Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και συναδέλφων του που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens και άλλες υποθέσεις σκανδάλων, με τρόπο που προκαλεί απορίες, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της

Αντιγράφω από τον i-reporter

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και συναδέλφων του που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens και άλλες υποθέσεις σκανδάλων, με τρόπο που προκαλεί απορίες, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Χαράλαμπος Αθανασίου, με σημερινές του δηλώσεις, ζητώντας να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Οι βολές του κ. Αθανασίου είναι ευθείες, καθώς:

  • Ο αρμόδιος ανακριτής είχε την υπόθεση της γερμανικής εταιρίας στα χέρια του επί 18 μήνες, χωρίς να κάνει τίποτα. Και μόνο όταν η γερμανική Δικαιοσύνη μίλησε με ονόματα, αναγκάσθηκαν οι Έλληνες χειριστές της υπόθεσης να κινηθούν.

  • Ο ανακριτής Παναγιώτης Αθανασίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, που δεν διαψεύσθηκαν, πήγε στη Siemens και αντί να πάρει όλο το υλικό, ζήτησε από τα στελέχη της εταιρίας να του στείλουν ότι εκείνοι θεωρούν χρήσιμο.

  • Επίσης, ο ανακριτής κ. Αθανασίου έχει να απευθυνθεί στη γερμανική Δικαιοσύνη για να ζητήσει δικαστική συνδρομή, από τον περασμένο Μάρτιο, παρότι, στο μεταξύ, έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία.

  • Λόγω του ότι η υπόθεση βρίσκεται σε προανακριτικό στάδιο, ο ανακριτής υποχρεώνεται από τους προϊσταμένους του να τους ενημερώνει για όσα καταγράφει καθημερινά με βάση τις μαρτυρίες όσων καταθέτουν.

  • Το υλικό αυτό ο κ. Σανιδάς το διοχετεύει στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. Στη συνέχεια ενημερώνεται το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αποφασίζει ποιες θα είναι οι διαρροές που θα γίνουν προς τον Τύπο και τα ΜΜΕ.

  • ΄Εξω από τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και τη δικαστική πρακτική, η υπόθεση παραμένει ακόμα στην προανάκριση, η οποία έχει ως μόνο έργο τη διαπίστωση διάπραξης αδικήματος. Το αδίκημα είναι ομολογημένο εδώ και πολλούς μήνες, (παραδοχή Χριστοφοράκου ότι δωροδόκησε πολιτικά στελέχη) ενώ υπάρχουν και οι εξελίξεις στη Γερμανική Δικαιοσύνη, όπου έχουν ομολογηθεί αδικήματα που έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα.

  • Μετά τη διαπίστωση της τέλεσης του αδικήματος, η υπόθεση θα έπρεπε να περάσει αμέσως σε τακτικό ανακριτή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ προανακριτή και τακτικού ανακριτή;

Ο πρώτος είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους προϊσταμένους του και εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν την κυβέρνηση, όπως γίνεται στην υπόθεση της Siemens.

Αντίθετα, αν η υπόθεση πάει σε τακτικό ανακριτή, δεν θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κ. Σανιδά, άρα την κυβέρνηση, η οποία θα στερηθεί της δυνατότητας να επιλέγει τι θα διοχετευθεί στον πρόθυμο (για να μη πούμε ενσωματωμένο) Τύπο και τα (επίσης ενσωματωμένα) ΜΜΕ για να διαμορφώνει όπως θέλει την κοινή γνώμη.

Υπάρχει, μάλιστα, και προηγούμενο τακτικού ανακριτή, που εξεδίωξε τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου από το γραφείο του, όταν πήγε και ζήτησε να ενημερωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: