Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

«Βουτιά» στην προ ΟΝΕ εποχή

Ένα πολύ καλό άρθρο από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
του Θανάση Παπαδή

Στην προ ΟΝΕ εποχή επέστρεψε η ελληνική οικονομία, δηλαδή μία 10ετία πίσω, δημιουργώντας όχι μόνο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και ένα πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για την επόμενη ημέρα. Ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη είναι πλέον ορατός και, όπως σημειώνει κορυφαίος αναλυτής, «η εκτίμηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κινδυνολογία και άσκηση μικροκομματικής κριτικής».

Το ισοζύγιο σε πρωτόγνωρα ύψη, ο πληθωρισμός στα υψηλότερα της 10ετίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπερδανεισμένοι και το δημόσιο χρέος να μην υποχωρεί σε επιτρεπτά επίπεδα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στην Πλατεία Συντάγματος, έστω και αν προσπαθούν επιμελώς να την αποκρύψουν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το μέγεθος του προβλήματος. Μόλις τα φώτα από τις κάμερες σβήσουν, το χαμόγελο δίνει τη θέση του στον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα και τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου ζητούν επειγόντως λύσεις για την αναστροφή του κλίματος.

Το «σκληρό» ευρώ
Κορυφαίος οικονομικός αναλυτής, σχολιάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία, σημειώνει με νόημα πως «το ευρώ σώζει την κατάσταση. Μας εξασφαλίζει νομισματική σταθερότητα, γιατί διαφορετικά αν είχαμε εθνικό νόμισμα, δεν θα μας έφτανε ούτε μία υποτίμηση της τάξεως του 30% για να σώσουμε την κατάσταση».

Η ξεχασμένη πια απογραφή, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να ειπωθεί πλέον. Οχι μόνο δεν προσέφερε στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι σημερινοί κυβερνώντες προσφεύγουν -σύμφωνα με σαφείς υπόνοιες της Eurostat- στην ίδια τακτική για να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα για την ελληνική πραγματικότητα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως επί πρωθυπουργίας τους αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, είχε αποπεμφθεί ο τότε «τσάρος της Οικονομίας» κ. Γεράσιμος Αρσένης και αυτό διότι το έλλειμμα είχε ξεφύγει και βρίσκονταν στα επίπεδα του 7%. Σήμερα το έλλειμμα βρίσκεται κοντά στο 15%, επίπεδα που όσο και αν ανατρέξαμε σε ιστορικά στοιχεία δεν βρήκαμε κάτι που να του «μοιάζει». Ίσως και να μην υπήρχε και ποτέ.

Ευθύνες
Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ωστόσο δεν μπορεί και να «φορτώσει» όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας, σε αυτήν. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας τόνιζε με έμφαση στην «Η» ότι «το έλλειμμα είναι πλέον εδώ και τρία χρόνια σε μη αποδεκτά επίπεδα και το χειρότερο όλων είναι πως δεν υπάρχει στο ορατό μέλλον ελπίδα επιστροφής». Τι είναι όμως αυτό που εκτοξεύει το έλλειμμα στα πρωτοφανή αυτά επίπεδα; Οικονομικός αναλυτής με θητεία σε κορυφαίες θέσεις της δημόσιας οικονομικής ζωής, στο πρόσφατο παρελθόν, σημειώνει ότι «έχουν πέσει πολύ οι εθνικές αποταμιεύσεις. Ο Έλληνας έμαθε να καταναλώνει και έχει μειώσει την αποταμίευση στα χαμηλότερα επίπεδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μεταξύ των χωρών με της Ε.Ε.».

Την ίδια ώρα που η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας καταβαραθρώνεται, κάτι που αναγνωρίζουν πλέον οι πάντες, τα δάνεια έχουν πάρει την ανιούσα, καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις στο τέλος του 2008 ο συνολικός δανεισμός, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, θα υπερβεί το 100%.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός κατατρώγει τα πενιχρά εισοδήματα των Ελλήνων. Βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών και οι εκτιμήσεις δείχνουν μάλλον ζοφερές. Το πρώτο 4μηνο του έτους ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμούς σε μέσο όρο κοντά στο 4,25%, για τον Μάιο οι εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι δυσοίωνες και αναλυτές κάνουν λόγο για 4,6%, ενώ οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις τον ανεβάζουν και ακόμη υψηλότερα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι από τους δείκτες που αντέχουν, αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί. Πάντως, παρά την «αντοχή» του βρίσκεται στα επίπεδα του 1999. Οι εκτιμήσεις τόσο της Eurostat όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνουν λόγο για ακόμη χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του 2008, αν και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, θέλει να πιστεύει πως ο ρυθμός θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

Ο βρόχος του δανεισμού
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός και για την υψηλή δανειακή επιβάρυνση της οικονομίας. Το ποσοστό αυτή τη στιγμή, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, κινείται στο 92%, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πραγματικά δραστική μείωση του χορηγήσεων, προκειμένου να μην υπερβεί το 100% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου. Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο υπερδανεισμένα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά αρκεί να ανατρέξει στα στοιχεία της αρχής της τρέχουσας 10ετίας, που ήταν μόλις στο 50% του ΑΕΠ.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βρίσκεται και το δημόσιο χρέος που κινείται στα επίπεδα του 100% και οι εκτιμήσεις για την αποκλιμάκωσή του από όλους τους οργανισμούς, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι δυσοίωνες.

Με όλα αυτά, η οικονομία της Ελλάδας γύρισε 10 χρόνια πίσω και βρίσκεται στην προ ΟΝΕ εποχή. Το μόνο θετικό ίσως είναι πως δεν απαιτούνται νέα μέτρα, αφού με την είσοδο του «κακού» ευρώ διαθέτουμε νομισματική σταθερότητα και η οικονομία μπορεί να απορροφά με μεγαλύτερη ευκολία τους όποιους κραδασμούς.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση κορυφαίος παράγοντας της οικονομικής ζωής τονίζει πως «το ζητούμενο είναι πως δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να κινούμαστε στο όριο, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών», και προτείνει την άμεση λήψη τολμηρών αποφάσεων που θα βγάλουν την ελληνική οικονομία από το τέλμα και θα τη θέσουν σε υγιή αναπτυξιακή τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: