Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ : Να κατεβούν μαζί ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Συνέντευξη στα ΝΕΑ
της Βούλας Κεχαγια
Παπανδρέου- Τσίπρας θα κριθούν προσωπικά στο θέμα της εκλογικής συνεργασίας

Στο θέμα της εκλογικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων θα κριθούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και προσωπικά οι κ.κ. Παπανδρέου και Τσίπρας, λέει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» στην οποία αναπτύσσει την πρότασή του για κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ αρνείται κατηγορηματικά ότι ο ίδιος διεκδικεί για τον εαυτό του κάποιον ρόλο σε ενδεχόμενη συμφωνία συνεργασίας, ενώ προειδοποιεί και τις δύο πλευρές αφήνοντας αιχμές ότι η πολιτική δεν είναι αριθμητική, ούτε μόνον ακτιβισμός και εντυπώσεις.

















Κύριε πρόεδρε, κάποιοι λένε ότι με την πρότασή σας για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων υποδηλώνετε και τη διαθεσιμότητά σας να αναλάβετε έναν διακριτό ρόλο. Εσείς τι λέτε;


Δεν διεκδικώ για μένα τίποτα. Διεκδικώ όμως για την Αριστερά να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά πράγματα.

Η πολιτική δεν ασκείται εν κενώ, ούτε ερήμην του συσχετισμού και της δυναμικής των αντικειμενικών δεδομένων. Δεν είναι αριθμητική πρόσθεση, ούτε γεωγραφία ούτε μόνον ακτιβισμός κι εντυπώσεις.

Να κοιτάζεις την πραγματικότητα και τις προοπτικές της και λιγότερο τον καθρέφτη σου ή τον ίσκιο σου, όταν ασχολείσαι με την πολιτική.

Πώς μπορεί να γίνει εφικτή μια πρόταση όταν η μία πλευρά, κι εν προκειμένω το δικό σας κόμμα, θεωρεί το ΠΑΣΟΚ αναξιόπιστο προβάλλοντας και ζητήματα προγραμματικών διαφορών;

Ζούμε σε κλίμα διχαστικού κομματισμού. Η προϊστορία των σχέσεων και οι προγραμματικές και πολιτικές διαφορές αποτελούν πρόβλημα.

Σημασία έχει τι επικρατεί στο τραπέζι, η λογική της κομματικής αναμέτρησης για την ηγεμονία στον χώρο ή η δυναμική της προγραμματικής ανασύνθεσης για τη νέα κοινωνική πλειοψηφία. Εδώ θα κριθούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ και προσωπικά οι κ. Παπανδρέου- Τσίπρας.

Είχα έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Σημίτη, επειδή ποτέ δεν αποδεχόταν την ύπαρξη ενός αυτόνομου κόμματος της Αριστεράς που ύψωνε κριτική φωνή σύγχρονου αριστερού ευρωπαϊσμού.

Ψήφισα, όμως, επιλογές των κυβερνήσεών του και μάλιστα με μεγάλο κόστος, όπου υπήρχε πολιτική σύγκλιση.

Ακούω προσεκτικά την κριτική που μου γίνεται και έχω το πικρό συναίσθημα ότι ίσως θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, εάν λ.χ. είχε αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Ο ΣΥΝ θέλει, και σωστά, να αλλάξει το τοπίο. Η Ν.Δ. δεν μπορεί, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί. Αλλαγή του τοπίου δεν είναι να ΄ρθεί ο ΣΥΝ αυτοδύναμος, στη θέση ενός από τους αυτοδύναμους. Δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύπτουμε όλοι την Αμερική, την ανακάλυψε έστω ο Κολόμβος και μας αρκεί.

Έχετε ενοχληθεί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η περίοδος προ του 2005 στον Συνασπισμό από τη σημερινή ηγεσία του κόμματος;

Δεν με απασχολούν οι ψυχολογισμοί. Προσπάθησα με όσες δυνάμεις και ιδέες είχα να συμβάλλω στην εδραίωση της παρουσίας του ΣΥΝ στην πολιτική ζωή.

Ο κόσμος του ΣΥΝ έχει σχηματίσει γνώμη για το τι επετεύχθη και τι όχι. Δεν ανήκω σε όσους πιστεύουν ότι η ιστορία αρχίζει και τελειώνει με τον εαυτό τους.

Η συμμετοχή στα κοινά δεν γίνεται με τη φιλοδοξία της αναγνώρισης, ούτε για προσωπικούς υπολογισμούς. Ανθρώπινο είναι να ζητάς τη δικαίωση.

Αλλά σημασία έχει η συνείδησή σου για τη συμβολή σου στη θετική συλλογική πορεία κι αλλαγή. Αυτό είναι το μέτρο των πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: