Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Αποφεύγετε τις ιστορικές σας ευθύνες κ. Καραμανλή

"Αποφεύγετε τις ευθύνες σας, παρ΄ότι είστε πρωθυπουργός. Εγώ τις ανέλαβα και προτείνω την σύσταση 00001cd1_m.jpgΕξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της SIEMENS. Ξέρω πως θα πονέσουν και τα δυο κόμματα, αλλά θα βγούμε καλύτεροι», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του στην Βουλή, για την ακρίβεια.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Καραμανλή να αποδεχτεί τις προτάσεις του Κινήματος για την διαφάνεια και να μην υπεκφεύγει, ενώ πρότεινε την προσφυγή στις κάλπες, μετά την πλήρη διαλεύκανση όλων των «αμαρτωλών» υποθέσεων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, για την ακρίβεια που πλήττει το εισόδημα της οικογένειας και την κατηγόρησε ότι αντί να ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του κράτους και να επιβάλλει τους κανόνες στην αγορά, «ανέχεται την ασυδοσία συγκεκριμένων συμφερόντων και καρτέλ».

Πρότεινε δυναμικές παρεμβάσεις, ώστε να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε βασικά αγαθά και στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων.


ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κύριοι συνάδελφοι, είναι δύσκολες οι ώρες για την πολιτική ζωή στη χώρα μας. Ακούσαμε για την ακρίβεια μια έκθεση ιδεών –όπως πάντα- από τον κ. Καραμανλή, που σήμερα όμως ήταν ομολογία αποτυχίας, θα έλεγα, και απολογία αποτυχίας.

Αλλά ακούσαμε, και για το μείζον ζήτημα της διαφθοράς και της SIEMENS, μια προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αναβάλει, μια προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αποφύγει, μια προσπάθεια του κ. Καραμανλή, όχι να υιοθετήσει προτάσεις που επί πέντε χρόνια έχει καταθέσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για τη διαφάνεια, αλλά να πάμε σε Επιτροπές, για να συζητήσουμε και πάλι και, να ενοχοποιήσουμε το Σύνταγμα, ως υπεύθυνο για την ύπαρξη διαφθοράς στη χώρα μας.

Κύριε Καραμανλή, αν υπάρχει διαφθορά στη χώρα μας, αρνείται στο πώς εσείς κυβερνάτε τη χώρα. Δεν φταίει το Σύνταγμα.

Αλλά ας ξεκινήσουμε, μιλώντας για την ακρίβεια. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα και πάλι. Όσο κι αν δείχνετε βαθύτατα ευτυχισμένος, όταν δραπετεύετε στο εξωτερικό για να γλιτώσετε τις ευθύνες σας, δεν μπορείτε. Γιατί στην Ελλάδα -και το βάζω και ως ερώτημα- όπου έχουμε το ίδιο νόμισμα με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έχουμε την υψηλότερη ακρίβεια. Δεν είναι εισαγόμενο, είναι ελληνικό το θέμα της ακρίβειας.

Αν βγάλουμε δε το πετρέλαιο και τα οπωροκηπευτικά ως παράγοντες της ακρίβειας, τότε η Ελλάδα έχει 35% περισσότερο δομικό πληθωρισμό από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντήστε σε αυτό κ. Καραμανλή. Σε αυτό φταίνε οι Βρυξέλλες;

Αλλά οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Νάρκες στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη και του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία με την τιμολογιακή σας πολιτική. ΔΕΗ: αύξηση 25% ΟΤΕ: αύξηση 50% στο πάγιο την τελευταία τετραετία ΕΛΤΑ: αύξηση 48% στο βασικό τέλος την τελευταία τετραετία, ΕΥΔΑΠ: αύξηση 80% στα πάγια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: αύξηση 77% την τελευταία τετραετία και το 2009 120% ΤαξίΙ: αύξηση 75% Διόδια: 96% αυξήθηκε η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, από 13 σε 28 ευρώ ΕΡΤ: 45% αύξηση

Αυτές τις τιμές τις επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κ. Καραμανλή; Όχι. Τις επέβαλε η Νέα Δημοκρατία.

Νάρκες στο εισόδημα του μέσου και φτωχότερου Έλληνα με την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Μειώσατε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές, προς όφελος κυρίως των λίγων και ισχυρών Νομικών Προσώπων. Κάνατε βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης, μετά την απογραφή και, κατόπιν, καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και το φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών. Πάλι δωράκια στους πλουσιότερους της ελληνικής κοινωνίας.

Για να καλύψετε όσα σας έλειπαν, αυξήσατε τον ΦΠΑ το 2005, αυξήσατε τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή από 15% στο 29%, επιβάλατε το 2008 ενιαίο τέλος ακινήτων, δηλαδή νέους φόρους που αυξάνουν το κόστος για τους πολλούς, για τη μεσαία και φτωχότερη τάξη και τροφοδοτούν βεβαίως και την ακρίβεια.

Αυτά τα επέβαλε, κ. Καραμανλή, η διεθνής συγκυρία και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα επέβαλε η Νέα Δημοκρατία.

Νάρκες στο οικογενειακό εισόδημα από την απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας: ανεξέλεγκτες άδειες σε ιδιωτικά διαγνωστικά και νοσηλευτικά κέντρα, τα οποία εγκαινιάζει μάλιστα ο υπουργός Υγείας, κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Αποτέλεσμα; Το κάθε ελληνικό νοικοκυριό δαπανά ετησίως κατά μέσο όρο 1.300 ευρώ για ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στη δημόσια δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην πρώτη θέση για τις ιδιωτικές δαπάνες της υγείας. Ποιος τα πληρώνει αυτά; Ο λαός.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία μας κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι τιμές των φαρμάκων είναι απλησίαστες για τους πολίτες.

Γι’ αυτά φταίει η διεθνής συγκυρία, κ. Καραμανλή; Φταίει η Νέα Δημοκρατία.

Δήθεν δωρεάν παιδεία, που κοστίζει για ένα μαθητή Λυκείου από 400 μέχρι 800 ευρώ το μήνα, όσα δηλαδή για ένα μαθητή σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Οι ιδιωτικές δαπάνες ξεπερνούν στο χώρο της παιδείας τα 4 δις ευρώ.

Νάρκες και στο εισόδημα των δανειοληπτών από την πολιτική σας προς τις Τράπεζες. Καταχρηστικά επιτόκια, ιδιαίτερα για τα καταναλωτικά δάνεια, αδικαιολόγητες προμήθειες σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια, αθέμιτες πρακτικές, τα ψιλά γράμματα όπως λένε, που κρύβουν όμως το αυξημένο κόστος για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όλα αυτά με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ακρίβεια, θερίζουν τα εισοδήματα και διευρύνουν τις ανισότητες και τη φτώχεια. Γι’ αυτό φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή εσείς κ. Καραμανλή;

Μιλάτε για εισαγόμενο πληθωρισμό. Οι αυξήσεις που σημειώνονται στη χώρα μας σε σχεδόν όλες τις κρίσιμες κατηγορίες τροφίμων, υπερβαίνουν από 1 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες, τις αντίστοιχες αυξήσεις στην Ευρωζώνη, του ίδιου νομίσματος.

Η Αθήνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 30 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο. Πιο ακριβή από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Λουξεμβούργο, τη Βαρκελώνη, το Ντουμπάι, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Λος Άντζελες.

Στα αγροτικά προϊόντα, η διαφορά τιμών καταναλωτή και παραγωγού είναι τεράστια. Ακούστε: 800% στα δημητριακά, 500% στα ζυμαρικά, τη ζάχαρη και τους χυμούς, 150% σε βασικά είδη κηπευτικών. Υπερκέρδη αστρονομικά για τους μεσάζοντες, που τα πληρώνει ο αγρότης και ο καταναλωτής.

Πραγματικό εισόδημα που εξανεμίζεται, για να καλύπτει ο Έλληνας πολίτης τις βασικές του ανάγκες. Η μεσαία τάξη, που πίστευε ότι είχε ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Και να πούμε τι εννοούσε με το ευρωπαϊκό μέλλον: Μια σιγουριά να μπορεί να προγραμματίζει, να μπορεί να σκέφτεται για την προοπτική των παιδιών του, με σιγουριά, με ελπίδα. Αυτό εξανεμίζεται με την πολιτική σας κ. Καραμανλή.

Όπως επίσης, δημιουργείται μια τεράστια νέα φτώχεια. Δύο και πλέον εκατομμύρια συμπολιτών μας ζουν σε κατάσταση φτώχειας και ανέχειας. Το 50% των νοικοκυριών, ιδίως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Γι’ αυτά φταίνε οι Βρυξέλλες, κ. Καραμανλή; Όχι. Φταίει η δική σας πολιτική. Γι’ αυτό, όταν εσείς στείλατε επιστολή στις Βρυξέλλες, σας έστειλαν πίσω την επιστολή και σας είπαν «πάρτε εθνικά μέτρα», τα οποία δεν παίρνετε εσείς, δημιουργώντας ανασφάλεια στην εργασία, ανασφάλεια στο κόστος του χρήματος, ανασφάλεια για τη φορολογία και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει άλλος δρόμος. Έχουμε προτάσεις, είναι άλλη η δική μας πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης, που δεν μπορεί και δεν έχει την πολιτική βούληση να σπάσουν τα καρτέλ, να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί θεσμοί, να εξυγιανθεί η αγορά, να αναπνεύσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Εμείς δεν θα διστάζαμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων. Εσείς διστάζετε. Εμείς δεν θα φοβόμασταν να καταγγείλουμε τις κάθετες συμφωνίες, τις εναρμονισμένες πρακτικές, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και να διωχθούν και δικαστικά όσοι εμπλέκονται σε αυτές. Εσείς το φοβάστε.

Δεν θα ολιγωρούσαμε στην ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να προχωρήσει στην άμεση αναδιάρθρωσή της, να αναπτύξει αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Εσείς ολιγωρείτε.

Εμείς λέμε να δημιουργηθεί επιτέλους ένα αποτελεσματικό σύστημα ιεράρχησης και επιλογής υποθέσεων και καταγγελιών, χρηματικά κίνητρα για όσους προσφέρουν πληροφόρηση ενάντια σε αθέμιτες πρακτικές. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρτέλ, που θα παρακολουθεί την αγορά, θα δρα προληπτικά για την αποφυγή συγκεντρώσεων και κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης των επιχειρήσεων αυτών.

Να προχωρήσουμε σε μια εθνική συμφωνία για τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη σούπερ μάρκετ. Να λάβουμε άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών, να μειώσουμε αμέσως τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ξεκινώντας από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ. Να δώσουμε εντολή στις διοικήσεις τους να μειώσουν τα τιμολόγιά τους στο ύψος του 2007 και, άμεσα, τώρα.

Γιατί δεν μειώνετε το τιμολόγιο της ΔΕΗ, ακυρώνοντας και την επικείμενη αύξηση του Ιουλίου; Γιατί δεν στηρίζετε την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων με στοχευμένα μέτρα, ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και να τονωθεί η αγορά;

Με ειδικές ενισχύσεις του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενισχύσεις σ? αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, από τα υπερέσοδα που εισπράττετε εσείς ως κράτος από το πετρέλαιο. Με αποδοχή των προτάσεων νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του πολίτη απέναντι στις Τράπεζες και στη μάστιγα της υπερχρέωσης.

Με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με αύξηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή. Με πλήρη αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των Τραπεζών, αντί του απαράδεκτου σημερινού φαινομένου παράτασης διατάξεων προσωρινού χαρακτήρα.

Με εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, η οποία να στηρίζει την δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, δίχως να δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία. Με επανεξέταση όλων των ρυθμίσεων στην φορολογία της κινητής και ακίνητης περιουσίας, με στόχο να αρθούν οι άδικες φοροαπαλλαγές, οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη περιουσία.

Με επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Με την εισαγωγή από το 2009 ενός νέου μισθολογίου, που θα ενσωματώνει σταδιακά τα πάσης φύσεως επιδόματα στο βασικό μισθό και θα εξασφαλίσει έναν αξιοπρεπή κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Με ονομαστικές αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, αποδεικνύεται καθημερινά πως ούτε μπορείτε, ούτε θέλετε να λύσετε οποιοδήποτε θέμα. Ο κ. Αλογοσκούφης ομολόγησε χθες ότι πέσαμε έξω ως οικονομία. Κανένας σχεδιασμός, καμία διαρθρωτική κίνηση.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα της ακρίβειας, όταν ακόμα και το πολυδιαφημισμένο Ταμείο κατά της Φτώχειας, το θυμόσαστε, δεν έχει ενεργοποιηθε; Έχει εξαγγελθεί 14 φορές από τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. πρωθυπουργό και όχι μόνο δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις, αλλά ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση έταζε 500 εκατομμύρια ευρώ για το 2008, έχει εγγράψει μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα της ακρίβειας, όταν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας καταρρέει; Πέσαμε 10 θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Σ? αυτά δεν φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Καραμανλή, φταίνε οι δικές σας πολιτικές.

Πώς να λύσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας όταν οι επενδύσεις καρκινοβατούν; Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας πέρσι σημείωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση για το 2007 μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.

Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις, έχουν παγώσει. Ρωτήστε τους βουλευτές σας της επαρχίας. Κινδυνεύουν να χαθούν πόροι από το Γ? ΚΠΣ, ενώ το ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, και βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο από την έναρξή του.

Μας λέτε, για όλα φταίει η διεθνής κρίση. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός επηρεάζει μόνο το 0,7% του εγχώριου, το υπόλοιπο 4,2% οφείλεται στη δική σας αποτυχία, κ. Καραμανλή, να ελέγξετε την ελληνική αγορά.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα της ακρίβειας, όταν στα καύσιμα οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι με την ανοχή της κυβέρνησης; Το Μάιο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σημείωσε διπλή αύξηση, κύριοι συνάδελφοι, από την αύξηση που είχε στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Φταίνε οι Βρυξέλλες γι? αυτή την αύξηση; Φταίει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που δεν μπορεί να ελέγξει αυτή την αγορά. Και η Ελλάδα είναι βεβαίως πρωταθλήτρια της Ευρώπης στις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα.

Μιλήσατε εσείς για τα 41 περιβόητα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα συνονθύλευμα ευχών, γενικών διακηρύξεων, γραφειοκρατικών ημίμετρων.

Μιλήσατε και για μεταρρυθμίσεις, πάλι. Ποιους βοηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Τους λίγους και ισχυρούς, πάντως όχι τον Ελληνικό λαό. Δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν πάνω από το 85% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου στην Ελλάδα.

Πώς να λύσει, κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα της ακρίβειας μια κυβέρνηση που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να λύσει το ζήτημα αυτό, ελλείψει πολιτικής βούλησης, λόγω αδράνειας; Δεν μπορείτε, δεν θέλετε, είστε μια κυβέρνηση, όμηρος και εδώ των λίγων και ισχυρών, των καρτέλ και των κερδοσκόπων, όμηροι συμφερόντων.

Και αυτό, κ. Καραμανλή, αποτελεί το βαθύτερο ζήτημα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και για άλλα προβλήματα στη χώρα μας. Δεν θα λυθεί το ζήτημα της ακρίβειας, της παιδείας, της υγείας, της περιφερειακής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, εάν δεν αντιμετωπιστεί ένα βαθύτερο ζήτημα, ένα ζήτημα, κ. Καραμανλή, που με δραματικό τρόπο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια επί διακυβέρνησής σας. Το βαθύτερο δίλημμα που αντιμετωπίζει η πολιτική τάξη στη χώρα μας είναι άλλο. Ποιος κυβερνά τη χώρα;

Είμαστε εμείς, κύριοι συνάδελφοι, γνήσιοι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού ή έχουμε μετατραπεί σε απλούς υπαλλήλους διαφόρων συμφερόντων της SIEMENS, της DEUTSCHE TELEKOM, της MARFIN, της JP MORGAN ή άλλων ξένων ή ντόπιων συμφερόντων; Το βαθύτερο ερώτημα είναι, ποιος διαχειρίζεται το δημόσιο πλούτο, τα χρήματα του Ελληνικού λαού και πώς;

Εκφράζουμε τη βούληση του ελληνικού λαού ή κινούμαστε για το βόλεμα των ισχυρών, αδιαφανών συμφερόντων οικονομικών ή μιντιακών παραγόντων; Υπηρετούμε το δημόσιο και ευρύτερο λαϊκό εθνικό συμφέρον ή έχουμε γίνει μόνο κατ? επίφαση εκπρόσωποι;

Είμαστε μια πολιτική τάξη που σέβεται τους δημοκρατικούς και ελεγκτικούς θεσμούς, υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη, τον ακούμε, παλεύουμε γι? αυτόν και τα προβλήματά του ή έχουμε γίνει μεσάζοντες της εξουσίας για κομματικούς ή ιδιοτελείς σκοπούς, μοιράζοντας ρουσφέτια, προνόμια, τα ίδια τα χρήματα του Ελληνικού λαού επιλεκτικά, στους δικούς μας, στους κολλητούς μας, στους κουμπάρους μας, στους πάτρωνές μας;

Είμαστε αυτόνομα, ελεύθερα πολιτικά όντα ή έχουμε γίνει μαριονέτες που χαμογελάμε στο λαό, τον χτυπάμε στην πλάτη, αλλά άλλους υπηρετούμε; Πολύ περισσότερο από το να ηθικολογούμε και να αλληλοβριζόμαστε για το ποιοι είναι οι καλοί και οι κακοί σ? αυτή τη χώρα, φέρουμε την ευθύνη να επαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική και να δούμε ποιος έχει τη βούληση, το τονίζω, ποιος έχει τη βούληση να συγκρουστεί με πρακτικές, αντιλήψεις και με ένα πολιτικό σύστημα που καλλιεργεί τη διαφθορά, που αιχμαλωτίζει την πολιτική και τους πολιτικούς, που χειραγωγεί συνειδήσεις και θεσμούς και καταστρατηγεί αρχές και κανόνες.

Ποιος έχει τη βούληση να συγκρουστεί με ένα ξεπερασμένο, αναχρονιστικό και άδικο σύστημα πελατειακής διαχείρισης και διακυβέρνησης που δεν υπηρετεί δημοκρατικά το λαό, τον μέσο πολίτη, αλλά επιτρέπει να παίρνονται αποφάσεις με αδιαφάνεια, στο παρασκήνιο, στο σκοτάδι χωρίς κανόνες και ελέγχους.

Ένα σύστημα που αφήνει ανεξέλεγκτους τους διάφορους ισχυρούς να επιβάλουν την βούλησή τους, όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά με γνώμονα δυστυχώς την καλύτερη μίζα. Και ο λαός, να υποφέρει.

Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ μ? αυτές τις λογικές, μ? αυτές τις αντιλήψεις, μ? αυτές τις πρακτικές και μ? όσους θέλουν να τις διατηρήσουν για να υπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Και το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι έτοιμο και έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με όλες αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές.

Είχατε, και το τονίζω κ. Καραμανλή, είχατε, δεν έχετε πια, την ευκαιρία να συμβάλετε προς μια νέα κατεύθυνση σ? αυτή τη χώρα. Κύριε πρωθυπουργέ, έχουμε και οι δυο μας ιστορικές ευθύνες γι? αυτή τη χώρα, γι? αυτό το λαό.

Σας πρότεινα να προχωρήσουμε μαζί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την SIEMENS. Θα πονέσουν και τα δύο κόμματα, αλλά θα βγαίναμε καλύτεροι, θα έβγαινε καλύτερη η Ελλάδα. Εσείς το στείλατε στις καλένδες, μετά την προανάκριση, μετά από τις διαδικασίες τις δικαστικές κλπ.

Εγώ κ. Καραμανλή ανέλαβα τις ευθύνες μου. Εσείς, παρότι πρωθυπουργός, αποφεύγετε τις ευθύνες σας. Ζημιώνετε τη χώρα κ. Καραμανλή. Κι αυτή τη στάση μου δεν τη διαμόρφωσα ευκαιριακά, σήμερα, ενόψει των κατακλυσμιαίων γεγονότων. Απλώς, αυτή μου η στάση, αυτή μας η στάση, είναι επίκαιρη όσο ποτέ και γίνεται εθνική επιταγή.

Θυμίζω ότι μιλήσατε προεκλογικά για τη διαπλοκή, όπως τη λέτε. Και σας είπα μετεκλογικά, από αυτό εδώ το βήμα, το 2004, στις δικές σας προγραμματικές δηλώσεις, ότι θα σας στήριζα στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Μάλλιασε η γλώσσα μου. Καταθέσαμε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις.

Προτάσεις σύγκρουσης και ελπίδας για τη διαφάνεια, για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες, για νέο εκλογικό σύστημα, ώστε να μην χρειάζονται τεράστιες δαπάνες οι βουλευτές για να εκλεγούν. Διαφάνεια στη νομοθεσία, όχι 12 τα μεσάνυχτα να ψηφίζονται, μακριά από τα μάτια του Ελληνικού λαού, διάφορες τροπολογίες.

Διαφάνεια και αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση, όλες οι αποφάσεις, όλες οι αποφάσεις των υπουργών, των γραμματέων να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης, στη ροή κρατικών χρημάτων προς τα μέσα ενημέρωσης. Διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες.

Διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Χρηματοδότηση από το κράτος κι από τα μέλη και φίλους με ονομαστικές, μέσω τραπεζικών λογαριασμών πάντα, εισφορές. Έλεγχος των εξόδων και εσόδων των κομμάτων και των βουλευτών και του πόθεν έσχες, από Ανεξάρτητη Αρχή. Όχι εμείς οι βουλευτές να ελέγχουμε τους εαυτούς μας. Και όποιος βρεθεί με περίσσια περιουσία, θα κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου.

Αυτές τις προτάσεις και πολλές άλλες κατέθεσα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μιλήσω για μια ευρύτερη δημοκρατική, διακομματική συναίνεση. Το απορρίψατε τότε κ. Καραμανλή. Τώρα ποιο είναι αυτό το τέχνασμα, που λέτε να κάνουμε μια διακομματική και τα λοιπά; Τώρα το σκεφτήκατε; Τώρα, κάτω από την πίεση, μετά από τη δική μου συνέντευξη χθες, σκεφθήκατε μια διακομματική, η οποία, πότε θα δώσει το πόρισμα; Τώρα, που είναι το μεγάλο σκάνδαλο της SIEMENS;

Εμείς αισθανόμαστε την υποχρέωση να συγκρουστούμε με αυτές τις αντιλήψεις. Υποχρέωση για το αύριο της πατρίδας. Και χάσατε, εσείς χάσατε, με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όχι για το θέμα της διαφθοράς, γιατί το θέμα της αξιοκρατίας στο Δημόσιο, το θέμα των προμηθειών, το θέμα όλων των υποθέσεων, δεν είναι συνταγματικό, είναι θέμα διακυβέρνησης των υπουργών σας, των γενικών σας γραμματέων, των δικών σας στελεχών. Χάσατε όμως μια ευκαιρία να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα και να πάμε σε μία πιο ουσιαστική τομή με το γερμανικό σύστημα.

Εγώ, κ. Καραμανλή, ανέλαβε τις ευθύνες μου. Αναλάβαμε και τις ευθύνες μας ως παράταξη και για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και για να ανοίξουμε ένα νέο μέλλον για τη χώρα. Ποτέ δεν αμφισβήτησα, κ. Καραμανλή, τη δική σας ακεραιότητα, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Κρίνεστε σήμερα και κρίνεστε από το θάρρος σας να πάρετε εσείς πρωτοβουλίες, να αναλάβετε επιτέλους τις δικές σας ευθύνες ενώπιον του Ελληνικού λαού, γι/ αυτά τα οποία μαρτυρά και βλέπει ο Ελληνικός λαός καθημερινά, την απαξίωση των θεσμών, τη διαφθορά, τις μεγάλες υποθέσεις για τις οποίες σήμερα μιλάμε.

Εγώ είμαι έτοιμος να συγκρουστώ, ήδη συγκρούομαι με νοοτροπίες και πρακτικές που δεν αφήνουν την Ελλάδα να πάει μπροστά. Εσείς κ. πρωθυπουργέ παραδοθήκατε αμαχητί.

Ομηρία. Ομηρία δεν είναι ότι έχετε αποφασίσει να συγκαλύψετε τα μεγάλα σκάνδαλα; Διότι άκουσα πάλι περί δικαιοσύνης, αλλά αυτό το άκουσα, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, και για το θέμα των υποκλοπών που κουκουλώσατε, και για το θέμα των απαγωγών που κουκουλώσατε, και για το θέμα των κουμπάρων που κουκουλώσατε, και για τα θέματα των δομημένων ομολόγων που κουκουλώσατε, και για το θέμα της απάτης και για το ξεπούλημα του ΟΤΕ στους Γερμανούς.

Ή μήπως δεν μπορείτε να συγκρουστείτε, διότι πίσω από αυτά κρύβονται μαύρα κομματικά χρήματα κ. Καραμανλή; Θα περίμενε κανείς μια πιο γενναία στάση. Γιατί περιμένουν από μας απαντήσεις, που η κυβέρνηση δεν δίνει, οχυρωμένη πίσω από την πρόσφατη δήλωση «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή της SIEMENS». Τότε γιατί φοβάται;

Αλήθεια, είστε τόσο σίγουρος κ. πρωθυπουργέ; Μπορείτε να βεβαιώσετε και να δεσμευθείτε εδώ, ενώπιον της Βουλής, ότι κανένας εν ενεργεία υπουργός σας δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή; Είστε έτοιμος να βεβαιώσετε ότι ο κύκλος των χαμένων χρηματιστών, οι ίδιοι του /99, οι ίδιοι με τα ομόλογα, οι ίδιοι σήμερα, δεν έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία; Δεν θα σας το συμβούλευα.

Σε ό,τι μας αφορά και σε ό,τι με αφορά προσωπικά, μίλησα από την πρώτη στιγμή, μίλησα χθες αναλυτικά και θέλω να είμαι και σήμερα απολύτως σαφής. Εξεταστικές Επιτροπές, για να έρθουν όλα στο φως. Δικοί μας, δικοί σας, οποιοιδήποτε. Όποιος βρεθεί επίορκος, να εντοπισθεί και να πληρώσει.

Όχι με επιλεκτικές προκαταρκτικές εξετάσεις της δικαιοσύνης, την οποία δυστυχώς τη βλέπουμε να χειραγωγείται. Και ποιος, ποιος κ. πρωθυπουργέ παλεύει περισσότερο για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης; Αυτός που φωνάζει ενάντια στη χειραγώγησή της, ή αυτός που την χειραγωγεί καθημερινά; Εμείς φωνάζουμε για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αυτήν θέλουμε.

Το πόρισμα Ζορμπά τι ήταν; Κουκούλωμα δεν ήταν κ. Καραμανλή; Χειραγώγηση της δικαιοσύνης δεν ήταν κ. Καραμανλή; Γι/ αυτό ζητάμε, όχι επιλεκτικές διαρροές δικηγορικών γραφείων, αλλά παράταση της παρούσης Συνόδου της Βουλής, για να έχει αποκλειστική δυνατότητα να μην παραγραφούν, να αποκλειστεί η δυνατότητα εκλογών παραγραφής.

Να σταματήσετε να ψεύδεστε, επίσης, ότι δήθεν εάν εμπλακεί η Βουλή θα παρεμποδιστεί η δικαστική διαδικασία. Η Βουλή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού, όχι μόνο μπορούν, όχι μόνο έχουν δικαίωμα, αλλά έχουν και καθήκον να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παράλληλα με τη δικαστική διαδικασία. Για να μην διασύρεται από εξωθεσμικά κέντρα ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος με φημολογίες και εικοτολογίες.

Πάμε κ. Καραμανλή σε Εξεταστικές Επιτροπές για όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων. Για τις υποκλοπές, για τους κουμπάρους, για τα δομημένα ομόλογα, για το ξεπούλημα του ΟΤΕ. Πάψτε να κρύβεστε. Αυτό είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα, σε έναν οδικό χάρτη διεξόδου από το αδιέξοδο, που έχει σήμερα το πολιτικό σύστημα επί κυβέρνησής σας.

Ταυτόχρονα, κ. Καραμανλή, να καθίσουμε και να συζητήσουμε σε αυτή τη Βουλή όλες τις προτάσεις για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εμείς, τις έχουμε καταθέσει. Και τελικά, σας καλώ, αφού έχουν τελειώσει αυτές οι διαδικασίες, να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία, στον Ελληνικό λαό. Το φοβόσαστε, το ξέρω. Το ξέρω ότι το φοβόσαστε. Αυτή τη διαδικασία τη φοβάστε, διότι θα αποκαλυφθεί πραγματικά ποια είναι η Νέα Δημοκρατία.

Στη Δημοκρατία, πάντως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, διότι διέξοδο δίνε πάντα ο λαός με την ψήφο του. Ο Ελληνικός λαός αισθάνεται απόλυτη την ανάγκη ανασύνθεσης, αναδιοργάνωσης και δημοκρατικής εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και σκηνικού. Και σε αυτόν θα πρέπει να αποταθούμε, ώστε ο ίδιος να αποφασίσει για το ποιος και κυρίως για το πώς και με ποιους θα αναλάβει την εθνική αυτή αποστολή της αναγέννησης της Δημοκρατίας μας.

Προσωπικά όμως δεσμεύομαι απέναντι σε κάθε πολίτη, και τώρα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, αύριο, με την ψήφο του λαού ως πρωθυπουργός: οι επίορκοι θα εντοπιστούν, θα αποκαλυφθούν και θα πληρώσουν το τίμημα, είτε έχουν παραγραφεί τα εγκλήματά τους, είτε όχι. Αυτό τους αξίζει. Αυτό θα λάβουν.

Και θα είμαι ακόμα πιο απόλυτος στις αποδεδειγμένες περιπτώσεις δικών μας στελεχών, γιατί εξαιτίας τους, επιχειρείται σήμερα να κηλιδωθεί η ιστορία, η συγκλονιστική ιστορία για τον τόπο και τον λαό, η πορεία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Γιατί γι? αυτούς υποχρεώνονται να απολογούνται χιλιάδες ανώνυμα και επώνυμα στελέχη, με έργο, διαδρομή, ήθος και δημόσια προσφορά. Στελέχη, που είμαι περήφανος να έχω πλάι μου.

Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Αναλάβετε και εσείς τις δικές σας, για να μην διασύρεται, απαξιώνεται και υπονομεύεται η Δημοκρατία μας. Εδώ δεν διακυβεύεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ή το ΠΑΣΟΚ. Διακυβεύεται η ελπίδα στη χώρα μας. Μήπως αυτό θέλετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Να χειραγωγείτε το λαό, να τον έχετε απογοητευμένο, να είναι ο πιο απαισιόδοξος στην Ευρώπη. Και νομίζετε ότι τις επόμενες εκλογές μπορείτε έτσι να τις κερδίσετε με το μαύρο χρήμα, με τη χειραγώγηση των media, με τα ρουσφέτια;

Εμείς δεν πρόκειται, ούτε μαύρο χρήμα να έχουμε, ούτε να χειραγωγούμε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε να πουλάμε εκδούλευση στη νέα γενιά με ρουσφέτια, απαξιώνοντας την αξιοπρέπειά τους. Εμείς ακολουθούμε τη γνήσια παράδοσή μας, την παράδοση των ανένδοτων αγώνων. Την παράδοση της πορείας στον Ελληνικό λαό. Την παράδοση της λαϊκής συμμετοχής. Με το κεφάλι ψηλά, με το μέτωπο καθαρό, να γυρίσουμε μαζί με το λαό μια νέα σελίδα σε αυτή τη χώρα.

Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδας. Και θα το καταφέρουμε. Διότι είναι απαίτηση. Διότι είναι η εποχή. Διότι είναι εθνική επιταγή.

Σας ευχαριστώ.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ στη δευτερολογία μου από το θέμα της ακρίβειας, όπου ακούσαμε πάλι μια ομολογία αποτυχίας από τον κ. Καραμανλή. Απολογία αποτυχίας. Και βεβαίως περιγράφει, ακούμε και πάλι, τα προβλήματα, ενώ δεν λειτουργεί ως κυβέρνηση υπεύθυνη, αλλά απλώς ως παρατηρητής, που δικαιολογείται και ψάχνει για δικαιολογίες γιατί έχουμε αυτή την ακρίβεια που έχουμε στη χώρα μας.

Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του απέναντι σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που ζει καθημερινά ο Ελληνικός λαός.

Πάλι καλά που υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε γίνει κακός μπελάς για την κυβέρνηση στο θέμα της ακρίβειας, διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός αρμόδιοι υπουργοί να σκοτώνονται, να ανακοινώσουν μέτρα κάθε φορά που εμείς φέρνουμε το ζήτημα στη Βουλή.

Δηλαδή δεν θα υπήρχαν αυτά τα 41 μέτρα που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν λειτουργήσει, εάν εμείς δεν είχαμε το θέμα φέρει στη Βουλή. Και μία μέρα πριν από την προηγούμενη συζήτηση, πάλι για το ίδιο θέμα, στις 21 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τα περίφημα 41 μέτρα για την ακρίβεια. Είναι το συντομότερο ανέκδοτο μεταξύ των κερδοσκόπων.

Χθες αναγκάσαμε πάλι τον υπουργό Ανάπτυξης να βγει να αναγγείλει την Υπηρεσία Ελέγχου της Αγοράς, για να μπορεί να πει κάτι σήμερα ο πρωθυπουργός. Και άντε να πούμε μπράβο σας ότι αποδεχθήκατε ένα μέτρο, το οποίο είχαμε καταθέσει εμείς για τα θέματα των δανειοληπτών, για το θέμα των πλειστηριασμών, όμως και πάλι αναρωτιόμαστε αν και αυτό θα έχει την τύχη, όπως τόσα πολλά που εσείς εξαγγέλλετε, δηλαδή την τύχη να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Παρά τη φούρια σας για τις συζητήσεις αυτές, περιμένουμε απάντηση, έστω στην τριτολογία σας κ. Πρωθυπουργέ, στα πολύ απλά ερωτήματα γύρω απ? τα θέματα της ακρίβειας. Είναι ερωτήματα που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Όσες φιοριτούρες, όσες εξηγήσεις και να δίνετε, σε αυτά δεν απαντάτε.

Με απλά λόγια, γιατί έχουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη; Δεύτερον, γιατί αυξήσατε τα τιμολόγια της ΔΕΗ την τελευταία τριετία κατά 25% και θα πάνε για 30%; Και παρόλα αυτά η επιχείρηση βυθίζεται συνεχώς σε χρέη. Και ζητά ο δικός σας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δημοσίως, να παραιτηθεί ο Διοικητής της ΔΕΗ. Βέβαια πρέπει να γνωρίζει ότι τις εντολές τις παίρνει ο Διοικητής απ? την κυβέρνηση, δεν είναι αυτός το πρόβλημα.

Τρίτον. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί διπλασιάσατε το αντίτιμο σε διόδια της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2008;

Τέταρτον. Γιατί το ταξίδι με πλοίο έχει γίνει απαγορευτικό για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, για οικογενειάρχες και πόσο μάλλον για τους κατοίκους των νησιών.

Όσο για τους ελεγκτικούς θεσμούς για τους οποίους μιλήσατε, για τα καρτέλ που υποτίθεται κατατροπώνετε, προεκλογικά μιλήσατε για την ενίσχυση αυτής της Επιτροπής. Μετεκλογικά είχαμε το σκάνδαλο των καρτέλ και των κουμπάρων, που έδειξε ακριβώς πώς εσείς αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό, πώς εσείς αντιμετωπίζετε την καρτελοποίηση της αγοράς.

Και τυχαίνει σε μία αξιολόγηση 38 χωρών για τις αντίστοιχες Επιτροπές Ανταγωνισμού, να έχουν πέσει δύο θέσεις επί δικών σας ημερών κάτω απ? την αξιολόγηση και να είμαστε στην 36η θέση, κ. Καραμανλή, από 38 χώρες.

Και μια τελευταία ερώτηση. Ακρίβεια. Όντως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Μπορείτε όμως επιτέλους να μας εξηγήσετε, να εξηγήσετε στον Ελληνικό λαό, γιατί έχουμε την πιο υψηλή ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί γινόμαστε η ακριβότερη χώρα στην ήπειρο;

Όσο για το εισόδημα και τη φορολογία του μέσου Έλληνα πολίτη, αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία ήταν ένα κόλπο. Ένα κόλπο έκανε η Νέα Δημοκρατία. Αύξησε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, αλλά αύξησε τον κατώτατο συντελεστή από 15% στο 29%, αλλάζοντας τη φορολογική κλίμακα.

Θα μπω όμως στο άλλο θέμα κ. Καραμανλή που είναι των ημερών και δυστυχώς όχι μόνο των ημερών, αλλά είναι των τελευταίων ετών, το θέμα της διαφθοράς, ενώ θα έπρεπε πράγματι σήμερα να συζητάμε μόνο για την ακρίβεια. Αλλά ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι αν το πολιτικό σύστημα δεν καθαρίσει, ούτε την ακρίβεια, ούτε την υγεία, ούτε την παιδεία, ούτε την ανάπτυξη θα μπορέσουμε σωστά να αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη χώρα.

Διότι με τη διαφθορά, όχι μόνο χάνονται χρήματα, αλλά δεν υπάρχουν πια σε λειτουργία οι θεσμοί της Δημοκρατίας. Δεν έχουμε ένα ευνομούμενο κράτος, το οποίο υπηρετεί τα συμφέροντα του πολίτη. Υπηρετείτε πια απλώς τα ισχυρά και αδιαφανή συμφέροντα.

Σας άκουσα. Φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν μας πείσατε κ. Καραμανλή, αλλά προσπαθείτε πια να κοροϊδέψετε και τον κόσμο σε ό,τι αφορά τα θέματα των Εξεταστικών Επιτροπών. Πάνω δηλαδή στον πόνο του κόσμου, υπάρχει και η ύβρις. Σταματήστε να παίζετε αυτό το κακό θέατρο. Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα.

Δεν έχει πια νόημα η παράσταση, ενώ η κοινωνία βοά. Εγώ σας λέω μερικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν έφτασε ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου η πληροφορία για τους γαλάζιους χρηματιστές που διακινούσαν μίζες στη SIEMENS; Για τον κ. Ράμμο και τον κ. Δεβλέτογλου, δεν ξέρετε τίποτα; Ούτε για τον κ. Γιαννακάκη; Ξέρει δηλαδή περισσότερα από εσάς ο κ. Φιλιππίδης που πάγωσε τη συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αυτόν και την εταιρεία του;

Μήπως δεν ξέρετε τίποτα για την ΠΗΓΑΣΟΣ Χρηματιστηριακή; Δεν τη θυμάστε; Δεν τη θυμόμαστε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, από το άλλο σκάνδαλο, το σκάνδαλο των ομολόγων; Η ίδια είναι, σας διαβεβαιώνω.

Και όλοι αυτοί κ. Καραμανλή ήταν μόνο διαμεσολαβητές, διακινητές με το αζημίωτο. Το μαύρο χρήμα πέρασε από τους δικούς τους λογαριασμούς, για να καταλήξει σε τσέπες στελεχών. Αυτά, κ. Καραμανλή, γιατί θέλετε να τα συγκαλύψετε; Φοβάστε κ. Καραμανλή; Γιατί δεν αντιδράτε στη σήψη αλλά αναβάλετε; Παραπέμπετε στο μέλλον όλες αυτές τις υποθέσεις.

Ποια συμφέροντα κρατάνε την κυβέρνηση σε ομηρία; Εγώ είπα άμεσα, όποιος εμπλέκεται δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτομάτως, άμεσα αντανακλαστικά. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Κρύβεστε συνεχώς πίσω από μια θεωρία «τα ρίχνω όλα στη δικαιοσύνη» και δεν κάνετε Εξεταστική, η οποία είναι μια θεσμική δυνατότητα, θα έλεγα υποχρέωση, ανοιχτής και διακομματικής διαδικασίας κ. πρωθυπουργέ, μιας και μιλάτε συνεχώς για διακομματικά. Όχι εν κρυπτώ, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού.

Να σας ρωτήσω, ξέρετε ότι οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS, αποτελούνται από πολλούς Εισαγγελείς, 20 τον αριθμό και, εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους, με μεγάλη διοικητική υποστήριξη στο έργο τους, ενώ στην Ελλάδα, η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από έναν Εισαγγελέα με υποστήριξη μίας Γραμματέως;

Δεν είναι επίσης αδιανόητο κ. πρωθυπουργέ, ενώ υπάρχουν ομολογημένα εγκλήματα στην Ελλάδα, ομολογημένα εγκλήματα- δεν είναι κάτι το οποίο ψάχνετε, ψάχνουμε κλπ, υπάρχουν ομολογημένα εγκλήματα- να μην βρίσκονται οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης και πιθανώς στον Κορυδαλλό; Για να δούμε μέσα απ? αυτή τη διαδικασία τι θα αποκαλύψουν αυτοί οι άνθρωποι. Όμως ας τους αφήσουμε αυτούς, έτσι λέτε εσείς. Ας αφήσουμε χρόνο να τρέξει και ενδιάμεσα, τι γίνεται στο παρασκήνιο, ουδείς ξέρει. Αλλά για παρασκήνιο μιλάμε κ. Καραμανλή, δεν μιλάμε για Δικαιοσύνη, δεν μιλάμε για διαφάνεια. Μιλάμε για παρασκήνιο, το οποίο εσείς τροφοδοτείτε συνεχώς.

Ομολογημένα εγκλήματα στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία έχουν ασκηθεί οι σχετικές ποινικές διώξεις και δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις στην Ελλάδα.

Άλλο ερώτημα: προκαταρτική εξέταση στην Ελλάδα, κατά νόμο κ. Καραμανλή, κατά ελληνικό νόμο της Βουλής, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες, στους οποίους μπορούν να προστεθούν άλλοι 4 μήνες, με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα.

Σήμερα είμαστε ακόμη στην προκαταρτική εξέταση. Είναι κ. Καραμανλή ή δεν είναι αδιανόητο, πρωτοφανές αυτή η προκαταρτική εξέταση για τη SIEMENS, όχι 4 μήνες, όχι 8 μήνες, αλλά 18 μήνες να διεξάγεται κ. Καραμανλή; Προκαταρτική εξέταση.

Δεν υπάρχει καθυστέρηση; Απαράδεκτη καθυστέρηση για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης για την οποία τόσο κόπτεστε; Αυτή δεν είναι καθυστέρηση; Ποιος ευθύνεται; Δεν ευθύνεται η δική σας κυβέρνηση; Δεν ευθύνεται η Δικαιοσύνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, η πλειοψηφία της Βουλής που δεν θέλει να προχωρήσει;

Κι εσείς προτείνετε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής μετά το τέλος, όχι της προανάκρισης, της κύριας ανάκρισης. Πότε δηλαδή; Όχι στο τέλος της προκαταρτικής εξέτασης, μετά την ανάκριση. Δηλαδή έχουν περάσει 18 μήνες. Πόσο χρόνο θα χρειαστούμε κ. Καραμανλή για την περαίωση της ανάκρισης, ώστε μετά από αυτήν να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή, όπως προτείνει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας;

Να πούμε 2 χρόνια; 3 χρόνια; 4 χρόνια; Το 2011; Το 2012; Μετά τις επόμενες και μεθεπόμενες εκλογές; Αυτή είναι η αντίδρασή σας κ. Καραμανλή και αυτή δεν κρύβεται με όσα λόγια και να λέτε περί δικαιοσύνης και περί διαφάνειας και αντιμετώπισης αυτής της υπόθεσης. Αυτή είναι η ετοιμότητά σας, αυτά είναι τα αντανακλαστικά σας και στο ενδιάμεσο, ο ανοιχτός κίνδυνος της παραγραφής.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ποιος θα σας πιστέψει, όχι εδώ, στην αίθουσα αυτή, αλλά ποιος στην Ελλάδα μπορεί να στα πιστέψει ότι δεν υπάρχει διάθεση, πρόθεση συγκάλυψης της υπόθεσης και θα έλεγα και διαστρέβλωσης ακόμη της υπόθεσης SIEMENS και αυτού του εγκλήματος;

Ίσως δεν αντέχει η Νέα Δημοκρατία τη διαφάνεια και την αλήθεια, αλλά και ο τόπος δεν αντέχει το συνεχή διασυρμό και τη συγκάλυψη κ. Καραμανλή.

Και σας ρωτώ, ξανά διότι δεν μου απαντήσατε: μπορείτε να βεβαιώσετε και να δεσμευτείτε εδώ, ενώπιον της Βουλής, ότι κανένας εν ενεργεία υπουργός σας, δηλαδή κανένας ο οποίος να ασκεί σήμερα εξουσία -και ασκώντας εξουσία να μπορεί να επηρεάσει- δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή;

Είστε έτοιμος να βεβαιώσετε ότι ο κύκλος των χαμένων χρηματιστών, οι ίδιοι του ?99, οι ίδιοι με τα ομόλογα, οι ίδιοι σήμερα δεν έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία; Δεν θα σας το συμβούλευα. Δεν απαντήσατε και δεν απαντάτε.

Παριστάνετε ότι το θέμα αφορά κάποιους άλλους, ή μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ σας είπα: δεν είναι πρόβλημα Νέας Δημοκρατίας ή ΠΑΣΟΚ, είναι πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, της αξιοπιστίας μας κ. Καραμανλή. Και εσείς παριστάνετε ότι μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλό σας.

Το ερώτημα είναι: έχετε τη βούληση; Έχετε τη βούληση να πέσει άπλετο φως για το μαύρο πολιτικό χρήμα επιτέλους, ή όχι; Αν ναι, γιατί δεν αξιοποιείτε τα πορίσματα του κ. Ζορμπά, που αναφέρονται σε χρήματα που πήγαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;

Επιμένετε να συνδέετε την Εξεταστική Επιτροπή με τη Δικαιοσύνη, για να παραπέμψετε τις υποθέσεις κ. Καραμανλή, στις καλένδες. Αλλά εγώ να σας θυμίσω τα δικά σας λόγια: «…Πιστεύω ότι κι εσείς κατανοείτε ότι η απλή δικαστική διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, η δια της δικαστικής οδού επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων, δεν είναι αρκετή. Και τούτο διότι δεν είναι σε θέση να αναζητήσει πλήρως και να φέρει στο φως σε όλη τους την έκταση τις βαρύτατες πλημμέλειες ως προς τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και τα πρόσωπα που οι πλημμέλειες αυτές αγγίζουν και αφορούν. Αντιθέτως η Εξεταστική Επιτροπή ιδίως μέσα από το συνδυασμό των ανακριτικών αρμοδιοτήτων και των λοιπών μεθόδων του κυβερνητικού ελέγχου που παρέχει το κύρος της Βουλής, μπορεί να φέρει σε πέρας μια τόσο σημαντική όσο και ευαίσθητη αποστολή».

Κύριε Καραμανλή, άλλα λέγατε τότε, άλλα λέτε σήμερα. Είναι προφανές ότι τότε απλώς κάνατε μια αντιπολίτευση, σήμερα κάνετε συγκάλυψη. Αυτή είναι η διαφορά κ. Καραμανλή.

Αυτά λέγατε επίσης και για την «υπόθεση Φάλκον» το 2001 και για την «υπόθεση Σάμινα» το 2000 και τότε επρόκειτο για δυστυχήματα, όχι και τόσο πολύπλοκες διαδικασίες και διαδρομές, για να μπορεί να δει κανείς τις οποιεσδήποτε πλημμέλειες. Αυτά λέγατε τότε κι άλλα λέτε σήμερα.

Τώρα βεβαίως μας λέτε για Διακομματική Επιτροπή. Πέντε χρόνια σάς μιλάμε για συνεργασία στο θέμα αυτό κ. Καραμανλή, όχι σήμερα, τέσσερα με πέντε χρόνια, όσο είστε κυβέρνηση. Από την πρώτη μέρα σας λέμε να συνεργαστούμε γι’ αυτό το θέμα. Τώρα το θυμηθήκατε;

Το ανέκδοτο ότι το Σύνταγμα φταίει που έχουμε διαφθορά στη χώρα, ποιος θα το πιστέψει; Το Σύνταγμα φταίει; Δηλαδή, αν φτιάξουμε ένα νόμο στο Σύνταγμα, αυτά θα σταματήσουν ως δια μαγείας; Όχι κύριοι. Φταίει η διακυβέρνησή σας, δεν φταίει το Σύνταγμα.

Εσείς υπονομεύσατε τη συνταγματική διαδικασία με τη νοθεία που πήγατε και περάσατε με το άρθρο 24. Δεν μπορούσαμε εμείς με τη δημοκρατική μας συνείδηση να παραμείνουμε σε αυτή την αίθουσα, στο θέμα της αναθεώρησης στο άρθρο 24.

Όσον αφορά τη Διακομματική Επιτροπή, επειδή επανέρχεστε. Ξέρετε πρώτα απ’ όλα τι λέει ο Ελληνικός λαός; «Αν έχεις ένα πρόβλημα που δεν θέλεις να το λύσεις, παρέπεμψέ το σε Επιτροπή»! Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας: φέρτε απλά κ. Καραμανλή νομοσχέδιο με τις προτάσεις μας, με τις προτάσεις σας επιτέλους, είστε τέσσερα χρόνια κυβέρνηση, τώρα θέλετε να σας φωτίσουμε για τα θέματα της διαφθοράς; Να σας φωτίσουμε. Αλλά δεν έχετε τη βούληση. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Το πρόβλημα δεν είναι οι προτάσεις. Προτάσεις υπάρχουν και είναι γνωστές, είναι απλές, είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ζητήματα που αφορούν στη Δημοκρατία σε πάρα πολλές χώρες. Θα ψάξουμε τώρα για καινούργια; Υπάρχουν προτάσεις. Φέρτε αμέσως προτάσεις.

Αλλά εγώ σας λέω: φέρτε προτάσεις μετά από τη διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών, για να δούμε ακριβώς πού είναι οι πιθανές τρύπες στο σύστημα, να τις επουλώσουμε κι αυτές, να τις κλείσουμε κι αυτές και να πάμε επιτέλους σε εκλογές με βάση την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, να ανασυνθέσουμε το πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας μια ισχυρή αξιοπιστία για τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Θέλω μόνο, να δώσω μια απάντηση και στην κυρία Παπαρήγα. Πρώτα απ’ όλα, μιλήσατε για τον καπιταλισμό και το θέμα της διαφθοράς, όσο μπορεί να κάνει κριτική στον καπιταλισμό κανείς, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Διότι και στη Σοβιετική Ένωση κυρία Παπαρήγα, πολύ μεγάλη διαφθορά υπήρχε. Το γνωρίζετε. Και στην Ανατολική Ευρώπη. Και είναι θέμα Δημοκρατίας και διαφάνειας.

Γι? αυτό μιλάμε για Δημοκρατία και διαφάνεια, είτε είναι η αγορά, είτε είναι το κράτος. Εάν δεν υπάρχει θεσμικό σύστημα, που είναι βαθιά δημοκρατικό και διαφανές, και η αγορά και το κράτος μπορούν να έχουν ασυδοσία και αδιαφάνεια και διαφθορά.

Σε ό,τι αφορά τη Σοσιαλιστική Διεθνή και την εκπροσώπηση του Πακιστάν. Δεν μετέχει στη Διεθνή ο κ. Μουσάραφ. Αντιθέτως, θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, με επικεφαλής τον Νασίφ Αλί Ζαρνταρί, σύζυγο της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, ο οποίος θα συνοδεύεται από την κόρη της Μπεναζίρ Μπούτο.

Μην δημιουργείτε, λοιπόν, σύγχυση. Σε ό,τι αφορά τους δικαστές και εγώ τους είδα με εκπροσώπους νομικών του Πακιστάν και μου ζητήθηκε να υποστηρίξω το αίτημά τους και βεβαίως έχουν πράγματι σε πάρα πολλά δίκιο.

Κύριε Καραμανλή τολμήστε, αποδεσμευτείτε απ? αυτή την ομηρία. Ο λαός, όλος ο λαός και οι δικοί σας οπαδοί και οι δικοί σας βουλευτές, απαιτούν όλα στο φως. Όχι άλλο κουκούλωμα. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, πάρτε και τις δικές σας, προχωρήστε, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, διότι αλλιώς θα είσαστε εσείς το πρόβλημα και εσείς η αιτία της απαξίωσης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: