Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤO ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΞΕΝΙΟΣ FM» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΗ ΠΑΡΡΑ

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είχαμε εχθές μια επιστολή. Μια επιστολή, με παραλήπτη τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, το Γιώργο το Σουφλιά, που αφορά το περιεχόμενό της το αναθεωρημένο σχέδιο εθνικού χωροταξικού πλαισίου, που την υπογράφουν τρεις Βουλευτές.

Και θα μου πείτε που είναι η είδηση, όταν ο ένας εκ των Βουλευτών είναι και ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος ο κ. Σπύρος Κουβέλης, από την άλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης, είναι δύο Βουλευτές που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης, ψέγουν τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, βάζουν προβληματισμούς και ζητούν ουσιαστικά να ξαναμπεί το όλο νομοσχέδιο σε μια φάση διαλόγου για να φτάσει στη Βουλή έτσι που να είναι έτοιμο να απαντήσει στα προβλήματα και να μη δημιουργεί περαιτέρω από αυτά που υπάρχουν σήμερα.

Η είδηση ίσως είναι ότι συνυπογράφει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας γνωστότερος το τελευταίο διάστημα από το παρατσούκλι που δημοσιογραφικά κυρίως του έχουν κολλήσει "αντάρτης", ο κ. Πέτρος Τατούλης, με τον οποίον δεν ξέρω, επειδή ίσως να μην ακούει το τηλέφωνο και ίσως να ακούει ραδιόφωνο, είχαμε ένα τηλεφωνικό ραντεβού, ελπίζω να το θυμηθεί μέχρι τα όρια εκπνοής της εκπομπής.

Εγώ θα καλημερίσω ωστόσο τον κ. Σπύρο Κουβέλη και θα του πω ότι δεν ξέρω, μάλλον το μπράβο πάει στο ότι είχατε αυτή την πρωτοβουλία, παρά στο ότι πείσατε και τον κ. Τατούλη να συνυπογράψει, γιατί μάλλον εκεί δεν είχατε δυσκολίες καθότι ανήσυχο πνεύμα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κατ΄ αρχήν καλή σας μέρα, ευχαριστώ για το "μπράβο".

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Όχι, δεν πρέπει να ζοριστήκατε πολύ. Μαντεύω, δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε, δυσκολευτήκατε να τον πείσετε να συνυπογράψει;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι θέμα το αν ζορίστηκα ή όχι, από τη στιγμή που ο κ. Τατούλης στην Επιτροπή που συζητήθηκε το χωροταξικό ήδη είχε εκφράσει αυτές τις απόψεις. Δηλαδή ο άνθρωπος παρέμεινε σταθερός στη γραμμή του.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Άρα του είπατε για να μην είστε ανακόλουθος υπογράψτε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και σε μία συζήτηση που είχαμε μεταξύ μας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θεωρήσαμε ότι είναι και φυσικό όταν κάτι το πιστεύουμε και το λέμε να μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: «Σας καλούμε να θέσετε το αναθεωρημένο σχέδιο σε νέα ανοιχτή ουσιαστική και δημόσια διαβούλευση, ώστε να έρθει στη Βουλή έχοντας πραγματικά εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση που θα επιτρέψει την εφαρμογή του στην πράξη, διότι αν αυτός ο νόμος δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις ίσως είναι καλύτερα να μη δημιουργήσουμε ένα ακόμη ακρωτηριασμένο νομοθέτημα, το οποίο είτε δε θα εφαρμοστεί ποτέ, είτε θα δώσει περισσότερα νομιμοποιητικά ερείσματα για τους παραβάτες» για να διαβάσω από το κείμενο της επιστολής που συνυπογράφετε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Λογικό δεν είναι; Σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα σχέδιο χωροταξίας, το οποίο θα ορίσει το τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα αναπτυξιακά, η χρήση του χώρου και λοιπά, για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, όταν δηλαδή...

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Και το οποίο δεν είχαμε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όταν δηλαδή τα σημερινά παιδιά θα ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία κλπ.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Και το οποίο δεν έχουμε ως χώρα, είμαστε ίσως και η μόνη χώρα που δεν έχουμε χωροταξικό σχέδιο.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είμαστε η μόνη χώρα κι εδώ πρέπει να κάνω και μια διευκρίνιση μια που μου δίνετε αυτή την πολύ ωραία αφορμή. Η απάντηση που διέρρευσε ουσιαστικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί απάντηση δεν έχουμε λάβει επίσημα, είναι ότι με τον τρόπο αυτό κι εμείς στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουμε ότι ?.ποτέ δεν κάναμε τίποτα για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Αυτό είναι αναληθές, γιατί το 2004, λίγο πριν τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ είχε περάσει και από την Κυβερνητική Επιτροπή και ήταν έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση εθνικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εκείνη έκανε τέσσερα χρόνια να το διαβάσει, να αποφασίσει ότι το απορρίπτει και να φτιάξει το δικό της.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Θέλατε κι εσείς, αλλά δεν προλάβατε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το είχαμε ετοιμάσει ουσιαστικά, όχι θέλαμε, το είχαμε ετοιμάσει.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Αυτό λέω. Και δεν έγινε νόμος.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν έγινε νόμος ακριβώς, δηλαδή δεν έχει θεσμοθετηθεί, όχι ότι ποτέ δεν είχε παραχθεί ένα χωροταξικό σχέδιο. Τέλος πάντων, αυτό είναι μία διευκρίνιση. Αλλά το σημαντικό είναι ότι αυτή η παρέμβαση έχει στόχο ότι θέλουμε χωροταξικό, αλλά θέλουμε ένα καλό χωροταξικό.

Το επείγον της υπόθεσης δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα χωροταξικό το οποίο μας γυρίζει πίσω αναπτυξιακά στις εποχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος για εκείνη την εποχή μια χαρά ήταν αυτά που έκανε, αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ένα χωροταξικό σχέδιο που λέει τι θα γίνει με το περιβάλλον, με την ανάπτυξη, με τις μεταφορές, με όλα αυτά, και να μη μπαίνει για παράδειγμα στη λογική της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Αυτό λείπει τελείως από το χωροταξικό.

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε σήμερα που βλέπουμε τι γίνεται και να μην αντιμετωπίζουμε σοβαρά και ευθέως το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για ένα χωροταξικό και να μη λέμε τι θα γίνει με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τι θα γίνει με τις μεταφορές, τι θα γίνει με χίλια δυο πράγματα, που αυτά ακριβώς είναι που πρέπει να ρυθμίσει ένα χωροταξικό.

Καταλαβαίνετε και πέραν αυτού ότι επειδή υπάρχουν πολύ σημαντικές αντιρρήσεις και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν ζητήσει να αποσυρθεί το χωροταξικό και από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλοι φορείς, δεν υπάρχει η κοινωνική ωριμότητα, δεν υπάρχει η συναίνεση για να πούμε ότι επιτέλους έχουμε ένα κοινό όραμα . Αν είναι έτσι θα το βασίσουμε στις 151 ψήφους;

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Υπάρχουν στοιχεία κ. Κουβέλη στο νομοσχέδιο αυτό, τα οποία σας βρίσκουν σύμφωνο;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και βέβαια υπάρχουν, υπάρχουν πολλά στοιχεία.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Απλώς θέλετε να προστεθούν και άλλα, να μπουν κι άλλες ασφαλιστικές δικλείδες, να ολοκληρωθεί περαιτέρω, αυτό λέτε;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, το ζήτημα της ανάπτυξης της χώρας είναι μία μάχη που δεν κερδίζεται στα σημεία, κερδίζεται στο σύνολό της.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Σωστό είναι αυτό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αν τα σημεία είναι καλά, αλλά το σύνολο είναι σε λάθος κατεύθυνση, έχουμε πρόβλημα. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι μία κοινή κατεύθυνση και γι’ αυτό ζητάμε την κοινωνική συναίνεση και την ευρύτατη συζήτηση με φορείς, γιατί είναι οι βασικές κατευθύνσεις.

Αυτό που σας είπα πριν ας πούμε για ένα αναπτυξιακό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη να πάμε σε μία διαφορετική ενεργειακή προσέγγιση στη χώρα, αυτό ή το έχεις ή δεν το έχεις, στα σημεία δεν μπορείς να το διορθώσεις και γι αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε πολύ σοβαρή αντίρρηση.

Άλλωστε ίσως θυμάστε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει την απόσυρση του χωροταξικού γι αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν λέμε ότι δεν θέλουμε χωροταξικό, λέμε ότι θέλουμε αλλά πρέπει να το συζητήσουμε, να το βασανίσουμε. Δεν είναι, να το πω πολύ απλά και λαϊκά της τελευταίας στιγμής - την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα να το κυρώσουμε. Γιατί τόσο μεγάλη σπουδή;

Δηλαδή, έχοντας περισσότερο χρόνο, να γίνει μία σοβαρή συζήτηση, να ξαναδούμε τα θέματα και εγώ θα ήθελα πραγματικά ο Υπουργός.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Να κάνω εγώ που δεν έχω κανένα φόβο και κανένα πάθος το συνήγορο του διαβόλου -μου αρέσει αυτή η έκφραση- που γύρω μου πρέπει να πω ότι δεν ψάχνω να βρω ή να ανακαλύψω διαβόλους, αν και υπάρχουν.

Αλλά, θέλω να πω το αντεπιχείρημα είναι ότι "όποιος δε θέλει, δέκα χρόνια κοσκινίζει", το λέει ο λαός, ή όσο ανοίγουμε αυτή την κουβέντα και την πάμε και καλή είναι η δημοκρατία και ο διάλογος και να κάνουμε αυτό, όχι δεν το κάνετε σωστά, να κάνουμε κάτι άλλο φοβούμαι ότι θα περάσουν κι άλλες δεκαετίες χωρίς να έχουμε ποτέ χωροταξικό σχέδιο. Αυτή είναι η άλλη πλευρά, το αντεπιχείρημα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, να δεχτώ αυτή την πλευρά και γι’ αυτό ακριβώς είπα ότι ο λόγος που λέμε να το προχωρήσουμε λίγο πιο πέρα πριν το θεσμοθετήσουμε είναι ότι θέλουμε ένα χωροταξικό που είναι πάνω σε σωστές βάσεις.

Εδώ να θυμίσω ότι από την αρχή της διαδικασίας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει πριν από κάποιους μήνες αλλά έγινε με μία κλειστή διαδικασία, υπήρχαν πολύ έντονες αντιρρήσεις από πολλούς φορείς ότι η διαδικασία της διαβούλευσης ουσιαστικά δεν οδήγησε σε τίποτα. Δηλαδή το σχέδιο όπως φτιάχτηκε και μάλιστα όχι από τους μελετητές αλλά από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, έτσι παρέμεινε εν πολλοίς, έχει πολύ μικρές αλλαγές.

Δεν λέμε ότι πρέπει να το κοσκινίσουμε και να το ψειρίζουμε για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά λέμε ότι πρέπει να γίνει ένας πραγματικός διάλογος. Αν δεν γίνει πραγματικός διάλογος, οδηγούμαστε σε ένα νομοσχέδιο και σε ένα νόμο εντέλει της χώρας, που κανείς δεν αποδέχεται, το αποδέχονται μόνο κάποιες συντεχνιακές πλευρές πιθανόν, αλλά όταν έρθει η ώρα να εφαρμοστεί θα έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Γιατί ξέρετε, να σας πω μόνο αυτό και να κλείσουμε αν θέλετε, ότι στην Ελλάδα λέμε πολύ συχνά ότι περιβαλλοντική νομοθεσία έχουμε, απλώς δεν εφαρμόζεται. Το να κάνουμε ένα ακόμα νομοθέτημα που θα είναι πολύ ωραίο στα χαρτιά αλλά δε θα εφαρμόζεται τι να το κάνουμε;

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Εγώ θέλω να κλείσουμε με ένα σχόλιο σύντομο από μέρους σας γιατί μας πιέζει ο χρόνος, με μια άλλη έτσι προσέγγιση που θα επιχειρήσω κι ίσως να μην είναι και επιτυχής. Γίνεται ξέρετε ένας πόλεμος, μια επανάσταση, λέγεται πως "είναι η επανάσταση των πεινασμένων" και έχει κατακλυστεί το κέντρο των Βρυξελών από τρακτέρ και φορτηγά.

Και είναι μια μάχη των λαών της Ευρώπης, των πολιτών της Ευρώπης, να πείσουν τους Ηγέτες να ελέγξουν τις αγορές σε ότι αφορά το κομμάτι της ακρίβειας, γιατί δεν πάει άλλο η κατάσταση. Και αναρωτιέμαι κυρίως όχι ως Δημοσιογράφος, ως πολίτης και πατέρας τριών παιδιών, έστω ότι τα καταφέρναμε, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε όταν ο περιβαλλοντικός κίνδυνος που αφορά τα παιδιά μας καθιστά την αυριανή μέρα εξόχως επισφαλή; Θα ζούμε για να μπορούμε να αγοράσουμε φτηνά φαγητό να φάμε;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Παρά, θα σας απαντήσω κι εγώ όχι σαν Πολιτικός, αλλά σαν πατέρας επίσης, ένας απλός άνθρωπος που ασχολούμαι με το περιβάλλον.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Θέλω να πω μήπως πρέπει να κάνετε και οι άνθρωποι περί το περιβάλλον ένα «ντου» στις Βρυξέλες; Αυτό είναι το ερώτημα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επίσης σωστό! Να σας πω λοιπόν και με δύο σύντομες απαντήσεις ότι πρώτον αυτό που δείχνει μία κινητοποίηση που έχουμε να δούμε από τις εποχές του ΄70, έτσι; Σχεδόν από το Μάη του ΄68 έχουμε να δούμε τόσο μεγάλη κινητοποίηση σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Σωστό είναι αυτό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δείχνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο κι ότι ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε οι άνθρωποι να είναι σε κατάσταση ανησυχίας, για να πω το ελάχιστο που μπορώ να πω, είναι ότι ένα ολόκληρο σύστημα που έχει προσδεθεί σε κάποιες ενεργειακές μορφές, ορυκτά καύσιμα, σε κάποιες μορφές αγοράς κλπ, δείχνει τα όριά του και πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα.

Το ζήτημα λοιπόν, για να απαντήσω κι εγώ σαν πατέρας και τι σκέφτομαι να κάνω με τις Βρυξέλες, είναι να δούμε ότι χρειάζεται μία συνολική αναθεώρηση αυτού του μοντέλου. Και η συνολική αναθεώρηση επειδή είμαστε Ευρωπαίοι και καλά κάνουμε και είμαστε Ευρωπαίοι πρέπει να γίνει από τις χώρες σε πολύ καλή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Μακάρι, γιατί εδώ δεν πιστεύω ότι είναι θέμα Σουφλιά, ξεφεύγει από τον Υπουργό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι, δεν είναι μόνο θέμα Σουφλιά, αλλά ξέρετε, η διαφορά είναι ότι πρέπει και ο κάθε Υπουργός που έχει μία τόσο καίρια θέση στην κυβέρνηση, πρέπει...

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Να παίξει κι αυτός το ρόλο του, σαφώς.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρέπει αυτά τα οράματα να τα βλέπει και να δουλέψει μαζί με την ευρύτερη εικόνα της Ευρώπης.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε Κουβέλη, σας ευχαριστώ θερμότατα για την επικοινωνία, καλή σας ημέρα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, καλημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: