Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Ο μυστηριώδης κ. Νιντλ της Siemens

Από την Καθημερινη
των Τάσου Τέλογλου - Ευας Καραμανωλη

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της δίκης στο Μόναχο κατά του χειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, οι βασικοί ύποπτοι στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον κ. Διονύση Δενδρινό, δεν έχουν αποφασίσει να πάρουν θέση έναντι των ενδείξεων εμπλοκής τους και επιμένουν να δείχνουν προς τους πολιτικούς. Τα παλαιότερα στελέχη του τομέα τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas (Ηλίας Γεωργίου, Χρήστος Καραβέλλας) φαίνεται ότι προσανατολίζονται να ζητήσουν τη βοήθεια του κατηγορουμένου νούμερο 18 στο Μόναχο.

Ο κατηγορούμενος νούμερο 18 δεν είναι άλλος από εκείνον που προσυπέγραφε τις «προτάσεις» για «προμήθειες», που έφθαναν από την Αθήνα. Πρόκειται για τον κ. Ράινχαρντ Πέτερ Νιντλ, γεννημένο στις 7 Μαΐου του 1944 στο Μπάντ Σάροου της Αυστρίας. Ο κ. Νιντλ ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν από τη βαυαρική αστυνομία κατά την έφοδό της στα γραφεία της Siemens στις 15 Νοεμβρίου 2006 και ανακρίθηκε ως ύποπτος. Στις 17 Απριλίου του 2007 έδωσε δεύτερη κατάθεση, στην οποία περιέγραψε αναλυτικά το σύστημα των «διακριτικών πληρωμών» της εταιρείας του.

Οι υπογραφές του, σύμφωνα με μία έκθεση της βαυαρικής αστυνομίας ένα τρίμηνο πριν από τη διατύπωση του κατηγορητηρίου (Μόναχο 31 Ιουλίου 2007), βρίσκονται κάτω από εγκρίσεις «προμηθειών», αποδείξεις πληρωμών από το ταμείο, εντολές πληρωμών, μεταξύ των άλλων και στην Ελλάδα.

Ο κ. Νιντλ φέρεται να προσυπογράφει, για παράδειγμα, το ιδιόχειρο σημείωμα που συντάχθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1998 για τη διανομή των προμηθειών σχετικά με τη σύμβαση 8002 ανάμεσα στη Siemens και τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ελληνικού Οργανισμού.

Η κατάθεση του κ. Νιντλ δεν περιλαμβάνεται στα έγγραφα που παρέλαβαν οι τρεις Ελληνες δικαστικοί από το Μόναχο και ορισμένοι από τους υπόπτους, που έχουν κληθεί στην Αθήνα, θεωρούν ότι αυτό μπορεί να κρύβει κάτι ύποπτο εκ μέρους της Εισαγγελίας στο Μόναχο. Αλλά συνήγοροι των κατηγορουμένων στο Μόναχο, που γνωρίζουν τη δικογραφία, λένε ότι ο κ. Νιντλ δεν γνώριζε παρά μόνο όσα του έλεγαν οι Ελληνες συνομιλητές του της Siemens Ηellas. Συνεπώς η χρησιμοποίηση της κατάθεσής του θα έχει το νόημα μόνο για να αποφύγουν κάποια στελέχη της Siemens στην Ελλάδα να κατονομάσουν πολιτικά πρόσωπα με τα οποία η γερμανική εταιρεία είχε ιδιαίτερα στενές -και οικονομικές- σχέσεις.

Αντιθέτως ο δεύτερος στην ιεραρχία των τηλεπικοινωνιών με το παλιό σύστημα των «μαύρων ταμείων», κ. Μπέρνσαου, είχε καταθέσει ότι το πρώην διευθυντικό στέλεχος της ελληνικής Siemens κ. Πρόδρομος Μαυρίδης έκανε πληρωμές χαμηλών, στην ιεραρχία του ΟΤΕ, στελεχών και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος των διοικούντων και άλλων φορέων αποφάσεων. Ο κ. Μπέρνσαου δεν έχει ερωτηθεί μέχρι στιγμής από τον Ελληνα εισαγγελέα, αν και δεν είναι κατηγορούμενος, αλλά απλός μάρτυρας στη δίκη του Μονάχου.

Εν τω μεταξύ, υπομνήματα με τα οποία αρνούνται την ποινική εμπλοκή τους στην υπόθεση της Siemens, κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου το πρώην στέλεχος της ελληνικής κ. Διονύσης Δενδρινός και το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ κ. Γιώργος Ορφανός, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του ο κ. Δενδρινός υποστηρίζει ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει κανείς που να αναφέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία στη δική του εμπλοκή. Ο ίδιος περιγράφει τη συμμετοχή του στο κομμάτι εκτέλεσης της σύμβασης για το σύστημα C4I επισημαίνοντας ότι η Siemens έλαβε υπερεργολαβικό ρόλο στην εκτέλεση των συμβάσεων από την αμερικανική SAIC. Οπως φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Δενδρινός η σύμβαση εκτελέστηκε υπό δύσκολες συνθήκες με οικονομικούς όρους συμφέροντες για το Δημόσιο. Υποστηρίζει επίσης ότι η συμμετοχή του στην υπόθεση ήταν μόνον εκ της θέσεώς του στην εταιρεία και ισχυρίζεται ότι δεν είχε άλλη επίσημη ιδιότητα. Τέλος ο κ. Δενδρινός επισημαίνει ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι έχει λάβει έμβασμα ή ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με υπεράκτια (offshore) εταιρεία και ως εκ τούτου ζητεί να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση ως προς το σκέλος που τον αφορά.

Παράλληλα προθεσμίες να καταθέσουν ως ύποπτοι έλαβαν από τις 19 μέχρι τις 26 Μαΐου τα πρώην στελέχη της εταιρείας κ. Ηλ. Γεωργίου, Μιχ. Χριστοφοράκος και Πρ. Μαυρίδης καθώς και τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ κ. Χρήστος Καζατζής, Γιώργος Σκαρπέλης, Βασίλης Τσακωνιάτης, Δημήτρης Παπούλιας και Θανάσης Γρεβένιτης. Σύμφωνα μα πληροφορίες η 26η Μαΐου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των ανωμοτί καταθέσεων.

Τέλος, τη Δευτέρα εξάλλου θα παραδοθούν στον εισαγγελικό λειτουργό τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise για λογαριασμό της μητρικής Siemens.

Δεν υπάρχουν σχόλια: