Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Βάσω Παπανδρέου - «Δεν είμαστε στο ΠΑΣΟΚ όλοι ίδιοι»

Από το ΕΘΝΟΣ
της ΦΩΦΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗ

Ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία (πρώην και νυν) αλλά και προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στέλνει σήμερα η βουλευτής Β' Αθήνας Βάσω Παπανδρέου.


«Δεν είμαστε στο ΠΑΣΟΚ όλοι ίδιοι»

Στην πρώτη συνέντευξή της μετά την πρόσφατη κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η κυρία Παπανδρέου, που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων προ μηνών με την αναφορά της περί πλουτισμού κάποιων στο ΠΑΣΟΚ, κάνει σφοδρή επίθεση στον Κ. Σημίτη για την επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου και επανέρχεται παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το πολιτικό σύστημα και τη θέσπιση κανόνων στο κόμμα. Ζητεί δε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens (επισημαίνοντας ότι αυτοί που έχουν όλο τον φάκελο βρίσκονται στη Γερμανία).

Κυρία Παπανδρέου, είχατε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων εντός του ΠΑΣΟΚ (μάλιστα την αναφορά σας αξιοποίησαν και στη ΝΔ) όταν, την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το κόμμα σας, μετά τις εκλογές μιλήσατε για κάποιους που πλούτισαν. Δεν τους κατονομάσατε, με αποτέλεσμα να κατηγορηθείτε τότε. Σήμερα, νιώθετε δικαιωμένη;

Κυρία Γιωτάκη, ήμουν εκεί όταν φτιάχτηκε το ΠΑΣΟΚ. Και συνέβαλα, με όποιες δυνάμεις διέθετα τότε. Δεν έχω διεκδικήσει ποτέ τίτλους γι αυτό, σε αντίθεση με άλλους. Ημουν κι εγώ μία από κάποιες εκατοντάδες ανθρώπων που φτιάξαμε αυτό που λέγεται ΠΑΣΟΚ.

Για εμένα, όπως και για πολλούς άλλους, το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι πολύ παραπάνω από τη μισή μου ζωή. Θέλω την ενότητα, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Για να ξαναγίνουμε πλειοψηφία, πρέπει να πείσουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ, τουλάχιστον στη διαφθορά. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θεσπίσουμε κανόνες, αλλά και να πάρουμε μέτρα. Εσωτερικός έλεγχος, πόθεν έσχες για όλους που έχουν κομματικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και κανένας δισταγμός για όσους λοξοδρομούν. Το «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», δεν αφορά μόνον εμάς και τη ΝΔ. Αφορά και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα επίπεδα.

Οταν είπα όσα είπα, όλοι γνώριζαν ότι έτσι ήταν τα πράγματα. Δεν το ομολογούσε κανείς, διότι είχαμε μπει σε μια σκληρή εσωκομματική διαδικασία, έπειτα από μία οδυνηρή ήττα. Ωστόσο, οι πολίτες πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ποτέ την αυτοκάθαρσή του. Και έχουν δίκιο.

Ο κ. Βενιζέλος ζητεί «εξεταστική» εντός του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνείτε;

Θα συμφωνούσα αν το ζητούσε μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, για όλους και όλες. Σήμερα, αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Διότι είναι ολοφάνερο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία που αφορούν το σκάνδαλο Ζίμενς. Τον πρώτο λόγο έχουν εκείνοι που γνωρίζουν όλο τον φάκελο. Και αυτοί βρίσκονται στη Γερμανία, κι ας μην είναι Γερμανοί. Εξουσιάζουν από μακριά την πολιτική ζωή της χώρας. Οι δικοί μας δικαστικοί κινήθηκαν αργά. Και βεβαίως, δεν διαθέτουν όλα τα στοιχεία.

Αλλά και όποια στοιχεία διαθέτει η ελληνική Δικαιοσύνη, τα εντάσσει σε σκοπιμότητες. Δεν μιλώ για τους εισαγγελείς, αλλά για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Είναι λοιπόν απαραίτητη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εδώ και τώρα.

Τέσσερα χρόνια δεν καταφέρατε να σηκώσετε κεφάλι. Στα γκάλοπ ακολουθείτε, σταθερά, πίσω από τη «χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών». Ποιος έχει την κύρια ευθύνη γι αυτό; Ο κ. Παπανδρέου; Η μήπως τα στελέχη;

Μη στέκεστε σε αυτά. Προσωπικά, δεν στέκομαι στα γκάλοπ. Και, βεβαίως, δεν ρίχνω την ευθύνη για το ΠΑΣΟΚ στους πολίτες. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε τις ευθύνες, που δεν μπορούμε να πείσουμε. Είναι όμως η πρώτη φορά εδώ και τόσα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πολιτικό σύστημα και τις αλλαγές που απαιτούνται.

Βεβαίως, οι κυβερνήσεις δεν φθείρονται τόσο εύκολα. Ούτε είναι, καλώς ή κακώς, το πρώτο μέλημα της ελληνικής κοινωνίας, οι αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα. Οι πολίτες βλέπουν πρώτα και κύρια τι συμβαίνει στη χώρα και τι συμβαίνει στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Εκεί χάνει το παιχνίδι η κυβέρνηση. Η κατάσταση στην ελληνική Οικονομία είναι τραγική. Και, δυστυχώς, κάθε μέρα που περνάει, κάνει την κληρονομιά που θα αφήσει η ΝΔ, ένα τεράστιο βάρος στην πλάτη του ΠΑΣΟΚ.

Είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η κακοδαιμονία στο ΠΑΣΟΚ προέρχεται από την ανυπαρξία ενός ισχυρού κέντρου, αποτελουμένου από στελέχη που αναγνωρίζει η κοινωνία;

Ολα τα κόμματα χρειάζονται μία συλλογική και αποτελεσματική πολιτική διεύθυνση. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι το γήπεδο δεν είναι το κόμμα, αλλά τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μια κακιά στιγμή του πρώην πρωθυπουργού

Συμφωνείτε με την επιστολή Παπανδρέου και τη διαγραφή Σημίτη;


Η επιστολή Παπανδρέου δεν μιλά για διαγραφή Σημίτη. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους και σε όλες. Από κει και πέρα, πρέπει να σας πω ότι ήμουν μία από τους εισηγητές της πρότασης για δημοψήφισμα, για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Προσωπικά, δεν είχα και δεν έχω κανένα πρόβλημα με την προσφυγή στη λαϊκή θέληση. Πριν από 29 χρόνια, ο κ. Σημίτης είχε παραιτηθεί από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενος το σύνθημά του περί της Ευρώπης των λαών. Εχει νόημα η Ενωμένη Ευρώπη χωρίς τους λαούς της; Δεν έχει. Και συμφωνώ με τον κ. Κ. Σημίτη του 79.

Λέγεται ότι ο κ. Παπανδρέου θέλησε να τονώσει το αρχηγικό του προφίλ με την κίνηση να θέσει ουσιαστικά εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Σημίτη. Επρόκειτο για ένα επικοινωνιακό τρικ;

Το θέμα δεν είναι εύκολο για εμένα, ούτε για κανέναν άλλον μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Να ρωτήσω και εγώ, λοιπόν. Τι θα έλεγε ο κάθε πολίτης, αν δεν απαντούσε με αυτό τον τρόπο σε μία τέτοια επιστολή ο κ. Παπανδρέου;

Νομίζω ότι το πράγμα είναι πολύ απλό, τελικά. Ο,τι μας ξεστρατίζει από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ό,τι μας απομακρύνει από το αντιπολιτευτικό μας έργο, είναι καταδικαστέο. Αυτό είπε ο κ. Παπανδρέου με την επιστολή του.

Μπορεί να είναι ένα σκληρό κείμενο, αλλά δεν είναι μία επιστολή οργανωτικού χαρακτήρα. Αυτό τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι. Θέλω να πιστεύω ότι επρόκειτο για μία κακιά στιγμή του κ. Σημίτη, που δεν μπορεί βεβαίως να ισοπεδώσει την ξεχωριστή του παρουσία και συνεισφορά στην πορεία της Ελλάδας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΙΜΕΝΣ
Σε πολιτικό επίπεδο έχουμε όλοι ευθύνες

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι δεν πήρε χρήματα από τη Ζίμενς την επίμαχη περίοδο - ο κ. Τσουκάτος το αντίθετο. Αν αποδειχτεί ότι τελικώς τα πήρε το ΠΑΣΟΚ, θεωρείτε ότι έγινε εν αγνοία της τότε ηγεσίας; Οι πολιτικές ευθύνες την αγγίζουν;


Αν το ΠΑΣΟΚ έχει μία βασική ευθύνη, είναι επειδή είχαμε τη δυνατότητα αλλά δεν αλλάξαμε ριζικά τους κανόνες της χρηματοδότησης των κομμάτων στην κατεύθυνση της διαφάνειας. Επιδείξαμε θεσμική υποκρισία, χωρίς καν να έχουμε το θάρρος να εισάγουμε ρυθμίσεις που θα μείωναν αυτόματα το κόστος των εκλογικών αναμετρήσεων.

Σχετικά με αυτό που ρωτάτε, δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί. Αν είναι αλήθεια, έχουμε όλοι και όλες ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο.

Πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τον «κάβο» της Ζίμενς;

Με τις προτάσεις μας για τολμηρές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα. Ο κ. Παπανδρέου ήταν αρκετά αναλυτικός στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο. Για την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων, για την ανάγκη να περάσουμε στο σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών, σε συνδυασμό με λίστα.

Πρόκειται για επαναστατικές αλλαγές, που θα περιορίσουν αισθητά το λεγόμενο «μαύρο χρήμα».

Προσωπικά, θα πρότεινα και την απαγόρευση της πολιτικής διαφήμισης. Θα πρότεινα τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο του πόθεν έσχες των πολιτικών. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το κάνει για όλα τα στελέχη του στην κομματική ιστοσελίδα. Ωστόσο, για να μην κοροϊδευόμαστε, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των off-shore, τις οποίες τελευταία συναντούμε πολύ συχνά.

Να υπενθυμίσω επίσης την παλαιότερη δέσμευση του κ. Παπανδρέου, για δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των υπουργικών αποφάσεων. Και να συμπληρώσω ότι αυτό πρέπει να επεκταθεί στους γενικούς γραμματείς, τους διοικητές οργανισμών, στις νομαρχίες και στους δήμους. Επίσης, όλες οι προκηρύξεις έργων και δράσεων και οι αποφάσεις να δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Εχουμε την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Προτείνω να αναβαθμιστεί σε μία πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή, υπό τον έλεγχο της Βουλής και όχι υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Ο καθένας έχει την ευθύνη για όσα λέει

Πρόσφατες δηλώσεις των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου ενόχλησαν τη Χαριλάου Τρικούπη και χαρακτηρίστηκαν «προσωπικές απόψεις». Πρόκειται για τελεσίγραφο νέων διαγραφών; Χρειάζεται κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ ή ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του;


Προφανώς μπορούν όλοι να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αλλιώς δεν θα ήμασταν κόμμα, αλλά λόχος. Προφανώς, επίσης, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη όσων λέει.

1 σχόλιο:

Παρρησία είπε...

Συμφωνώ με τη Βάσω. Δεν είναι όλοι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι βρίσκονται στο απυρόβλητο (πρώην υπουργοί που έχουν παραγραφεί τα καμώματα τους) και άλλοι (λ.χ. Τσουκάτος) στην πυρά

Η Παρρησία στηρίζει Τσουκάτο
http://parrisia.blogspot.com/