Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ LOUIS AYALA ΓΙΑ ΤΟ 23ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σε όλους. Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ενόψει του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας και τον Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τον κ. Louis Ayala.

Η συνέντευξη Τύπου, συνεπώς, θα είναι σε δύο κύκλους. Ένας πρώτος, ο πιο σύντομος κύκλος, θα αφορά στα θέματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Θα ακολουθήσει ο κ. Ayala και θα δεχτούμε ερωτήσεις. Στη συνέχεια, ο κ. Ayala θα αποχωρήσει και θα συνεχίσουμε με τον δεύτερο κύκλο που αφορά σε όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να καλωσορίσω και εγώ τον Louis, τον καλό φίλο, εδώ στην Αθήνα, η άφιξη του οποίου εδώ ουσιαστικά είναι και η αρχή των επίσημων πια διαδικασιών για το 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Αυτό πραγματοποιείται από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Νωρίτερα, θα έχει πραγματοποιηθεί και η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών, στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση για το ρόλο των γυναικών στα κινήματά μας. Σε αυτή τη Σοσιαλιστική Διεθνή Γυναικών, επίσημη εκπρόσωπος του Κινήματός μας είναι η Φώφη Γεννηματά. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να της ευχηθώ και δημοσίως καλή ανάρρωση.

Περιμένουμε περισσότερους από 650 επίσημους εκπρόσωπους, από τουλάχιστον 110 κόμματα και από τουλάχιστον 100 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων δεκάδες αρχηγοί σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, ανώτατοι κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι. Είναι μια κορυφαία στιγμή αυτό το Συνέδριο για την πολιτική μας οικογένεια.

Είμαστε ίσως η μεγαλύτερη μη κυβερνητική, κομματική, αλλά μη κυβερνητική οργάνωση στον κόσμο, με ευρεία ομάδα δημοκρατικών, προοδευτικών, εργατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων. Έχει συμβάλει η Σοσιαλιστική Διεθνής και το Σοσιαλιστικό Κίνημα σε όλες τις γωνιές του κόσμου για τον εξανθρωπισμό των κοινωνιών μας, έχει μια μεγάλη προσφορά στη Δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Και καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η ανθρωπότητα. Νέες, μεγάλες προκλήσεις, τόσο μεγάλες όσο ποτέ άλλοτε.

Ένα βασικό πρώτο θέμα είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη μιας παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα νέα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την τεράστια και επικίνδυνη εξέλιξη. Το ευρύτερο θέμα το οποίο έχουμε ως τίτλο είναι «Παγκόσμια αλληλεγγύη, το θάρρος να κάνουμε τη διαφορά».

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και πώς αυτή γίνεται βιώσιμη ανάπτυξη στις συνθήκες της σημερινής περιβαλλοντικής πρόκλησης είναι ένα βασικό θέμα που θα μας απασχολήσει. Το θέμα της αύξησης της ροής των μεταναστών και των προσφύγων, είτε από συγκρούσεις, είτε ακριβώς και από τις κλιματικές αλλαγές που υπάρχουν, με την απερήμωση πολλών περιοχών, την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, οι οποίοι από Αφρική, από Ασία, από άλλες περιοχές, συνωστίζονται στις πιο αναπτυγμένες χώρες.

Παγκόσμια ειρήνη. Επίλυση εθνικών συγκρούσεων, περιφερειακών συγκρούσεων. Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Αφρική, Ασία, άλλες περιοχές. Αλλά και η ανάγκη να ενδυναμωθούν οι πολυμερείς οργανισμοί όπως είναι ο ΟΗΕ, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ουσιαστική παρέμβαση υπέρ της ειρήνης.

Κλιματική αλλαγή, όπως είπα, αλλά θα έλεγα, τέλος, και το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης, που αφορά και εμάς τους Έλληνες άμεσα σε αυτά που συζητάμε, σε αυτή τη συγκυρία. Μια δημοκρατική διακυβέρνηση, που μπορεί να αντιταχθεί στην αιχμαλωσία της πολιτικής από ειδικά συμφέροντα, από την συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, που αυτό προκαλεί και τη φτώχεια και την ανισότητα και την κοινωνική αδικία. Θα είναι μαζί μας και ο Jeremy Rifkin, για να μας μιλήσει ιδιαίτερα για ένα θέμα που έχει σχέση με τις νέες ενεργειακές προοπτικές παγκοσμίως.

Μεταξύ των κομμάτων θα έχουμε και αντιπροσωπίες, με την διεύρυνση, αν θέλετε, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αντιπροσωπείες που θα εκφράζουν κόμματα, που δεν είναι βεβαίως μέλη μας, αλλά τα οποία ενδιαφέρονται ή να συνδεθούν ή να μάθουν ή, κάποια στιγμή, να γίνουν και μέλη μας, όπως είναι το κόμμα του Κογκρέσου της Ινδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, αλλά και από την Αμερική, όπου βλέπουμε ότι θα υπάρξει, ελπίζουμε, μια νέα κυβέρνηση, δημοκρατική, που ανοίγει και νέες δυνατότητες για συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο και, βεβαίως, και με τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Louis, που είναι εδώ μαζί μας πάντα, αδιάκοπα και, με μεγάλη ζέση και ενθουσιασμό, παλεύει γι' αυτό τον Οργανισμό. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια επιτυχής συνάντηση και γιατί είναι καλά οργανωμένη, αλλά και γιατί βρίσκεται στην όμορφη Ελλάδα, όπου πάρα πολλοί ξένοι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, έχουν θελήσει να έρθουν και να συμμετάσχουν. Δίνω το λόγο, λοιπόν, στον Louis για τα περαιτέρω.

L. AYALA: Ευχαριστώ πολύ. Κατ' αρχήν, θα ήθελα να σας πω ότι είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που επέστρεψα στην Ελλάδα. Όσον αφορά το έργο, στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ουσιαστικά παρακολουθώ τις εξελίξεις μέσω των στενών επαφών με τον Πρόεδρο, με τον οποίο συνεργαζόμαστε και επί θεμάτων ηγεσίας αυτού του πραγματικά παγκόσμιου Οργανισμού.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έπρεπε να πούμε απ’ την αρχή και πριν την έναρξη αυτού του Συνεδρίου. Θεωρώ ότι έφτασε ο καιρός της παγκόσμιας πολιτικής. Είναι καιρός να υπάρξουν οργανώσεις, οργανισμοί όπως ο δικός μας, ανά τον κόσμο.

Για πρώτη φορά σε αυτή τη συνάντηση, στο Συνέδριο των Αθηνών, θα ασχοληθούμε με ζητήματα, τα οποία φρονούμε ότι αποτελούν προτεραιότητες σε όλες τις γωνιές και τις περιοχές του κόσμου. Μπορεί κανείς να προέρχεται από οικονομία αναπτυγμένης χώρας ή αναπτυσσόμενης, μπορεί να προέρχεται κανείς από μια μικρή χώρα της Αφρικής, από μικρές οικονομίες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 150 δολάρια. Και πάλι συμφωνούμε όλοι ότι, απ’ όπου και αν προερχόμαστε, τα ζητήματα που θα θιγούν εδώ στην Αθήνα είναι εξίσου σημαντικά για όλους.

Έχουμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας, βεβαίως, βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, η ειρήνη και η μετανάστευση. Αυτά είναι παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν παγκόσμιες, σφαιρικές απαντήσεις.

Και βεβαίως, η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ακριβώς ένα ρόλο να παίξει, αλλά και μια θέση. Αυτό το έχουμε δει και το έχουν αποδείξει οι ευρωπαϊκές μας ρίζες, για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Πλέον έχουμε καταστεί παγκόσμια οργάνωση, έχουμε πλέον των 259 μελών και συνεχώς αυξανόμεθα, διότι βλέπετε, συνήλθαμε εδώ και το 2006.

Σε αυτήν εδώ τη συνάντηση, ουσιαστικά, ανασυστήνεται η οργάνωσή μας. Κάθε τέσσερα έτη συναντιόμαστε, ούτως ώστε να ληφθούν θεμελιώδεις πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μας, για να ξαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά μας, να γίνουν οι αρχαιρεσίες ως προς την ηγεσία και να θέσουμε νέες κατευθύνσεις.

Η προηγούμενη συνάντηση έλαβε χώρα στη Λατινική Αμερική, σε μια άλλη ήπειρο. Τότε, προήδρευσε ο Πρόεδρος Λούλα, ο οποίος και μας φιλοξένησε, ήσασταν εκεί, θυμάστε κ. Πρόεδρε, θυμόμαστε και εμείς τη συνεισφορά σας. Επομένως, μετά από εκείνο το πολύ πετυχημένο Κογκρέσο, εκείνη τη συνάντηση, έχουμε το τωρινό.

Θα μιλήσω ακόμη για κάποια άλλα χαρακτηριστικά αυτής της συνάντησης στην Αθήνα. Καταρχήν, ήμασταν ιδιαιτέρως επιτυχείς ως προς γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ευρύτατη εκπροσώπηση του πολιτικού κόσμου, ιδίως του σοσιαλιστικού σκέλους. Έχουμε μαζί μας όλα τα εξέχοντα σοσιαλιστικά κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλη η σοσιαλιστική οικογένεια εκπροσωπείται, αλλά και πέραν αυτής, αν δείτε τον κατάλογο των συμμετεχόντων που θα σας διατεθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, θα συνειδητοποιήσετε ότι εκπροσωπούνται πολιτικοί σχηματισμοί από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πολύ πετυχημένοι, καθώς σήμερα στη Λατινική Αμερική υπάρχουν πλέον των 50 κυβερνήσεων, των οποίων ηγούνται μέλη της Διεθνούς μας.

Υπάρχει επίσης αντίστοιχα αριθμός περί των 30 πολιτικών σχηματισμών της Αφρικής. Αντίστοιχα, είναι πολύ δύσκολο με τα ζητήματα που αφορούν στην Αφρική, αναπτυξιακά, της ειρήνης και, όμως, η κοινωνική, η σοσιαλιστική δημοκρατία είναι εκείνη που προχωρεί, ούτως ώστε να παγιώσει τη βέλτιστη διακυβέρνηση και, ουσιαστικά, είμαστε σκέλος της Αφρικής και αυτής της παγκόσμιας εικόνας και γι’ αυτό σήμερα αισθάνονται καλύτερα οι πολιτικοί σχηματισμοί ως προς την παρουσία τους εκεί.

Υπάρχουν εξέχουσες πολιτικές δυνάμεις επίσης που εκπροσωπούνται και προέρχονται απ’ την Ασία, και όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα Βαλκάνια, τις χώρες του Καυκάσου, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Κοινοπολιτείας, όπως αποκαλείται σήμερα.

Βεβαίως, ξαναλέω ότι πρόκειται για μια πετυχημένη οικογένεια που μας συνδέει παγκοσμίως. Έχουμε φτάσει ουσιαστικά σε εκπροσώπηση σε 61 κυβερνήσεις συνολικά ανά τον κόσμο και, θα πρέπει να τονίσω, ότι εμείς, ως παγκόσμια πολιτική οικογένεια, έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και, περαιτέρω των συζητήσεων, να συμμετάσχουμε και να δεσμευτούμε ως προς τη συμμετοχή μας σε βασικά πάνελ.

Και έτσι εγείρουμε ζητήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στην ημερήσια διάταξή μας. Όταν θα ανοίξει η συνάντησή μας, με την εναρκτήρια ομιλία, θα έχουμε συζήτηση επί αυτού του θέματος. Να θυμηθούμε και τη διακήρυξη του Λάγος. Και θα είναι μαζί μας και ο Γκόραν Πέρσον.

Θα γίνει έτσι ένας διάλογος, μια διαλογική συζήτηση. Θα μιλήσουμε με εκπροσώπους της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών επί αυτού του θέματος. Βλέπετε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια βασική πλατφόρμα για διάλογο, όχι μόνο όσον αφορά τη διάγνωση των υφιστάμενων προβλημάτων, αλλά και προκειμένου να προωθήσουμε προτάσεις και λύσεις. Άρα, να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε με την Κίνα και την Ινδία επί θεμάτων κλιματικής αλλαγής. Θα υπάρξει συμμετοχή αυτών και βεβαίως θα υποδεχθούμε υπουργούς από την Κίνα, εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, του κόμματος του Κογκρέσου τις Ινδίας. Επίσης, θα έχουμε τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Ρωσίας και μαζί μας θα βρίσκεται και εξέχουσα προσωπικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα περιβάλλοντος, είναι η Κάρολ Μπράουν. Και θα παρίστανται και πάρα πολλοί άλλοι απ’ όλο τον πλανήτη.

Το ίδιο θα δείτε και σε άλλες συζητήσεις, που θα αφορούν θέματα παγκόσμιας οικονομίας ή ειρήνης. Όσον αφορά την ειρήνη, η ειρήνη είναι ένα ακόμα μείζον ζήτημα, που προσδιορίζει και την ταυτότητα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και, πάντοτε λειτουργήσαμε, και ως σημείο συνάντησης, ως τόπος, προκειμένου να βρούμε λύσεις.

Θα δείτε ότι και γι’ αυτό το θέμα θα προσέλθουν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου απ’ όλο τον πλανήτη, ούτως ώστε να βρεθούν λύσεις σε θέματα που αφορούν όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα θα έχουμε μαζί μας τον Μαχμούτ Αμπάζ, όπως και τον υπουργό Άμυνας, τον κ. Μπάρακ, θα έχουμε εκπροσώπους από το Ιράκ, αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με την αντιμετώπιση κρίσεων, από την Κολομβία, τα Βαλκάνια, την Αφρική.

Εργαζόμαστε εν τω βάθει και ασχολούμεθα με το ζήτημα της μετανάστευσης. Και σήμερα, όταν πάλι συζητούσαμε αυτά τα παγκόσμια ζητήματα, επιμείναμε και ξαναείπαμε ότι ζούμε σε μια παγκόσμια οικονομία, το κεφάλαιο κινείται ανά τον πλανήτη. Το μόνο που μοιάζει να μην κινείται με τους ίδιους ρυθμούς και με την ίδια άνεση, είναι ο κόσμος, οι άνθρωποι και γι’ αυτό ακριβώς, από εδώ, απ’ την Αθήνα, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της μετανάστευσης και θα προωθήσουμε ακριβώς μια νέα ατζέντα, μια νέα ημερήσια διάταξη που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους.

Οι βασικοί μας ομιλητές είναι εξέχοντες. Θα συμμετάσχουν όλοι, θα γίνουν συζητήσεις με πάνελ και επίσης θα ληφθούν αποφάσεις. Προσδοκούμε ότι θα συζητήσουμε ζωτικά ζητήματα. Μετά από συζητήσεις που έγιναν στην Χιλή, στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε ο Γκόρντον Μπράουν, η Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέ, επίσης, ετοιμάζουμε προτάσεις, συνεπεία όλων αυτών των συζητήσεων που προηγήθηκαν, προτάσεις που θα αφορούν θεμελιώδη ζητήματα και τα οποία ετέθησαν σε προηγούμενες συζητήσεις και σε διαπραγματεύσεις, και μετά το Μπαλί, ούτως ώστε να δούμε και πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε τα πράγματα, και στην Πολωνία φέτος και στην Κοπεγχάγη το επόμενο έτος, προκειμένου να ορίσουμε τη διαδρομή μας με ορίζοντα το 2012.

Υπάρχει επίσης ένα έγγραφο που περιλαμβάνει προτάσεις και ιδέες και αναφέρεται στους βασικούς παράγοντες και φορείς που μας βοήθησαν στην εκπόνηση αυτών των προσπαθειών, των προτάσεων. Το ίδιο ισχύει και στην αντίστοιχη προσπάθειά μας σε πλαίσιο παγκόσμιας οικονομίας.

Η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Ασία, η Ουκρανία, η Ρωσία, οι πάντες έχουν συνδράμει, ούτως ώστε να έχουμε την απεικόνιση της τρέχουσας πραγματικότητας και αντιστοίχως να έχουμε προτάσεις.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, πιο συγκεκριμένα εξετάζουμε νέα προβλήματα που τώρα εμφανίζονται και αφορούν στον κόσμο. Για παράδειγμα, θα έχουμε μαζί μας και εκπροσώπους από την Αϊτή. Ας θυμηθούμε το ζήτημα της κρίσης των τροφίμων. Ο κόσμος επομένως, που αυτή τη στιγμή ασχολείται με αυτό το ζήτημα στην Αϊτή, θα βρίσκεται εδώ. Ο Βίκτορ Μπενουά, εξέχουσα φυσιογνωμία επίσης, θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την κρίση στον τομέα των τροφίμων.

Θα έχουμε επίσης συμμετοχές από το Πακιστάν, τη Λατινική Αμερική και τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Προσδοκούμε ότι θα συνταχθεί επίσης ένα αντίστοιχο έγγραφο και με συνδρομή των Υπουργών Οικονομικών, αλλά και των αντίστοιχων πολιτικών σχηματισμών που εκπροσωπούμε, ούτως ώστε, την Τρίτη, όταν θα συζητήσουμε, να έχουμε ένα έγγραφο επί τη βάση του οποίου θα συζητήσουμε και, άρα, να αντιμετωπίσουμε και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της μετανάστευσης.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Αν συγκρίνουμε τις προηγούμενες συναντήσεις με αυτή, θεωρώ ότι όσον αφορά τη συμμετοχή και, απ’ ό,τι ξέρω Γιώργο αυξάνεται διαρκώς ο κατάλογος των συμμετεχόντων, είναι αθρόα η προσέλευση.

Χθες το βράδυ, όταν προσήλθαμε, είχαμε μετρήσει 140 πολιτικούς σχηματισμούς που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να παραστούν. Ο αριθμός αυξάνεται. Μεταξύ αυτών, θα βρείτε ηγέτες κομμάτων, αρχηγούς κομμάτων. Θα προσέλθουν πρόεδροι, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πρωθυπουργοί.

Έφτασε ο καιρός της παγκόσμιας πολιτικής, όπως προείπα. Ήρθε ο καιρός της σοσιαλιστικής δημοκρατίας. Είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, οπότε είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς που είμαστε εδώ στην Αθήνα.

Η Αθήνα, όπως έχω πει, είναι ένας διεθνής τόπος για διεθνείς συναντήσεις και συνεργασίες. Αισθανόμαστε πολύ άνετα εδώ και, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς για το έργο μας. Εγώ χαίρομαι ιδιαιτέρως που συνεργάζομαι με το Γιώργο Παπανδρέου και, όταν θα έρθει ο καιρός των εκλογών, εννοώ των αρχαιρεσιών της Δευτέρας, περιμένω την έκβαση.

Υπάρχουν προτάσεις επί τάπητος, υπάρχει μία πρόταση τουλάχιστον την οποία εγώ έχω λάβει και αφορά στην υποψηφιότητα του Γεωργίου Παπανδρέου. Υπάρχουν βεβαίως και νέα πρόσωπα και άλλοι που αναμένεται να εκλεγούν στις υπόλοιπες θέσεις στο Προεδρείο.

Θα πρέπει να εκλεγούν αρκετοί Αντιπρόεδροι και αυτό γιατί θέλουμε να υπάρχει ευρύτατη εκπροσώπηση σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Θέλουμε να μπορεί να απηχεί αυτή η ευρεία εκπροσώπηση το σφαιρικό χαρακτήρα του κινήματός μας, με άνδρες, με γυναίκες, θα χαρούμε να τους έχουμε όλους στο Προεδρείο.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, πολλά θέματα θα μας απασχολήσουν στην Αθήνα, όπως και οι αρχαιρεσίες και, είμαστε εδώ, με μια αίσθηση πολύ θετική, όλοι. Αυτό έχω αποκομίσει ως εικόνα κι εγώ, μετά τις συνομιλίες με όλους σας. Και είμαι εδώ στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. Ξεκινούμε με τις ερωτήσεις που αφορούν στη Διεθνή. Ο κ. Μούρτης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε, διαβάζουμε, και έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι και γενική εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη για το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αυτό ίσως λόγω και δικών σας παραλείψεων, ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια συγκέντρωση σοσιαλιστών οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα να κάνουν πολυτελείς διακοπές και παρεμπιπτόντως να μιλήσουν για τη φτώχεια και την πείνα και να εκλέξουν εσάς για δεύτερη φορά Πρόεδρο της Διεθνούς.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτον, αν αποδέχεστε ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας του Συνεδρίου της Διεθνούς. Και δεύτερον, αν θα μπορούσε αυτό το γεγονός του Συνεδρίου της Διεθνούς να έχει κάποιο ρόλο να επηρεάσει τα πράγματα στη χώρα μας με οποιοδήποτε τρόπο στη σημερινή συγκυρία την οποία βιώνουμε όλοι.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στο πρώτο σκέλος, να αφήσω τον Λουίς να μιλήσει και θα απαντήσω και εγώ σε αυτό, αλλά και στο δεύτερο σκέλος επίσης.

L. AYALA: Η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν συναντάται αραιά και πού. Θα έλεγα ότι τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες μιλήσαμε, συναντηθήκαμε στο Πακιστάν, στο Λος Άντζελες. Προσήλθα σε αντίστοιχη συνάντηση στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Γίνονται διαρκώς συναντήσεις. Είμαστε ιδιαιτέρως δραστήρια οργάνωση. Οπότε, το γεγονός ότι μεταβαίνουμε οπουδήποτε εν είδει διακοπών, κάθε άλλο παρά ισχύει στην περίπτωσή μας.

Φαίνεται ότι ίσως δεν κατανοεί κανείς ότι πρόκειται για μια παγκόσμια οργάνωση και μίλησα για την εποχή της παγκόσμιας πολιτικής. Αν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, θα δείτε ότι ουσιαστικά κάθε εβδομάδα οργανώνεται κάποια συνάντηση ανά τον πλανήτη. Αυτό ήταν το υπ’ αριθμόν ένα.

Δεύτερον, όπου και αν μεταβούμε, οφείλουμε να λάβουμε κάποια μέτρα ως προς την εργασία μας. Θα σας πω ότι εγώ οργάνωσα ένα αντίστοιχο Κογκρέσο στη Ν. Υόρκη το ’96, ήταν το πρώτο μου και είχαμε θέματα ασφαλείας που μας απασχόλησαν, εξαιτίας της ευρείας συμμετοχής, και άλλων απαιτήσεων, εξαιτίας του γεγονότος ότι παρίστανται πολιτικοί ηγέτες, πρόεδροι κυβερνήσεων, από το Ιράκ για παράδειγμα, ή ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης.

Όλα αυτά είναι μελήματα που πρέπει να έχουμε υπόψη. Δεν μπορούμε να μεταβούμε σε μικρά ξενοδοχεία της Ν. Υόρκης, ώστε να φιλοξενήσουμε είκοσι πέντε πρωθυπουργούς, όπως έγινε στην περίπτωση της Ν. Υόρκης.

Πρέπει να επιλέξει κανείς την αντίστοιχη έδρα. Το μόνο μέρος στο οποίο καταλήξαμε ότι θα ήμασταν ασφαλείς και μας εξυπηρετούσε ήταν η έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τότε.

Συναντηθήκαμε το ’99, για παράδειγμα, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, κ. Ζοσπέν. Συναντηθήκαμε στην καρδιά του Παρισιού. Και πάλι λάβαμε υπόψη ζητήματα ασφαλείας ούτως ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες διαμονής και φιλοξενίας τόσων ανθρώπων.

Το ίδιο έγινε και στο Σάο Πάολο, στην τελευταία αντίστοιχη συνάντηση προ τετραετίας, και ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση που ελήφθη τότε σχετικά με αυτή τη συνάντηση.

Χρειάστηκε να μεταβώ τρεις φορές στη Βραζιλία. Βλέπετε έπρεπε να μιλήσω με τον πρόεδρο Λούλα και την κυβέρνηση εν γένει, ούτως ώστε να εξασφαλίσω πώς θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες αρκούντως.

Οποιαδήποτε διευθέτηση στο σημερινό κόσμο πρέπει να λαμβάνει πάρα πολλά στοιχεία υπόψη της σοβαρά και με υπευθυνότητα. Καθώς απευθύνουμε προσκλήσεις σε πολιτικούς ηγέτες απ’ όλο τον πλανήτη οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τις αντίστοιχες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου διαλόγου.

Και όταν πληροφορήθηκα ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνει η συνάντηση εκτός των ορίων της πόλεως των Αθηνών γιατί είναι δύσκολο να μετακινείται κανείς ανά την Αθήνα, και για μένα να σας πω, χρειάστηκα μιάμιση ώρα σήμερα το πρωί για να μεταβώ από το ξενοδοχείο μου εδώ. Έμαθα ότι υπάρχει ένας χώρος σχετικά κοντά στην Αθήνα, αλλά ακόμα πιο κοντά στο αεροδρόμιο εκτός των ορίων της πόλεως και έπρεπε να λάβουμε υπόψη και τον περιορισμό του αεροδρομίου. Εξάλλου, πολλοί δεν θα χρειαστεί να μεταβούν αλλού, περιορίζονται χρονικά θα έρθουν από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και μετά θα αναχωρήσουν.

Θυμηθείτε ότι έχουμε επισκέπτες και από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Αυτοί ήταν οι όροι που έπρεπε να έχουμε υπόψη. Αυτές ήταν οι προδιαγραφές που αναζητούσαμε.

Έπρεπε επίσης να λάβουμε υπόψη άλλους περιορισμούς. Και να γνωμοδοτήσουν και οι ντόπιοι εδώ. Δηλαδή, απευθυνθήκαμε στους συνεργάτες μας εδώ, οι οποίοι μας συμβούλευσαν και αποφασίστηκε ότι θα λάβει χώρα αυτή η συνάντηση με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι να συμπληρώσω, να δώσω μια απάντηση, από την ελληνική πλευρά. Ως υπουργός Εξωτερικών, αυτό το οποίο έκανα κάθε φορά που είχα ξένες αντιπροσωπείες, ήταν να τους δείξω όσο γινόταν καλύτερα την πιο ωραία πλευρά της χώρας μας.

Θα έρθουν για δουλειά, για δυο μέρες, εξέχουσες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, Λατινική Αμερική, Αφρική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, και θέλω να γυρίσουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Άρα, προβάλλουμε την Ελλάδα με ένα ελάχιστο κόστος, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Παράλληλα, όπως είπε και ο Louis Ayala, υπάρχουν θέματα ασφαλείας, δεν είναι απλώς μια κατασκήνωση.

Είναι πρόεδροι κρατών και μάλιστα κρατών που έχουν σημαντικά ζητήματα συγκρούσεων και ασφάλειας και είναι, βεβαίως και η δυνατότητα, γιατί μιλάμε για 700 - 800 άτομα, να υπάρχει ο χώρος, που δυστυχώς δεν έχει η Αθήνα και ξενοδοχείο και τέτοιους χώρους μαζεμένα παρά σε εκείνη την περιοχή.

Πήγαμε και σε άλλες περιοχές. Απ’ ό,τι μου έχουν πει, και η Γραμματεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν βρήκαν αλλού τέτοιου είδους χώρο.

Η ουσία βεβαίως της συζήτησης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα είναι για θέματα που μας αφορούν. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής μας αφορά. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε.

Είναι απαράδεκτο ότι και φέτος έχουμε αυτή την ολιγωρία των υπηρεσιών μας, της κυβέρνησης, με τη χθεσινή φωτιά. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εκείνη, η οποία προβάλλει νέες πολιτικές στην ενέργεια, νέες πολιτικές στις κατασκευές, νέες πολιτικές στα προϊόντα μας τα αγροτικά, στο τουριστικό μας προϊόν, για να είμαστε ανταγωνιστικοί και πρωτοπόροι σε αυτό το ζήτημα.

Πιστεύω ότι αυτά που θα συζητηθούν, θα δώσουν το έναυσμα και νέες προτάσεις και σκέψεις, και για μας, και για το ΠΑΣΟΚ αύριο, που θα είναι κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη διεθνή εμπειρία και δόξα τω Θεώ έχουμε όλες αυτές τις επαφές μέσα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, και τις έχω και προσωπικά, αλλά και ως κόμμα, να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να ανταλλάξουμε εμπειρία, να μεταφέρουμε αυτή την εμπειρία στη χώρα μας για την αυριανή κυβέρνηση.

Το ίδιο στο θέμα των μεταναστών, το ίδιο στο θέμα της φτώχειας, το ίδιο στο θέμα της διακυβέρνησης και των συγκρούσεων, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τα περιφερειακά προβλήματα, που κι εμάς άμεσα μας ενδιαφέρουν σε αυτή την περιοχή.

Βεβαίως, όπως είπα και πριν, το θέμα της διακυβέρνησης είναι πολύ σημαντικό, διότι τελικά το πώς διαχειρίζεται κανείς ένα πλούτο σε μια χώρα, το πώς διαχειρίζεται κανείς ένα πλούτο παγκοσμίως, έχει σχέση με το αν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του πολίτη.

Διάβαζα προχθές ποια είναι η διαφορά και ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ της Νορβηγίας και της Νιγηρίας. Και οι δυο χώρες έχουν πολύ πετρέλαιο, όμως η μία είναι φτωχή και φτωχαίνει η Νιγηρία και η άλλη είναι πλούσια και πλουτίζει ο λαός της. Ποια είναι η διαφορά; Απλά: η δημοκρατική διακυβέρνηση, η διακυβέρνηση η οποία σέβεται τους θεσμούς, τη διαφάνεια και χτυπάει τη διαφθορά. Ενώ στη Νιγηρία πάνε οι μεγάλες επιχειρήσεις, πλουτίζει ο υπουργός και φτωχαίνει ο λαός.

Να το ξέρουμε εμείς στην Ελλάδα, δυστυχώς, και στην Ελλάδα αυτό γίνεται σήμερα: πλουτίζουν κάποιοι και φτωχαίνει ο λαός. Είναι επίκαιρα αυτά τα οποία συζητάμε και για την Ελλάδα.

L. AYALA: Θυμήθηκα την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα. Σε πολύ κόσμο που επισκέπτεται την Ελλάδα, αυτή ίσως είναι η πρώτη επίσκεψη, όπως και ο Γιώργος είπε, εδώ είναι μια αίθουσα μεγάλη, ήταν η μεγαλύτερη αίθουσα που βρέθηκε, ούτως ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες τόσων ανθρώπων και θεωρούμε ότι είναι αρκετά μεγάλη και ήμασταν πάρα πολλοί εμείς, ούτως ώστε κάποια στιγμή χρειάστηκε να περιοριστούν και οι αντιπροσωπείες, αλλά σκέφτηκα το εξής:

Για εμένα, οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν ίσως μια ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά. Μια ματιά, από την αίθουσα των συνεδριάσεων στο νερό, στη θάλασσα, για εμένα όμως προσωπικά, η Ελλάδα ακριβώς ταυτίζεται με αυτό το στοιχείο, το υδάτινο. Για εμένα, το γαλάζιο της ελληνικής σημαίας ταυτίζεται με το γαλάζιο της θάλασσας και για εμένα αυτό είναι καλό. Καλό θα είναι, ο κόσμος που έρχεται ίσως για πρώτη φορά και ίσως δεν ξανάρθει, να δει το γαλάζιο της Ελλάδας. Εγώ το προσυπογράφω αυτό, θα ήταν κρίμα να έρθει κανείς στην Ελλάδα από την άλλη γωνιά του πλανήτη και να βρεθεί κάπου στην καρδιά της πόλης.

Αν εξασφαλίσεις ότι κάποιος είναι κοντά στη θάλασσα, δίπλα στη θάλασσα, θα έχει κανείς μια εικόνα της ιστορίας της χώρας. Η Ελλάδα ταυτίζεται με τη θάλασσα. Έτσι θα πάρουν μια γεύση της χώρας.

Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» : Επειδή τα θέματα της διαφάνειας είναι στο επίκεντρο, θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα που έχει γραφτεί και στον Τύπο, έχει προκύψει σχετικά με τη διοργάνωση του Συνεδρίου για τη χρηματοδότηση με 500.000 ευρώ από τη Νομαρχία Αθηνών προς το ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε και μια παρέμβαση μιας βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και ισχυρίζεται ότι ο νόμος απαγορεύει χρηματοδότηση Νομαρχιών προς τα κόμματα. Θα ήθελα να το σχολιάσετε αυτό.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να σας πω ότι κάνουμε κάθε τι με απόλυτη διαφάνεια και αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς κάνουμε κάθε τι, με απόλυτη διαφάνεια.

Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ («ALPHA RADIO »): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω, αν σε επίπεδο στρατηγικού στόχου η Σοσιαλιστική Διεθνής εκφράζεται από τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία ή από τα Κινήματα με αριστερά χαρακτηριστικά στη Λατινική Αμερική;

Ένα δεύτερο. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι η διεθνής κοινότητα κινείται όλο και περισσότερο κατά παράβαση των αποφάσεων των διεθνών Οργανισμών και αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ως το παραδοσιακό, το τυπικό διεθνές Δίκαιο. Ποια είναι η στάση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς; Πώς θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί με κριτήριο τις αρχές της; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μπορείτε να επαναλάβετε το δεύτερο ερώτημα;

Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο η διεθνής κοινότητα κινείται ειδικά σε περιοχές και περιόδους κρίσεων έξω από αυτό που μέχρι τώρα αντιλαμβανόμαστε ως Διεθνές Δίκαιο και παρά τις αποφάσεις των διεθνών Οργανισμών. Σε τι διαφοροποιείται η Σοσιαλιστική Διεθνής από την Κεντροδεξιά, από τις συντηρητικές δυνάμεις ανά τον κόσμο γι' αυτή την ελλειμματική λειτουργία των διεθνών Οργανισμών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ως ύψιστο μέλημά της τη διεθνή νομιμότητα. Λειτουργούμε μέσα στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και, βεβαίως, λειτουργούμε μέσα σ’ ένα πλαίσιο ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών σε όλο τον κόσμο.

Βεβαίως, μέσα στο κίνημά μας, έχουμε κόμματα με διαφορετικές ρίζες, πολλές φορές με διαφορετικές ιστορικές παραδόσεις, αλλά αυτό νομίζω είναι και αυτό που καταφέραμε, το πολύ μεγάλο θετικό: τόσες διαφορετικές παραδόσεις, να τις εντάσσουμε μέσα σε έναν κοινό σκοπό, που σήμερα γίνεται όλο και πιο σημαντικός, διότι τα προβλήματα σήμερα δεν είναι εθνικά και μόνο, ή αν θέλετε, είναι λιγότερο εθνικά από ό,τι είναι περιφερειακά και παγκόσμια.

Καλείται σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Σοσιαλιστική Διεθνής, οι δυνάμεις της προόδου, να προτείνουν εναλλακτικές προτάσεις για την παγκόσμια διαχείριση όλων αυτών των εξελίξεων, των κρίσεων κλπ, μέσα από ένα πλαίσιο αρχών και αξιών, όχι μέσα από μια λογική απλώς ελευθερίας και τελικά ασυδοσίας της αγοράς, ή σε ένα πλαίσιο των ισχυρών που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, είτε είναι ισχυρά κράτη, είτε είναι ισχυροί παράγοντες πλούτου, είτε είναι ισχυροί παράγοντες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά πραγματικά μια νέα δημοκρατική διακυβέρνηση παγκοσμίως, που θα κοιτά τα πραγματικά συμφέροντα των λαών και των πολιτών του πλανήτη μας.

Γι' αυτό, θεωρούμε ότι σήμερα είμαστε τόσο επίκαιροι, όσο ποτέ άλλοτε. Είμαστε αναγκαίοι και έχουμε και τις εναλλακτικές προτάσεις.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ («ΑΞΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε αν έχετε σκεφτεί εκ νέου την απόφασή σας να μπει στους κόλπους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το Κόμμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Ταλάτ και εξ αιτίας της ίδιας της ιδιαιτερότητας, δηλαδή ότι δεν έχει αναγνωριστεί ευρέως ως κράτος, το Κόμμα Χάτσι στο Κόσοβο. Είναι θέμα που θα το εξετάσετε ως επανεκλεγείς Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ για την ερώτηση, είναι χρήσιμη. Πρώτα απ' όλα, να ξέρετε ότι άλλο τα κράτη, άλλο τα κόμματα. Άλλο η κοινωνία των πολιτών, και άλλο οι αναγνωρίσεις κρατών. Δεν υπάρχει αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, όπως, ως ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον, δεν έχουμε αναγνωρίσει και την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και η ανάδειξη από τις κοινωνίες προοδευτικών δυνάμεων, που μπορούν να συμμετέχουν, είτε ως παρατηρητές, είτε αργότερα και ως μέλη και ανάλογα βεβαίως με τη συμπεριφορά τους - διότι περνάει από μια Επιτροπή Δεοντολογίας - που θα συμβάλλουν στην ειρήνη και στην επίλυση αυτών των περιφερειακών προβλημάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήθελα να ευχηθώ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Χριστόφια, και στον κ. Ταλάτ, που συναντιέται μαζί του τις μέρες που ξεκινάμε εμείς τις δικές μας εργασίες, καλή επιτυχία για την προσπάθειά τους για μια βιώσιμη λύση, που σέβεται και τις διεθνείς αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και βεβαίως και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είμαι σίγουρος ότι τέτοιου είδους διεργασίες, όπως αυτές τις οποίες έκανα ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και κάνω ως μέλος και, σήμερα, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μπορούν να συμβάλουν. Θέλω απλώς να σας δώσω ένα παράδειγμα: είχαμε πριν από λίγους μήνες συνάντηση της Φατάχ των Παλαιστινίων και, από την άλλη μεριά, δυο κομμάτων του Ισραήλ, του Εργατικού και του Μερέτζ και, βγάλαμε μια απόφαση που ήταν ιστορική, για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος.

Ιστορική, με την έννοια ότι υπήρξε ένας νέος αμοιβαίος συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές, για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση. Συμβάλαμε εμείς σε αυτό. Πήγα εγώ στο Ιράν πριν από 2 χρόνια για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και, το Ιράν ζήτησε να διαμεσολαβήσω, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με την Αμερική και τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν σε μια οικογένεια - ήταν και Louis εκεί μαζί μου - γύρω από το θέμα του Ιράν, για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση σε αυτό το αδιέξοδο, στο οποίο φαίνεται ότι ακόμη περισσότερο οδεύουμε.

Αδιέξοδο, που φοβάμαι. Και μάλιστα, βάζω ένα μεγάλο ερωτηματικό εδώ, πώς συμμετείχε η Ελλάδα σε μια άσκηση, που θεωρήθηκε - και δεν έχουμε πάρει απάντηση - ως μια άσκηση που προετοιμάζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Μακάρι, όχι μόνο να μην υπάρξει τέτοια επίθεση, αλλά να λυθεί το πρόβλημα του Ιράν μέσα από διάλογο και ειρηνικό τρόπο. Και θα καταδικάσουμε κάθε τέτοια ενέργεια.

Αυτό απλώς που λέω είναι ότι η οργάνωση αυτή έχει όλες τις δυνατότητες, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας, να κάνει κινήσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ειρήνη και την ασφάλεια πολλών περιφερειών και περιοχών.

Ίσως ο Louis να θέλει να πει δυο λόγια.

L. AYALA: Ευχαριστώ. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική οικογένεια που να έχει στηρίξει τόσο πολύ τα Ηνωμένα Έθνη, όσο εμείς, η Σοσιαλιστική Διεθνής και αντιστοίχως οι σοσιαλδημοκράτες. Αντικειμενικά αν εξετάσουμε την κατάσταση, ακόμα κι αν διαφέρουν οι απαντήσεις σε ζωτικής υφής ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας την τελευταία 10ετία, θα παρατηρήσετε ότι οι σοσιαλδημοκράτες ήταν εκείνοι που πάντοτε επέμεναν στο συστατικό της πολυμέρειας, της κοινής ασφάλειας και της εξεύρεσης κοινών απαντήσεων, στην περίπτωση της κρίσεως στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, σε ζητήματα που αφορούσαν επίσης στα Βαλκάνια που είναι πιο κοντά μας.

Σε όλες τις περιπτώσεις και πάντοτε δίναμε έμφαση στο ρόλο της διεθνούς νομιμότητας και των Ηνωμένων Εθνών. Θα δείτε λοιπόν ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής πάντοτε ήταν υπέρ αυτής της προσεγγίσεως και ποτέ δεν υποστήριξε οποιαδήποτε κίνηση εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Από την άλλη, υπάρχει το θέμα των πολιτικών ευαισθησιών. Δεν θα δείξω προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων χωρών, αλλά δείτε τι έγινε με τους συντηρητικούς ή με άλλες παρατάξεις, όπου δεν βρίσκετε τον ίδιο ενθουσιασμό. Ειρήσθω εν παρόδω, είμαστε μια από εκείνες τις πολιτικές οικογένειες ανά τον κόσμο, που έχουν κάποιο καθεστώς στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, διότι δίνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή στα όσα πράττει ο ΟΗΕ και στηρίζουμε, είμαστε φορείς οι οποίοι υποστηρίζουν τον ΟΗΕ. Βλέπετε ότι σχεδόν δεν υπάρχει διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στην οποία να μην παρίσταται η Σοσιαλιστική Διεθνής. Αυτό ακριβώς θεωρώ ότι είναι το βασικό.

Χρειάζεται περισσότερη νομιμότητα και αυτό ακριβώς προωθούμε. Βλέπετε ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο, βλέπετε τις κοινοβουλευτικές διαστάσεις διαφόρων Οργανισμών, και σε περιφερειακό επίπεδο, βλέπετε ότι ακόμα υπάρχει ένας τέτοιος φορέας, κοινοβουλευτικός, καίριος, και στο ΝΑΤΟ. Όλοι, παντού, αποζητούν αυτή την διάσταση, είναι σημαντικό λοιπόν να στηρίζουμε τους σοσιαλδημοκράτες και τη Διεθνή παγκοσμίως, στο πλαίσιο όλων των Διεθνών Οργανισμών, γιατί έτσι εξασφαλίζεται επίσης μεγαλύτερη πολιτική νομιμότητα. Βλέπετε λοιπόν ότι ουσιαστικά στηρίζουμε τους Διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς.

Πέραν της αντιμετώπισης των διαφορών κι όπως ακριβώς δικαίως το έθεσε ο Πρόεδρος, ως Οργάνωση, όπου συνυπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί και εκπροσώπηση αυτών, δεν παραιτούμεθα. Υπάρχουν παραδείγματα. Ίσως το θεμελιώδες να είναι αυτό της Μέσης Ανατολής, διότι εκεί έχουμε συγκρούσεις και αδιάκοπες εχθροπραξίες. Συνήθως, η κατάπαυση του πυρός, ιστορικώς ειπείν, είναι βραχυπρόθεσμη και εκεί η Σοσιαλιστική Διεθνής πάντοτε ήταν η πλατφόρμα επί της οποίας συνομιλούσαν και χάρις στην οποία συνομιλούσαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Θα δείτε το ιστορικό μας, πλέον της 35ετίας, όλοι συνομιλούν ως πολιτικοί σχηματισμοί, ως ηγέτες, στο πλαίσιο της Διεθνούς. Ήμουν κι εγώ εκεί, ήμουν ένας νεαρός, ήταν εκεί ο Σιμόν Πέρες, για πρώτη φορά συναντήθηκε με τον Αραφάτ, κι ήμασταν κι εμείς εκεί. Εκτός αιθούσης, ουσιαστικά, θα έλεγαν ότι δεν υφίσταται ως συνομιλητής τους. Κι όμως, συνομιλούσαν στους κόλπους της Διεθνούς.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές κρατικές πολιτικές, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, όμως εμείς ασχολούμαστε με ζητήματα που αφορούν στα πάντα, κυρίως στα Βαλκάνια. Ακόμα και όταν ήταν οξείες οι συγκρούσεις και οι συρράξεις, όταν είχαμε τη Βοσνία. Πάντοτε, αδιαλείπτως, αποζητούσαμε μια συνέχιση του διαλόγου, ούτως ώστε οι συνομιλητές να διαλεγούν, οι πολιτικοί παράγοντες και οι φορείς να συνδιαλεγούν, το είπατε κι εσείς πέρυσι στο Κοσσυφοπέδιο, ήμαστε εκεί, καθίσαμε με τον Χάτσι και όλους τους πολιτικούς παράγοντες, το κάναμε και στη Σερβία αυτό.

Συνομιλήσαμε με πολιτικούς ηγέτες κι αυτό γιατί υπάρχει αυτή η διεθνής αίσθηση. Αυτό ακριβώς οφείλουμε να πράξουμε. Και υπάρχει, είναι καταγεγραμμένο αυτό. Υπογραμμίζει και τη σημασία της συναντήσεως εδώ στην Αθήνα. Θα θέλαμε να ζούμε σ’ έναν κόσμο, στον οποίο θα υπογραμμίζονται όχι οι διαφορές μας, αλλά τα κοινά μας στοιχεία. Γιατί σαφώς έχουμε κόσμο που προέρχεται από διαφορετικούς πολιτισμούς με διαφορετική ιστορία, προέρχεται από πλούσιες ή φτωχές χώρες, είναι κόσμος που ίσως δεν ομιλεί την ίδια γλώσσα, αλλά σημασία έχει ότι μας ενώνει η ατζέντα που μας απασχολεί.

Για μας, είναι σημαντικές οι ελευθερίες, η Δημοκρατία, είναι πολύ σημαντικό για μας να υπάρχει ένας κόσμος, στον οποίο μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Αυτός είναι ο κόσμος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Βλέπετε, δεν έχει σημασία πού συναντιόμαστε, αν είναι κοντά στη θάλασσα ή όχι. Αλλά αυτό ακριβώς έρχεται να υπογραμμίσει, τα θαύματα της πολιτικής, ότι ο κόσμος συναντάται σε ένα σημείο, σε μια πόλη, και συνομιλεί για τα θέματα που τον απασχολούν.

Συναντήθηκα και με τους συγγενείς της Μπεναζίρ Μπούτο. Είχα συνοδεύει τη Μπεναζίρ Μπούτο και κάποιος μου είχε πει ότι χρειάζεται αυταρχισμός σε κάποιες περιπτώσεις. Χρειάζεται στήριξη προς την κατεύθυνση των στρατών και των στρατηγών. Εμένα, η Μπεναζίρ Μπούτο μου είχε πει: «Όχι, χρειαζόμαστε περισσότερη Δημοκρατία, αντιθέτως. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια, χρειαζόμαστε διαφάνεια».

Η Μπεναζίρ Μπούτο θυσίασε τη ζωή της γι΄ αυτές ακριβώς τις αρχές και, μάλιστα, θα έρθει εδώ ο σύζυγός της. Χρόνια έζησε κι εκείνος και στη φυλακή και σε εξορία. Σήμερα, είναι ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος.

Βρέθηκα στο Πακιστάν προ τριών εβδομάδων και προήδρευσα μιας κοινής πλατφόρμας με τον σύζυγο της Μπεναζίρ Μπούτο. Ο πολιτικός αυτός σχηματισμός προωθεί την Δημοκρατία. Όταν μιλάει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εξασφάλιση σταθερότητας και ειρήνης ανά τον πλανήτη, της ειρήνης που μας αφορά, - επιμένω, είναι στο Πακιστάν - ότι σημασία έχει η Δημοκρατία. Υπάρχει προοπτική ειρήνης, υπάρχει προοπτική Δημοκρατίας, ακριβώς γιατί υπάρχουν μέλη κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών, όπως του ΠΠΠ, που ποτέ δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια, που θυσιάστηκαν υπέρ των ιδανικών τους, που άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους.

Αυτοί είναι άνθρωποι που υποδεχόμαστε θετικά. Και μάλιστα προσέρχεται για πρώτη φορά αυτός ο πολιτικός πλέον ηγέτης σε μια τέτοια διεθνή συνάθροιση. Ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει τους αντίστοιχους ηγέτες και ομολόγους του. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας, όπως καταλαβαίνετε, να γίνονται τέτοιες συναντήσεις.

Προ τριών εβδομάδων, όπως σας είπα και κλείνω, ήμουν στο Πακιστάν και εκεί ακούσαμε μόνο μία είδηση στην Ισλαμαμπάντ: Τη συζήτηση όλων των εκπροσώπων των πολιτικών σχηματισμών, οι οποίοι ήταν κοινοί. Δεύτερο θέμα στις ειδήσεις η συνάντησή μας. Τρίτο, θέματα που αφορούσαν στον πρωθυπουργό. Τέταρτη είδηση, αφορούσε στον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Μουσάραφ για να εκφράσει τη στήριξή του. Διότι σήμερα ο Μουσάραφ δεν εκπροσωπεί κανέναν, είναι μόνος. Και ο λαός του Πακιστάν ξανασκέφτεται τα θέματα που απασχολούν την πολιτική ζωή της χώρας και δίνει έμφαση σε θέματα αλληλεγγύης, σταθερότητας.

Αυτά είναι τα ζητήματα που έχουν ουσία σήμερα και όχι μόνο για το Πακιστάν, αλλά για ανθρώπους όπως όλοι εμείς, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, για το λαό της Ελλάδος, ακόμα και για μένα, που είμαι από άλλη, μακρινή χώρα, από άλλη ήπειρο, από τη Χιλή.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να ευχαριστήσω τον Louis. Τα λόγια που είπε, με πάθος, νομίζω εκφράζουν την ελπίδα που οι δημοκρατικές, οι σοσιαλιστικές δυνάμεις του κόσμου, του πλανήτη μας, έχουν για μια άλλη πορεία. Ανθρώπινη, αλληλεγγύης, διαφάνειας, μια πορεία κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θέλω να τονίσω κι εγώ ότι, με αυτό τον γνώμονα, μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις, να σπάσουμε αυτή την αντίληψη της απάθειας, της μοιρολατρίας, του όλα είναι ίδια, ότι δεν υπάρχει προοπτική. Αυτό είναι το καθήκον των σοσιαλιστικών και δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων αυτής της εποχής, απέναντι σ’ ένα κατεστημένο διεθνές, περιφερειακό, τοπικό, εθνικό, το οποίο θέλει να κοιμάται ο κάθε λαός, να φοβάται ο κάθε πολίτης.

Σε αυτό, εμείς αντιτάσσουμε τη βούλησή μας και την ελπίδα μας. Ένα μικρό παράδειγμα είναι ότι προχθές - και το χαιρέτισα και το χαιρετίζω - δημιουργήθηκε μια προοδευτική σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Σερβία. Είχα επανειλημμένες επαφές με τον πρόεδρο Τάντιτς και τον πρόεδρο του κόμματος του σοσιαλιστικού, που δεν είναι τώρα μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά ζητά να γίνει μέλος, λέγοντας ότι με μια συμμαχία θ’ ανοίξουμε τις πόρτες για την επανεισδοχή αυτού του κόμματος, που ήταν παλιά του Μιλόσεβιτς, στη Σοσιαλιστική Διεθνή, μέσα στα κριτήρια βεβαίως τα δημοκρατικά και της δεοντολογίας που έχουμε εμείς.

Και συμβάλαμε καθοριστικά στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης στη Σερβία. Αυτό μπορεί να κάνει η Σοσιαλιστική Διεθνής, όπως πολλά μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτή τη χώρα. Πάρα πολλά μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτή τη χώρα, αγαπητοί φίλοι και φίλες. Και να μην ακούγεται αυτή η λογική του μονοδρόμου. Ο σοσιαλισμός, η Δημοκρατία στη χώρα μας, μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Και γι΄ αυτό θα μιλήσουμε αμέσως μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: