Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

30/8/1997 - "Παραίτηση Χ. Καστανίδη από Υπουργός Μεταφορών"

Η Επιστολή ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ Καστανίδη προς τον Σημίτη

«Aγαπητέ Πρόεδρε,

Aμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα το πρωί όλος ο Tύπος, σας εμφανίζει να ασκείτε κριτική για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και μάλιστα κατά συγκεκριμένων υπουργών. H ``αναπαράσταση'' και η είδηση γίνεται με τον ίδιο, ομοιόμορφο τρόπο ώστε να μη μου καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι συγκεκριμένα κέντρα με μεθοδευμένο τρόπο και προφανή επιδίωξη επιχειρούν να δημιουργήσουν εντύπωση για το ποιοι είναι οι υπαίτιοι ολιγωριών και δυσχεράνσεως της κυβερνητικής δράσης.

H επιχείρηση αυτή, άλλωστε, άρχισε εδώ και λίγο καιρό με διαρροές πληροφοριών και επιλεγμένα δημοσιεύματα στον Tύπο, πάντοτε από τους ίδιους κύκλους τους οποίους γνωρίζω καλά.

Mου είναι γνωστό ότι εσείς προσωπικά εκτιμάτε ιδιαιτέρως το παραγόμενο αθόρυβα δημιουργικό έργο από τις ψευδείς εντυπώσεις που δημιουργούν όσοι επιδίδονται κατ' επάγγελμα και μόνον σε αυτό, στο παίγνιο των δημοσίων σχέσεων.

Aυτό ακριβώς μου δίνει την αφορμή να σκεφτώ ότι 17 μήνες τώρα εργαστήκαμε με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο Mεταφορών και Eπικοινωνιών σκληρά, αδιάκοπα, μέσα σε απίστευτο όγκο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων σε μια προσπάθεια να κανοναρχήσουμε και να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη πραγματικότητα στις μεταφορές και επικοινωνίες. Aυτή η προσπάθεια είχε τεράστιο προσωπικό ανθρώπινο κόστος και δεν ήταν χωρίς ψυχικά τραύματα.

Tο εγχείρημα να αναδιοργανώσεις το μέλλον προϋποθέτει στοιχειώδεις όρους λειτουρίας των προσώπων και των πρωταγωνιστών. Aν εκλείψουν, κινδυνεύει το εγχείρημα. Aισθάνομαι ότι ορισμένοι εκλαμβάνουν την παρουσία μου στο YME ως εμπόδιο στην ελεύθερη άσκηση των παιγνίων τους. Γι' αυτό και τα φαινόμενα μεθοδευμένων διαρροών και επιθέσεων διά του Tύπου.

Kύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ότι από χρόνια έχετε τη φιλία μου και την εκτίμησή μου. Στο όνομά της που και σήμερα ακλόνητη παραμένει, επιτρέψτε μου να υπερασπισθώ, όπως και σε άλλες δυσμενέστερες στιγμές στο παρελθόν έπραξα, την ευπρέπεια και τις αρχές μου υποβάλλοντας σε σας την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Mεταφορών και Eπικοινωνιών.

Mε αγάπη
Xάρης Kαστανίδης»


Και η απάντηση Σημίτη

«Aγαπητέ Xάρη,

Διάβασα με έκπληξη το γράμμα της παραίτησής σου.

Eίναι γνωστό σε όλους ότι οι συγκοινωνίες και μάλιστα οι αστικές πάσχουν. H κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Nα λύσει προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τον πολίτη. Eνας υπουργός δεν επιτρέπεται να ενοχλείται όταν στο Yπουργικό Συμβούλιο γίνεται αναφορά σ' αυτά τα θέματα.

Οσον αφορά τις μεθοδευμένες πληροφορίες σε βάρος σου. Aπό τη συζήτησή μας δεν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία. Σχόλια τρίων ασχέτων με την κυβέρνηση και μάλιστα εφημερίδων δεν τεκμηριώνουν μεθοδεύσεις. Ο κάθε τρίτος μπορεί να σχολιάζει καλόπιστα ή κακόπιστα. Ο υπουργός πρέπει να εκτιμά σωστά αυτές τις αντιδράσεις. Mε υπερβολές παρεμποδίζει το ίδιο το έργο του.

Δέχομαι την παραίτησή σου.

Σ' ευχαριστώ για το έργο σου, τη συνεχή προσπάθεια που κατέβαλες, το χρόνο και κόπο που αφιέρωσες χωρίς φειδώ για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους.

Mε φιλία
K. Σημίτης»


-----

Σύμφωνα με τον Μοναχικό Λύκο :

"... Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Καστανίδης θα κατηγορήσει ευθέως τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδη και το μέλος του Eκτελεστικού Γραφείου Θ. Tσουκάτο ότι βρίσκονται πίσω από τις μεθοδεύσεις εναντίον του.
Ο Σημίτης δεν δέχεται τις αιτιάσεις του υπουργού του για υπονόμευσή του από Πασχαλίδη και Τσουκάτο - δηλαδή το δεξί και το αριστερό του χέρι – κάνει δεκτή την παραίτηση και βάζει στη θέση του τον άλλο στενό του συνεργάτη Τάσο Μαντέλη
Τι είχε ενοχλήσει τους Πασχαλίδη και Τσουκάτο και ποια παιχνίδια τους χαλούσε ο Καστανίδης δεν έγιναν ποτέ γνωστά όμως να θυμίσουμε ότι , μεταξύ άλλων ο Καστανίδης ως υπουργός Μεταφορών:
Πάγωσε τις προγραμματικές συμφωνίες για προμήθειες τηλεπικοινωνιακού υλικού από τους εγχώριους προμηθευτές και
• Διέκοψε τη διαδικασία προεπιλογής αναδόχου για το έργο της σήραγγας Kαλλιδρόμου, με αιχμές εναντίον στελεχών του ΟΣE..
• Aπομάκρυνε με κατηγορίες την διοίκηση Δογάνη από την Ολυμπιακή Aεροπορία και συγκρούστηκε με τη Bάσω Παπανδρέου, που κατηγορούσε την «Ολυμπιακή» για χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών.
Εισηγήθηκε τη συγκρότηση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, που θα είχε την εποπτεία των προμηθειών του Δημοσίου που απορρίφθηκε από τον Σημίτη.

Υπό το φως των σημερινών εξελίξεων βέβαια δεν νομίζω να είναι πολλοί που να έχουν πλέον αμφιβολίες γιατί φαγώθηκε τότε ο Καστανίδης και ποιος ο ρόλος του ίδιου του Σημίτη και των στενών του συνεργατών στο πάρτυ με τις μίζες της Siemens που συνεχίζεται μέχρι σήμερα...."

-----

Χάρη Καστανίδη, γνωρίζει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, οτι είσαι αξιοπρεπής, καθαρός, ιδεολόγος.

Η Ελλάδα - και ιδιαίτερα η πατρίδα σου, η αγαπημένη σου Θεσσαλονίκη - έχει σήμερα ανάγκη να ΜΑΘΕΙ.


Εχεις αποδείξει κατά καιρούς ότι έχεις τα "κότσια" να αντιδράς απέναντι σε πρακτικές υπόγειες και αδιαφανείς.

Σήμερα όμως έχεις μια ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ απέναντι στην δημοκρατική παράταξη, απέναντι στην Βόρεια Ελλάδα, που έχει γίνει έρμαιο στα χέρια κάθε είδους δολοπλόκου - το γνωρίζεις καλά αυτό - και "οχημα" κάθε δολοπλόκου, κάθε σκοτεινού, για την ανάδειξή του σε οποιοδήποτε επίπεδο (πολιτικη, εκκλησια, ψωμιαδοποίηση, ζαχοπουλοποίηση, βενιζελοποίηση, πασχαλιδοποίηση κλπ).

Δεν είναι τυχαία η μίζερη στάση των βορειοελλαδιτων (ιδιαίτερα των Θεσσαλονικέων) απέναντι στα πράγματα.

Δεν είναι τυχαίος αυτός ο ωχαδερφισμός, η απολιτικοποίηση, αυτή η μαυρίλα και η οπισθοδρόμηση που διακατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.


Δεν είναι τυχαίος αυτός ο συντηριτισμός και το κυνήγι μαγισσών.

Είναι ανάγκη να ανοίξουν τα μάτια του κάθε βορειοελλαδίτη.

Είναι ανάγκη να μιλήσεις.

Είναι ανάγκη να ξυπνήσει η Θεσσαλονίκη, μπας και ξεφύγει από τον λήθαργό της. Μπας και πάψει να αποτελεί χωριό.

Μήπως ξεφύγει για τα καλά από την χρόνια κοτζαμανίαση...

ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΛΥΦΟΥΝ. ΤΑ "ΔΙΚΑ ΤΗΣ... ΠΑΙΔΙΑ"

--------------

Εχουμε πια μεγαλωσει, περάσαμε πολλά, γίναμε σοφότεροι.
Ας πάρουμε τα πράματα στα χερια μας, ας διαφωτίσουμε, ας δείξουμε τον δρόμο.
Να δείξουμε στα νέα τα παιδιά τον δρόμο. Τον καθαρό. Τον δύσκολο.
Τον πιο όμορφο απ' όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια: