Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Συνέντευξη με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ - "Πρέπει να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι..."

Από το ΕΘΝΟΣ
της Φώφης Γιωτάκη

«Να διερευνηθούν και οι πολιτικές ευθύνες και να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι», είναι η απάντηση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου για τη «βόμβα», με αφορμή τη Siemens, που έσκασε προχθές στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου χρησιμοποιεί βαρύτατες εκφράσεις μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό και όσους, κατά την άποψή του, υπονομεύουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Προτείνει στον Γ. Παπανδρέου να είναι ξεκάθαρος και αποφασιστικός και στον Κ. Σημίτη να γράψει τα απομνημονεύματά του! Για τα γκάλοπ παραδέχεται την ευθύνη της ηγεσίας και αναγνωρίζει το έργο υποδομών επί Σημίτη.

Πρέπει να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι...

Ανησυχείτε στο ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη με την υπόθεση της Siemens, που οδήγησε ήδη σε δύο διαγραφές; Υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, που πρέπει να διερευνηθούν;

Η δυσοσμία που αναδύεται από την υπόθεση της Siemens για τον πολιτικό κόσμο και το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να σταματήσει.

Τα μισόλογα, τα υπονοούμενα και οι διαρροές που αφορούν το μαύρο πολιτικό χρήμα απαξιώνουν την πολιτική και την εξομοιώνουν με τις μαφιόζικες οργανώσεις, και αυτό δεν της αξίζει.

Επειδή λοιπόν όλοι δεν είμαστε ίδιοι, πρέπει να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και οι υπεύθυνοι να πληρώσουν όσο ψηλά κι αν είναι. Επομένως χρειάζεται σε βάθος διερεύνηση των δικαστικών και πολιτικών ευθυνών, για να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια της πολιτικής.

Θεωρείτε πολιτικά ορθή τη διαγραφή του κ. Σημίτη;

Ναι, αν πολιτικά ορθό είναι η προάσπιση της ενότητας της παράταξης και ο σεβασμός των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων.

Ενα σοσιαλιστικό κόμμα που αγωνίζεται για την αλλαγή της κοινωνίας κρίνεται πρωτίστως για την αποφασιστική και αποτελεσματική συλλογική του δράση και όχι για την κατοχύρωση ειδικών προνομίων κάποιων επιφανών στελεχών.

Νομίζετε ότι διαγράφονται οι πρώην πρωθυπουργοί;

-Η αποχή συνιστά μια μορφή αυτοεξαίρεσης. Ο κ. Σημίτης τον τελευταίο καιρό έχει επιλέξει την πλήρη αποστασιοποίησή του από την κομματική ζωή. Εξάλλου είναι γνωστό ότι πάντα εκλάμβανε την πολιτική ως άσκηση της κρατικής εξουσίας και όχι ως συμμετοχική προσπάθεια για την αλλαγή της κοινωνίας.

Ακούστηκε διαγραφή και άλλων -όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος...

Αιρετικοί υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ και ο λόγος τους γινόταν πάντα σεβαστός. Οταν όμως η συνεχής αναίρεση που προβάλλει ο κ. Παπαδόπουλος για τις αποφάσεις του Κινήματος επιβραβεύεται από τη Δεξιά ως «σοβαρή» και «μετρημένη» πολιτική άποψη, τότε θα πρέπει να ανησυχεί ο ίδιος και να αναρωτηθεί αν βρίσκεται στον κατάλληλο πολιτικό χώρο.

Μήπως οι διαγραφές υπονομεύουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ;

Την πορεία του ΠΑΣΟΚ την υπονομεύει η συνεχής αμφισβήτηση ορισμένων. Η ενσυνείδητη στάση κάποιων να δημιουργούν στα μέλη και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ την αμφιβολία για την αποτελεσματική πορεία της παράταξής μας αποτελεί τον κυριότερο κίνδυνο για το ΠΑΣΟΚ, γιατί μας οδηγεί στην εσωστρέφεια και την απογοήτευση.

Μήπως έκανε λάθος ο κ. Σημίτης που το παρέδωσε ή ο κ. Παπανδρέου που παρέλαβε το «δαχτυλίδι»;

Ο κ. Σημίτης για να σώσει την υστεροφημία του καλώς έπραξε. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λάθος να παραλάβει εκείνη την εποχή για να βγάλει από το αδιέξοδο το ΠΑΣΟΚ.

Τι θα προτείνατε στον κ. Παπανδρέου;

Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε σε δύσκολες συνθήκες να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή, γι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρος, σαφής, συγκεκριμένος και αποφασιστικός. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η συγκρότηση του Νέου Κοινωνικού Κράτους και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας.

Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι είναι υπερήφανος για το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι το έργο υποδομών που συντελέστηκε από τη διακυβέρνηση Σημίτη ήταν σημαντικό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τις δικές του πολιτικές του τρίτου δρόμου προετοιμάστηκε ο δρόμος του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο συνεχίζει ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι καλή η αυτοδυναμία, αλλά αναρωτήθηκε αν υπάρχει. «Ναι» στη συνεργασία προ των εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα εξουσίας και πρέπει πάντα να διεκδικεί την αυτοδυναμία, επομένως κάθε συζήτηση για συνεργασία δεν μπορεί να γίνει προ των εκλογών. Η Ελλάδα έχει ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων. Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι δόκιμο για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πιστεύετε τελικώς ότι το ΠΑΣΟΚ... διαλύεται ή ότι μπορείτε ακόμη να αντιστρέψετε το κλίμα;

Η ιστορία έχει δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις κρίσεις έβγαινε δυναμωμένο. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Ποια στάση θα προτείνατε στον Κ. Σημίτη;

Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και ειδικής συγκυρίας, ο κ. Σημίτης βρέθηκε πρωθυπουργός της χώρας. Μεταχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ για να πετύχει τους προσωπικούς σκοπούς του. Μάλιστα θα έλεγα ότι ποτέ ο κ. Σημίτης δεν λειτούργησε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν η άσκηση της πρωθυπουργίας. Εχω την εντύπωση ότι μάλλον θα έπρεπε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο κόμμα και να γράψει τα απομνημονεύματά του.

Τα γκάλοπ πάντως δείχνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω και με διαφορά από τον Κ. Καραμανλή. Δεν έχει ο ίδιος ευθύνη;

Και το 1998, όταν ανάλογα φαινόμενα συνέβησαν στη ΝΔ, ο κ. Καραμανλής αντιμετώπιζε τα ίδια και χειρότερα προβλήματα. Βεβαίως οι ηγέτες των κομμάτων έχουν την ευθύνη τους. Δεν γίνεται όμως έπειτα από κάθε δημοσκόπηση να έρχεται η καταστροφή. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή και δεν φτάνει μόνο ένας. Ολοι πρέπει να βάλουν πλάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: