού προς τον Συνασπισμό;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν παρακαλεί κανένας κανέναν. Και κακώς δημιουργείται αυτή η εντύπωση. Το εάν θα συνεργαστούμε ή όχι αφορά και τους δύο, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς. Από εκεί και μετά, εμείς μιλάμε για το ποιος θέλει να διώξει τη Δεξιά από την κυβέρνηση, όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος. Όσο η ηγεσία του Συνασπισμού δεν απαντά στο ερώτημα, θα ψάχνει να βρει πόσοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν να γίνουν υπουργοί, πώς θα φτάσουμε στον Άδη και όλα αυτά τα συναφή, που ακούμε κάθε μέρα. Ας μην συνυπέγραφαν με τη Νέα Δημοκρατία την αλλαγή στο ασυμβίβαστο των βουλευτών, για να είναι άμεσα ανοιχτός ο δρόμος για μια μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση, που θα κατοχυρώσει τις δομές μιας νέας μεταπολίτευσης.

Αυτή είναι αριστερή ή δεξιά πράξη; Ας απαντήσουν σε αυτά τα συγκεκριμένα που κάνουν, και όχι σε αυτά που αφορίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: