Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κ. Σημίτης - Πως τοποθετούνται επί του θέματος στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ροδόπη

Από την εφημερίδα της Κομοτηνής ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Γιώργος Πεταλωτής:
«Χρέος μας να προσφέρουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες»

«Νομίζω ότι οι προτεραιότητες που πρέπει να θέτουμε σήμερα είναι αυτές που θέτει η ελληνική κοινωνία και εκείνο που προέχει είναι να προβάλλουμε ως κίνημα, και αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ότι η χώρα μας περνά μια περίοδο σοβαρής κρίσης, η οποία διαχέεται στην ελληνική κοινωνία με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το χρέος μας είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως Κίνημα και να προσφέρουμε όχι μόνο λύσεις αλλά κυρίως ελπίδα και προοπτική στους πολίτες αυτής της χώρας. Σήμερα μιλάμε για μια Ελλάδα που έχει δύο εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μία Ελλάδα που ταλανίζεται από την ακρίβεια και την ανεργία και θεωρώ ότι πέρα από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι ότι πριν από δύο μέρες εκφράστηκε δημοσκοπικά η προτίμηση των πολιτών στο ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια καλύτερα από τη Ν.Δ. Νομίζω ότι αυτό απαντά στο τι πρέπει να γίνει εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ σήμερα και αύριο και να μείνουμε εκεί».

Γιώργος Μανανάς:
«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρακτορείο στοιχημάτων»

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρακτορείο στοιχημάτων ώστε κάποιοι να βγαίνουν να δίνουν ποσοστά και να μιλούν υπέρ και κατά. Υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις. Πάντως η παρουσία και η θέση του κ. Σημίτη την ώρα που δινόταν μάχη και υπήρχε συγκεκριμένη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι ήταν άστοχη. Μπορούσε να καταθέσει την άποψή του στα όργανα του κόμματος. Από τη στιγμή που ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του πολύ περισσότερο θα μπορούσε αυτός εφόσον είναι τέως πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα από τη στιγμή που υπήρχε εκπεφρασμένη άποψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν άστοχη η ενέργειά του.
Νομίζω ότι η θέση του Γιώργου Παπανδρέου αν και δύσκολη είναι προς μια κατεύθυνση που θέλει να δείξει ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε μέσα σε συντεταγμένα όργανα και να έχουμε τους ρόλους μας. Αυτά που έλεγε ο πρόεδρος και για τα μέσα και για κάποια κυκλώματα είχε δίκαιο και αποδεικνύεται τώρα. Μόλις η Νέα Δημοκρατία δεν πάει καλά και είναι με το ένα πόδι στον τάφο κάτι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ και έχουμε πρόβλημα. Το δύσκολο είναι η διαχείριση της κατάστασης και εκεί πρέπει να προσέξουμε. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα και όλοι πρέπει να συμβαδίζουμε με το καταστατικό του Κινήματος»

Κώστας Χουβαρδάς:
«Συντάσσομαι με την απόφαση του κ. Παπανδρέου»

«Συντάσσομαι με την απόφαση του κ. Παπανδρέου. Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δικιά μου δημοκρατική παράδοση».

Δάμων Δαμιανός:
«Η απόφαση θα δράσει καταλυτικά εφόσον συνιστά πολιτική στροφή προς την κεντροαριστερά»

«Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να δράσει καταλυτικά για το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του στην περίπτωση που δεν αποτελεί απλά και μόνο μια στιγμιαία στάση, τιμωρητική σε σχέση με μια συμπεριφορά την οποία επέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός, εφόσον συνιστά μια συνολική πολιτική στροφή στην πορεία του Κινήματος προς πολιτικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι περισσότερο προοδευτικές και κεντροαριστερές. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Σημίτης δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του αλλά εκφράζει μια ολόκληρη λογική μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που κατά την άποψή μου είναι άποψη κεντροδεξιά είναι μια λογική, η οποία βοήθησε το ΠΑΣΟΚ για κάποια χρόνια προκειμένου να είναι στην εξουσία αλλά σήμερα αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι δεν είναι εκείνη η λογική, δηλαδή η κεντροδεξιά, που υπάρχει μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και εκπροσωπείται ως πτέρυγα από τον κ. Σημίτη και από τους άλλους, δεν είναι εκείνη η λογική που μπορεί να δημιουργήσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κεντροδεξιάς, έτσι ώστε ο ψηφοφόρος να έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του τι ακριβώς πρεσβεύει το κίνημα.
Συνεπώς θεωρώ και πιστεύω ότι μόνο στην περίπτωση που η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου συνοδευτεί με μια ξεκάθαρη πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ που απευθύνεται στη μεγάλη μάζα των σημερινών νέων μη προνομιούχων στη χώρα μας, σε κείνη μόνο την περίπτωση, μπορεί να αναδειχθεί στρατηγικής σημασίας κίνηση που θα ορίσει μέσα σε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο μια καλύτερη μια πιο αισιόδοξη προοπτική για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του.

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος:
«Οι πραγματικοί ηγέτες κρίνονται από τις δύσκολες και επίπονες πολιτικές αποφάσεις»

«Οι πραγματικοί ηγέτες κρίνονται, όχι από τις εύκολες, αλλά από τις δύσκολες και επίπονες πολιτικές αποφάσεις, που πρέπει να λαμβάνουν. Τέτοια ήταν και η απόφαση, που ορθά κατά την άποψή μου, έλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη εκτός Κ.Ο.
Όχι διότι διαφώνησε με την ήδη ξεκαθαρισμένη θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί προβάλλοντας δημοσίως τη διαφωνία του, ουσιαστικά αμφισβητεί ευθέως την εγκυρότητα της ηγεσίας.
Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ παλεύει να ανακτήσει τον κυρίαρχό του ρόλο, προκειμένου να ανατρέψει την αθλιότερη δεξιά και αντιλαϊκή πολιτική. Είναι ανεπίτρεπτο, για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα ενός πρώην πρωθυπουργού επί δύο τετραετίες, να προβαίνει σε μια ενέργεια που το μόνο που προσφέρει είναι διαφωνία για τη διαφωνία, δίχως έτσι πραγματικά να ενδιαφέρεται για την συνοχή και την ενότητα της Παράταξης και κατά προέκταση για τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από τη δεξιά λαίλαπα. Κανείς δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της κηδεμονίας, αλλά και της αυθεντίας του ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν διετέλεσε πρωθυπουργός. Αυτό εξάλλου είναι το πρόταγμα αλλά και το μεγαλείο μιας βαθιά δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ.

Υ.Γ. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε»

Λεωνή Παναγοπούλου:
«Η θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη οικοδομείται μόνο μέσα από την συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών»

«Πώς άραγε θα έπρεπε να οργανωθεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου, με στόχο την ρεαλιστική και προοδευτική χάραξη πολιτικών διακυβέρνησης;
Πολύς ο λόγος για το μόρφωμα της δημοκρατίας που ισχύει και βιώνει η ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα. Και όμως και ο πιο καλοπροαίρετος άνθρωπος διερωτάται για ποια άραγε δημοκρατία να μιλήσουμε. της διαφθοράς, της ακρίβειας, της ανεργίας, της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού, της έλλειψης περιβαλλοντολογικής πολιτικής, της σοκ-αριστικής απαξίωσης της παιδείας; Είμαστε κοινωνοί μιας αστικής δημοκρατίας, της οποίας υπεραμύνεται η κυβέρνηση της Ν.Δ., και της οποίας επιδίωξη είναι να διατηρήσει τους Έλληνες πολίτες παθητικούς δέκτες και χειροκροτητές των όποιων πολιτικών της.
Κι όμως στην σημερινή Ελλάδα των Ευρωπαϊκών προδιαγραφών κι αξιώσεων, η πολιτική της Ν.Δ. , με την ακυβερνησία της αποτυπώνει δύο από τις μεγαλύτερες παθογένειες του σημερινού πολιτικού συστήματος : την ενοχοποίηση της κριτικής και την έλλειψη διάλογου.
Δυστυχώς, η έλλειψη διαλόγου δεν υφίσταται μόνο στις σχέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων. Κραυγαλέο παράδειγμα παντελούς έλλειψης διαλόγου η υπόθεση του ασφαλιστικού, όπως και η περίπτωση του προσχηματικού διαλόγου για την Παιδεία..
Αντιδρώντας στην αυθαιρεσία του κράτους, στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, στην περιφρόνηση του Ελληνικού λαού, το ΠΑΣΟΚ δια στόματος του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, χαράσσοντας μια νέα αντιπολιτευτική γραμμή στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, μίλησε για την ανάγκη διεύρυνσης της Δημοκρατίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εδώ και πολύ καιρό την πολιτική ευαισθησία να μιλήσει ανοιχτά υπέρ του θεσμού του δημοψηφίσματος, αφήνοντας την πρωτοβουλία των πολιτικών επιλογών στους ίδιους τους πολίτες.
Στην δεδομένη χρονική συγκυρία το ΠΑΣΟΚ μένοντας συνεπές στις θέσεις και προτάσεις του ζήτησε να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την Συνταγματική Συνθήκη που σήμερα μετονομάστηκε σε Συνθήκη της Λισσαβόνας, όπως ακριβώς είχε εγκριθεί ομόφωνα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2005.
Ασφαλώς οι σύγχρονες πολυπληθυσμικές πολιτείες δεν μπορούν να λειτουργούν ως άμεση δημοκρατία, αλλά σαφώς η πολιτική θέση του Γιώργου Παπανδρέου για την ενίσχυση του θεσμού του δημοψηφίσματος, όχι απλά αποτελεί πιστή συνέχεια των θέσεων ΠΑΣΟΚ από τα χρόνια του Α. Παπανδρέου, ο οποίος είχε αφήσει ως παρακαταθήκη τον σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία, αλλά συνάμα ενισχύει το προφίλ του Κινήματος πως η θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη οικοδομείται μόνο μέσα από την συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών.
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα των Ευρωπαϊκών προθέσεων, πρέπει να προταχθεί ως ανάγκη η ύπαρξη μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου πρώτο λόγο θα έχει η πολιτική, μια πολιτική που θα υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, τους αδύναμους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους κι όχι μια πολιτική που θα εξιδανικεύει την ανθρώπινη εκμετάλλευση, την ασυδοσία της αγοράς και των νέο-μονοπωλίων.
Επιτέλους, ας γίνει αντιληπτό πως η κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας θα λειτουργήσει θετικά στην διεξαγωγή διαλόγου όχι μόνο κατά την άσκηση πολιτικής των κομμάτων, αλλά και κατά τον εντοπισμό κοινωνικο-ιδεολογικού αντικρίσματος με την ελληνική κοινωνία, την οποία δεν θα βλέπουν ψηφοθηρικά αλλά πρωτίστως ανθρωπιστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: