Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Χωροταξικό : Ψηφίστηκε με τρικ στη Βουλή

Τον… σκόπελο Τατούλη προσπάθησε και κατάφερε να ξεπεράσει η κυβέρνηση στη Βουλή, τροποποιώντας την διαδικασία ψήφισης του Εθνικού Χωροταξικού.

Aντί της ονομαστικής ψηφοφορίας κατά την οποία θα έπρεπε να συγκεντρωθούν 152 ψήφοι, το χωροταξικό ψηφίστηκε ως κύρωση διοικητικής πράξης με απλή πλειοψηφία.

Έτσι αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων από τη κυβερνητική γραμμή που εκδηλώθηκε προ ημερών ο βουλευτής κ. Πέτρος Τατούλης, σε μία υπερκομματική επιστολή την οποία συνυπέγραφε με τους κυρίους Σπύρο Κουβέλη από το ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Παπαγιαννάκη από το ΣΥΝ ζητώντας την απόσυρση το εθνικού χωροταξικού προκειμένου να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για ένα νέο βελτιωμένο κείμενο.

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό κείμενο και με επιδερμικές βελτιώσεις, στα θέματα των κλιματικών αλλαγών, των ιδιωτικών επενδύσεων και στην προστασία του περιβάλλοντος, για τα οποία επικρίθηκε σφοδρά το εθνικό χωροταξικό ψηφίστηκε τελικά αργά χθες το βράδυ από τη βουλή με ….ψήφους.

Στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς αντέκρουσε για άλλη μια φορά τις διακομματικές αντιρρήσεις και την κριτική των επιστημονικών φορέων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει εθνικό χωροταξικό και να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα δεκαετιών.

Έσπευσε μάλιστα να απαντήσει και στον κοινοτικό επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα, ο οποίος σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε ότι έχει ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο σε θέματα, που αφορούν το χωροταξικό όπως είναι η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, που όπως υπογράμμισε αν και προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία αγνοήθηκε από το υπουργείο.

Ο κ. Σουφλιάς, δήλωσε χθες στη βουλή ότι η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος τη ΕΕ σε πρόσφατη απάντησή της σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΠΑΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι το Εθνικό Χωροταξικό δεν υπόκεινται σε υποχρέωση τήρησης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προανήγγειλε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαβούλευση στο εθνικό συμβούλιο χωροταξίας για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, και θα ακολουθήσουν τα ειδικά πλαίσια για τον ορεινό και παράκτιο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: