Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β. ΕΞΑΡΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΚΟΝΤΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα, Βασίλης Έξαρχος, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρο Κοντό, της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Έξαρχος στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, που οφείλεται στις αυξήσεις των καυσίμων, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των σπόρων, ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Κοντό για την καθυστέρηση υλοποίησης της προεκλογικής και μετεκλογικής υπόσχεσης της κυβέρνησης για χορήγηση φθηνού πετρελαίου στους αγρότες, καθώς και για την αδυναμία της να λάβει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο με την έννοια ότι ανεβαίνουν οι τιμές και το κράτος καλύπτει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού από τους φόρους.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που έθιξε ο Β. Έξαρχος αφορούσε στο θέμα της κτηνοτροφίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμό», προκειμένου η ελληνική κτηνοτροφία να μη διαγραφεί από τον παραγωγικό χάρτη της χώρας.

Απάντηση ζήτησε και για το θέμα του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας το οποίο επιβλήθηκε στους αγρότες, που έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των ενώσεων συνεταιρισμών όλης της χώρας και της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς τα ποσά που καλούνται τώρα να πληρώσουν είναι υπερβολικά.

Όσον αφορά στο θέμα του «Ελέγχου Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο Β. Έξαρχος ζήτησε από τον κ. Κοντό άμεση ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο καθεστώς ενίσχυσης του καπνού, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει δημόσια την αυτοκριτική της για τη συμφωνία του 2004, με βάση την οποία, μετά το 2009, θα περικοπεί από τους παραγωγούς 50% των άμεσων ενισχύσεων και θα μεταφερθεί στο Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο δραματικά τα εισοδήματα των ελλήνων καπνοπαραγωγών. Το ΠΑΣΟΚ ζητά, όπως και το σύνολο των καπνοπαραγωγών όλης της χώρας και οι φορείς τους, αυτή η απόφαση να αλλάξει.

Στη συνέχεια, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα, αναφέρθηκε στο θέμα του βαμβακιού, καλώντας την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει πρόωρα και να δώσει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πραγματική κατοχύρωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Β. Έξαρχος ζήτησε απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για το χρονοδιάγραμμα μετατροπής των εργοστασίων Ζάχαρης της Λάρισας και της Ξάνθης σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: