Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη, 13 Μαΐου 2008

ΕΡΤ προς Κούλογλου: "Μας συγχωρείτε...ΔΙΑΚΟΠΗ!"

Από την NewsNow.gr

Γράφει ο Παναγόπουλος Χρήστος


Μία
από τις πλέον μελανές σελίδες στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής Δημοσιογραφίας γράφεται τις τελευταίες ώρες, με πρωταγωνιστή-θύτη την ΕΡΤ και θύμα την εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» του συναδέλφου
δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η κρατική τηλεόραση αναφέρονται τα εξής:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ‘Θεματική Βραδιά’ και ‘Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα’. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Ωστόσο, αυτή η… λιτή ανακοίνωση κρύβει πολλά, για να προσθέσω ότι καταπατά και καταργεί κάθε έννοια και συνταγματικό δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, ελευθερίας της έκφρασης και ελευθεροτυπίας. Τι τους ενόχλησε; Το θέμα που θα έβγαζε ο κ. Κούλογλου για τη «Γενιά των 700 ευρώ»; Τόσο πολύ τους ενόχλησε λοιπόν; Η αλήθεια είναι τόσο αβάσταχτη όσο και η ελαφρότητα που διακατέχει την ΕΡΤ…

Εν έτει 2008, ο Ερμοκράτης γίνεται εκ νέου μάρτυρας μιας νέας άνευ προηγουμένου καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου και φίμωσης των λειτουργών της. Σήμερα δε θα μιλήσω για την Ιστορία. Δε θα μιλήσω για τη «Ζαχοπουλειάδα» και για τα σκάνδαλα της πολιτικής. Θα σας πω, όμως για το μεγαλύτερο φαινόμενο διαπλοκής που παρατηρείται, όταν κρατικοί λειτουργοί των ΜΜΕ φιμώνουν το δημοσιογράφο, για να μην κάνει σωστά τη δουλειά του. Τον φιμώνουν για να μην πει την αλήθεια.

Δε νιώθω αυτή τη στιγμή μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Κούλογλου κι ούτε θέλω να νομίσετε ότι προσπαθώ να αποκτήσω ρόλους που σε τελευταία ανάλυση δε μου ανήκουν. Ωστόσο, εξοργίζομαι όταν δημοσιογραφικές εκπομπές αυτού του βεληνεκούς, όπως το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» φιμώνονται από ανθρώπους και παράγοντες που ανήγαγαν την ελαφρότητα σε σοβαρότητα και το «πολιτικώς ορθόν» σε τρόπο ζωής.

Ντροπή στην ΕΡΤ, που έκανε τόσα χρόνια αγώνες για να ανανεωθεί. Με την απαγόρευση της μετάδοσης της εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» η κρατική τηλεόραση γύρισε δεκάδες χρόνια πίσω, στις εποχές των «εθνοσωτήρων πατέρων» μας και των πρακτικών του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Ο βιεννέζος φιλόσοφος Karl Popper είχε πει στο βιβλίο του «Τηλεόραση: Κίνδυνος για τη Δημοκρατία», ότι σε τελευταία ανάλυση δεν υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός από το να μην
επιτρέπει ένα διευθυντικό στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού τη μετάδοση ενός προγράμματος που απλά αποτυπώνει την Αλήθεια. Πόσο προφητικός αποδεικνύεται σήμερα…

Έχουμε μάθει όλοι μας να στρουθοκαμηλίζουμε και να μη βλέπουμε τα προβλήματα κατά πρόσωπο. Όταν κάτι μας ενοχλεί, όταν κάτι μας τριβελίζει τα αυτιά, τότε προτιμάμε να χώσουμε το υπερφίαλο κεφάλι μας κάτω από την άμμο, λέγοντας απλά: «απαγορεύεται».

Ίσως θα πρέπει να γίνει μια μικρή υπενθύμιση στον αγαπητό συνονόματο και συνεπώνυμο πρόεδρο της ΕΡΤ για το ποια είναι αυτή η περιβόητη γενιά των 700 ευρώ, που τόσο πολύ φοβάται μήπως και ταράξει τα «πολιτικώς ορθά» λιμνάζοντα νερά της ελληνικής Τηλεόρασης.

Εμείς είμαστε αυτή η γενιά, κύριε πρόεδρε. Εμείς που σπουδάσαμε, κάναμε μεταπτυχιακά, χώσαμε –δηλαδή οι γονείς μας, γιατί εμείς δεν είχαμε κι ούτε έχουμε- βαθιά το χέρι στην τσέπη για κάθε λογής σπουδές και με τη γνώση μας, την ενέργειά μας ακόμα και το μεράκι μας τροφοδοτήσαμε και συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε την αγορά εργασίας. Με δουλειά ανασφάλιστη, με ατέλειωτες ώρες εργασίας πέρα και πάνω από το συμβατικό οκτάωρο, χωρίς Κυριακές, γιορτές και σχόλες.

Η δημοσιογραφία δεν είναι κτήμα κανενός, κύριε πρόεδρε, πόσο μάλλον η ελευθερία του λόγου. Σας φόβισε τόσο πολύ μια εκπομπή που δεν τρομάζει σε νούμερα ούτε και αυτήν την AGB; Γιατί; Γιατί, κατά πως φαίνεται, οι αλήθειες πονούν περισσότερο από τα νούμερα.

Στα χρόνια της θητείας σας ως πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης σας ακούσαμε ουκ ολίγες φορές να ευαγγελίζεστε «ποιοτική και υψηλού επιπέδου τηλεόραση». Άραγε που χάθηκαν όλα αυτά τα μεγαλόστομα λόγια σας; Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα…

Η δημοσιογραφία δεν είναι ρετιρέ, ούτε πολυτελές λοφτ για να ασελγεί ο καθένας επονείδιστα σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης και αυτών που την προωθούν. Όποιος το κάνει αυτό, θα βρει αντιμέτωπη όλη αυτήν τη γενιά των 700 ευρώ. Θα μας βρείτε αντιμέτωπους.

Αλήθεια, πού είναι η ΕΣΗΕΑ; Πού είναι το ΕΣΡ, το οποίο παρεμβαίνει μόνο για να κλείσει στόματα ρυπαρά και ποτέ για να ανοίξει στόματα που μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας; Πρέπει να παρέμβουν. Είναι αδήριτη ανάγκη να μιλήσουν. Αν σιωπήσουν, τότε απλώς συγκαλύπτουν ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Ερμοκράτης σήμερα θρηνεί. Θρηνεί για τη χαμένη περηφάνια ενός επαγγέλματος. Ενός ολόκληρου κόσμου, που αγωνίζεται μπροστά και πίσω από κάμερες, μικρόφωνα και πένες, για να βγουν στη δημοσιότητα κομμάτια καθαρού και αληθινού αέρα και όχι άλλη μια αποστειρωμένη και «πολιτικώς ορθή» επίφαση αλήθειας. Χωνέψτε την κατάντια σας, κύριοι της ΕΡΤ…

Θυμάμαι τα λόγια μιας καθηγήτριάς μου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.
Μιας πραγματικής δασκάλας της δημοσιογραφίας. Το όνομά της δεν έχει τόση σημασία, όσο αυτό που δίδαξε σε εμάς, τους φοιτητές της, που και σήμερα μετά από χρόνια συνεχίζει να αποκαλεί «παιδιά της»: «Να μη φοβάστε τίποτα και κανέναν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να φιμώνει την Αλήθεια. Πέρα και πάνω από όλα είναι το δημόσιο συμφέρον. Τίποτε
λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό…».

Η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου προς την ΕΡΤ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ

Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο.

Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών
διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008
Μετά τιμής,

Στέλιος Κούλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: