Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

Η ΠΑΣΠ επ' αριστερά

Από την Ελευθεροτυπία
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Η ΠΑΣΠ επ' αριστερά

ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ, ΤΗ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ

Με πυρά προς πάσα κατεύθυνση, προς την κυβέρνηση που «εμπορευματοποιεί
αδίστακτα την εκπαίδευση», αλλά και προς τις «αριστερίστικες,
συντηρητικές ομάδες» που έχουν τη δική τους ευθύνη για «την πόλωση και
τη βία», ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε τον πολιτικό τόνο στην εθνική
συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.


Πολύ κέφι και χαμόγελα αλλά και έντονες συζητήσεις στο συνέδριο της ΠΑΣΠ

«Στροφή προς τ' αριστερά» είναι η φράση-σύνθημα που κυριαρχούσε τις δύο ημέρες της διοργάνωσης -απ' όπου θα αναδειχθεί και ο γραμματέας της ΠΑΣΠ- προκειμένου να εμπεδωθεί ο συντονισμός στη πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της «νεοσυντήρησης» της Ν.Δ., με θέσεις καθαρές -πλέον- κατά των αλλαγών της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια αλλά και εναντίον της συντήρησης της Αριστεράς, για την οποία η σκληρή κριτική περισσεύει.

Για πρώτη φορά διατυπώνονται τόσο στη διακήρυξη όσο και στο κείμενο των πολιτικών θέσεων της ΠΑΣΠ σαφείς και ενιαίες θέσεις κατά του νόμου για τα ΑΕΙ και των συναφών νομοθετημάτων (βλ. αξιολόγηση) αλλά και κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Εξίσου σαφής όμως είναι και η διάκριση από την «άλλη Αριστερά που κάνει επαναστατική γυμναστική», όπως έλεγαν, χαρακτηριστικά, στελέχη της ΠΑΣΠ.Με την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προχθές το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού που τον υποδέχτηκε με συνθήματα και ενθουσιασμό, στο γήπεδο του τάε κβον ντο, όπου και διεξήχθη η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, οριοθέτησε χαρακτηριστικά τη θέση της διπλής αντιπολίτευσης. Η αναφορά στο άσυλο ενδεικτική:

«Το άσυλο, αυτό το ιερό δικαίωμα, είναι αιχμάλωτο δύο αντιλήψεων, που το καταργούν» είπε και συνέχισε: «Η μία είναι της Ν.Δ. που θέλει την Αστυνομία να περιφρουρεί τους φοιτητές, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Η άλλη, είναι αυτή που θέλει διάφορα γκρουπούσκουλα να καταργούν την ελευθερία έκφρασης και σκέψης στην πράξη εντός του Πανεπιστημίου».

«Δεν μπορούμε» -συνέχισε- «να έχουμε ένα Πανεπιστήμιο, ένα ΤΕΙ, αιχμάλωτο της φοβίας, έναντι του νέου, του διαφορετικού, της άλλης άποψης. Το Πανεπιστήμιο που αντί να καλλιεργεί τη σκέψη, την εξορίζει με βασική υπεύθυνη την κυβέρνηση της Ν.Δ., τη νέα συντήρηση με την υποχρηματοδότηση, τη συγκεντρωτική, κρατιστική, πελατειακή, γραφειοκρατική διαχείριση». Αλλά από την άλλη, όπως επισήμανε με έμφαση ο Γιώργος Παπανδρέου, «ευθύνη έχουν -μικρότερη, αλλά έχουν ευθύνη- και διάφορες αριστερίστικες, συντηρητικές εγώ τις λέω, ομάδες. Διότι είναι συντήρηση όποιοι δεν θέλουν τις αλλαγές υπέρ του δημόσιου Πανεπιστημίου και καθηλώνουν τη δημόσια Παιδεία στο παρελθόν, με την πόλωση και τη βία».

Ανατροπή, αλλαγή, προοδευτική μεταρρύθμιση είναι μερικές από τις λέξεις-κλειδιά που ακούστηκαν πολλές φορές το Σαββατοκύριακο προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, εξαιτίας της οποίας «το Πανεπιστήμιο αργοπεθαίνει», όπως τόνισε και ο Γ. Παπανδρέου καθώς «το μόνο που θέλει η κυβέρνηση είναι η απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου και η ανάδειξη του ιδιωτικού». Οχι άμοιροι των ευθυνών, πάντως, και οι «καθηγητές που αδιαφορούν», συμπλήρωσε.

Μέχρι αργά, χθες, συνεχίζονταν οι διαδικασίες ανάδειξης του πανελλαδικού γραμματέα της ΠΑΣΠ. Ανάμεσα στους επικρατέστερους, ο Μιχάλης Νικηφόρος, γραμματέας της ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και εκπρόσωπος του αριστερού ρεύματος στον χώρο. Την προηγούμενη ημέρα είχε ολοκληρωθεί και η διαδικασία αυτονόμησης της ΠΑΣΠ από τη νεολαία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: