Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Υπόθεση Siemens

Από το Εθνος
των Γ. Αντύπα & Γ. Σαραντάκου

Στην πρίζα το Μαξίμου

Αίσθηση προκαλεί η προσπάθεια συμψηφισμού της υπόθεσης από τον Σ. Χατζηγάκη με τη χορηγία στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Στάση αναμονής τηρούν καραμανλικοί και μητσοτακικοί

Απόλυτα εμφανής είναι ο αιφνιδιασμός του υπουργικού συμβουλίου αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ από τις αποκαλύψεις που εμφανίζουν τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens.

CLOSE WINDOW

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε τις πρώτες ώρες αμηχανία ως προς τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, γεγονός που πιστοποιήθηκε από την καθυστέρηση της αντίδρασης αλλά και από το είδος του σχολίου που υπήρξε.

Χθες, η κυβέρνηση αντέδρασε επισήμως, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου της, ο οποίος ουσιαστικά επανέλαβε το σχόλιο που έκαναν κυβερνητικές πηγές αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

«Ο κύριος Μητσοτάκης παρέθεσε χθες λεπτομερώς και αρκούντως επεξηγηματικά τα στοιχεία, τα οποία είναι επαρκή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.

Κανένα σχόλιο

Σε ό,τι αφορά τον κ. Λ. Δραγουμάνο, πρώην πλέον συνεργάτη της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, στο όνομα του οποίου υπήρξε επίσης τιμολόγιο της Siemens, ο κ. Αντώναρος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και παρέπεμψε στη Ρηγίλλης.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση που έκανε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος ουσιαστικά προχώρησε σε συμψηφισμό των υποθέσεων του κ. Κυρ. Μητσοτάκη με εκείνη της χορηγίας από τη Siemens σε εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά αυτό συνιστά αλλαγή στην τακτική της κυβέρνησης, η οποία μέχρι την Πέμπτη με «σκληρά» σχόλια «έδειχνε» προς τη Χαριλάου Τρικούπη και το ΠΑΣΟΚ, και φανερώνει τη στάση που θα τηρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Περιπτώσεις όπως εκείνη της χορηγίας στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ και εκείνη της άδικης εμπλοκής του ονόματος του βουλευτού Κυριάκου Μητσοτάκη» -είπε χαρακτηριστικά- δικαιώνουν απολύτως τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης, που έχω εκθέσει κατ επανάληψη στη Βουλή, ότι η ανεύθυνη και συκοφαντική «ονοματολογία» και σκανδαλολογία γύρω από κόμματα και πρόσωπα, δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο και διαμορφώνει ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα, το οποίο βλάπτει τους θεσμούς και την ίδια τη Δημοκρατία και ότι η παραπομπή τέτοιων θεμάτων σε Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει για τους πάντες στην παρούσα φάση των ανακρίσεων».

«Οι ανεύθυνες διαρροές στοιχείων της δικογραφίας, και μάλιστα από εμπλεκόμενους κύκλους των υποθέσεων αυτών, είναι απαράδεκτες», κατέληξε.

Παράλληλα, στη νέα τακτική της κυβέρνησης εντάσσεται και η -επί του παρόντος- παροχή πολιτικής στήριξης στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έκανε χθες ο κ. Γ. Μανώλης, ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν ανήκει στους συνομιλητές της πλευράς του επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

«Δεν μπορώ να πω όμως για τον κ. Μητσοτάκη για μαύρο χρήμα. Δεν πρέπει να σκεπάσουμε με αυτές τις εξελίξεις το πραγματικό πρόβλημα που είναι 100 εκατομμύρια ευρώ μίζες», τόνισε (ρ/ς «Αλφα»).

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Απ. Σταύρου, ο οποίος είπε πως «θεωρούνται πειστικές οι εξηγήσεις του κ. Μητσοτάκη. Μαύρο χρήμα με τιμολόγια δεν υπάρχει. Οι εξηγήσεις του είναι επαρκέστατες. Δεν υπάρχει θέμα».

Παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, δεν λείπουν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό και οι οποίοι «βλέπουν» την υπόθεση Siemens και τα τιμολόγια με το όνομα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη ως ευκαιρία για να πλήξουν την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού στο σύνολό της, κάτι που θεωρεί πιθανό και το επιτελείο της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών, πάντως, θα αντιδράσει στην περίπτωση που δεχθεί πολιτική επίθεση από συναδέλφους της, στη ΝΔ ή από πολιτικούς της αντιπάλους.

Αυτή την ώρα πάντως αυτό που αναμένεται είναι η κατάθεση τη Δευτέρα στον εισαγγελέα, των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο βουλευτής της ΝΔ και τα οποία -όπως λέει- αποδεικνύουν το ότι ο ίδιος έχει κάνει διακανονισμό με τη Siemens και πως τα 43.000 ευρώ που έδωσε με επιταγή στις 2 Ιουνίου ήταν απλώς η τελευταία δόση.

Π. ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ
Βέλη για προμηθευτές του ΟΤΕ

«Καρφιά» για τις επιλογές που υπαγόρευαν στον ΟΤΕ οι προμηθευτές του έριξε χθες με ομιλία του ο Π. Βουρλούμης, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και οι αποκαλύψεις για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

O κ. Βουρλούμης, αν και δεν εκφώνησε την ομιλία του καθώς είχε αποχωρήσει νωρίτερα από το συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, φρόντισε ωστόσο αυτή να διανεμηθεί κανονικά στον Τύπο.

Ο ίδιος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει έγκλημα τις επιλογές που υπαγόρευσαν στον ΟΤΕ οι προμηθευτές του σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Εχει γίνει τελευταία της μόδας η λέξη έγκλημα και εγώ θα χαρακτήριζα τις επιλογές τεχνολογίας και στρατηγικής που υπαγόρευσαν στον ΟΤΕ προμηθευτές πριν από το 2004 σαν έγκλημα εναντίον της οικονομίας της χώρας και του ΟΤΕ», είπε.

ΣΥΝ
Ερευνα σε βάθος


Η έρευνα για την αναζήτηση τόσο νομικών όσο και πολιτικών ευθυνών πρέπει να πάει σε βάθος, επεσήμανε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι, αυξάνεται και ο αριθμός των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων από τον χώρο των δύο μεγάλων κομμάτων. Η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη και τυχόν άρνησή της θα σημαίνει διάθεση συγκάλυψης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ



ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΣΟΚ
Αμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Με εξαιρετικά προσεχτικά βήματα κάτω από την ομπρέλα της εξεταστικής κινείται το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Siemens. Σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του προέδρου του κόμματος, έγινε εμφανές πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της δικαιοσύνης.

Εμπειρα στελέχη επισημαίνουν πως «οι μέχρι σήμερα διαρροές δείχνουν καθοδήγηση και συνεννόηση με την κυβέρνηση» και ζητούν να συσταθεί άμεσα η εξεταστική, προκειμένου όλα τα στοιχεία να φτάσουν στα «χέρια» της Βουλής. Αν και επισήμως δηλώνεται πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, η άγνοια του τι μπορεί να ακολουθήσει είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αποφασίστηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

«Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν», επισήμανε στο «Εθνος» εις εκ των κορυφαίων συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, «αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω» -προσέθεσε- «ότι ο Γιώργος δεν θα προστατέψει κανέναν»!

«Από την αρχή ήμασταν επιθετικοί και απόλυτοι. Ζητήσαμε Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή. Η κυβέρνηση την αρνήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να κρύψει, τίποτα να φοβηθεί και δεν χρωστάει σε κανέναν», είναι το επίσημο δόγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Θέλουμε να βγουν όλα στο φως και για όλους», πρόσθεσε, «όποιες επιταγές υπάρχουν, όποιοι κρυφοί λογαριασμοί, όποια άτομα, όποιες πολιτικές ή άλλες οικογένειες εμπλέκονται». Εσπευσε, όμως, να επισημάνει ότι «αντί γι αυτό έχουμε επιλεκτικές διαρροές από μια διάτρητη δικαστική διαδικασία».

Στο σημείο αυτό αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι «δυστυχώς ορισμένοι δικαστές δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων» και έκανε λόγο για επιχείρηση εντυπώσεων, συσκότισης και συγκάλυψης των πραγματικών διαστάσεων του σκανδάλου.

Κατόπιν ερωτήσεων αναφέρθηκε και στην υπόθεση Μητσοτάκη. Είπε πως «παραμένουν μεγάλα ερωτηματικά τα οποία πρέπει να απαντηθούν» και ξεκαθάρισε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει σε ένα μικροπολιτικό παιχνίδι, στο να ανακαλύψουμε εάν αυτά τα οποία βλέπουμε στα τηλεπαράθυρα αφορούν εσωκομματικές ή άλλες διαμάχες».

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην άρνησή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο Γ. Παπανδρέου θα μελετήσει το ενδεχόμενο να θέσει το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: