Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ

Κυρίες και κύριοι διαβάσαμε όλοι τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης σε κυριακάτικη εφημερίδα, που επιχειρούν να παραπλανήσουν για ακόμη μια φορά την κοινή γνώμη ως προς τις πραγματικές επιλογές και κατευθύνσεις αυτής της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο Υπουργός ότι το 2008 καμία νέα αύξηση, πέρα των προγραμματισμένων ήδη αποφασισμένων και υπογεγραμμένων, δεν πρόκειται να εγκριθεί σχετικά με τη ΔΕΗ και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό, σε πολύ απλά ελληνικά σημαίνει νέες αυξήσεις κατά 12% στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, εντός του επομένου εξαμήνου έως και την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Συνολικά δηλαδή σε ένα χρόνο οι Έλληνες καταναλωτές είδαμε και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να αυξάνονται κατακόρυφα κατά 19%.

Η πολιτική των προγραμματισμένων, αποφασισμένων και υπογεγραμμένων αυξήσεων που ακολουθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, έγκειται στη λογική και στην πραγματικότητα ότι πρόκειται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα, με άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα την εκτόξευση του πληθωρισμού.

Το επιχείρημα ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε στη χώρα μας την τελευταία τετραετία μόνο κατά 17% είναι σαθρό καθώς οι αυξήσεις το 2004 - 2008 αγγίζουν το 25%. Σε κάθε περίπτωση συνιστά τον απόλυτο στρουθοκαμηλισμό απέναντι σε ένα υπαρκτό και κρίσιμο πρόβλημα αυτό της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους που πλήττει άμεσα τόσο τα νοικοκυριά όσο και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat που έχουμε στη διάθεσή μας, το λεγόμενο «ενεργειακό καλάθι», που αποτελείται από τις τιμές ηλεκτρικού, καυσίμων και βενζίνης, αυξάνεται στη χώρα μας με το τρίτο υψηλότερο ρυθμό στον ΟΟΣΑ από το 2005 μέχρι σήμερα.

Μάλιστα τον Απρίλιο του 2008 το ενεργειακό καλάθι αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 17,2% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κινείται στο 11,5%, στη Γαλλία 12%, στη Γερμανία 9,5%, στην Πορτογαλία 8,7% και στην Ολλανδία μόλις 2,8%. Αυτά είναι συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αδράνεια και την αδυναμία της Κυβέρνησης να ελέγξει τον πληθωρισμό και να προστατέψει το λαϊκό εισόδημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες τόσο οι απλοί εργαζόμενοι των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, όσο και οι επιχειρήσεις περιμένουν και απαιτούν μια άλλη πολιτική από αυτή των προγραμματισμένων και υπογεγραμμένων αυξήσεων.

Κάθε σώφρων και κάθε λογικός άνθρωπος απαιτεί να υπάρξει μείωση τιμών εδώ και τώρα, στις τιμές της ενέργειας με στόχο να ανασάνει η ελληνική οικογένεια, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μειώσεις τιμών ευρύτερα σε όλα τα προϊόντα και στις επιχειρήσεις που προμηθεύουν ευρείας κατανάλωσης αγαθά και συγκεκριμένα τρόφιμα.

Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και να μην επιχειρεί να παρουσιάσει ως πάγωμα τιμών τις προγραμματισμένες και υπογεγραμμένες από τον Υπουργό, αυξήσει στα τιμολόγια της ΔΕΗ οι οποίες όπως πάντα μετακυλύονται τελικά στην αγορά, στο συνολικό κόστος της οικονομίας και στον καταναλωτή.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει προσφάτως η ΔΕΗ. Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ είναι απογοητευτικά παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει αυξήσει σημαντικά τα τιμολόγια, και τα επιχειρηματικά και τα οικιακά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη της ΔΕΗ σημείωσαν δραματική πτώση το 1ο τρίμηνο του 2008, παρά το γεγονός ότι τα τιμολόγια αυξάνονται διαρκώς και οι καταναλωτές πληρώνουν αυτές τις αυξήσεις. Τα κέρδη προ φόρων το 1ο τρίμηνο είχαν μείωση 39,8%. Έφτασαν δηλαδή τα 34,3 εκ. ευρώ έναντι 57 εκ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο του προηγούμενου έτους του 2007. Τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους ήταν 30 έναντι 41 εκ. πέρσι στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, με ποσοστιαία πτώση 26,8%.

Εδώ έχουμε επίσης ένα άλλο παράδοξο: παρά την τεράστια μείωση των κερδών τα συνολικά έσοδα λόγω και των αυξήσεων των τιμολογίων στη ΔΕΗ, έφτασαν το 1,41 από 1,24 δις ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή τα έσοδα κατά 13,5%. Ενώ δηλαδή μεγαλώνει ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης την ίδια ώρα η επιχείρηση αδυνατεί να αξιοποιήσει αυτή την αύξηση των οικονομικών της στοιχείων.

Πράγμα, που σημαίνει ότι η κακοδιαχείριση, την οποία οι ξένοι οίκοι που η ΔΕΗ έβαλε, κοστολογούν έως και 700 εκ. ευρώ το χρόνο, δεν έχει αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα του μεγάλου κόστους λειτουργίας, και φυσικά τη νύφη να την πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική την οποία πληρώνουν τόσο οι καταναλωτές όσο και η ίδια η επιχείρηση, αφού η ΔΕΗ με τις ανίκανες διοικήσεις, τα διογκούμενα χρέη, τα δάνεια, τις μηδενικές επενδύσεις, τις αθρόες και επαναλαμβανόμενες εισαγωγές ρεύματος οι οποίες κόστισαν διπλάσια ποσά το 2007 σε σχέση με το 2006, οδηγείται τελικά σε ζημίες.

Σας θυμίζω ότι μέχρι το 2004 η κερδοφορία της επιχείρησης άγγιζε τα 500 εκ ευρώ το χρόνο και από αυτά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια πήγαιναν στον κρατικό προϋπολογισμό. Όλα αυτά με αυξήσεις που δεν υπερέβαιναν το 2,5% με στόχο πάντα την προστασία του καταναλωτή, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Σας θυμίζω επίσης ότι η ΔΕΗ διατηρούσε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς διακοπών ρεύματος.

Το τρίτο και τελευταίο θέμα που θέλω να θίξω σήμερα, μιας και αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται αν δεν έχει ολοκληρωθεί κυβερνητική Επιτροπή για θέματα ακρίβειας, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ΟΟΣΑ από ανοιχτές και επίσημες πηγές, για τα επίπεδα ακρίβειας στη χώρα μας, αλλά και τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στα χέρια μας, σχετικά με την πραγματική εικόνα που παρουσιάζει η αγορά σήμερα μετά τις περίφημες μειώσεις και τα «παγώματα» τιμών που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες επιλεκτικά από κάποιες επιχειρήσεις.

Κατ' αρχήν θέλω να τονίσω ότι είναι πολιτικά ανεπίτρεπτο -με βάση και τα στοιχεία που σας έχω δώσει προηγούμενα και τα έχετε στα χέρια σας- και κοινωνικά άδικο για μια ευρωπαϊκή χώρα το γενικό επίπεδο των τιμών των τροφίμων στην ελληνική αγορά, να είναι το 6ο υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, του ΟΟΣΑ Ευρώπης.

Θα ήθελα όμως να καταρρίψω κι ένα ακόμη μύθο που καλλιεργεί η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες γύρω από επιλεκτικές και μεμονωμένες πλασματικές μειώσεις τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας -τα οποία και θα τα στείλουμε στον κ. Φώλια- οι μειώσεις οι οποίες εξαγγέλθηκαν στις αρχές Ιουνίου, αφορούν μόνο 12 επιχειρήσεις από τις 1.373 που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ το λιανικό εμπόριο, αφορούν 55 προϊόντα από τα 2.000 περίπου καταναλωτικά προϊόντα και είναι εικονικές μειώσεις.

Χαρακτηριστικά επισημαίνω ότι οι περισσότερες μειώσεις που ανακοίνωσαν οι επιχειρήσεις, κυμαίνονται από 3 έως 10 λεπτά! Αφορούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό των προϊόντων και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα θέλω να καταγγείλω το γεγονός ότι την ίδια ώρα που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανήγγειλαν μειώσεις τιμών και η Κυβέρνηση πανηγύριζε για το αυτονόητο, οι ίδιες επιχειρήσεις προέβαιναν σε αυξήσεις τιμών σε μια σειρά από προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρύζι αυξήθηκε από 4 έως 12%, τα άλευρα 5%, τα είδη οικιακής χρήσης 5%, τα χαρτικά 5%, μαρμελάδες 4%. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι από τις 12 επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν πάγωμα τιμών, οι 7 τουλάχιστον από αυτές, είχαν ήδη περάσει αυξήσεις στην αγορά έως και 14% το 2008. Ευλόγως λοιπόν τώρα μπορούν να παγώνουν τις τιμές. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: