Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Τι ειπε ο Βγενόπουλος στην Βουλή

Από τα ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας - Μαρία Νταλιάνη

Έχασαν οι μικρομέτοχοι, κέρδισα μόνο εγώ
Ο Α. Βγενόπουλος επιχείρησε στη Βουλή να καταρρίψει τα περί συμπαιγνίας μεταξύ ΜΙG και κυβέρνησης

Τα άπλυτα της πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Τelekom βγήκαν στη φόρα χθες στη Βουλή.
Ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος επιχείρησε στην κατάθεσή του να καταρρίψει τα όσα λέγονται περί συμπαιγνίας μεταξύ της ΜΙG και της ελληνικής κυβέρνησης.

O αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΙG δήλωσε με απόλυτο κυνισμό ότι ο μόνος κερδισμένος από την πώληση του ΟΤΕ είναι αυτός και η εταιρεία του ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή είναι κακή τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους μικρομετόχους.

Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη για την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ από το 33% στο 28% άνοιξε την πόρτα σε επιθετικές εξαγορές ιδιωτών.

Η κατάθεση Βγενόπουλου προκάλεσε έντονη ενόχληση στην κυβέρνηση ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι έσπασε η συνωμοσία σιωπής που υπήρχε μεταξύ του επικεφαλής της ΜΙG και του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ.

«Έσπασε η ομερτά», είπαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη. «Η μόνη κερδισμένη προς το παρόν είναι η ΜΙG. Άλλοι που κερδίζουν δεν υπάρχουν. Αυτό θα φανεί έπειτα από δύο χρόνια», παραδέχθηκε κυνικά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΙG που μέχρι πρόσφατα κατείχε το 19,9% των μετοχών του ΟΤΕ το οποίο πούλησε στη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Κατάθεση 5 ωρών

Ο κ. Α. Βγενόπουλος, καταθέτοντας περίπου πέντε ώρες για τα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή- έπειτα από σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ-, αιφνιδίασε τους βουλευτές της Ν.Δ. όταν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, άδειασε τον Γιώργο Αλογοσκούφη για τη συμφωνία που συνήψε με τους Γερμανούς.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από βουλευτές «γιατί είδε ζεστό το ενδιαφέρον της Deutsche Τelekom για την αγορά των μετοχών του ΟΤΕ», ο επιχειρηματίας απάντησε με νόημα: «Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να αγοράσω σήμερα τις μετοχές προς 28 ευρώ τη μία αντί των 26 ευρώ που αγόρασαν οι Γερμανοί.

Όμως μπορώ να έχω την ίδια συμφωνία;». Και πρόσθεσε δηκτικά: «Από οικονομικής πλευράς προς το παρόν σίγουρα κερδισμένοι είμαστε εμείς. Οι άλλες δύο πλευρές, εάν θα βγουν κερδισμένες, θα το δούμε μετά από δύο χρόνια. Υπάρχει περίπτωση να βγει ο ένας από τους δύο αλλά μου φαίνεται λίγο χλωμό να κερδίσουν και οι δύο!...».

Δεν ήθελα το μάνατζμεντ

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΜΙG δεν επιδίωκε ν΄ αποκτήσει το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, πως πρότεινε να κρατήσει το Δημόσιο τα δίκτυα αλλά η εταιρεία του να συμμετέχει στις υπόλοιπες δραστηριότητες του Οργανισμού (τηλέφωνα κ.λπ.).

Μάλιστα θέλοντας να δείξει ότι ο ΟΤΕ είναι «φιλέτο» ο κ. Α. Βγενόπουλιος έκανε λόγο για την «κρυφή περιουσία» του Οργανισμού τονίζοντας πως η Romtelekom είναι ιδιοκτήτρια ολόκληρων χωριών στη Ρουμανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΙG δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση άνοιξε τις πόρτες σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή μετά την απόφασή της να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο 28% αντί του 33%: «Από το 40% και κάτω αδυνατίζει η θέση του ελληνικού Δημοσίου, στο 33% όμως εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική εξουσία. Αλλά στο 28% γίνεται ελκυστικό και προκαλεί τον καθένα να επενδύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι οι χειρισμοί της διοίκησης του ΟΤΕ ζημίωσαν τον Οργανισμό επειδή συνήψε ασύμφορο- κατά την άποψή του- βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (το 70% των ιδίων κεφαλαίων) για την αγορά της μειοψηφίας της CosmΟΤΕ ενώ δεν θα έπρεπε να είχε πουλήσει την ΙnfΟΤΕ.

Επιτέθηκε ακόμη στην κυβέρνηση επειδή όπως είπε «το υπουργείο Οικονομίας πούλησε πέρυσι το καλοκαίρι, σε συνθήκες χρηματιστηριακής ευφορίας, το 5% των μετοχών του ΟΤΕ προς 21 ευρώ τη μετοχή ενώ εμείς πουλήσαμε αργότερα, σε καθεστώς χρηματιστηριακής κρίσης προς 26 ευρώ τη μετοχή».

Δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Λούκας Αρσένη: «Μ΄ αυτά που μας λέτε, κ. Βγενόπουλου, στοιχειοθετήσατε την απιστία εις βάρος του Δημοσίου από τις επιλογές της κυβέρνησης», επισήμανε η υπεύθυνη σε θέματα οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είχα 140 εκατ. κέρδη

Κατά τον κ. Βγενόπουλο το κέρδος της ΜΙG από την πώληση του 19,9% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Τelekom είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 140 εκατομμύρια είναι το καθαρό.

Επίσης παραδέχθηκε ότι τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία του «έβγαλε τόκο επιπλέον 3,750 εκατομμύρια ευρώ», αφού δέχθηκε να παρατείνει τον χρόνο της συμφωνίας του με την Deutsche Τelekom και να αποσύρει τον όρο που απαγόρευε να πουληθεί η μετοχή του Οργανισμού σε τιμή άνω των 26 ευρώ ανά μετοχή επειδή, όπως είπε, οι Γερμανοί ήθελαν να αγοράσουν από το Δημόσιο ένα ακόμη ποσοστό του 3%.

Ο αντιπρόεδρος της ΜΙG ωστόσο περιέγραψε με μελανά χρώματα τη σημερινή χρηματιστηριακή κατάσταση της μετοχής του Οργανισμού και την πραγματικότητα για τους μικρομετόχους λέγοντας δηκτικά ότι «όποιος κατέχει έστω και μία μετοχή μπορεί να... πηδάει από το παράθυρο για να μην εγκλωβιστεί. Θα δούμε αργότερα εάν η συμφωνία είναι επωφελής».

Και αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που δεν προχώρησε σε πρόσκληση για δημόσια εξαγορά μετοχών είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ, εάν είχα κάνει κάτι παρόμοιο, δεν θα είχα στον ήλιο μοίρα».

«Κόλπο γκρόσο»

Αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν αλαζονικό και κυνικό το ύφος του ισχυρού άνδρα της Μαρφίν.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε «κόλπο γκρόσο» την «επενδυτική επιλογή διαμεσολάβησης, αρκετά επικερδής όπως αποδείχτηκε στο τέλος» της εταιρείας του κ. Βγενόπουλου και σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον επιχειρηματία στην κοινοβουλευτική επιτροπή επειδή «κατά τη δική μας πολιτική κρίση είναι συνεργός σε έγκλημα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Όταν ο αντιπρόεδρος της ΜΙG είπε ότι από την τελευταία συνάντηση με τους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και Κ. Χατζηδάκη τον περασμένο Νοέμβριο κατάλαβε πως υπήρχε κάποια παράλληλη διαδικασία συμφωνίας με την Deutsche Τelekom, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε: «Μήπως τότε σκεφθήκατε ότι υπάρχει κάποιο σκάνδαλο και πως είστε υποχρεωμένος απέναντι στους μετόχους της εταιρείας σας να κρατήσετε αποστάσεις από τις παρασκηνιακές συναλλαγές του κ. Αλογοσκούφη; Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα να καλύψετε την τριγωνική σχέση που αναπτύχθηκε από την αρχή μεταξύ των Γερμανών, του υπουργού Οικονομίας και της ΜΙG».

Δεν υπάρχουν σχόλια: