Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Το βασίλειο της διαφθοράς - ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΩΣ, ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ

Από την Ελευθεροτυπία
της Ελένης Δελβινιώτη

Η ατιμωρησία βασιλεύει,το αλαλούμ είναι καθεστώς, τα δικαστήρια δεν μπορούν να επιβάλουν τον νόμο και -το κυριότερο- οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν «αισθάνονται» πλέον καλά...


Είναι το «απόσταγμα» από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής παρουσίασε την ετήσια έκθεση για το 2007, εκφράζοντας για πρώτη φορά αμφισβήτηση για τη λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου, των οποίων άλλωστε προΐσταται...

Παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, είπε ο κ. Ρακιντζής, είναι η έλλειψη κατάλληλων μηχανισμών για τον αποτελεσματικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης και κυρίως η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης, συνέχισε ο γενικός επιθεωρητής, οι αόριστες ή επάλληλες αρμοδιότητες των υπηρεσιών ελέγχου,γραφειοκρατικά εμπόδια,χαμηλής ποιότητας μηχανισμοί, ακόμη και κανόνες που θεσπίστηκαν ad hoc για να επιτρέψουν ή να καλύψουν διεφθαρμένη συμπεριφορά.

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα ο κ. Ρακιντζής ανήγγειλε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα αξιολογήσει τα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου από την άποψη του οφέλους και του κόστους και «θα γίνει επιλογή των πιο αποτελεσματικών τρόπων ελέγχου στο πλαίσιο της ενοποίησης των διάφορων ελεγκτικών μηχανισμών».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο κ. Ρακιντζής και για τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη, μίλησε για βραδύτητα και ανεπάρκεια των δικαστηρίων να επιβάλουν τον νόμο κυρίως σε οικονομικά εγκλήματα και κατήγγειλε το καθεστώς ατιμωρησίας των δημόσιων υπαλλήλων τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά γεγονός που έχει δημιουργήσει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο γενικός επιθεωρητής, στους παρανομούντες αίσθημα ασυδοσίας. Ανέφερε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπαλλήλου που εξέδωσε 38 πλαστές άδειες οδήγησης ως υπεύθυνος της Διεύθυνσης Μεταφορών στον Χολαργό, παραπέμφθηκε στα ποινικά δικαστήρια και αθωώθηκε από τα ποινικά δικαστήρια 13 φορές...

Λερναία Υδρα χαρακτήρισε επίσης ο κ. Ρακιντζής τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που ξεφυτρώνουν σε πολλά σημεία των εθνικών κυρίως δρόμων και έχουν προκαλέσει μόνον πέρυσι 300 τροχαία ατυχήματα, στα οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι. Ο επιθεωρητής αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στους Δημάρχους Αμαρουσίου και Κηφισιάς, οι οποίοι έχουν αφαιρέσει διαφημιστικές πινακίδες από τις περιοχές τους.

Προβληματική είναι επίσης και η λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων, καθώς δύο φορές στις δέκα ο επιθεωρητής αναγκάζεται να παρέμβει και να παραπέμψει την υπόθεση σε δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, αφού οι ποινές είναι μηδαμινές σε σχέση με το αδίκημα. Ετσι κατά το 2007 κοινοποιήθηκαν στον γενικό επιθεωρητή 995 πειθαρχικές αποφάσεις και σε 194 από αυτές (ποσοστό 19,5%) ο επιθεωρητής υπέβαλε ένσταση. Ακόμη από τις 798 περιπτώσεις που εξέτασε πέρυσι ο επιθεωρητής, 575 παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα και 188 περιορίστηκαν μόνο σε πειθαρχική δίωξη.

Σταχυολογώντας περιπτώσεις κακοδιοίκησης από τη φετινή έκθεση μένουμε στο καθεστώς που ισχύει εδώ και χρόνια στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα με τη λειτουργία, δίπλα στο κύμα, ταβερνών και άλλων καταστημάτων. Ηδη έχει συγκροτηθεί Μικτό Κλιμάκιο Επιθεώρησης που ερευνά το θέμα, όμως μέχρι να βρεθεί μια λύση οι καταπατητές δρουν και προσπορίζουν κέρδη ανενόχλητοι... Αίσθηση επίσης προκαλεί και η περίπτωση καταπατητών στο Μεσολόγγι (υπάρχει αναλυτικό δημοσίευμα στη χθεσινή «Ε»). Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Ρακιντζής, ο οποίος έχει ζητήσει την τιμωρία του προϊστάμενου της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με εντολή του υπουργού οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα παρέμβουν στην υπόθεση του προστατευόμενου βιότοπου Μεσολογγίου προκειμένου να διαπιστώσουν τη βασιμότητα των καταγγελιών.

------

Αυτό πρέπει είναι το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ που θα πρέπει να έχει η υπόθεση Siemens στο τέλος :

ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ (ΚΑΙ) ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται :

- ΚΑΘΑΡΣΗ στο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα (να απομονωθούν τα σάπια υλικά, τα παπαγαλάκια και οι "υπάλληλοι" των συμφερόντων)

- ΚΑΝΟΝΕΣ διαφανούς λειτουργείας των κομμάτων και έλεγχος των οικονομικών τους (ΑΦΜ, διπλογραφικό σύστημα, ωστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που τα συνδέει με τα οικονομικά συμφέροντα)

- ΑΦΥΠΝΗΣΗ των πολιτών (ωστε να πάψει η βούλισή τους να γίνεται έρμαιο των εμπόρων της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας)

Η υπόθεση SIEMENS είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τους Έλληνες να αποκτήσουν επιτέλους ένα σύγχρονο, δίκαιο και ευέλικτο κράτος.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για να προχωρήσουμε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: