Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Παζάρια, ψέματα και τα εκατομμύρια του ΠΑΣΟΚ

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
του Τάσου Τέλλογλου

Τα παρένθετα πρόσωπα στα οποία «προσέκρουσε» η έρευνα του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου σχετικά με την πληρωμή 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων σε ένα λογαριασμό του Ρότερνταμ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», τα χρήματα που κατευθύνθηκαν από τη Siemens προς το κόμμα και το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν τα 8-10 εκατομμύρια μάρκα, τόσο για τις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ όσο και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί λογαριασμοί, πέραν αυτού του κ. Ηλία Πιταούλη στην τράπεζα ABN AMRO στο Ρότερνταμ.

Ο κ. Θόδ. Τσουκάτος γνωρίζει αυτού του είδους τις προεκλογικές χορηγίες τόσο από τη Siemens όσο και από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, αλλά και από άλλες εταιρείες (1) και βρίσκεται σε ένα περίεργο είδος «διαπραγμάτευσης» με το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου εμμένει στη γραμμή «όλα στο φως».

«Αυτά τα “όλα”, είναι τόσο πολλά που αν αποδειχθούν δεν θα μείνει τίποτα όρθιο από το πολιτικό σκηνικό που ξέρουμε …» (2), αναφέρει νομική πηγή, που έχει παραστεί στις πάμπολλες διαβουλεύσεις και συζητήσεις, που έχουν διεξαχθεί. Οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις των εμπλεκομένων τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση του λογαριασμού του Ρότερνταμ περιλαμβάνει κασέτες, σημειώματα, γράμματα και αποδείξεις. Τα «κλειδιά» βρίσκονται στα χέρια των κ. Βίου και Τσουκάτου.

Αλλά και τα επιχειρήματα του έτερου των παρενθέτων προσώπων, του κ. Μιχάλη Βόγια, δεν φαίνεται να απαντούν στο ερώτημα γιατί για το έργο των Patriot, πληρώνεται από το 2% των πολιτικών πληρωμών.

Ο κ. Βόγιας, στο υπόμνημα των συνηγόρων του, υποστηρίζει, όπως είχε πει και στην «Κ», ότι πληρώθηκε σε τράπεζα της Ελβετίας για το έργο των αντιπυραυλικών συστημάτων. Επ’ αυτού ο εισαγγελέας κ. Παν. Αθανασίου μπορεί πολύ απλά, με μια επιστολή στη μητρική Siemens να μάθει αν πραγματικά ο κ. Βόγιας πληρώθηκε για κάτι τέτοιο, καθώς και αν είχε προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες.

Ο κ. Βόγιας φαίνεται να έχει συγγενική σχέση με τον κ. Βίο, ο οποίος με την ΟΜΗΡΟΣ κατασκευαστική αναλαμβάνει να κατασκευάσει την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ενα τέτοιο έργο δεν θα ήταν δυνατόν να αναληφθεί χωρίς να υπάρχουν ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις με το τότε σύστημα εξουσίας.

Το γεγονός ότι ο κ. Βόγιας υποστηρίζει ότι από τα 3,3 εκατομμύρια μάρκα που λαμβάνει από τη Siemens μετά τις προγραμματικές συμφωνίες δεν δίνονται χρήματα σε τρίτους από τον λογαριασμό του στη Ζυρίχη δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, καθώς ο ίδιος διαθέτει την οικονομική επιφάνεια να δώσει χρήματα σε τρίτους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Ο κ. Βόγιας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι εισήγαγε από την Ελβετία στην Ελλάδα 210 εκατ. δραχμές για την πληρωμή μιας εταιρείας μαρμάρων, της ΘΕΟΜΑΡ Α.Ε. Το ποσό είναι όσο στρογγυλό το 1 εκατομμύριο μάρκα του... κ. Τσουκάτου.

----------

(1) Επομένως στην Ελλάδα ΔΕΝ πρέπει απλά και μόνο να μιλάμε για σκάνδαλο Siemens. Το παιχνίδι είναι περισσότερο περίπλοκο και έχει να κάνει με "εθνικούς προμηθευτές", με κατασκευαστικές εταιρείες "τηλεοπτικών & λοιπών ΜΜΕ συμφερόντων" κλπ. Το θέμα για τον απλό πολίτη είναι "ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ". Είναι στο χέρι του Γιώργου Παπανδρέου να μην αφήσει να εξελιχθεί η υπόθεση Siemens σε "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" που θα ξεπλύνει τις ευθύνες όσων πίνουν το αίμα του Έλληνα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσει όχι μόνο το πολιτικό τοπίο (για το οποίο κατά την γνώμη μου εχει ευθύνες ΚΑΙ ο λαός που τρώει χρόνια τώρα το κουτόχορτο των καναλιών και ψηφίζει άχρηστους, αχυράνθρωπους και "υπάλληλους" των συμφερόντων) αλλά και το επιχειρηματικό (η άλλη άκρη του... νήματος) με χτύπημα των καρτέλ και των "συμφωνιών κάτω απ το τραπέζι".

(2) Το... "πολιτικό σκηνικό" που αναφέρεται αυτός ο... κάποιος, είναι το σκηνικό της συγκάλυψης και των συμφωνιών κατω απ' το τραπέζι. Είναι το σκηνικό του ΔΟΛ, του ΚΟΚΚΑΛΗ, του ΣΕΒ και όλων αυτών που πίνουν το αίμα του Έλληνα. Το σκηνικό των... αχυρανθρώπων. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: