Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Παράνομη εταιρεία έφερε το τοξικό ηλιέλαιο

Από τα ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Κατόπιν εορτής, ο έλεγχος του ΕΦΕΤ απέδειξε πως η Μάνος Α.Ε.στον Βόλο δεν είχε άδεια λειτουργίας ούτε συστήματα ελέγχου και αρχεία για την πορεία του προϊόντος

Τριπλά παράνομη ήταν η εταιρεία που εισήγαγε τη μεγαλύτερη ποσότητα του επιμολυσμένου με ορυκτέλαια ηλιελαίου, σύμφωνα με έκθεση-σοκ του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Η εταιρεία- που ανήκει σε ανιψιό υπουργού- δεν είχε άδεια λειτουργίας, δεν διέθετε αποτελεσματικό σύστημα αυτοελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων και δεν τηρούσε αρχεία ώστε να γνωρίζει πού κατέληξαν οι ποσότητες του ηλιελαίου που διέθεσε στην αγορά.

Στα πλαίσια των ελέγχων για την εισαγωγή του επικίνδυνου ηλιελαίου, στις 7 Μαΐου ο ΕΦΕΤ έκανε επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της Μάνος Α.Ε. στον Βόλο, η οποία εισήγαγε από την Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο περίπου 2.000 τόνους ηλιελαίου.

Είναι μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις σπορελαιουργίας- ραφινερίας, με δυνατότητα επεξεργασίας 80 τόνων πρώτης ύλης την ημέρα και απασχολεί 35 εργαζομένους. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση ελέγχου του ΕΦΕΤ, από την εταιρεία «υπήρχε απροθυμία και καθυστέρηση στην παροχή των όποιων πληροφοριών ζητήθηκαν».

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν δόθηκαν τα οικονομικά παραστατικά, όπως τιμολόγια, δελτία αποστολής και ζυγολόγια, με τη δικαιολογία ότι βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η εταιρεία στις 28 Φεβρουαρίου παρέλαβε με το πλοίο Μithat Vardal φορτίο 1.185 τόνων ακατέργαστου ηλιελαίου το οποίο περιείχε ορυκτέλαιο σε συγκεντρώσεις της τάξεως των 0,9 γραμμαρίων ανά κιλό. Επιπρόσθετα, στις 10 Μαρτίου το πλοίο Νazo-S παρέδωσε στη Μάνος Α.Ε. φορτίο 835 τόνων ακατέργαστου ηλιελαίου «στο οποίο πιθανολογείται ότι υπάρχει επιμόλυνση με ορυκτέλαιο».

Κίνδυνοι επιμόλυνσης

Στην έκθεσή τους, οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ διαπιστώνουν σημαντικές ελλείψεις και στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας τροφίμων.

Όπως αναφέρουν, «δεν τους επιδείχθηκαν τα αρχεία καθαρισμού των δεξαμενών, το αρχείο προμηθευτών καθώς και η μελέτη ανάλυσης επικινδυνότητας ΗΑCCΡ».

Τo ΗΑCCΡ είναι ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων, που σκοπός του είναι να προλαμβάνει τους κινδύνους επιμόλυνσης. Πρόκειται για ένα υποχρεωτικό σύστημα καθώς επιβάλλεται από τη ελληνική νομοθεσία από το 2004.

Η τρίτη σοβαρή παρανομία της εταιρείας που εντόπισαν οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ ήταν ότι δεν πληρούσε τις απαιτήσεις τήρησης ικανοποιητικού συστήματος ιχνηλασιμότητας, το οποίο αν υπήρχε θα βοηθούσε σημαντικά ώστε να εντοπιστούν οι 700 χαμένοι τόνοι του επικίνδυνου ηλιελαίου, που ακόμα αναζητούνται.

Η ιχνηλασιμότητα

Με το σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο επίσης είναι υποχρεωτικό στην Ελλάδα καθώς έχει ενταχθεί στη νομοθεσία από το 2002, καθίσταται δυνατή η σύνδεση των πρώτων υλών (αραφινάριστο ηλιέλαιο από την Ουκρανία) και του τελικού προϊόντος.

Επιπλέον, είναι δυνατή η ανίχνευση της πορείας του προϊόντος μέχρι τη διάθεσή του στους καταναλωτές. Λόγω της απουσίας των απαραίτητων αρχείων για την ιχνηλασιμότητα δεν μπορούν να εντοπιστούν άμεσα οι επιμολυσμένες ποσότητες που διοχετεύθηκαν στην αγορά.

Οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις της Μάνος Α.Ε. δεν κατάφεραν να πάρουν δείγματα, καθώς και οι 1.185 τόνοι του επιμολυσμένου ηλιελαίου είχαν διατεθεί σε πελάτες της εταιρείας.
Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος υπέγραψε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Μάνος Α.Ε., η οποία ισχύει μέχρι τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης από την πλευρά της ώστε να τηρούνται οι κανονισμοί ασφάλειας και να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών.

Την ίδια απόφαση είχε λάβει και η νομαρχία Μαγνησίας, επειδή ελεγκτές της που είχαν κάνει επιθεώρηση στις 29 Φεβρουαρίου είχαν διαπιστώσει ότι τα απόβλητα της εταιρείας κατέληγαν σε αγωγό ομβρίων υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: