Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ JEAN ASSELBORN

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι, γεύμα εργασίας στον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ivica Dacic και στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn.

Αμέσως μετά, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο Jean Asselborn έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που είναι κοντά μας σήμερα, μετά από πρόσκλησή μου, για να συναντηθούμε μαζί και με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας. Και για την προοπτική της ένταξης του κόμματος αυτού στη Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά βεβαίως και για τις εξελίξεις στη Σερβία γύρω από την ευρωπαϊκή της πορεία και τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης που θα ανοίξει τους δρόμους προς την Ευρώπη. Αλλά παράλληλα, με εχέγγυα της ίδιας της Ευρώπης προς την Σερβία, για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας, καθώς και την υποστήριξη μιας ευρωπαϊκής Βαλκανικής, κάτι το οποίο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθυστερήσει.

Και έχει καθυστερήσει, παρά τις προσπάθειες που είχαμε κάνει το 2003, στη Θεσσαλονίκη, ως Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εντάξει πλήρως τα Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να δώσουμε ξανά δύναμη και ζωτικότητα σε αυτή την πορεία.

Και βεβαίως, σε αυτή την κατεύθυνση, θα παίξει καθοριστικό ρόλο και η πορεία της Σερβίας προς την Ευρώπη.

Και πάλι Jean, ευχαριστώ.



J. ASSELBORN :Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η επίσκεψή μου εδώ, στην Αθήνα και η συνάντηση που είχα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Βρίσκομαι εδώ ως συντονιστής των σοσιαλδημοκρατών και σοσιαλιστών υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Πιστεύω ότι, οι επαφές που είχαμε με το κόμμα του κ. Dacic υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες. Πρόσφατα, εκφράστηκε η πολιτική βούληση για την οικοδόμηση ενός κόμματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως αυτό εκφράστηκε από το κόμμα του κ. Dacic στη Σερβία.

Για να μπορέσει να επιτύχει αυτή η προσπάθεια, ενός κόμματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πιστεύω ότι αυτό που θα πρότεινε κανείς, θα ήταν να γίνουν προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Με την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κόμμα του κ. Dacic, αλλά θα πρέπει να είμαστε και αισιόδοξοι και ρεαλιστές. Πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό στη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: