Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΚΑΙ ΤΑΣΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αθήνα, 20 Μαΐου 2008



Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίόυ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), Γιώργος Ανωμερίτης, ο Συντονιστής Ανασυγκρότησης του Κινήματος, Γιάννης Μίχας και ο Γραμματέας του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης, Τάσος Αποστολόπουλος, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης Μαΐου, για την ανάδειξη των Περιφερειακών Οργάνων του Κινήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου.



Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι σε όλους. Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών που είχαμε στις 18 Μαΐου, την περασμένη Κυριακή. Θα δώσω κατ’ ευθείαν το λόγο στον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, τον Γιάννη Ραγκούση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κατ' αρχήν σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στη πρόσκληση γι' αυτή την συνέντευξη Τύπου, την οποία δίνουμε μαζί με τον Γιώργο τον Ανωμερίτη, Πρόεδρο της ΕΚΑΠ, τον Γιάννη Μίχα, υπεύθυνο ανασυγκρότησης και τον Τάσο Αποστολόπουλο, επικεφαλής του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης - Οργανωτικής Πολιτικής.

Και έχει σχέση, βεβαίως, με τις διαδικασίες της 18ης Μαΐου που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, διαδικασίες για την ανάδειξη των στελεχών του Κινήματος σε όλα τα επίπεδα, αναφορικά με το τοπικό, το νομαρχιακό, το περιφερειακό, αλλά και το επίπεδο της νεολαίας. Ήταν διαδικασίες, οι οποίες ουσιαστικά, αφενός μεν έκλεισαν έναν κύκλο ή σχεδόν έκλεισαν για να ακριβολογούμε έναν κύκλο, αφετέρου δε άνοιξαν έναν άλλον.

Θα σας πω ποιοι είναι οι δύο κύκλοι. Ο ένας κύκλος, που σχεδόν έκλεισε, είναι αυτός που ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και όπως ξέρετε πολύ καλά έθεσαν το Κίνημα σε μια διαρκή πορεία ανασυγκρότησης, μεγάλος σταθμός της οποίας, βεβαίως, ήταν η 11η Νοεμβρίου με την εκλογή του Προέδρου του Κινήματος για τα επόμενα 4 χρόνια, για να ακολουθήσει η διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς επίσης και πριν από τη διοργάνωση του Συνεδρίου η εκλογή των συνέδρων που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να προκύψει το σώμα του Συνεδρίου του Κινήματος.

Να περάσουμε μετά στην εκλογή Εθνικού Συμβουλίου, Πολιτικού Συμβουλίου, Γραμματέα κ.ο.κ. και να φτάσουμε στη 18η Μαΐου, όπου ένα πολύ κρίσιμο σκέλος της οργανωτικής διάταξης, αλλά και της ανάδειξης στελεχών του Κινήματος έλαβε χώρα.

Μιλούμε ουσιαστικά για 9.000 στελέχη. Τόσα είναι τα στελέχη σε επίπεδο Συντονιστικών Επιτροπών Δημοτικών Οργανώσεων, Νομαρχιακών Επιτροπών, Περιφερειακών Επιτροπών και Οργανώσεων Νεολαίας. Περίπου 9.000 στελέχη, τα οποία αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του Κινήματος, μια ραχοκοκαλιά, που όπως ξέρετε παίζει αποφασιστικό και κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο περιφερειακό.

Οι εκλογές που έγιναν, ανέδειξαν τα εκλεγμένα αυτά στελέχη παντού, τα οποία, όπως, επίσης γνωρίζετε, αντικατέστησαν τα διορισμένα όργανα των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου, που είχαν διοριστεί αρχές του 2008. Η αντίστοιχη διαδικασία είχε γίνει το 2005 μετά το Συνέδριο, στην οποία έχει μια σημασία να τονίσουμε, για την ιστορία, ότι είχαν συμμετάσχει γύρω στα 120.000 μέλη και φίλη του Κινήματος. Πάλι με τις διαδικασίες τις αντίστοιχες με αυτές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Ενώ για το Συνέδριο του 2005 είχαν συμμετάσχει 300.000, τότε είχαν συμμετάσχει περίπου 120.0000 μέλη και φίλοι. Αυτό ήταν που μας έκανε να υπολογίζουμε ότι αν επαληθευτεί αυτή η σχέση 3 προς 1, με δεδομένο ότι περίπου 204.000 μέλη και φίλοι ψήφισαν για το Συνέδριο, θα έπρεπε να πάμε να περιμένουμε περίπου 80.000 συμμετέχοντες στις διαδικασίες της περασμένης Κυριακής.

Σε αυτές τις διαδικασίες της Κυριακής, πρέπει να σας πω ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα μη αναμενόμενο φαινόμενο συμμετοχής, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, το οποίο αυτή τη στιγμή, με βάση τους υπολογισμούς που έχουμε, ξεπερνάει τις 250.000 και πιθανόν θα πλησιάσει πολύ κοντά στις 300.000.

Αλλά ακριβή στοιχεία επί αυτού ακριβώς του αριθμού θα έχετε, αφού η ΕΚΑΠ συγκεντρώσει τα επίσημα πρακτικά των Εφορευτικών Επιτροπών, που όλο και καταφθάνουν μέρα με τη μέρα, μια συμμετοχή η οποία σε κάθε περίπτωση ξεπερνάει και τη συμμετοχή που είχαμε στη διάρκεια του Συνεδρίου, αλλά ξεπερνάει και την αντίστοιχη του 2005 κατά πολύ μάλιστα και βεβαίως ξεπερνάει και τους δικούς μας υπολογισμούς και τις δικές μας προβλέψεις.

Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο ότι σε αυτή τη διαδικασία, όπως σε κάθε διαδικασία όταν στήνεται κάλπη, το κατανοεί ο καθένας - μια διαδικασία, ιδίως όταν γίνεται με αυτόν τον πρωτόγνωρο και απόλυτα δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο, με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί τις δικές τους διαδικασίες, έναν πρωτόγνωρο τρόπο, παρόμοιο του οποίου δεν θα συναντήσει κανείς εύκολα, όχι μόνο στα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα, αλλά ούτε στα περισσότερα ευρωπαϊκά - είναι επόμενο να υπάρξουν προβλήματα, είναι επόμενο να υπάρξουν δυσκολίες και βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, να υπάρξουν και ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους, οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πέτυχαν να εκλεγούν.

Αντίστοιχα επιμέρους τέτοια και μικρά προβλήματα είχαμε και την Κυριακή, τα οποία όμως σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ή να επισκιάσουν αυτή καθ’ εαυτή τη διαδικασία. Εμείς, προσέξτε, θεωρούμε ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης και δεν θα αφήσουμε αυτή η συμμετοχή να κρύψει τα προβλήματα.

Τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, έχουν επισημανθεί και η τεκμηρίωσή τους θα φτάσει ολοκληρωμένη στην ΕΚΑΠ, θα είναι προβλήματα τα οποία θα λυθούν. Και αν γι' αυτά τα προβλήματα διαπιστωθεί ότι υπήρξαν μέλη ή φίλοι, οι οποίοι λειτούργησαν κατά έναν αντικαταστατικό τρόπο, με απόλυτη αυστηρότητα και χωρίς καμία επιείκεια θα ληφθούν και οι αντίστοιχες κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό του Κινήματος.

Όμως, όπως δεν θα αφήσουμε η μεγάλη συμμετοχή να κρύψει τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάστηκαν σε διάφορες επιμέρους και λίγες οργανώσεις, σε σχέση με τις περίπου 1.300 οργανώσεις του Κινήματος, έτσι δεν θα αφήσουμε και τα όποια επιμέρους προβλήματα παρουσιάστηκαν να κρύψουν αυτό το πολύ μεγάλο και πολύ ενθαρρυντικό και σημαντικό κατά την αξιολόγησή μας μήνυμα της πολύ μεγάλης συμμετοχής που, ξαναλέω, παρουσιάστηκε και ξεπέρασε κάθε προσδοκία ή κάθε αντίστοιχο προηγούμενο στο παρελθόν.

Το βασικό λοιπόν συμπέρασμα αυτών των διαδικασιών της Κυριακής είναι πρώτον συμμετοχή, πολύ μεγάλη συμμετοχή, δεύτερον, ανανέωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας από τους 63 Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών που εξελέγησαν, οι 50 είναι νέοι και για πρώτη φορά εκλέγονται στη θέση αυτή.

Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με ένα ποσοστό της τάξης του 79%, ανανέωση που, όπως καταλαβαίνετε, ξεπερνάει κατά πολύ αυτή καθ' εαυτή την πρόβλεψη του καταστατικού, που για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή για 50% υποχρεωτική ανανέωση. Από μόνη της δηλαδή η ανανέωση που προέκυψε ήταν της τάξης του 79%.

Το ίδιο και σε επίπεδο μελών Νομαρχιακών Επιτροπών. Από τα 904 μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών, τα 523 είναι νέα. Για πρώτη φορά εκλέγονται. Ένα ποσοστό της τάξης του 58%. Μεγαλύτερο και αυτό από το 50%.

Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: Γι' αυτό, το πρόγραμμα προβλέπει 20%.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό που διευκρινίζει ο Γιώργος ο Ανωμερίτης είναι ότι η πρόβλεψη του καταστατικού για τις Νομαρχιακές είναι το 20%, για τις Δημοτικές Οργανώσεις είναι το 50%. Άρα το 20% που ήθελε το καταστατικό να υπάρχει, όχι μόνο υπήρξε, αλλά ξεπεράστηκε κατά πολύ, διότι σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών, σας ξαναλέω, το ποσοστό ανανέωσης φτάνει στο επίπεδο του 58%. Άρα λοιπόν, το πρώτο μεγάλο συμπέρασμα ήταν η συμμετοχή. Το δεύτερο πολύ μεγάλο και ενθαρρυντικό συμπέρασμα ήταν η ανανέωση.

Αυτή δε, η ανανέωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχαμε εκλογή των Οργάνων της Νεολαίας σε κάθε νομό, νομίζω ότι επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή να αισθάνεται ότι, μόλις ολοκληρωθεί και η συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, μια συνδιάσκεψη για την οποία το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου με την εκλογή των αντιπροσώπων της ΠΑΣΠ, 1.000 και πλέον αντιπροσώπων της ΠΑΣΠ από όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και, βεβαίως, μόλις συγκροτηθεί σε σώμα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, τότε μέσα στον Ιούνιο, που είναι και ο στόχος μας, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ολοκληρώσει την επανεκλογή, την ανασυγκρότηση του συνόλου, της πυραμίδας του, και σε επίπεδο κόμματος, και σε επίπεδο Νεολαίας.

Και αυτό το οποίο θα έχει ανοίξει, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως, δηλαδή ένας νέος κύκλος, αφετηρία του οποίου βεβαίως θα είναι αυτά τα νεοεκλεγμένα, ανανεωμένα όργανα του Κινήματος σε όλα τα επίπεδα, τα οποία θα μας δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε δράσεις και πολιτικές με έναν συντονισμένο και ενιαίο τρόπο σε όλη την Ελλάδα και κυρίως με έναν αποτελεσματικό τρόπο, κάτι το οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη και για το οποίο σχεδιάζουμε τα βήματα που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, το πρώτο εκ των οποίων θα είναι μια πανελλαδική συγκέντρωση όλων αυτών των νεοεκλεγμένων μελών σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών, με τους οποίους θα συντονιστούμε και θα οργανώσουμε το πρόγραμμα δουλειάς του Κινήματος σε κάθε νομό, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Το βασικό μήνυμα, η βασική κατεύθυνση, είναι δουλειά έξω από τα γραφεία, δουλειά μέσα στην κοινωνία. Αυτά τα νεοεκλεγμένα όργανα θα έχουν πρώτο στοιχείο, πρώτο ζήτημα δράσης, πρώτο στόχο για τη δράση τους την ανάπτυξη του καταναλωτικού κινήματος, για το οποίο έχετε ακούσει από τις ανακοινώσεις μας το περασμένο διάστημα.

Και βεβαίως θα έχουν και πολλή δουλειά στο εσωτερικό. Μια δουλειά η οποία θα αφορά σε ορισμένα δομικά στοιχεία του Κινήματος, όπως είναι το μητρώο, πρώτη δουλειά από όλες, εσωτερική, το ξεκαθάρισμα δηλαδή του μητρώου και η ταξινόμηση όλων των μελών κα των φίλων, μετά και από αυτή τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή. Έχουμε όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία που επιβάλλονταν για να κλείσουμε την υπόθεση μητρώου του Κινήματος και όπως επίσης γνωρίζετε, έτσι κι αλλιώς, έχει προχωρήσει και η διαδικασία για την έκδοση της κάρτας μέλους.

Νομίζω ότι εισαγωγικά αυτά είναι τα βασικά μηνύματα, αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της εκλογής της 18ης Μαΐου και τώρα ξεκινάμε μια πορεία, η οποία πραγματικά θα έχει απόλυτα εξωστρεφή χαρακτήρα και ένα στόχο, να υπηρετήσει το λαό, να υπηρετήσει τις ανάγκες του λαού και του τόπου.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας είπατε σε τι ποσοστό είναι οι νέοι Γραμματείς των Νομαρχιακών. Πέστε μας και τι ποσοστό είναι οι Παπανδρεϊκοί και σε τι ποσοστό οι Βενιζελικοί.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άλλη ερώτηση παρακαλώ.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιες περιπτώσεις έχετε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας από ενστάσεις σε διάφορους νομούς που έχουμε ακούσει και ποια είναι η σοβαρότερη ενδεχομένως απ’ αυτές.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα σας πει και ο Γιώργος Ανωμερίτης. Πριν απ’ τις εκλογές, αυτό το οποίο είχαμε ήταν μια περίπτωση - βασικά, η πιο σοβαρή - εδώ στη Δάφνη, για την οποία σας έχουμε ενημερώσει. Τώρα εκ των υστέρων υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες έχουν φτάσει με τη μορφή ενστάσεων. Περιμένουμε και τα στοιχεία. Θα συνεδριάσει η ΕΚΑΠ και θα πάρει την απόφασή της στο πλαίσιο και του καταστατικού και των εγκυκλίων.

Για να μην εκληφθεί το ευφυολόγημα του αγαπητού Γιάννη προηγουμένως ότι έμεινε αναπάντητο, να πω ότι αυτή είναι μία συζήτηση, η οποία νομίζω ότι έχει ολοκληρωτικά και αμετάκλητα τελειώσει. Όλα τα στελέχη και όλα τα μέλη του Κινήματος, που προσήλθαν σε αυτές τις διαδικασίες και διεκδίκησαν την ψήφο των μελών και των φίλων του Κινήματος, τη διεκδίκησαν στο όνομα του Προέδρου και των οργάνων του Κινήματος.

Και υπ’ αυτή την έννοια νομίζω ότι κάθε άλλη προσπάθεια διαχωρισμού των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έχει απολύτως κανένα νόημα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχίζεται.

Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: Όπως είπε και ο Γραμματέας, αυτές οι εκλογές είχαν ένα διαφορετικό στοιχείο σε σχέση με τις άλλες. Πρώτα απ’ όλα, υπήρξαν έξι διαφορετικά ψηφοδέλτια. Αυτός είναι και ο λόγος που, τόσο η διαδικασία που προβλεπόταν για τις ενστάσεις, όσο και η καταμέτρηση, γιατί πρέπει να σας πω ότι, μέχρι και χθες, ακόμα καταμετρούσαν τα διαφορετικά έξι ψηφοδέλτια, έχει δημιουργήσει μια υστέρηση στην παροχή των στοιχείων με ακρίβεια, γι’ αυτό και τα στοιχεία που δίνουμε είναι εκτιμήσεις.

Συμφωνώ και εγώ ότι είναι, πάνω από 300 χιλιάδες οι ψηφοφόροι μέλη και φίλοι που προσήλθαν, και είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Οι ενστάσεις, λόγω και της προθεσμίας των 24 ωρών, που έχει δοθεί από την Κατευθυντήρια Οδηγία, απ’ τη στιγμή που τα αποτελέσματα γίνουν γνωστά, μέχρι και σήμερα, πιστεύω, θα έρθουν και οι τελευταίες.

Όπως είπε και ο Γραμματέας, δεν θα μείνει καμία αναπάντητη, δεν θα μείνει καμία χωρίς έρευνα και, όπου απαιτηθούν κυρώσεις, θα υπάρξουν κυρώσεις. Πιστεύουμε ότι έχουμε δημιουργήσει, όχι απλώς λειτουργούμε δημοκρατικά, αλλά έχουμε δημιουργήσει και ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο λειτουργούμε και οφείλουν όλοι να λειτουργούν μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο.

Μία συμπλήρωση μόνο και θα μου επιτρέψετε να φύγω, γιατί έχουμε μία επείγουσα σύσκεψη απέναντι. Εκτός από τα νούμερα αυτά, θέλω να υπογραμμίσω ότι έγιναν, για πρώτη φορά στο ΠΑΣΟΚ, μετά το 2004, οι εκλογές των Οργανώσεων Εργαζομένων. Έχουμε και εκεί, περίπου 12.000 ψηφίσαντες και έχουμε εκατοντάδες στελέχη, τα οποία εξελέγησαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Και έληξε, πρέπει να σας πω, χωρίς καμία ένσταση.

Εκεί, έγιναν πολύ πειθαρχημένα, πολύ σωστά. Μία εβδομάδα γίνονται εκλογές εκεί μετά τις Συνελεύσεις και, για πρώτη φορά, αποκτήσαμε αυτές τις Οργανώσεις.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αν υπάρχει καμία ερώτηση για το Γιώργο Ανωμερίτη πριν φύγει.

ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να τον ρωτήσω, την Παρασκευή είχαμε ένα επεισόδιο εκεί στα γραφεία, με αφορμή την Τοπική Οργάνωση της Δάφνης, που ήρθαν εδώ διάφοροι και φωνάζανε κλπ. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, επειδή λέτε όπου υπάρχουν καταγγελίες ή όπου υπάρχουν ενστάσεις κλπ, εσείς απ’ τη διαδικασία έχετε διαπιστώσει ότι έγιναν διπλοψηφίες;

Μπορεί να πει κάποιος ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες, δεν υπάρχουν ενστάσεις μεταξύ σας, τα έχετε βρει, συμφωνείτε στο ποιος θα είναι εκεί, άρα η διαδικασία δεν προσβάλλεται από κανέναν. Εσείς απ’ τη διαδικασία είστε ικανοποιημένος;

Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: Με βάση το νέο καταστατικό, δεν απαιτείται πλέον έγκληση οργάνου, για να παρέμβει η ΕΚΑΠ. Όπου έχουμε πληροφορίες, καταγγελίες, πέρα από την τυπικότητα των ενστάσεων β’ βαθμού, εμείς, την Πέμπτη το μεσημέρι, που έχουμε συνεδρίαση, γιατί πρέπει να πιστοποιήσουμε με βάση το καταστατικό όλα τα αποτελέσματα, όπου δεν έχει τηρηθεί η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Γραμματέα, των οργάνων και των δικών μας κατευθυντηρίων εκλογών, εκεί, είτε θα επαναληφθούν οι εκλογές, είτε θα υπάρξουν κυρώσεις.

Αλλά αυτό δεν αναιρεί, επειδή κάπου στο λεκανοπέδιο, σε τρεις ή πέντε οργανώσεις, ή κάπου στην επαρχία, σε άλλες τρεις ή πέντε υπήρξαν προβλήματα, ότι οι άλλες 1.200 οργανώσεις έκαναν με τον πλέον πειθαρχημένο τρόπο εκλογές και ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στην τεράστια πλειοψηφία αυτών των οργανώσεων. Αλλά όπου έγιναν επεισόδια, θα υποστούν κυρώσεις, διότι κανείς δεν μπορεί να προσβάλει τη δημοκρατική λειτουργία του Κινήματός μας.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν υπήρξε παρέμβαση της Επιτροπής του κ. Ανωμερίτη κάποια στιγμή στη διαδικασία, εάν υπήρξε και ισχύει η πληροφορία ότι κάποιος πήρε σπίτι του κάλπες στη Θεσσαλονίκη και πόσα είναι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν απ’ τις εισφορές των μελών.

Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: Τα χρήματα θα διαπιστώσουμε πόσα ήταν όταν έρθουν πίσω τα αποκόμματα από την κάρτα μέλους. Να πω ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πέρα από τα μικρά ποσά, αλλά και μεγάλη καινοτομία με βάση την απόφαση των πολιτικών οργάνων. Αυτά τα λεφτά, τα οποία κατατέθηκαν, είναι για τις οργανώσεις της περιφέρειας. Θα μείνουν εκεί, στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και, επομένως, είναι ένα ακόμα στοιχείο ενίσχυσης της οικονομικής ανεξαρτησίας των οργανώσεων αυτών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, είναι θέματα τα οποία έχουν γίνει γνωστά και σε εμάς. Περιμένουμε να λήξει η προθεσμία των ενστάσεων και θα σας ενημερώσουμε αργότερα, όταν κριθούν όλες αυτές.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε στοιχεία για τον αριθμό των μελών της ΠΑΣΠ που ψήφισαν και έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία με την αμέσως προηγούμενη φορά;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άλλη ερώτηση για τον κ. Ανωμερίτη; Όχι. ωραία. Ευχαριστούμε πολύ Γιώργο.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Για την ΠΑΣΠ δεν υπάρχουν προηγούμενα στοιχεία, διότι για πρώτη φορά έγινε η διαδικασία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της ΠΑΣΠ στη Συνδιάσκεψη, που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική για όσους είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αυτήν. Και αυτό θέλει μία λεπτομερή επεξήγηση, τι σημαίνει για κάθε Πανεπιστήμιο και κάθε Σχολή, γιατί είναι λίγο ιδιόμορφη η κατάσταση σήμερα στα Πανεπιστήμια, όσον αφορά τα ψηφοδέλτια με τα οποία προσήλθε η ΠΑΣΠ σε κάθε Σχολή.

Και για να πω κάτι και για τα οικονομικά που ρώτησε ο Βασίλης Βασιλόπουλος προηγουμένως, συγκεντρώθηκαν τόσα χρήματα, όσα θα έχουν οι οργανώσεις, οι Τοπικές και οι Νομαρχιακές, για να ξοδεύουν το επόμενο διάστημα.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Επειδή θα ακολουθήσουν δηλώσεις του εκπροσώπου μετά για το σύνολο της πολιτικής, ήθελα ένα σχόλιο από τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ραγκούση, σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε ο κ. Βγενόπουλος, καθώς όπως την πήραμε σήμερα στα χέρια μας και εμείς, αναφέρεται με χαρακτηριστικά όπως «συκοφαντικούς, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εκ μέρους του κ. Παπανδρέου στις δημόσιες ομιλίες του ή στις συνεντεύξεις του». Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Γιακουμή, το σχόλιο του Κινήματος έχει διατυπωθεί δια στόματος Προέδρου με απόλυτα σαφή τρόπο. Εμείς δεν ασχολούμαστε με τον κ. Βγενόπουλο. Έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε. Η υπόθεση δε της αγωγής που ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά ούτε στο Γιώργο Παπανδρέου, ούτε στο ΠΑΣΟΚ.

Εμείς ασχολούμαστε με το γεγονός ότι η χώρα έχει παραδοθεί στους μεσάζοντες. Μεσάζοντες που για να κερδοσκοπήσουν αισχροκερδούν σε βάρος του οικογενειακού εισοδήματος, δημιουργώντας μια απολύτως αδικαιολόγητη ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα, μεσάζοντες που για να αισχροκερδήσουν, νοθεύουν προϊόντα που καταλήγουν στον τελικό καταναλωτή, στον Έλληνα πολίτη, σε κάθε σπίτι αδιακρίτως.

Μεσάζοντες, μέσω των οποίων εκποιείται η περιουσία του Ελληνικού λαού, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ. Αυτή είναι η Ελλάδα η σημερινή. Αυτή είναι η Ελλάδα της κυβέρνησης Καραμανλή. Η Ελλάδα που είναι παραδομένη σε κάθε λογής μεσάζοντες.

Δεν αξίζει στον Ελληνικό λαό, δεν αξίζει στην Ελλάδα, δεν αξίζει στο μέλλον της ελληνικής νεολαίας αυτή η Ελλάδα. Αυτό είναι το σχόλιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: