Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2008

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2008, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επέλεξε, για άλλη μια φορά, να ανακοινώσει τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Απριλίου, Παρασκευή απόγευμα του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος, προσπαθώντας προφανώς να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι αυτοί που θα πληροφορηθούν ότι, στο τετράμηνο το έλλειμμα του Προϋπολογισμού είναι κατά 92,8% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περσινό ενώ ο ετήσιος στόχος ήταν η μείωση κατά 11,8% .

Τα στοιχεία αποδεικνύουν την δημοσιονομική εκτροπή που είχε επισημάνει το ΠΑΣΟΚ ήδη από το Δεκέμβριο του 2007.

Τα έσοδα έχουν «πατώσει» και στη πραγματικότητα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, όπως φάνηκε από τα στοιχεία εσόδων για τον Μάιο. Οι πρωτογενείς δαπάνες εκτοξεύτηκαν στο 12,2% έναντι στόχου 8,3%.

Οι δικαιολογίες που επικαλείται το Υπουργείο είναι έωλες. Οι επιστροφές φόρων για το νέο σύστημα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης σκόπιμα δεν είχαν υπολογιστεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, όπως σκόπιμα είχαν υποεκτιμηθεί οι ανάγκες για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα τρικ και οι λογιστικές αλχημείες που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν αρκούν πια για να κρύψουν την πραγματικότητα και να καλύψουν τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα «πληρώνουν» καθημερινά το λογαριασμό της ανικανότητας της κυβέρνησης. Με αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό που αδυνατεί να τιθασεύσει. Με περισσότερους φόρους λόγω της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας, της μη τιμαριθμοποίησης της αλλά και της επιβολής του ενιαίου τέλους ακινήτων. Με υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικής προστασίας.

Χρειάζεται μια πολιτική διαφορετική από αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την αύξηση του πλούτου σε βιώσιμη και ανταγωνιστική βάση μέσα από γενναία αναδιάρθρωση των δημοσίων επενδύσεων και των δαπανών, μακριά από σπατάλες, υπέρ των επενδύσεων. Με την άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με ουσιαστική στήριξη της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών και ανακατανομή του εισοδήματος. Με την προώθηση πραγματικών, τολμηρών μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς, ώστε να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: