Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Κατάθεση Ζορμπά στη Βουλή

Την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ενημέρωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Γιώργος Ζορμπάς, σχετικά με το θέμα των ομολόγων, μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στην κίνηση του εισαγγελέα Εφετών Γ.Σανιδά να επιστρέψει ως μη σύννομο το πόρισμά του και στη συνέχεια την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Κολιοκώστα, λέγοντας:

«Είναι αδικαιολόγητες οι παραλείψεις και οι παρατυπίες. Καμιά διάταξη νόμου δεν αφήνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα να κρίνει μη σύννομο το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής. Η Αρχή, απευθύνθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, τονίζοντας του ότι δεν είναι επιτρεπτές, αυτής της μορφής παρατηρήσεις, που την προσβάλλουν, γιατί δεν είναι στην εποπτεία του. Υποσημειώνω ότι δεν έχει σχέση αυτή η παρέμβαση, ούτε με δεοντολογική συμπεριφορά ούτε με τα δικονομικά».

ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε: «Καταγγέλλετε ότι ο εισαγγελέας ΑΠ έκανε ένα σοβαρό διοικητικό παράπτωμα και προσέβαλε την Αρχή σε απρεπές ύφος, διευκρινίζοντας ότι εσείς λειτουργείτε ως ανεξάρτητος. Άρα κάποιος παρεμβαίνει. Τίθεται σοβαρό ζήτημα της Ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αλλά και της αδράνειας και της ευθύνης του υπουργού Δικαιοσύνης, γιατί δεν ασκεί την πειθαρχική του δικαιοδοσία».

ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ρώτησε τον κ.Ζορμπά «αν τα πορίσματά του διαπιστώνουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων και σε ποιο βαθμό» και ο κ. Ζορμπάς απάντησε: «Και στις τρεις πράξεις υπάρχουν κακουργηματικές ενέργειες. Διατυπώνω την ευχή να ληφθούν υπόψη τα πορίσματα και να αποδοθούν ευθύνες. Τα πορίσματα εστάλησαν στην εισαγγελία. Έμαθα από τον Τύπο ότι αρχειοθετήθηκαν. Ψάχνω να βρω με ποια διάταξη αρχειοθετήθηκαν».

ΚΚΕ

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη ρώτησε τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής:"Βάσει των ερευνών που έχετε κάνει για τα ομόλογα θεωρείτε ότι αξίζει το κόπο να ανοίξει συζήτηση για πολιτικό βρώμικο χρήμα;"

Ο κ. Ζορμπάς απάντησε: «Φρονώ ότι η νοημοσύνη σας, σας επιτάσσει το επιβεβλημένο, να ζητήσει η Επιτροπή σας από τον εισαγγελέα Εφετών τα πορίσματα».

«Θεωρείτε την Αρχή ανεξάρτητη ή δεν είναι;» σημείωσε η κ. Κανέλη, για να της απαντήσει: «Εγώ γνωρίζω ότι είμαι ανεξάρτητος. Δεν δύναμαι να απαντήσω για άλλους».

Αντίθεση Ζορμπά για το νομοσχέδιο της Ανεξξάρτητης Αρχής

Στη συνέχεια ο πρώην προέδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Αθανάσιος Πλεύρης, ζήτησαν από τον κ. Ζορμπά να σχολιάσει το νομοσχέδιο σχετικά με την Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή «για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

«Το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή το είδα, δεν συμφωνώ. Απαλείφεται η ανεξάρτητη αρχή και θα είναι πλέον διοικητική, ενώ τα θέματα των αρμοδιοτήτων της θα τα καθορίζει αποκλειστικά, ο υπουργός Οικονομίας, που θα την έχει υπό την εποπτεία του. Πρόβλεψη έστω μεταβατική, του σημερινού διοικητικού στάτους, δεν υπάρχει. Στις παρατηρήσεις που έκανα, ζητώ να προσδιοριστεί ειδικότερα η λειτουργία των μελών για να μην προκαλέσει δυσερμηνείες».

Και ο κ Ζορμπάς συνέχισε: «Το προσχέδιο, που δεν γνωρίζω αν θα παραμείνει ως έχει, καθιερώνει κάτι που δεν είναι σωστό. Λέει, ναι μεν η Αρχή θα έχει δικαίωμα δια προανακριτικών υπαλλήλων να κάνει προανακριτική εξέταση αλλά μετά, η υπόθεση που θα διενεργείται, θα άγεται της συλλογικής κρίσης μελών της Αρχής τα οποία θα αποφαίνονται αν υπάρχουν στοιχεία επαρκώς για υπαγωγής τη υπόθεσης στον εισαγγελέα».

Και πρόσθεσε: «Πως θα κρίνουν στοιχεία του αδικήματος, μέλη της Αρχής, που δεν είναι νομικοί; Δεν βελτιώνεται με το παρόν σχέδιο η Αρχή, της οποίας μειώνονται και οι λειτουργίες της και το κύρος και οι αρμοδιότητες της. Απαλείφεται η λέξη ανεξάρτητη. Πρόκειται απλώς για Αρχή εποπτευόμενη πλήρως από τον Υπουργό Οικονομικών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις οχλήσεις του προς το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της Αρχής λέγοντας: «Τα αιτήματα μου ήταν συνεχή αλλά παρά τις υποσχέσεις δεν είδα τίποτα. Όταν ρώτησα το λόγο, μου είπαν ότι εκκρεμεί στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας».

«Μετά τη βαθιά ενόχληση σας που εκφράσατε σε σχέση με τον υπουργό Οικονομικών που δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα σας και τον υπουργό Δικαιοσύνης σε σχέση και με τον κ. Σανιδά, θεωρείτε ότι ολοκληρώσετε το έργο σας; Προσφέρεστε να συνεχίσετε τα καθήκοντα σας;» ρώτησε ο κ. Βενιζέλος, για να του απαντήσει ο κ. Ζορμπάς:

«Αυτό είναι θέμα που δεν αφορά μόνο εμένα. Η μέχρι τώρα διάθεση, υπομονή και επιμονή μου μαρτυρεί τα περί εαυτόν. Αλλά ο νομοθέτης είναι παντοδύναμος. Θα κρίνει και θα είπει. Θα νομοθετήσει, δεν θα κρίνει».

Τέλος, ο κ Ζορμπάς αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας για την καταπολέμιση του φαινομένου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, επεσήμανε: «Είμαστε στη τελευταία κλίμακα, με κακή βαθμολογία παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και οχλήσεις της ΦΑΦΤ για ενσωμάτωση της τρίτης κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία και η οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει έντονη εποπτεία, από πλευράς Εθνικής Τράπεζας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ελπίζω να υπάρξει αναβάθμιση της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: