Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σε όλους. Χθες στη Βουλή χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, μια ευκαιρία για να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, για τη θέση της Ελλάδας σε αυτή την Ευρώπη που τώρα δημιουργείται.

Χάθηκε μια ευκαιρία γιατί η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβώνας. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε πάντα στα ζητήματα αυτά τον πολίτη στο επίκεντρο. Θα συνεχίσουμε να θέλουμε τον πολίτη ενημερωμένο, τον πολίτη συμμέτοχο στις αποφάσεις που τον αφορούν, είτε οι αποφάσεις αυτές παίρνονται στην Ελλάδα, είτε παίρνονται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ειδικά, όσο περισσότερο η χώρα μας επηρεάζεται από αποφάσεις που παίρνονται στο Ευρωπαϊκή Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόσο εμείς θα επιμένουμε να θέτουμε ζητήματα μεγαλύτερης συμμετοχής, μεγαλύτερης ενημέρωσης, για να μπορεί ο Έλληνας πολίτης να γίνει στην πραγματικότητα Ευρωπαίος πολίτης κι όχι απλώς κατ’ επίφαση.

Ένα παράδειγμα: η περίφημη ιστορία της διεύρυνσης των ωρών εργασίας, το περίφημο 65ωρο, όπου η κυβέρνηση πήγε στο Συμβούλιο Υπουργών και με την απουσία της, στην πράξη, συνυπέγραψε την αύξηση αυτή των ορίων ηλικίας και ελπίζει τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο για να αντιστρέψει αυτή την απόφαση.

Ένα απλό παράδειγμα για το πώς αυτά που συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη χώρα μας και ένα παράδειγμα για το γιατί πρέπει να βρίσκουμε περισσότερους τρόπους, για περισσότερη συμμετοχή και καλύτερη ενημέρωση του Έλληνα πολίτη για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

***

Σήμερα, όμως, είναι μια μεγάλη μέρα για την ελληνική οικονομία. Αυτό διότι επιτέλους έχουμε την ανασύσταση ενός οργάνου που νομίζω ότι είχε λείψει σε όλους μας και αυτή είναι η περίφημη Αγορανομία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, δια μέσου του αρμοδίου υπουργού, τη σύσταση μιας υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

Ουδείς γνωρίζει τι θα κάνει, ουδείς γνωρίζει πώς θα το κάνει, ουδείς γνωρίζει γιατί χρειάστηκε να περιμένουμε τόσο καιρό για να συσταθεί αυτή η υπηρεσία, μια υπηρεσία που βεβαίως παραμένει χωρίς αρμοδιότητες ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής των επιχειρήσεων. Να το πω με απλά λόγια: μια υπηρεσία η οποία δεν έχει αρμοδιότητα στο να ελέγξει τα καρτέλ και τις ολιγοπωλιακές πρακτικές.

Αυτό που βλέπουμε και αυτό που έχουμε στην πράξη είναι ότι από την «εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων», περνούμε σήμερα στη «θερινή σύναξη των αγορανόμων». Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης για το πώς θα ελέγξει την ακρίβεια στην αγορά, αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης για το πώς αυτή η χώρα, αντί να προχωράει μπροστά, πηγαίνει με ταχύτατα βήματα προς τα πίσω σε παρελθούσες πρακτικές, αποτυχημένες πρακτικές ετών, που δεν θα θέλαμε να ξαναδούμε.

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μιλάει για ενίσχυση του ανταγωνισμού. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο η επανασύσταση της Αγορανομίας βοηθά τον ανταγωνισμό. Είναι μάλλον μια απλή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία στο χώρο αυτό τα χρόνια που πέρασαν.

Να θυμίσουμε ότι ο πληθωρισμός είναι ο φόρος του φτωχού. Ο πληθωρισμός δεν πέφτει γενικώς σε όλο τον πληθυσμό με ένα ισόρροπο τρόπο. Ο πληθωρισμός πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, πλήττει ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα, πλήττει ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους.

Γι' αυτό κι εμείς λέμε ότι ο πληθωρισμός που νιώθουν τα πιο φτωχά στρώματα είναι τουλάχιστον κατά 50% υψηλότερος από τον επίσημο πληθωρισμό.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα επιχειρήσει να πείσει όλους μας για δύο πράγματα, να παραπλανήσει όλους για δύο πράγματα: πρώτον, ότι αυτός ήταν που έβαλε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα των τιμών των τροφίμων με την περίφημη επιστολή στον κ. Barosso. Επιστολή, την οποία νομίζω πως όλοι εδώ αναρωτηθήκαμε, εάν πρόκειται απλώς για κακόγουστο αστείο ή για πραγματική προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Όταν είναι γνωστό ότι το θέμα αυτό επρόκειτο να μπει στη Σύνοδο στην ημερήσια διάταξη.

Το δεύτερο πράγμα, με το οποίο θα επιχειρήσει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ο κ. Καραμανλής, είναι για άλλη μια φορά να μας πει ότι όλο το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Με άλλα λόγια, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν: μια μετάθεση ευθυνών «εμείς δεν φταίμε σε τίποτα, η κυβέρνησή μας δεν φταίει σε απολύτως τίποτα. Για όλα φταίνε οι διεθνείς συγκυρίες, για όλα φταίει η τιμή του πετρελαίου».

Βέβαια, αυτή η επιχειρηματολογία είναι εντυπωσιακή στο πόσο πολύ προσκρούει στην πραγματικότητα. Και προσκρούει στην πραγματικότητα γιατί στην Ελλάδα μόνο 1 μονάδα από το 5%, που έχει φτάσει ο πληθωρισμός, αποτελεί εισαγόμενο πληθωρισμό.

Είμαστε μια χώρα, στην οποία τους τελευταίους 5 μήνες η διαφορά από το μέσο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διευρυνθεί. Είμαστε η χώρα στην οποία ο πληθωρισμός, οι τιμές, για να το πω διαφορετικά, έχουν αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη των 27. Η Ελλάδα από το 2005 μέχρι σήμερα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης δεν πείθονται από τα στοιχεία αυτά που παρέθεσα από τη Eurostat, ίσως θα έπρεπε να ακούσουν τον απελθόντα πλέον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Γκαργκάνα, ο οποίος έδωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μας είπε, για παράδειγμα ο κ. Γκαργκάνας ότι ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου αύξησε κατά μέσο όρο τα κέρδη του κατά 82%, το λιανικό εμπόριο κατά 21%, το σύνολο του εμπορίου κατά 43%.

Να προσθέσω κι εγώ μερικά στοιχεία σε αυτά: ο κλάδος των τροφίμων αύξησε τα κέρδη του κατά 19%, όταν ο τζίρος αυξήθηκε μόλις κατά 11%. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Σημαίνει ότι αυξήθηκε το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις μετακύλησαν στους καταναλωτές όλο και μεγαλύτερες τιμές. Το ίδιο έγινε για τα φάρμακα: αύξηση των κερδών 45%, όταν ο τζίρος αυξήθηκε μόλις 18%.

Έχουμε επιχειρήσεις σε κρίσιμους κλάδους για την τσέπη του Έλληνα πολίτη, οι οποίες κερδοσκοπούν ασύστολα και περνούν στον καταναλωτή ό,τι αυξήσεις υπάρχουν. Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία δεν κάνει απολύτως τίποτα γι' αυτά.

Επανέρχομαι στον κ. Γκαργκάνα και επαναλαμβάνω μια φράση του, την οποία είπε κατά την αποχώρησή του: «?Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα σε σύγκριση με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλεται κατ' αρχήν στα υπερβολικά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά». Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον πληθωρισμό στη χώρα μας.

Έχουμε ολιγοπωλιακές πρακτικές σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό κλάδων της ελληνικής οικονομίας κι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό.

Εμείς επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι το ζητούμενο είναι η μείωση των τιμών εδώ και τώρα. Η μείωση των τιμών εδώ και τώρα μπορεί να επιτευχθεί. Πώς μπορεί να επιτευχθεί; Κατ' αρχάς, το κράτος μπορεί να μειώσει τα τιμολόγια στις επιχειρήσεις τις οποίες ελέγχει. Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την ακρίβεια μέσω της αύξησης των τιμολογίων στις κρατικές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, οι τιμές μπορούν να πέσουν με μια σοβαρή ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου, που ήδη υπάρχουν. Όχι τη δημιουργία νέων, για να βολευτούν απλώς κάποιοι «ημέτεροι», υπηρεσίες που δεν έχουν πραγματικό ρόλο. Αλλά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών, των θεσμών για τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού, των μηχανισμών που μπορούν να ελέγξουν τις εναρμονισμένες πρακτικές και τα ολιγοπώλια στην αγορά. Αυτό θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και αυτό δεν κάνει.

Να θυμίσω ότι είναι πρωτόγνωρο να έχουμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, από τη ΓΣΕΕ, η οποία κατεβαίνει για πρώτη φορά σε συλλαλητήριο αύριο με θέμα την ακρίβεια, ως και τον ΣΕΒ, που όλοι εγκαλούν την κυβέρνηση για πλήρη απραξία στο μείζον αυτό θέμα, που αγγίζει κάθε τσέπη, κάθε ελληνικού νοικοκυριού.

Εμείς κάθε μέρα θα επανερχόμαστε σε αυτό, όχι με μια διάθεση διαπιστώσεων, αλλά με μια διάθεση κριτικής και προτάσεων, για το πώς μπορεί το ελληνικό νοικοκυριό να ξεφύγει από την κρίση που βρίσκεται τώρα.

Μια τελευταία λέξη εδώ. Ακούμε τις τελευταίες ημέρες από κυβερνητικές διαρροές, περί επιδόματος θέρμανσης και Ταμείου κατά της Φτώχειας. Να τα πάρουμε ένα - ένα. Επίδομα θέρμανσης: το χρωστάει ήδη η κυβέρνηση. Εδώ και δυο χειμώνες το χρωστάει η κυβέρνηση και δεν το έχει δώσει. Ας μην διανοηθεί να έρθει σήμερα και να μας πει ότι «αυτό είναι η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας».

Το Ταμείο κατά της Φτώχειας, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί, αποτελεί νόμο του κράτους από τον Ιανουάριο και, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, δεν έχει «πέσει» ούτε μία υπογραφή. Πόσο καιρό χρειάζεται για να συσταθεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο; Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση ακόμη και για αυτές τις πενιχρές παροχές που μπορούν να δοθούν, για να ανακουφίσουν εισοδηματικά στρώματα με μεγάλο πρόβλημα.

***

Έρχομαι σε ένα διαφορετικό ζήτημα. Όλοι διαβάσαμε και είδαμε σήμερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη διαδικασία του Κτηματολογίου. Είναι σαφές ότι ο αριθμός των γραφείων που λειτούργησαν ήταν επαρκής, ότι οι υπάλληλοι λειτουργούν μόνο και μόνο με το φιλότιμο, ενώ δεν έχει υπάρξει η επαρκής ενημέρωση, ότι οι Τράπεζες δεν είχαν παράβολα για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, ότι το τηλεφωνικό κέντρο που επρόκειτο να εξυπηρετήσει τους πολίτες ήταν μονίμως απασχολημένο.

Με άλλα λόγια: κακή οργάνωση, κακή προετοιμασία, κακή ενημέρωση του κοινού, εσπευσμένα στη μέση του καλοκαιριού, μια διαδικασία - λαιμητόμος, για να δείξει ζήλο ο υπουργός Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω και να σας δείξω τη δήλωση την οποία καλείται ένας πολίτης να συμπληρώσει. Νομίζω είναι χρήσιμο για όλους μας να της ρίξουμε μια ματιά και να αναρωτηθούμε πόσοι ακριβώς πολίτες μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την κυριότητα, τις δουλείες, τις εμπράγματες ασφάλειες, τις κατασχέσεις, τις εγραπτέες αγωγές και ανακοπές, τις εγραπτέες μισθώσεις, τη μεταλλειοκτησία, τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Αυτή δεν είναι μία αίτηση που μπορεί να συμπληρώσει ένας πολίτης. Είναι μια αίτηση που σπρώχνει τον πολίτη, σε επιτήδειους. Είναι μια αίτηση που σπρώχνει για άλλη μια φορά τον πολίτη ώστε να βρει μεσάζοντες και έχει ήδη δημιουργηθεί μια αγορά μεσαζόντων, για να μπορέσει να βοηθήσει τους πολίτες να συμπληρώσουν την αίτηση του Κτηματολογίου.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας, όχι απλώς να ετοιμάζει όμορφες αιτήσεις, αλλά να έχει το απαραίτητο προσωπικό για να βοηθά τους πολίτες να συμπληρώσουν τις αιτήσεις αυτές και να το κάνει μέσα σε συνθήκες αξιοπρέπειας.

Το μόνο πράγμα που δεν είδαμε αυτές τις μέρες, που έχει ξεκινήσει η ιστορία αυτή, ειδικά στην Αθήνα, είναι συνθήκες αξιοπρέπειας. Είδαμε ηλικιωμένους να σπρώχνονται και να στριμώχνονται για να κάνουν πράγματα που θα έπρεπε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία να είναι αυτονόητα.

***

Συνεχίζω με ένα άλλο θέμα και αυτό είναι να επιστήσω την προσοχή σας σε μια επιστολή η οποία έχει σταλεί στον κ. Σουφλιά. Η επιστολή αυτή αφορά στην ανάγκη να τεθεί σε νέα, ανοιχτή, ουσιαστική και δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο Σχέδιο Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου, ώστε να έρθει στη Βουλή έχοντας πραγματικά εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του στην πράξη.

Η επιστολή αυτή υπογράφεται από τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πολιτικό εκπρόσωπο για Θέματα Περιβάλλοντος, Σπύρο Κουβέλη, από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρο Τατούλη και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Είναι, πιστεύουμε, μια σημαντική επιστολή που δείχνει μια διακομματική αντίληψη, ότι ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν γίνεται με σωστό τρόπο, ότι από τη συζήτηση που έγινε μέχρι τώρα γεννώνται πολλά ερωτήματα, στα οποία το παρόν νομοσχέδιο δεν απαντά και δείχνει την έλλειψη μιας σαφούς στρατηγικής, ξεκάθαρης φιλοσοφίας και ενός σύγχρονου οράματος.

Το Εθνικό Χωροταξικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί για άλλη μια φορά να το περάσει στα γρήγορα. Νομίζω πως η υπογραφή αυτών των τριών βουλευτών από τρία κόμματα -και, βεβαίως, τονίζω τη συμμετοχή και ενός βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή αυτή- δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα, καθώς και την ανάγκη ο αρμόδιος υπουργός να αλλάξει τακτική στο ζήτημα αυτό.

***

Ολυμπιακή Αεροπορία. Συνεχίζεται η προσπάθεια απαξίωσης της εταιρείας αυτής με την απώλεια των χρονοθυρίδων, των λεγόμενων slots δηλαδή, των δικαιωμάτων προσγείωσης και απογείωσης για συγκεκριμένες ημέρες σε τρία πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, Φρανκφούρτη, Μόναχο και Γκάτγουικ στη Βρετανία.

Τα slots είναι άυλη περιουσία, μιας αεροπορικής εταιρείας. Αποτελούν πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, κατά πολλούς ίσως και το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Εδώ λοιπόν έχουμε μια συνειδητή απαξίωση της Ολυμπιακής και φοβούμαστε ένα όλο και περισσότερο χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου.

Με τις πράξεις της και τις παραλήψεις της, η κυβέρνηση οδηγεί την εταιρεία αυτή σε κλείσιμο και γίνεται ολοένα και πιο σαφές τι ακριβώς εννοούσε ο αρμόδιος υπουργός, όταν λίγο - πολύ μας προανήγγειλε το κλείσιμο της Ολυμπιακής πριν από κάποιους μήνες.

***

Την ώρα που μιλάμε, συνεχίζεται η μάχη στη Βουλή για την πώληση του ΟΤΕ. Να σημειώσω εδώ ότι στη συζήτηση που γίνεται είναι παρόντες και έχουν εγγραφεί ελάχιστοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και θάρρος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν αυτή την επιλογή της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους, με την ονομαστική ψηφοφορία που ζητά το ΠΑΣΟΚ και θα ολοκληρώσει τη συζήτηση, τα μεσάνυχτα. Το πρωί μίλησε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης. Μας έδωσε θλιβερές δικαιολογίες για την πώληση.

Ο κ. Αλογοσκούφης είναι υπόλογος. Είναι υπόλογος γιατί εξέθεσε τον ΟΤΕ σε επιθετική εξαγορά, με τις πράξεις του και με την κατάργηση των νομοθετημάτων του ΠΑΣΟΚ, που προστάτευαν το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΤΕ. Είναι υπόλογος, γιατί τον εκποιεί αντί πινακίου φακής. Είναι υπόλογος, γιατί το κάνει με αδιαφανείς διαδικασίες και, τέλος, γιατί χρησιμοποιεί τη Βουλή για να καλύψει τις πράξεις αυτές και να καλύψει και τα νομικά κενά που υπάρχουν στη σύμβαση.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει, όλη την ημέρα σήμερα, να εκθέτει τα επιχειρήματά του, για να γίνει σαφές στους Έλληνες πολίτες, ότι πουλιέται μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση χωρίς λόγο, για ευτελές τίμημα και με αδιαφανείς διαδικασίες.

***

Τέλος, δύο ανακοινώσεις. Πρώτη ανακοίνωση. Το Σάββατο 21 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί μνημόσυνο για τα 12 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Και δεύτερη ανακοίνωση, από αύριο Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή 22 Ιουνίου, θα υπάρχουν Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους νομούς της χώρας, σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας, του κόστους ζωής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια.

Τις ερωτήσεις σας παρακαλώ.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, απ’ αυτό που είπατε, όσον αφορά την ταλαιπωρία που υπάρχει και όλα αυτά που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία για το Κτηματολόγιο για την υποβολή των αιτήσεων. Ήθελα να ρωτήσω, αυτή είναι η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά με την υπόθεση του Κτηματολογίου; Γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει ένα απίστευτο χαράτσι στους πολίτες, τους βάζουν να πληρώνουν τρεις και τέσσερις φορές για ένα ακίνητο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, η διαφωνία μας προφανώς είναι ευρύτερη απ’ αυτό και το έχουμε δηλώσει και αφορά και στο τι έχει να πληρώσει ο κάθε πολίτης. Τώρα πληρώνει διπλά, διότι, πέρα από αυτά που έχει να πληρώσει για την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας του, έχει να πληρώσει και σε μεσάζοντες, για να μπορέσει να κάνει το αυτονόητο, να συμπληρώσει την αίτηση.

Εμείς απλώς σήμερα αντιδρούμε στο τριτοκοσμικό της εικόνας που είδαμε όλοι μας, που δεν τιμά μια χώρα, η οποία θα έπρεπε να εξασφαλίζει αυτονόητες διαδικασίες εξυπηρέτησης των πολιτών. Και βέβαια προλαβαίνω, όχι εσάς, αλλά όποιον από την κυβέρνηση έρθει, και πάλι, να πει: «ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ». Το μόνο που μας λείπει είναι να μας πουν ότι και το ΠΑΣΟΚ φταίει για τις ουρές σήμερα.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, η επιστολή που εστάλη για το θέμα του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Βουλευτή τον κ. Κουβέλη του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπαγιαννάκη από τον Συνασπισμό, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην παράταξη του κ. Τατούλη που συμμετέχει μ' αυτούς τους δυο Βουλευτές της αντιπολίτευσης, που στην ουσία επικρίνουν τον κ. Σουφλιά για την πολιτική του στο χωροταξικό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως το ερώτημα αυτό πρέπει να το θέσετε στην παράταξη του κ. Τατούλη. Εμείς χαιρόμαστε που ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει το θάρρος να συνυπογράψει ένα κείμενο για τα κακώς κείμενα σε ένα θέμα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό αναπτυξιακά για τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αν για έναν ετήσιο προϋπολογισμό γίνεται μια συζήτηση που κρατάει εβδομάδες στη Βουλή και κορυφώνεται με τη γνωστή διαδικασία, για ένα αναπτυξιακό σχέδιο, γιατί περί αυτού πρόκειται -ένας εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός είναι μεταξύ άλλων και το αναπτυξιακό πλαίσιο της χώρας- θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια σωστή συζήτηση και ενημέρωση των πολιτών.

Αυτό δεν έχει γίνει και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στο πώς είναι οι επιλογές αυτού του σχεδίου, στο τι κάνει και τι δεν κάνει. Άρα λοιπόν είναι προς τιμήν του το ότι συνυπογράφει μαζί με δύο βουλευτές, έναν του ΠΑΣΟΚ κι έναν του ΣΥΡΙΖΑ, το αυτονόητο.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα χρησιμοποιήσω ένα κομμάτι της απάντησής σας που δώσατε νωρίτερα για το θάρρος προφανώς που δεν είχαν κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εγγραφούν. Ανάλογη έλλειψη θάρρους επέδειξαν και οι Βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο χθες και δεν πήραν το λόγο στη συζήτηση στη Βουλή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς εννοείτε με αυτό.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εννοώ ότι αυτό που έχει ακουστεί από πολλές πλευρές και συζητήθηκε, ακόμα και για λευκή απεργία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτών, αρνούμενοι ουσιαστικά να πάρουν το λόγο κατά τη συζήτηση χθες και οι οποίοι πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρατήρησα χθες ότι σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν κατηγοριοποιώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν τους βάζω καπέλα, ούτε συμμετοχές σε ομάδες. Είναι βουλευτές του Κινήματος και όλοι οι βουλευτές του Κινήματος ψήφισαν την πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία είναι πολύ πιο καθαρά πλέον και δείχνουν ότι το ’98 κάποιος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με μεσολαβητή κάποιον Ρόκκο, φαίνεται να έχει δεχθεί μίζες από τη SIEMENS σε μια καναδική Τράπεζα, αν έχετε ερευνήσει το θέμα.

Αν δεν το έχετε ερευνήσει και περιμένετε από τη Δικαιοσύνη επισήμως να αποφανθεί, τι διαφορά έχει αυτή η στάση από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, πρώτον, να έρθουν όλα στη δημοσιότητα, να πάνε στην Εισαγγελία, στη Δικαιοσύνη και κατόπιν να τα εξετάσετε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής. Εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή πει πολύ καθαρά ότι οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν οποιονδήποτε πρέπει να έρθουν στο φως. Και να το κάνουν συντεταγμένα. Να έρθουν στο φως, δηλαδή όχι μέσω διαρροών και άρθρων στις εφημερίδες, αλλά μέσα από την κανονική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Και γι' αυτό ακριβώς έχουμε ζητήσει, για να δούμε εάν πράγματι υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, να γίνει Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Αυτή είναι η θέση μας. Είναι ξεκάθαρη.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας έχει ανησυχήσει το γεγονός; Δεν έχετε διερευνήσει εσείς ως κόμμα; Περιμένετε δηλαδή να αποκαλύψει κάποιος άλλος το τι έχει συμβεί; Δεν έχετε διερευνήσει στο εσωτερικό σας να δείτε ποιος ήταν Υπουργός εκείνη την περίοδο και έχει πάρει αυτά τα χρήματα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ σε διάφορες περιόδους. Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα. Η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όποιον και να αφορά οτιδήποτε.

Εξάλλου, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και κάτι άλλο, επειδή εδώ μιλάμε με υπονοούμενα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος στον οποίο αναφέρεστε, εάν δεν κάνω λάθος, έχει πει ότι έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του αρμόδιου εισαγγελέα και της Δικαιοσύνης.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα και ορμώμενος από τις αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εμπλοκή του ή όχι, τη φερόμενη εν πάση περιπτώσει εμπλοκή του με τη SIEMENS είχατε σχολιάσει ότι το ΠΑΣΟΚ, η θέση του ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται πλήρως. Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, των σημερινών που αφορούν σε πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ εμμένετε στο ίδιο σχόλιο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είχα σχολιάσει τότε ότι οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν το όποιο πολιτικό πρόσωπο πρέπει να είναι καθαρά, να έρθουν στην επιφάνεια, να έρθουν στο φως και, είχα πει επίσης, ότι οι απαντήσεις οι οποίες έχουν δοθεί, δεν ήταν επαρκείς. Και νομίζω πως τα στοιχεία, τα οποία ακολούθησαν την αρχική αποκάλυψη της υπόθεσης, επιβεβαιώνουν απολύτως την αρχική μας εκτίμηση.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω με αφορμή τα όσα είπε και χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στο ALTER, από την 11η Νοεμβρίου και μετά υπάρχει κλεφτοπόλεμος στο ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε ότι αυτά όλα πρέπει να τελειώσουν;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από την 11η Νοεμβρίου και μετά, υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια από όλα μας τα στελέχη, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και φτάνοντας και στο τελευταίο στέλεχος, να επικεντρωθούμε στα προβλήματα του πολίτη. Γι΄ αυτά θέλουμε να μιλάμε, γι΄ αυτά θα μιλάμε. Οτιδήποτε μας αποσπά από αυτά, δεν βοηθάει το Κίνημα.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η κίνηση για παράδειγμα αυτών των πανεπιστημιακών που τάσσονται στο πλευρό του κ. Σημίτη σας αποσπά την προσοχή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο επ΄ αυτού.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος στην ουσία διαφωνεί και διαφοροποιείται από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για το θέμα των συνεργασιών και του κυρίαρχου στόχου που έχετε θέσει για την αυτοδυναμία. Ο κ. Πάγκαλος εξακολουθεί και παραμένει στην άποψη ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Συνιστά για το ΠΑΣΟΚ πρόβλημα ο κ. Πάγκαλος;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μην με καλείτε να σχολιάσω δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι σχολιαστής, είμαι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Λέω την άποψη του κόμματος, η άποψη του κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα, το θέμα των συνεργασιών ή μη με άλλα κόμματα, έχει εκφραστεί πεντακάθαρα από το Πολιτικό Συμβούλιο. Έχει επαναληφθεί πολλές φορές από τον Πρόεδρο.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Φαίνεται όμως ότι όλοι δεν το έχουν πάρει ίσως αυτό το μήνυμα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως το μήνυμα είναι πολύ καθαρό και το έχουν καταλάβει όλοι.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για τον ΣΕΒ και τη χθεσινή του παρέμβαση, εσείς την κρίνετε ότι ήταν πολιτική η παρέμβαση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κοιτάξτε, είπα και πριν, όταν μιλούσα για την ακρίβεια, ότι είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση να εγκαλείται για την αποτελεσματικότητα ή τη μη διάθεση παρέμβασης στο ζήτημα της ακρίβειας από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τόσο από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, όσο και από τον ΣΕΒ. Με αυτή την έννοια και με αυτή τη λογική, νομίζω ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πολιτική για το ζήτημα της ακρίβειας και δεν υπάρχει πολιτική, διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση.

Εμείς δεν λέμε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη, εμείς λέμε ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια, είναι δέσμια συμφερόντων. Δεν θέλει να πολεμήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν θέλει να δει τις ολιγοπωλιακές πρακτικές σε διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και εξαντλεί την πολιτική της πρωτοβουλία σε μεγαλοστομίες, στην ίδρυση παρωχημένων μοντέλων ελέγχου της αγοράς, σε πράγματα τα οποία δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ερωτήσεις αν έχετε αντοχές. Σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισαν φίλια κατά το παρελθόν Μέσα Ενημέρωσης τη σύγκρουση Παπανδρέου - Σημίτη, έχετε κάποιο σχόλιο, έχετε κάποια παρατήρηση, είστε ικανοποιημένοι, θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται το ρεπορτάζ που διαβάσατε ή ακούσατε ή είδατε στα πραγματικά δεδομένα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επί του συγκεκριμένου, δεν έχω καμιά απολύτως παρατήρηση. Θα κάνω μια γενική επισήμανση, που είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να υπάρχει η προσοχή των Μέσων στα μηνύματα που θέλει να εκπέμπει στους πολίτες, στις προτάσεις που κάνει και στην κριτική που κάνει στην κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι, πολλές φορές, ο πειρασμός είναι μεγάλος να εμμένουμε όλοι σε μια εσωστρέφεια.

Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτή. Θέλουμε να επανέλθουμε σε αυτά που πιστεύουμε ότι πραγματικά ενδιαφέρουν τον πολίτη και αυτά που ενδιαφέρουν τον πολίτη είναι ο άλλος πόλος εξουσίας σε αυτή τη χώρα, η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, τι έχει να του πει για τα μεγάλα του προβλήματα.

Εμείς εκεί θέλουμε να σταθούμε και να αναμετρηθούμε και να δούμε αν πράγματι αυτά που έχουμε να πούμε ενδιαφέρουν τον πολίτη, αλλά να αναμετρηθούμε πάνω σε αυτά. Να αναμετρηθούμε και να δούμε αν πείθουμε τους πολίτες και αν έχουμε λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας. Εάν πείθουμε τους πολίτες, αν έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση για τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες επιχειρήσεις, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μπορούμε να μείνουμε πάνω σε αυτά και να γίνει μια πραγματική πολιτική συζήτηση; Εμείς αυτό επιδιώκουμε. Και η δεύτερη ερώτησή σας;

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπώς δεν έχετε πρόβλημα με άδικη κριτική ή με άδικο τρόπο που μεταχειρίστηκαν την επικαιρότητα τα Μέσα, αλλά έχετε πρόβλημα με το ότι βρέθηκαν εκτός θέματος. Και αν βρέθηκαν εκτός θέματος ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα και η σύγκρουση ή η πιθανή ρήξη ή η διάσπαση ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο μπορεί να αφορά το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, δεν είναι μείζονα είδηση; Δεν είναι σημαντικό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα επιχειρήσω να κάνω εγώ τη δουλειά σας και να πω τι είναι και τι δεν είναι μείζων είδηση. Αυτό θα το αξιολογήσετε εσείς και αναλόγως θα πράξετε. Εμείς απλώς επιχειρούμε να προβάλουμε προς τα έξω τις θέσεις μας και την κριτική μας και αυτό θα επιχειρούμε να κάνουμε.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρουν και προφανώς ενδιαφέρει η πορεία του δεύτερου κόμματος στην Ελλάδα σήμερα. Προφανώς και ενδιαφέρει αυτή η πορεία. Αλλά πέρα από τα στοιχεία των εσωτερικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα περισσότερο ενδιαφέρει τον πολίτη, αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη δυνατότητα την επόμενη ημέρα να είναι δύναμη διακυβέρνησης, δύναμη ευθύνης και αλλαγής για συγκεκριμένες προτάσεις. Και αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το κομμάτι, το κομμάτι των προτάσεων, το κομμάτι της κριτικής, πολλές φορές, δεν τυγχάνει του ενδιαφέροντος που θα μπορούσε να έχει με βάση αυτά που λέμε. Δεν είναι αιχμή αυτό, είναι μια διαπίστωση.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Επανέρχομαι στη SIEMENS διότι σήμερα η κυρία Μπακογιάννη μετά τον αδερφό της είπε και αυτή πως τάσσεται υπέρ της σύστασης Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής στη Βουλή για τη διερεύνηση των όποιων ζητημάτων αφορούν ενδεχομένως πολιτικά πρόσωπα κλπ. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την αλλαγή της στάσης των δύο αυτών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μελών της οικογένειας Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται μέχρι στιγμής από τα πρώτα στοιχεία να βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το σχόλιό μου είναι ότι περιμένω να δω στη Βουλή να ψηφίζουν, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα καταθέσετε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή για το θέμα του ΟΤΕ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η βούλησή μας για να καταθέσουμε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή είναι δεδομένη. Θα επιλέξουμε, όμως, εμείς το χρόνο. Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: