Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Υπόθεση Siemens - Αλλοι 3 υπουργοί στο καζάνι της «Ζίμενς»

Από την Ελευθεροτυπία
της Αριστέας Μπουγάτσου

ΕΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ., ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΔΥΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ» ΤΗΣ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ, ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ



Τρεις υπουργούς, δύο πρώην και έναν εν ενεργεία, που προέρχονται και από τα δύο κόμματα εξουσίας περιτριγυρίζει το κακό των μαύρων ταμείων της Siemens, ενώ στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας έχει πλέον τεθεί και πρώην «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη.

Ασθενείς κρίκοι της υπόθεσης θεωρούνται οι προσφάτως κληθέντες ως ύποπτοι Μ. Βόγιας, Ι. Πιταούλης και Β. Τυρογαλάς, καθώς μοιάζουν να λειτουργούν ως παρένθετα πρόσωπα και να αποδέχονται εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ από τα μυστικά ταμεία της Siemens και από εταιρείες διακίνησης πολιτικού χρήματος.

Χθες, μετά την αποκάλυψη του λογαριασμού 22157 στην Canadian Imperial Bank Of Commerce (CIBC) στη Γενεύη και το γερμανικό κάρφωμα ότι αυτός τροφοδοτήθηκε με μαύρο χρήμα, αντίτιμο για τις προγραμματικές συμφωνίες του 1997, το σκηνικό ανετράπη.

Οσοι είχαν σπεύσει να αποκλείσουν τη χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων και κομμάτων από τη Siemens άρχισαν πλέον να μιλούν και για πολιτικές ευθύνες (παραγεγραμμένες ή όχι), ενώ ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου με αίτημά του θα αναζητήσει τον εμφανή δικαιούχο του επίμαχου λογαριασμού Α. Rocos.

Ο Μαντέλης

Οι διαχειριστές, πάντως, των κρυφών ταμείων της Siemens υποστηρίζουν ότι ο λογαριασμός στη CIBC είναι υπουργικός και δείχνουν τον πρώην υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη ως τον πραγματικό αποδέκτη.

Χθες, ο πρώην υπουργός για δεύτερη φορά σε ένα μήνα παρενέβη στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens με γραπτή του ανακοίνωση-δήλωση και πάλι από το Μπακού όπου εργάζεται.

Ο κ. Μαντέλης αναφέρει: «Είναι εξοργιστικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατομμύρια μάρκα από τη Siemens. Ζητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν να δοθούν στη Δικαιοσύνη για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαντέλης στις 27 Μαΐου με άλλη γραπτή δήλωσή του είχε καταφερθεί κατά όσων στα υπομνήματά τους είχαν επικαλεστεί υπουργικές ευθύνες για τη συμφωνία 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens που ενέκρινε, κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι. Οι βολές του στρέφονταν κατά των Γ. Σκαρπέλη και Η. Γεωργίου που στον εισαγγελέα έδειξαν τον πολιτικό προϊστάμενο του ΟΤΕ, επικαλούμενοι εμμέσως πλην σαφώς τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (2593/1997) που αρχικά προέβλεπε αλληλένδετη ποινική μεταχείριση για πολιτικά πρόσωπα και για συμμετόχους.

Πάντως, εκτιμάται ότι η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει έτσι ή αλλιώς και για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, όταν τελεσφορήσει το άνοιγμα του ελβετικού λογαριασμού και κυρίως αν βρεθεί ο Α. Rocos, υπό την προϋπόθεση ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο. Επίσης, θα ελεγχθεί και η ροή του χρήματος που ρύθμιζαν οι τότε διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens Walter Bernsau και Rainer Niedl με «ορμητήριο» τους λογαριασμούς «ειδικού χειρισμού» υπό τη Raijjeisenverband.

Πυρά Κακλαμάνη

Χθες για την υπόθεση των μιζών της Siemens παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, με δηλώσεις του στον 9,84. Οπως είπε, είναι «πολύ σοβαρό το ζήτημα να έχει δοθεί μίζα σε υπουργό του ΠΑΣΟΚ το 1998» και διερωτήθηκε γιατί καρκινοβατεί η έρευνα της Δικαιοσύνης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μεταξύ άλλων είπε:

«Εχουμε εδώ δύο κυρίους που όταν πήγε ο εισαγγελέας στα γραφεία τους βρήκε στοιχεία τα οποία τα άφησε εκεί. Δεν τα κατέσχεσε, αφού κάνει μια προανακριτική διαδικασία. Και αυτοί οι κύριοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και αύριο μπορεί να φύγουν στην Αργεντινή, στη Γουατεμάλα, όπου θέλετε. Τι συμβαίνει εδώ; Υπάρχουν πρόσωπα, πολιτικά πρόσωπα, ένας λόγος παραπάνω κατά τη γνώμη μου, διότι εγώ δεν θέλω να παραστήσω τον υπεράνω, αλλά ντρέπομαι. Ντρέπομαι να πηγαίνω στην περιφέρειά μου και κάποιος από κακία μπορεί να πει "ναι, και αυτός τα πήρε". Πέραν εκείνων που είναι βρώμικοι, ποιοι άλλοι έχουν συμφέρον να υπάρχει αυτή η συσκότιση; Ποιοι έχουν συμφέρον σήμερα, τον 21ο αιώνα, στην Ελλάδα να γίνεται ειδική υπηρεσία στην Ελληνική Αστυνομία για τις υποκλοπές, όταν έχουμε την ανεξάρτητη αρχή στη γωνία; Εγώ, αν ήμουν μέλος μιας κυβέρνησης η οποία κάνει τέτοιες κουτουράδες οφθαλμοφανείς, θα έπαιρνα μια άλλη στάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: